Aoi Anime - Anime információs oldal

Anime hírek

Szuvanai Akiko hangversenye - 2017. március 9.

2017.02.25. 14:19 | írta: iskariotes | 503 olvasás | 0 hozzászólás
Szuvanai Akiko hegedűművésszel, a nemzetközi Csajkovszkij-verseny eddigi legfiatalabb győztesével ad koncertet a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) március 9-én a pécsi Kodály Központban, másnap pedig a fővárosi Művészetek Palotájában.
Ahogyan már tavaly szeptemberben beharangozták a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) vezetői, végre hazánkba látogat az egyik legismertebb japán hegedű művész: Szuvanai Akiko.

A nemzetközi Csajkovszkij-verseny eddigi legfiatalabb győztese Akiko Suwanai rendkívül mély és érzelmekkel átitatott játékát hallhatja március 9-én a Kodály Központ-, majd március 10-én a Müpa közönsége a Pannon Filharmonikusok koncertjén. Az estet George Enescu I. román rapszódiája és a finnek nemzeti zeneszerzőjének népszerű szerzeménye, Jean Sibelius II. szimfóniája keretezi. A karmesteri pódiumon Olari Elts észt dirigens lép a közönség elé.

Hegedűbe zárt történelem elevenedik meg a Kodály Központ széksoraiban helyet foglalók számára. Akiko Suwanai az angol származású William Walton Jascha Heifetznek ajánlott hegedűversenyét azon a 1714-ből származó Stradivari „Dolphin” hangszeren adja elő, mely egykor Heifetz tulajdonában volt. E momentum teszi igazán különlegessé a Pannon Filharmonikusok műsorválasztását. Ritkán átélhető koncertélmény ígérkezik egy olyan egybeesésnek köszönhetően, amikor egy muzsikus épp azon hangszeren ad elő egy versenyművet, amely egykoron annak a hegedűművésznek a tulajdonában volt, aki számára dedikálta a zeneszerző az alkotását. Művészként is rendkívül motiváló egy ilyen történelmi hangszert megszólaltatni a koncerteken, amint az a szólista beszámolójából is kiderül:

„Ezen a hangszeren játszani természetesen igen nagy élmény, és sokszor elgondolkodtat, hogy vajon milyen kapcsolatban állt ő ezzel a hegedűvel. Ez az élmény sok szempontból rendkívüli módon inspiráló, részben kapcsolatot jelent a darabbal is.”

A tekintélyes nemzetközi karriernek örvendő művész számos rangos díj tulajdonosa, beleértve az Olaszországban tartott Nemzetközi Paganini-verseny elő helyezését. Akiko Suwanai a Times kritikusa szerint tiszteletet parancsoló jelenség a koncerttermek színpadán, akinek játéka egyszerre magasztos és fenséges, miközben feszes és erőteljes. A hegedűművész tehetsége – bár nem zenész családban nőtt fel – már egészen fiatalon, 8 éves korában felkeltette a zenevilág érdeklődését.

„Az első Magyarországhoz kapcsolódó emlékem idején 8 éves voltam. Végh Sándor látogatást tett Tokióban, neki játszottam, ami rendkívüli élményt jelentett számomra. Azonnal meghívott Európába tanulni, de ez akkor nem valósult meg, mert mindössze 8 éves voltam, egy zenei múlttal nem rendelkező családból.”

A magyar vonatkozású zenei momentumok sora sok évvel később még bővült, hiszen Akiko Suwanai játszott Eötvös Péter Seven című hegedűversenyének világpremierjén a Lucerne Fesztiválon 2006-ban.

A márciusi koncert karmestere, Olari Elts szintén a zenei világ elitjének tagja, aki elsősorban különleges interpretációs stílusáról híres, melyben az intelligencia, a tisztaság és az érthetőség minden esetben tetten érhető.

Műsor
Enescu: I. román rapszódia
William Walton: Hegedűverseny
Jean Sibelius: II. (D-dúr) szimfónia, op. 43

Zenekar
Pannon Filharmonikusok
Vezényel
Olari Elts

Március 9.-i előadás:
Jegyárak: 5990 valamint 4990 és 3990 forintért kaphatóak.
Hol: Pécs, Breuer Marcell sétány 4.

Március 10.-i előadás
Jegyárak: 5990 valamint 4990 és 3990 forintért kaphatóak.
Helyszín: Budapest Komor Marcell u. 1.

Forrás:
http://www.pfz.hu/rendezvenyeink/koncert/rapszodia-es-akiko/2017-03-10/972
http://www.pfz.hu/hu/archivum/hirek/hegedube-zart-tortenelem/922

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

Kiemelt hírek

Augusztus 8-án végre Budapesten is fellép az elmúlt húsz év legfontosabb japán hardcore/punk zenekara, az Endzweck! A jubileumi fesztiválturnéját egy exkluzív klubbulival megszakító legenda előtt az új lemezével érkező svéd No Omega, valamint az idei utolsó budapesti koncertjét adó Satelles melegít majd be a Robotban a leggyorsabb 150 jegyváltónak. tovább...

A 2017 nyári szezonban kezdődő új anime TV sorozatok, megjelenő filmek és OVA-k. tovább...

Idén ősszel ismét megrendezik a Cosplay Party & Fantasy Expo-t a Ferencvárosi Művelődési Központban. tovább...

Az ősz legnagyobb hazai animés-mangás-gamer rendezvénye újfent megrendezésre kerül. tovább...

További hírek

Nemrég került bemutatásra az FMA live action trailerje, de a manga háza tájáról is érkeztek friss hírek. tovább...