Nyugati animáció és képregények

Filmek, sorozatok, animék a TV-ben, moziban.
Avatar
Vree
Profi
Profi
Hozzászólások: 276
Csatlakozott: 2006.03.06. 18:21
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Nyugati animáció és képregények

Hozzászólás Szerző: Vree » 2017.06.17. 18:48

(Rengeteg mondanivalóm lehetne mind a most futó amerikai rajzfilmekről, mind az amerikai-európai-magyar képregényipari kiadványokról, mind a webképregényekről általában. Kezdjünk talán egy általános témával, aztán majd igény szerint bontom vagy bontja az admin.)
----------------------------

Az új Kacsamesékkel kacsolatban voltak kétségeim, de kimondottan nézhetőnek tűnik :)

A Gravity Falls befejezése után az ottani stáb nagy része itt talált új munkát, talán nem véletlen, hogy Tiki és Vebi kiköpött Mabel és Dipper ebben az inkarnációban.

Kvák kapitány maradt egy az egyben, aki volt, amiben valószínűleg szerepe lehetett, hogy ő az (USÁban nagyon sikeres) Darkwing Duck rajzfilmben is szerepelt anno.(Eléggé valószínűnek tartom, hogy ha az új Kacsamesék pénzügyileg sikeres lesz, akkor a Disney a Darkwing Ducknak is csinál egy újrafeldolgozást, sőt talán már az előkészítése meg is kezdődött.)
Bigi Mama, Kőszív Glomgold, ők maradtak, illetve a Kasszafúrókból is egy hármas csapat (érdekes lesz látni, hogy most milyen személyiséggel).
Illetve van még valamiféle szellemkalóz, egy farkas Dr. Brownos agykalapban?, és egy Mark Beaks nevű szürke szárnyas.
Na ő lenne a modern világhoz írt antagonista, egy Bill Gates-szerű milliomos, akit nem is a pénz motivál, hanem hogy hány internetes követőt tud bezsebelni.
Bikli asszony megmaradt, de jobban hangsúlyozták az "erős női karakter" jellegét. Nekem úgy néz ki, hogy Eduháp karakterét is teljesen az övébe olvasztották.
Az ikrek maradtak, de most jobban hangsúlyozták az egyedi vonásaikat. Ezt legutoljára a rosszemlékű Quack Packban láttam, pedig amúgy nem rossz ötlet, hallottam anno ilyesfajta kritikát, hogy túl személyiségszegények voltak. Biztos vagyok benne, hogy most működőképesebb lesz.
Például mostmár csak Tiki isteníti az Ifjú Mormoták Kézikönyvét (a srácok elmaradhatatlan kalauzát) valahogy úgy, mint Dipper a rejtélyek naplóját a Gravity Fallsban. Viki lett a "laza" iker. Nikiről még nincs infó.
Vebi át lett írva Dipperre és idősebbre szintén, ami kezdetben taszított, de most úgy vagyok vele, hogy elfogadom ezt a karakter "idősebb" kiadásának (ahogy a hármasikrek egyéni stílusváltását és felnőttes szinkronhangját is a pubertásnak tudom be /:p). Tehát ő egy ilyen rejtélyrajongó csaj lett. Lássuk.
Donald az Donald és Dagobert az Scrooge, itt nincs változás. Ami az egész rajzfilmre jellemző, hogy sokkal inkább a képregénysorozatra hajaz, lényegében az eredeti Ducktales-et kombinálták a Carl Barks-féle klasszikus felállással.
Vannak még érdekes részletek, amiken el lehetne mammogni (Dagobert McCsip pl. mostmár egyenesen egy szigeten él, kvázi egy mga tervezte börtönben, nyilván ez is a kezdeti magányos paranoiáját jelzi, és valóban nehezebb kirabolni (haha! na persze!)

A magyar gyerekek érdekében csak annyit remélek még, hogy egy normális szinkroncsapat fog rajta dolgozni, és nem a Minimaxon fog futni, ahol két lány mondja majd be az összes hangot és a fősereplőt "Scrooge bácsinak" szólítják...

Avatar
iskariotes
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 584
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Nyugati animáció és képregények

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2017.06.17. 23:58

Első körben jelzem, hogy tetszik a topik maga :)

Ami pedig az új Kacsameséket illeti. Nos nem tetszik nekem a karakterdizájn, főleg ami az ikreket illeti. Nagyon elrontottnak érzem őket, de ez egyéni szocproblem tudom.

Ide haza a Disney fogja bemutatni:
Promo1: https://www.youtube.com/watch?v=ACHGUxsnH-4
Promo2: https://www.youtube.com/watch?v=9RsoEvDIJUE
Szinkronos előzetes:
https://www.youtube.com/watch?v=T0DHl6qHtag - amennyire megbírtam állapítani Vebi hangja Bogdányi Titanilla lett, őt is csak azért bírtam eltalálni mert a Simpsons-ban ő hozza Lisa-t.
Balus írta:
2017.06.17. 13:28
És ahogy az várható volt, ha már David Tennant is a stáb tagja, akkor legalább egy Doctor Who-utalást el fognak sütni. :D
Mivel eddig nem nagyon figyeltem oda az új sorozatra így ez sem tűnt fel nekem. Max az, hogy egyre több ilyen képpel találkoztam: Kép 1
Kép 2
Kép 3
Kép 4
"A barát olyan ellenség aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
Balus
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 95
Csatlakozott: 2016.03.15. 19:23
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Ankh-Morpork
Kapcsolat:

Re: Nyugati animáció és képregények

Hozzászólás Szerző: Balus » 2017.06.21. 13:18

Nekem is tetszik a topik. :)

Nézi itt valaki rajtam kívül a Rick and Morty-t? Most nyáron érkezik hozzá a 3. évad, és kíváncsi vagyok, hogy lesz-e kivel kibeszélnem a (szerintem) jelenleg futó legjobb animációs sorozatot. :D
"Soha ne feledd, ki vagy. Mert a világ nem fogja. Viseld páncélként, akkor nem árthatnak vele." (Tyrion Lannister)
~
Kritizátor/Twitter/MAL

Avatar
Ricz
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 197
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld bolygón
Kapcsolat:

Re: Nyugati animáció és képregények

Hozzászólás Szerző: Ricz » 2017.06.21. 13:24

Balus írta:
2017.06.21. 13:18
Nézi itt valaki rajtam kívül a Rick and Morty-t? Most nyáron érkezik hozzá a 3. évad, és kíváncsi vagyok, hogy lesz-e kivel kibeszélnem a (szerintem) jelenleg futó legjobb animációs sorozatot. :D
Én spec nézem, de ki szokásom várni az évad végét. Szóval, menet közben nem leszek egy beszédes partner. :drop:

Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 209
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Nyugati animáció és képregények

Hozzászólás Szerző: tulokos » 2017.06.24. 10:15

Nem tudom, hogy mennyire kívánja meg ez a topic az animáció és képregény szoros kapcsolatát; nekem a "nyugati" animációhoz lenne rengeteg gondolatom, de képregényeket nem forgatok. Talán egy hónapja felvetettem másik topikban, hogy mindenesetre jó lenne egy hely, ahol a "nem anime" animációkat is kibeszélnénk. Erre tennék most akkor egy kísérletet, bár inkább csak egy kis ajánló lesz, hátha ezzel az "előjátékkal" sikerül felpezsdítenem a témát.

Nagyon szeretem a stop-motion technikát, első ilyen nagy kedvencesem a Karácsonyi lidércnyomás volt. Nagy öröm számomra, hogy a 90-es évek után most megint virágzását éli, köszönhetően a Laika stúdiónak. Mindjárt az első, 2009-es Coraline és a titkos ajtó című cuccal beírták magukat a képzeletbeli top10-es listámra. Meg aztán ugyanabban az évben ott volt a Mary és Max, amit szintén bármikor meg tudok nézni.

De ha már 2009-es év, akkor át is nyargalnék a legfaszább modern 2D animációkra, külön kiemelve tehát a Kells titka című csodát (nem is értem, hogy az Up végül hogy a faszba vihette el az Oscar szobrot). Tomm Moore kis szünet után aztán megismételte azt a királyságot, amit tud, ráadásul rajongója Miyazaki (és a Ghibli) munkásságának, úgyhogy rossz ember sem lehet. Ja, és idén jelentették be, hogy jön nemsokára az új filmje. (Csak érdekesség, hogy amúgy én is nagy Samurai Jack fan voltam, és hát le sem lehet tagadni, hogy mennyi inspirációt meríthetett Genndy Tartakovsky stílusából TM) Na, de mielőtt még túl korán elcsöppennék meg kell említeni a Belleville randevú francia filmet, ez az a cucc volt, amely végérvényesen megszerettette velem ezt a művészetet. A franciák amúgy is kurvajók ebben, nagy hagyománya van náluk is az animációnak, de én ezzel a címmel veszítettem el a "szüzességemet". Kár, hogy Sylvain Chomet későbbi 2010-es rendezése, Az illuzionista már közel sem sikerült olyan jóra. Aztán ki ne felejtsem a francia-iráni Persepolist, erről a filmről is jókat lehetne diskurálni.
De a régebbi "kézműves" cuccok között is sok kedvencesem van, tényleg csak párat kiemelve: The Secret of NIMH, The Black Cauldron (egyébként nem csak ez az egy Walt Disney van, amit csípek), Macskafogó.

Ja, és egyébként 3D-s számítógépes animációktól is pösszentem már el, eddig a legnagyobb élmény számomra a Rango volt.

Na, szóval csak bedobtam pár nevet és címet, hátha ezek közül nem ismertek párat, illetve én mindegyiket érdemesnek tartom a kibeszélésre.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára tulokos 2017.06.25. 06:48-kor.
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"

Avatar
Junchi
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1488
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Nyugati animáció és képregények

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2017.06.24. 10:31

tulokos írta:
2017.06.24. 10:15
Nagyon szeretem a stop-motion technikát, első ilyen nagy kedvencesem a Karácsonyi lidércnyomás volt.
Érdekes, nekem az annyira nem jött be (sem a hangulata, sem a karakterek, sem semmi), ellenben a Halott menyasszonnyal, amit rögtön másnap meg is néztem újra (reminder: meg kéne majd ezt is venni DVD-n).
tulokos írta:
2017.06.24. 10:15
Coraline és a titkos ajtó
Ezt milyen régóta megakarom nézni...
tulokos írta:
2017.06.24. 10:15
külön kiemelve tehát a Kells titka című csodát (nem is értem, hogy az Up végül hogy a faszba vihette el az Oscar szobrot
...és ezt is. (Egyébként az animációs Oscarban [meg úgy általában az Oscarban] kár logikát keresni, főleg mikor ilyen tizenkettő-egytucat Pixar-Dreamworks vackok nyerik végül el a szobrocskát. Egyedül az Inside Out jutalmazásával értek egyet, mert az legalább tényleg zseniális volt.)
tulokos írta:
2017.06.24. 10:15
Macskafogó
Ezt viszont nem értem, mit esznek ezen ennyire az emberek, nekem valahogy baromi idegesítő volt az egész, élen a "humorával". Ha már magyar rajzfilm, akkor nálam a Vuk jöhet csak szóba, illetve a Féhérlófia.

Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 209
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Nyugati animáció és képregények

Hozzászólás Szerző: tulokos » 2017.06.24. 11:32

Junchi írta:
2017.06.24. 10:31
Ezt viszont nem értem, mit esznek ezen ennyire az emberek, nekem valahogy baromi idegesítő volt az egész, élen a "humorával". Ha már magyar rajzfilm, akkor nálam a Vuk jöhet csak szóba, illetve a Féhérlófia.
Nekem ugyanazért tetszett, amiért a Hófehér, a humora miatt. :D Tehát ebből a szempontból valóban kilóg a sorból. És igen, ha már magyar cuccok, akkor a Fehérlófia sem maradhat ki a felsorolásból!

A halott menyasszony sem volt rossz, de az nem varázsolt el annyira, mindenesetre Tim Burton mint animátor/animáció rendező szerintem sokkal izgalmasabb és szerethetőbb, mint amikor Johnny Depp-ből csinál bohócot... :D
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"

Avatar
Balus
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 95
Csatlakozott: 2016.03.15. 19:23
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Ankh-Morpork
Kapcsolat:

Re: Nyugati animáció és képregények

Hozzászólás Szerző: Balus » 2017.06.24. 15:49

tulokos írta:
2017.06.24. 10:15
Nagyon szeretem a stop-motion technikát, első ilyen nagy kedvencesem a Karácsonyi lidércnyomás volt. Nagy öröm számomra, hogy a 90-es évek után most megint virágzását éli, köszönhetően a Laika stúdiónak. Mindjárt az első, 2009-es Coraline és a titkos ajtó című cuccal beírták magukat a képzeletbeli top10-es listámra.
A Laikától az én személyes kedvencem a Kubo és a varázshúrok, szerintem eddig messze ez a legkiforrottabb munkájuk. Legalább háromszor néztem meg, és mindegyik alkalommal ugyanúgy lenyűgözött, mint legelőször. (Nem kicsit voltam csalódott, amikor a Zootopia elvitte előle az animációs Oscart...)

És ha már stop-motion, akkor nagyon tudom ajánlani A fantasztikus Róka úr c. filmet Wes Andersontól.
tulokos írta:
2017.06.24. 10:15
Kells titka
Ezt már nagyon régóta meg akarom nézni, főleg amióta megtudtam, hogy a Kecskeméti Rajzfilmstúdió is részt vett az elkészítésében.
tulokos írta:
2017.06.24. 10:15
Belleville randevú
A Belleville randevút és a már említett Rangót leginkább azért tudom értékelni, hogy mertek szakítani a nyugati rajzfilmekre gyakran jellemző aranyos karakterdesignokkal (plusz a Belleville randevúban gyakorlatilag nincsen beszéd, ami szintén bátor húzás). Kész felüdülés olyan rajzfilmfigurákat látni, amik bizonyos szempontból szépek és jól kidolgozottak, de aranyosnak semmiképpen sem nevezném őket.
tulokos írta:
2017.06.24. 11:32
Nekem ugyanazért tetszett, amiért a Hófehér, a humora miatt. :D Tehát ebből a szempontból valóban kilóg a sorból. És igen, ha már magyar cuccok, akkor a Fehérlófia sem maradhat ki a felsorolásból!
Jaj, a Hófehér. :D Az egyik kedvenc magyar rajzfilmem, amit a Macskafogóval szemben érthetetlenül kevesen ismernek. Pedig remek kifigurázása a klasszikus tündérmeséknek. A szövegek pedig szenzációsak, az egyik barátommal órákon keresztül tudunk belőle idézni. :D
"Soha ne feledd, ki vagy. Mert a világ nem fogja. Viseld páncélként, akkor nem árthatnak vele." (Tyrion Lannister)
~
Kritizátor/Twitter/MAL

Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 209
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Nyugati animáció és képregények

Hozzászólás Szerző: tulokos » 2017.06.24. 19:34

Balus írta:
2017.06.24. 15:49
A Laikától az én személyes kedvencem a Kubo és a varázshúrok, szerintem eddig messze ez a legkiforrottabb munkájuk. Legalább háromszor néztem meg, és mindegyik alkalommal ugyanúgy lenyűgözött, mint legelőször. (Nem kicsit voltam csalódott, amikor a Zootopia elvitte előle az animációs Oscart...)
A Kubo és a varázshúrok azért is kiemelkedő most a Laika munkái között, mert a Coraline után a ParaNorman és a Doboztrollok már nem voltak olyan érdekfeszítőek, viszont a technikai megvalósítás mindegyikben top-notch.

Wes Andersontól előbb láttam a Tenenbaum, a háziátok, az Édes vízi élet, A Grand Budapest Hotel, valamint a Holdfény királyság filmeket. Engem sose tudott megfogni azzal az átromantizált nosztalgiával, amit annyira nyomat, mintha valójában jelentés nélküliek lennének a cuccai. De aztán A Fantasztikus Róka úr nagyon tetszett, én is csak ajánlani tudom. Bár sajnos nem olyan magas szintű az angolom, hogy a szövegében is igazán el tudjak merülni, márpedig ennek az lenne az egyik nagy erénye (Roald Dahl regénye alapján készült a cucc).
Balus írta:
2017.06.24. 15:49
Ezt már nagyon régóta meg akarom nézni, főleg amióta megtudtam, hogy a Kecskeméti Rajzfilmstúdió is részt vett az elkészítésében.
Bezony, szomorú is voltam, amikor nem vitte el az Oscart, nem mintha olyan sokat jelentene már az a szobor, de azért mégis.
Balus írta:
2017.06.24. 15:49
A Belleville randevút és a már említett Rangót leginkább azért tudom értékelni, hogy mertek szakítani a nyugati rajzfilmekre gyakran jellemző aranyos karakterdesignokkal (plusz a Belleville randevúban gyakorlatilag nincsen beszéd, ami szintén bátor húzás). Kész felüdülés olyan rajzfilmfigurákat látni, amik bizonyos szempontból szépek és jól kidolgozottak, de aranyosnak semmiképpen sem nevezném őket.
Hehe, ez így van.
Meg hát amúgy a rút esztétikája is legalább olyan fontos! Tim Burton például sokat tett azért, hogy annak is meglegyen a bája napjainkban. Vagy a Guillermo del Toro-féle A faun labirintusa, amellett hogy hatalmas dráma nagyon komoly belső világgal, esztétikával is operál. Amikor a legelején a kislány talál egy ocsmány és nagy botsásákát, akkor utána azt mondja az anyjának, hogy "láttam egy tündért", már ott éreztem, hogy ez nekem fog szólni. :D Na, de most már eléggé elkanyarodtam, noha egyébként az ilyen látványos filmek esetében is felmerülhetne az animáció mint eszköz.
Balus írta:
2017.06.24. 15:49
Jaj, a Hófehér. :D Az egyik kedvenc magyar rajzfilmem, amit a Macskafogóval szemben érthetetlenül kevesen ismernek. Pedig remek kifigurázása a klasszikus tündérmeséknek. A szövegek pedig szenzációsak, az egyik barátommal órákon keresztül tudunk belőle idézni. :D
És ellentéte mindannak, ami Walt Disney! :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tulokos 2017.06.24. 19:57-kor.
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"

Avatar
Akosss
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 103
Csatlakozott: 2016.10.22. 00:54
Nem: Férfi

Re: Nyugati animáció és képregények

Hozzászólás Szerző: Akosss » 2017.06.24. 19:40

Fú, nincs időm most mindenre reagálni, de köszi szépen az ajánlásokat, felírogattam őket a PTW listámra. Ami a magyar rajzfilmeket illeti, a Macskafogó és a Vuk mellett nekem a Szaffi a nagy kedvencem, a Hófehér és a Fehérlófia nekem sajnos kimaradt, de akkor majd bepótlom őket. Stop-motionből pedig az említettek mellett nekem még a Wallace és Gromit a kedvencem, jaj de régen láttam, plusz juteszembe meg kéne nézni a Shaun, a bárány mozit is. Jajj, ha valamivel le vagyok maradva az animék mellett, azok ezek...

Válasz küldése

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: 0 valamint 0 vendég