Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Általánosságban az animékhez kapcsolódó témák.
wwhite
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 94
Csatlakozott: 2013.01.03. 22:02
Nem: Férfi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: wwhite » 2017.05.15. 20:25

Féléves eltűnés után:

Tengen Toppa Gurren Lagann
Nagyon jópofa, szerethetőek a figurák, és tényleg van egy sodrása a dolgoknak, ahogy minden up to eleven, minden fel van a végsőkig turbózva és túlozva. Talán a végén éreztem azt, hogy hamarabb is véget érhetett volna, és hogy igazából már nem nagyon tudja hova fokozni azt, amit addig csinált, de nyilván itt az atmoszféra a lényeges meg az emlékezetes pózok, és annyira elszállt, hogy szívesen feladja az ember minden elvárását. Nagyon szerethető, emlékezetes darab, de nekem azért picit maradt hiányérzetem.
7,5/10
____________________

Zankyou no Terror
Lehet, hogy nem váltja meg a világot és tele van mindenfelé butaságokkal, de nagyon hiányzik, hogy több ilyen sorozat készüljön, aminek 1. kellemes, viszonylag életközeli, nem moe, nem fanartszerű karakterdizájnja van 2. slice-of-life módon mutat be egy témát, még ha a téma maga nem is slice-of-life 3. josei/seinen felé közelít. Valamiért nagyon gravitálok a noitaminA műsora felé, és még ha bőven nem is igaz, hogy csak olyan futna a blokkban, ami tetszik, de mégis valahogy a merítésből már nagyon sok olyan került ki, ami vagy kedvenc, vagy nagyon szeretem, vagy szimplán csak örülök, hogy megnéztem. Ez az anime is ilyen, pedig tényleg nem olyan nagy szám, és nagyon sokáig olyan, mintha 26 rész lenne arra, hogy kifussa a maga köreit, és ez a végén nagyon érződik is, mert hát eléggé összecsapták.
7/10
____________________

Yuri!!! on Ice
Annyi helyen találkoztam vele tavaly, annyi gif öntötte el a tumblrt, hogy a tavalyi Grand Prix-szezonban én is adtam neki egy esélyt, még ha a sportanimék alapvetően nem is állnak közel hozzám. Az első rész meglepően nagyon szép animációját követően (az ugrások tényleg autentikusak és felismerhetőek voltak, ami azért nagyon komoly eredmény) sajnos a továbbiakban láthatóan kiürült a pénztárca, és újrahasznosított jelenetekkel és gyenge anatómiával futott végig a 12 rész, amit nagyon sajnáltam. Persze nyilván nem ez a sorozat fő erénye, hanem a karakterek, de valahogy nálam nem ütött úgy, ahogy sokaknál, vagy legalábbis nem éreztem olyan átütőnek - ettől függetlenül nyilván vannak komoly érdemei (mainstream animében BL tematika), és emiatt is sokak nagy kedvence lett. Kedves sorozat, érdemes megnézni, mert amit vállal, azt nagyjából teljesíti is, de személy szerint nem éreztem kiemelkedőnek.
6/10
____________________

Code Geass
Még régebben ígértem, hogy nekifutok még egyszer, és valahogy 7-8 rész után sem akaródzik továbbnéződni. Valahogy egyetlen karakter sem fogott meg igazán, ezért egyikük sorsára sem vagyok különösebben kíváncsi/nem tudok értük szorítani, Lelouch nem szimpatikus, és a háború/társadalmi kérdések + elitgimnázium magánélete + pozőrködés nem olyan kombináció, amit sok sorozat ügyesen tudna tálalni - szerintem ennek sem sikerül. (Érdekes, hogy Light/Right/Raito hasonló személyiséggel egy egész más settingben messze nem zavart ennyire.) Emberek halnak meg folyamatosan, erre valahogy nem nagyon reflektálnak, csak futólag, és olyan súlytalan az egész, mert fontosabb a tizenéves főszereplő póza és megalomániája. A macskás-sisakos rész viszont meglepően vicces volt.
____________________

Shingeki no Kyojin S2
Nézem hétről hétre, mert egyrészt nagyon izgalmas, másrészt meg jó újra valamit hetente nézni. Biztos vagyok benne, hogy a mangaka még sokáig húzza majd, mert nagyon jól tejel az egész franchise, és a fordulatok egy része már most is nagyon as the plot demands alapon van előszedve (gondolom, a nagy része valahogy összeáll majd, meg az is egyértelmű, hogy végig van ez gondolva, de tényleg ilyen érzésem van). Ettől függetlenül nagyon poén még mindig a sok reveal, bálnák vannak az openingben!!4!, az új OP még jobb, mint az első, szóval szívesen elnézegetem, talán a hatásvadászatból lehetne kicsit lejjebb tekerni. Meg persze sajnálom, hogy még ezzel az évaddal sem leszünk sehol a mangához képest.

+ Natsume Yuujinchou 3 van soron.

Jalapegnome
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2017.05.16. 09:38
Nem: Férfi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Jalapegnome » 2017.05.16. 09:54

Black Bullet

Tegnap belefogtam, mert a 7 pont korüli MAL értékelések miatt azt hittem hogy valami kellemesen epic dolgot láthatok, de 4 rész után csak fájdalmas nevetést tudott kihozni belölem. :/ Azok közé az "igénytelen nézők" közé tartozom akik szeretik az ilyen stílusú cuccokat, lehet hogy semmi extra, de általában hoz pár jó poént, pár epic pillanatot és kellemesen kikapcsol. A gond ott volt szerintem hogy a BB komoly próbál lenni. De a szereplők abszolút unalmasak(képek alapján valami badass MC - t vártam), a CGI szörnyek gagyik és unalmasak, az olyan mély elgondolkodtató mondatok után meg hogy "Ha nem akarsz meghalni, akkor éld túl." tíz percig hangosan röhögtem. Pedig bíztam benne hogy jó lesz, gondoltam majd elolvasom az LN - t is angol gyakorlás végett, de én erre képtelen vagyok több időt szánni. (A brutális logikai bakikról meg ne is beszéljünk...)

Avatar
Catrin
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 642
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2017.05.17. 21:00

Hm, továbbra is jól hangzik ez az UchuKyo, de a hossza engem is elrettent, legalábbis annyira, hogy még egy darabig ne vágyjak rá.

----

Néha agyalok, hogy kéne több időt szánnom vagy jobban motiválnom magam egy-egy anime véleményezésére. Aztán nem lesz belőle semmi. Mindegy, ez az anime nagyon megkívánja, hogy írjak róla pár sort, még ha így vázlatosan is teszem. Lehetséges, hogy cikket is írok majd róla, ha lesz rá hangulatom, de ami biztos, hogy már ebből készítem a következő AMV-met. Hátha a nyári con közönségében lesz kit megfogjon, érdekeljen a sorozat.

Ez a 2008-as darab nem véletlenül felejtődött el sokaknál (dél-amerikai közeg?), nem csodálkozom rajta, hogy itthon pláne nem kapták fel (epizodikusnak tűnő, otaku fétisektől, standard anime tálalástól elrugaszkodó).
Azt sem mondanám, hogy én teljesen elégedett vagyok vele, de az "alsó kedvenceim" között garantált helyet szerzett magának.
Egészen egyedi animés élményt nyújt, már csak ezért is ajánlom.

Michiko to Hatchin

Sztori röviden: Egy fiktív dél-amerikai országban járunk (ami teljesen Brazíliára hajaz a japán diaszpóra miatt, ugyanis majdnem az összes szereplő keresztneve japán, vezetékneve pedig portugál), talán a 70-es vagy a 80-as években (kinézetre, technikai eszközökből ítélve). Egy bűnöző nő, Michiko Malandro megszökik a börtönből, egy árva lány, Hana Morenos (később kapja a Hatchin becenevet) szökni próbál erőszakos, nevelő családjától. Kettejük sorsa összefonódik, mikor Michiko megmenti Hanát, egykori szeretőjének, Hiroshi Morenosnak a lányát. Elmenekülnek és útnak indulnak a szabadság és Hiroshi keresésére. Ez az út toposz megy végig az animén. Elsőre epizodikusnak tűnhet, mert Michikóék szinte minden részben más városba, más emberek közé, más sztoriba kerülnek, utazásuk viszont folyamatosan halad előre, egyre több visszatérő, történetet alakító karakterrel és illeszkedő zárással. Ami állandó: az életszelet, a rendőri és gengszteres üldözés, a menekülés, a bűnözés, a múlt képei, a vágyott jövő iránti kitartás, a megszállottság, az akaratosság és a két főszereplő kölcsönhatása.

A többi karakterről most nem írnék, de azért a lányok alapjelleméről:
Michiko tényleg egy bűnöző, egy gettós picsa, egy közönséges, nagyszájú, agresszív nő, egyszerre rendkívül erős, laza, független és szabad szellemű ember, akit csak a célja érdekel és leszarja a kötöttségeket. Mégis hátráltatják a múltja, a bűnei, a mentalitása láncai, amiket nem tud letépni magáról, csak menekülne előlük...
Hatchin egy gyerek, akinek túl hamar kell felnőnie abban a gengszter világban, ami körülveszi. Kedves, introvertált, aggódó, makacs lány, aki bár nem hagyja magát, alkalmazkodik a körülményekhez és a felnőttekhez...
Érdekesség egyébként a nevük: a Malandro portugálul gazembert jelent, lásd Micsi... a Morenos pedig barnát, ami azért lol, mert Hacsi és az apja szőkék és fehér bőrűek...

Pro:
- Nem ragad le az egyes cselekmény állomásokon, minden bonyodalmon végül könnyedén átrágja magát, hogy tovább utazhassunk. Kerek, tartalmas sztorit kapunk. A legvége tetszetős zárást és fejlődést ad a karakterek útjának.
- Jó műfaj egyveleg. Akciódús, kalandos, a csendesebb epizódjai pedig érdekesek, hangulatosak, így nincs üres vagy unalmas járat. Az üldözések, gengszter jelenetek látványosak, izgalmasak. Vígjáték elemei a karakterek jelleméből, reakcióiból, szövegeléséből adódnak. Sokszor laza, mókás, nem veszi baromi komolyan magát, a fő vonala viszont elég kemény, olykor véres, mindig balhés. Érzelmeket tekintve elég széles a skálája, MINDENT kapunk, kapcsolatok terén is, de hosszan semmin sem időzik. A legtöbb kötődést nem nevezi meg, de LÁTTATJA az anime.
- Kellően dél-amerikai temperamentumos hangulat, ami sosem csap át telenovellás fasságba, inkább túl maffiás helyenként.
- Szerethető szereplők: Michiko egy jelenség. Vonzza az embert, ráadásul szeretjük az ilyen mindenkit lazán leverek karaktereket, hát még ha nő.XD Hana pedig aranyos, nem válik idegesítő kölyökké vagy teherré a néző számára. Aggódunk érte. A többi arc is színesíti a palettát. Itt sincs két egyforma karakter, érthetőek a motivációik.
- Nincs IDÉTLEN fanservice. Michiko persze szexi, dögös, legtöbbször picsagatyában a melleit kirakva ábrázolják, de nem érezzük, hogy ez folyamatosan pofánkbaecchi lenne. Azt mondom minőségi, ahogy a karakternek ezt a brazil gettós "ribanc" (ténylegesen egyébként nem az!!) stlye-ját tálalják. A karakter szerves része. Hatchin pedig hiába van abban a korban, egyszer sem használják loliként, megmarad egy komoly, cinikus, makacs kislánynak.
- Vannak viszont Sayo (a rendező) fétisei (napszemüveg, rúdtánc, meleg karakterek, piálás, szleng, szókimondás, szexualitás stb.), amiknek kifejezetten örültemXD (most ez egy hülye példa lesz, de én szeretem, ha halál lazán belepakolnak olyan természetes szövegeket egy animébe, mint pl. ez a jelenet: egyik lány a másiknak a szoknyája alatt való matatás után: "a'szem kilóg a tampon zsinórom" - mindenféle ecchi vagy kínos poén nélkül).
- Kiváló seiyuuk, érdekes, hogy Michikóét más animében nem hallhattuk, de telitalálat, ahogy hozza ez a nő.
- Részletes látvány. A Manglobe stúdió jóvoltából, a hátterek isteniek. Minden környezet annyira színes és részletes. Tele odaillő tárgyakkal, tartalommal. A szobák, épületek berendezése, dekorálása félelmetesen jó. Az egész animéből árad ez a Dél-Amerika feeling. Az akció jelenetek animálásával sem volt problémám, sőt többször emlékezetes.
Ami pedig különösen tetszik, a karakterek ruházkodása, frizurái. Állandó mozgásban vannakXD, egyszóval változatosak. Van úgy, hogy egy részen belül többször is ruhát cserélnek!!! IMÁDOM! De szinte részenként minimum más van rajtuk.
Itt egy nagyon kicsi szeletet dobtam össze Michikóból, (bár nem a legjobb, gyorsan guglizott képekből, de) ajánlom figyelmetekbe. Ez tényleg csak töredék.
- Mesteri zene, amiért Watanabe Shinichiro (igen!XD) felelt, egy brazillal karöltve. Így kellően latin, autentikus, pergős és hip-hop lett.
- Ez már nagyon szubjektív, de érzek egyfajta mágikus realizmust ennél a címnél is. Már-már olyan, mintha a Száz év magányt a Kino no Tabival ötvözném pedig közük nincs a Michikóhoz, csak a nosztalgikus érzéseimhez, de hiányzik még ebből a párosításból a gengszter móka. Samurai Champloo? Ezt mondják a Micsihez hasonlónak, de még nem láttam, talán ez hiányzik az ötvözetemből.

Con:
- És akkor éppen ebből a "mágikus" vonalból kifolyólag a sztori tele van túlzásokkal, ha úgy tetszik deus ex machinával, de nagyon durván (van úgy, hogy balhésan ér véget egy rész a következő pedig később folytatódik, mintha mi sem történt volna, és nem is térnek már rá vissza - tippjeink úgyis vannak, mi történhetettXD). Ez annyira nem baj, ha eleve így ülünk le elé, nem valami fullkomolyan realisztikus seinent várva. Igazából így még menőbb, ugyanakkor még rajzfilmesebb a kapott akció. Hol mesefilm, hol menőzés.
- Na és persze kapjuk a szokásos sablon hülyeségeket is, hogy ott vannak a kezükben a fegyverek, de nem találják el a másikat (ez nem állandó, "csak" a főszereplők környékénXD) vagy, hogy megvárják a másik dumaidejét, stb. Annak mondjuk örültem, hogy legyenek akármennyire bűnözők, a kislányra nem szálltak rá, persze van oka, hogy miért nem, de másképp is alakulhatott volna. Pro-hoz tartozik ebből kifolyólag pl. hogy nincsenek fekete-fehér jellemek, hiába balhés az összes.
- Ki nem mondott dolgok, történetbéli lyukak, az állandó utazás, rohanás, a konklúzió előtti Hiroshi szál... a végére besokallhatunk ezektől. Az viszont szintén a pro-hoz írható, ahogy a cselekmény érezteti a nézővel az események értelmét vagy épp értelmetlenségét, ami a karakterek szemszögéből is ugyanígy fog működni.
- Egyoldalú világkép. Ebből a fiktív Dél-Amerikából szinte csak a gettót, a nyomort, a lepukkant épületeket, bűnszervezeteket és korrupt rendőröket látjuk. Kapunk persze lazítást, szebb, gazdagabb, hétköznapibb környezetet, városképet, de alig. Mondjuk remekül érzékelteti a "parás" környékeket, a nehéz körülményeket, a brazil forgatagot.Viszont arról szó sem esik, hogy a karakterek félig japánok vagy, hogy az ottani japán közösség részei... csak adott a nevük, amiből ez egyértelmű lesz.
- A karakterek íve fejlődik, de látszólag csak minimálisan. A végéig úgy érezhetjük, hogy ugyanazok a jellemek maradnak.
- Sayo fétisei, akiknek esetleg nem tetszeneXD
- Hatchin seiyuuje. Írtam fentebb, hogy jók a hangok, szerintem ő is tök jó, de nem elég kislányos. Valahol értem, miért őt választották neki, és jobb így, hogy nem nyávog... de egy kicsit lehetett volna gyerekesebb.

Blablázni akartam még Yamamoto Sayóról, de már így is jóval többet írtam, mint terveztem, így azt máskorra hagyom.

Jah, és szuper, hogy csak 22 rész, semmi plusz.

8/10
Kép

Avatar
Akosss
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 96
Csatlakozott: 2016.10.22. 00:54
Nem: Férfi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Akosss » 2017.05.18. 00:25

És az mennyire motivál további véleményezések írására, ha azt mondom, hogy annyira meghoztad hozzá a kedvem, hogy már el is kezdtem tölteni a sorozatot? :D Úgy látszik nyáron én is Sayo-zom, szeretném revaccsolni a Lupint és a YoI-t is (ha felteszik a netre végre a BD verziót) és most már jön hozzá a Michiko to Hatchin is.

Avatar
Catrin
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 642
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2017.05.18. 12:46

Örülök neked!*.* Köszi! Ha legközelebb is jön a késztetés, hogy írjak valami értelmesről, majd próbálok erre gondolni és nem kérlelendő himeszama lenni. XD

Amúgy így visszaolvasva, tuti túloztam egy-két helyen... szóval ez a nincs unalmas rész (persze, szubjektíve), és nincs fekete-fehér jellem kijelentésem.XD Mondjuk úgy hogy a főszereplők nem azok (és a többiek is olyan változatosan emberiek). Viszont remélem nem is úgy jött le, hogy Michiko valami pszicho gyilkos hardcore elítélt. Inkább pitibűnöző, de nem kell félteni. Nekem tökre tetszik, hogy egy ilyen női karakter van a középpontban, ez sem gyakori, már ezért is élvezetes Michi.

Az, hogy valakinek bejön-e a MichiHachi szerintem a ködös, lyukas, ki nem mondott történeti mivoltának, a főszál elhúzásának és menetének, valamint a túlzásainak az elfogadási mértékétől függ. Sayónak szerintem van egyfajta rájellemzős, kapkodós rendezői stílusa. Egyik interjúban olyasmit olvastam, hogy akár a Michinél, akár a YoI-nál azért nem akarta megnevezni az emberi kapcsolatokat, mert nem szeretné, ha egyszerű szavakhoz csatolnánk őket (szerelemi, rokoni, baráti, nevelői szál), mert ennél összetettebb kötelék van a karakterek között. Talán a jeleneteikkel akarja érzékeltetni, teljesen hétköznapian és természetesen, hogy mennyi minden van itt? Hogy mennyi mindenről szól egy-egy kapcsolat? Vagy csak mellébeszélés? Mindegy, nekem tetszik ez a gondolata.

Éééés hó végén jön az utsó YoI BD, ne feledd, azzal együtt jön a Yurio Nice is (XDMadness), szóval nyáron már tuti tölthetjük, én is revaccsolni fogom. Megnéztem a Fujikót is azóta, de arról is lusta voltam nyilatkozni. Majd talán máskor.
Kép

Avatar
Junchi
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1454
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2017.05.18. 17:43

Nekem a MichiHachival (így elöljáróban) pont az a bajom, hogy ez az egész latin-amerikai miliő valahogy nem a szívem csücske (ennél már csak az afrikai közegbe tudom kevéssé beleélni magam), de ennél sokkal inkább taszít pont Michiko. Long story short, kimondottan nem szeretem ezt a nőtípust (fikcióban és IRL egyaránt).

Egyébként ezt a Mob Psycho 100 nevű agyrémséget nézem momentán, de állítom, az Uchuu Kyoudai visszamaradt ~60 részét gyorsabban lenyomtam, mint ezt 12-ben... Négy rész még vissza van, valahogy túlélem most már, de az bizonyos, hogy ONE történeteinek nagyon nem én vagyok a célközönsége.

Avatar
Catrin
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 642
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2017.05.18. 21:32

Junchi írta:
2017.05.18. 17:43
Nekem a MichiHachival (így elöljáróban) pont az a bajom, hogy ez az egész latin-amerikai miliő valahogy nem a szívem csücske (ennél már csak az afrikai közegbe tudom kevéssé beleélni magam), de ennél sokkal inkább taszít pont Michiko. Long story short, kimondottan nem szeretem ezt a nőtípust (fikcióban és IRL egyaránt).
Na hát ezzel nagyon egyet tudok érteni, eleve nem is kell mondanom mire emlékeztet ez a nőtípus (IRL instant elkerülöd). Maga a dél-amerikai környezet dettó nem érdekelt, eleve az animét már régebben kinéztem magamnak, de valahogy nem vágytam rá, most pedig nagyon örülök, hogy Sayo miatt végül elővettem.
Egyébként a sorozat nézése közben is sokszor agyaltam, hogy OMG de felelőtlen, de ellenszenves, de barom liba... nah, pláne nem intellektuelXD ééés amilyen közegben és amilyen beleszarással képes rángatni magával azt a gyereket. Folyamatosan kockáztatni az életüket, és semmi sem ijeszti vagy hatja meg. Fasság, de nem is tálalja úgy a sorozat, hogy ez normális lenne, sőt, jócskán ítélkezik a karakterek felett, mindenki megissza valahogy a levét ennek az "életvitelnek". És mégis, OMG itt ez a nő, akit animében (sőt talán filmben sem) ilyen tartalmas tálalásban még nem láttam, és emlékezetes ez az élmény, tetszik ez az élmény, tetszik ez a karakter. Engem végül ezzel megvett, pont azért, mert olyan közönséges, amilyen, és mégis azt vesszük észre közben, a végén pedig különösen, hogy mennyi értéket (vagy épp annak pótlandó hiányát) cipel magával a történetük.
Teljesen meglepett már az első 1-2 résznél a sorozat hangulata. Nem lett sem gagyi, sem érdektelen, sem bosszantó (pedig ezeket vártam). Nagyon hamar rááll az ember, szóval én minden ellenérzéstől függetlenül ajánlom, még akkor is ha nem jönne be, mert élmény. Mert nem tucat cucc, és szvsz igényes is. Persze hangulat kell hozzá. Mondjuk nálam lehet az is közrejátszott a ráhangolódásban, hogy bizonyos okokból (saját tapasztalatokból, amiknek nem itt a helye) jobban tudom tolerálni ezt a környezetet és ezt az embertípust.
Kép

Avatar
Junchi
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1454
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2017.05.19. 21:20

Koe no Katachi

Megérte rá várni, fantasztikusan jó film, hatalmas elvárásokkal ültem le elé és azokat 90%-ban hozta is. Általában tojok magasról a KyouAni cuccaira, de valahol reménykedtem, hogy hiába nyúlnak ezúttal a profiljuktól kissé elütő stílusú és hangvételű cucchoz, valahogy mégis meg fogják állni a helyüket vele, és tudni fogják, ez most NEM az az anime. Emelem kalapomat előttük.

Bővebben majd pár nap múlva, most úgy is csak masszív ömlengés lenne a vége (kell rá aludnom egy-két napot), de ez a film bizonyította, akadnak még atomikus erejű ütőkártyák a modern animék között is.

9/10

Avatar
Surci
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1438
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Surci » 2017.05.20. 17:13

Mindenféle okok miatt nem nagyon volt energiám postolni a héten, de azért néztem pár cuccot, aminek az egyik fele ide jön, a másik pedig másik topicba :P Túl hosszú nem leszek most, mert nem olyanok amikről sokat lehetne rizsázni.

Non Non Biyori

Amiről nem tudok sokat írni, lévén nem nagyon történt benne a világon semmi, tipikusan a "4 moe kislány csinál dolgokat"-szerű SoL, ráadásul epizodikus és vidéken játszódik, hogy még annyi esemény se legyen mintha városban lennénk. Szóval el nem tudtam képzelni mit esznek ezen ennyien, és nem feltétlenül moe-fanok vagy szezonfájterek, de értelmes animések is. Tsztán éreztem hogy seinen mangából készült adaptáció: csak lányok szerepelnek benne moe dizájn, moe aranyoskodás (érdekes módon mégsem irritált, talán mert nem tolták túl). Viszont a látvány csodálatos, a hátterek szemkápráztatóan részletesek, és ami szintén tetszett, az az iskola, ahová 5 darab diák jár összesen + egy teljes mértékben alkalmatlan tanárnő :D Egyértelműen feelingre utazik, azt viszont annyira jól csinálja, hogy mégis sikerült megvennie, pedig finoman szólva is K-ON-szerű fárasztásra számítottam az elején, de nem. Talán mert a régi, nagyszüleimnél töltött nyarakat juttatta eszembe, akkor ilyen kemény problémáink voltak minthogy színescukorral vagy csokiöntettel kérjük-e a fagyit, reggel vagy estefelé locsoljunk-e a kertben, a forráshoz menjünk-e ma vagy gombát szedni :D Úgyhogy a jó értelemben vett aranyos sorozat ez, egy percig nem unatkoztam rajta. Kedvencem a Dagashi-ya (Édességbolt) nevezetű szöszi, jó unottan tudja oltani a kiscsajokat (azok meg őt). Mondjuk a Barakamont egy fél fokkal többre értékelem, mert abban Seishuu vonalán van egy korrekt jellemfejlődés, de ennek ellenére sem fogom alább pontozni, sőt lehet hogy forró nyári délutánokon előveszem még egyszer, hihetetlen milyen natsu-érzést tud szolgáltatni.

7/10

Jigoku Shoujo

Amiből 2 sorozatot toltam le, és bár gagyi volt, sokszor önismétlő, sokszor arcpirítóan röhejes is, ráadásul több mint duplája vagyok korban a célkorosztálynak, de valahogy mégsem bánom. Na nem mintha sok újdonságot mutatott volna, és nem lehetett volna értelmesebb animét-mangát-könyvet-bármit fogyasztani helyette, sőt az epizódok menetét 4-5 rész után kívülről fújja a néző, de valamiért mégis érdekelt, mi lesz a bennük szereplő (klisés) karakterekkel és hogyan oldják fel a nem túl bonyolultan felépített melodrámai szituációkat (MINDIG ugyanúgy :dirr: ). Az első sorozat visszatérő szereplői még tetszettek is az újságíró fazonnal és a lányával - a végét leszámítva (amikor Ai a kislánnyal akarta kinyíratni az apját, na az röhej volt a köbön, eleve semmi bosszú vagy harag nem volt felé, mégis erre akarták ráépíteni a befejezést). Ellenben Ai háttérsztorija tetszett.

A 2. évadban behoztak egy rohadtul irritáló loli görcsöt, akit minden egyes jelenetében kedvem lett volna széttaposni mint egy krumplibogarat (meg eleve ahogy kinéz azokkal az ufószemekkel, rendesen futkosott a hátamon a hideg >_<), viszont ami tetszett, hogy Ai 3 segédje jóval több szerepet kapott, ők vitték el az évadot. A végén itt is behoztak egy több epizódon átívelő lezárást, de ez még annyira sem jött be mint az előző, szal finoman szólva is retardul hatott amikor az a sok kretén egymást irtotta ott a városban. Valahogy nem volt súlya már az egésznek így. Végül Ai megkapta a feloldozást, amit nem tudom mennyire érdemelt meg, de ezzel elvileg lezárult az ő sztorija. A harmadik sorozatba már nem kezdtem bele, mert elvileg újra ő lesz az MC, amitől enyhén szólva rókabőr-utánérzetem van, meg amiket olvastam róla, az sem motivált túlzottan (több fanszervíz, súlytalanabb sztorik, satöbbi), úgyhogy ennyi elég is volt ebből, de érdekes módon még így sem bánom azt a pár napot amit ezzel töltöttem (pláne azok fényében amikkel előtte-utánna szenvedtem-szenvedek :D ) Amit értékeltem hogy nem volt fanszervíz, már ha Ai mezítlábas felcsúszóhosszúszoknyában lábmutogatós jeleneteit nem vesszük hozzá, de semmi csöcssegg, pucérkodás és hasonló.

Viszont ami nem tetszett ebben, az a mondanivalója: oké hogy az élet igazságtalan, de hogy minden esetben az ártatlanok is ráfaragjanak... Mert mi itt a tanulság? Tűrni kell minden szemétséget, mert ha nem, akkor ugyanúgy a pokolra jutsz mint a rosszakaróid. Egyetlen alkalom nem volt, amikor az ijimézett-bántalmazott-szenvedő fél önerőből szedte volna össze magát és tört volna ki ebből a körből. Aztán a tisztán fekete-fehér jellemek, nincs átmenet, valaki vagy ártatlan bárányka, vagy tetű rohadék aki megérdemli a büntit, és ez egy idő után már elég unalmas. És még egy: hogy Ai nem ítélkezhet. Pedig vártam volna, amikor nyilvánvalóan igazságtalan húzásokkal juttattak ártatlanokat a túlvilágra, hogy valami módon kiáll az értelmetlen pusztulásuk ellen, de nem. Mondjuk az is elég gáz hogy a címszereplőnek van a legkevesebb ráhatása a történésekre... Na mindegy, így is túl sokat pötyögtem már erről, nem tudom minek keresek mélységeket ebben. Talán mert valami potenciál így is volt benne, még ha az esetek 99.99 százalékában semennyire nem éltek vele.

5/10

wwhite írta:
2017.05.15. 20:25
Valahogy egyetlen karakter sem fogott meg igazán, ezért egyikük sorsára sem vagyok különösebben kíváncsi/nem tudok értük szorítani, Lelouch nem szimpatikus (...) fontosabb a tizenéves főszereplő póza és megalomániája.
Először is üdv újra itt, másodszor pedig ha a Lulu-CC-Karen triumvirátus egyike sem jön be, akkor nem lesz könnyű dolgod ezzel a cuccal, pláne Luluval, mert ő csak még ilyenebb lesz (én pont ezért is bírom ennyire), az egész róla és az ego-megalomániájáról szól. A másik pedig, hogy ezen sorozat edgefaktora elmarad a Dezsnyóttól, már maga a feelingje is teljesen más, sokkal színesebb, eleve gimis környezet, mekák, szanrájzkodás és a többi, viszont ANNYIRA nem is akarja komolyanvetetni magát imho. Nálam ezért is jöttek be a SERIOUS jelenetei, nem hittem hogy hatásosak lehetnek, erre mégis. Persze én überfan vagyok, szal nagyon is érdekelt mi lesz velük, emiatt nyilván másképp látom ^_^
wwhite írta:
2017.05.15. 20:25
Emberek halnak meg folyamatosan, erre valahogy nem nagyon reflektálnak, csak futólag, és olyan súlytalan az egész
Ehhez annyit, hogy a 7. ep még nagyon az eleje, mert ez eleve egy 52 részes sorozatnak íródott. És persze hogy súlytalanok, mert még nem krepált be senki, aki fontos lett volna, de lesznek itt fájó veszteségek a későbbiekben. Anno én javasoltam a 12. ep-ig történő megtekintését, mert az az első fontosabb csata, ahol már az összes jelentősebb frakció és szereplő jelen van (Schneizelt kivéve), és ennek már komolyabb hatása is van a sztorira. Ezt most is tartom, de ha ott se történik meg az áttörés, akkor már el lehet gondolkodni rajta hogy mennyire érdemes folytatnod (már ha most nem akarod droppolni).
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
tulokos
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 184
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: tulokos » 2017.05.20. 20:35

Koe no Katachi

Annyira reméltem, hogy elnyeri majd a tetszésemet ez a film, mert én is vágytam arra az eufórikus pillanatra, amikor kiderül, hogy vannak még igazgyöngyök a modern animék mélyén. De nem jött el, ráadásul Junchi lelkes kommentje után kellemetlen lesz az egész, bár mindegy, úgyse tudom már lemosni, hogy én vagyok itt az elitista főfasz... :lol:

Tetszett az alapszitu. Egyébként is vevő vagyok az olyan történetekre, ahol gyerekek közösen mennek keresztül valamilyen változáson, egy olyan küszöbön, amely később kihat a személyiségükre. Örültem volna, ha jobban kibontják ezt a folyamatot.
SPOILER
Tehát például kíváncsi lettem volna arra az időszakra, amikor megtanulta Ishida a jelbeszédet. Illetve éppen ezért Shoukót sem vettem volna ki ilyen korán az osztályból. Kíváncsi lettem volna, hogyan szánja rá magát Ishida arra, hogy jobban megértse a süket kislányt. Sajnáltam az időugrást. Már csak azért is, mert a kisiskolás szereplőkhöz még okés volt ez a karakterdizájn, amit amúgy én nem szeretek.

Az az érzésem volt, mintha ez a film eredetileg sorozatnak készült volna. Olyan felépítése volt, mint egy 10-12 részesnek. Így pedig filmnek vontatott volt, helyenként kifejezetten fárasztó melodrámázással. Nem kevertem volna bele ennyi szereplőt. Miki Kawai és a párja, Satoshi Mashiba teljesen súlytalanok voltak, Shouko húgának mini-drámája és Ueno jelenléte szintén csak bosszantó volt számomra. Tipikus animés töltelék-karakterek, akik ehhez képest túl sok figyelmet kaptak.

Amúgy a film kétharmadáig még így is élvezhető volt, viszont
SPOILER
amikor Ishida lezuhan az emeletről Shouko mentése közben, az már túlzás volt. Egy felesleges laphúzás, és még úgy is, hogy egyébként végig ott lebegett. Reméltem, hogy nem vesz ilyen irányt a történet, amely már inkább az AnoHana típusú förtelmeknek a jól bejáratott terepe.


Ettől a ponttól pedig végig giccsesnek éreztem a történéseket újra és újra unalomig ismételt feszültségekkel. Egyszóval dobásra ingerelt. Azért bosszant, mert a tartalom, egészen pontosan a "film morálja" maximálisan acceptálható volt (mondjuk ez tényleg nagy ritkaság modern animék között!), ellenben esztétikailag megbukott.
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"

Avatar
Junchi
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1454
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2017.05.21. 10:13

Na, akkor kicsit hosszabban is a Koe no Katachiról, mert ezt vétek volna szó nélkül hagyni (főleg, hogy felszólalt az ellenzék is közben :3).

Ha nagyon leakarnám egyszerűsíteni a dolgot, akkor azt mondanám, a KnK maga tulképp egy (fajsúlyos) mese a kommunikációról. A verbálisról, a non-verbálisról, a kimondott szavak jelentőségéről, a hiányáról, meg úgy szinte mindenről, ami szavak útján összekötheti az embereket, egyúttal izomból fellendítve a középső ujját a mai mobiltelefonos érának, meg a közvetett kommunikációnak mint olyannak.

Tulajdonképpen a film összes konfliktusa, drámája, karakter-interakciója, pszichológiája ezen aspektus köré lett felhúzva, és mint olyan, működik. Működik vele a dráma (10-ből 9-szer, volt azért egy-két erőltetett húzása és megmozdulása is), működnek vele a karakterek, működik vele a sztori, a mindenféle developmentek és úgy egyáltalán olyasmi hangulata van az egésznek, hogy a több mint KÉT órás játékidőt egynek is alig éreztem.

Most az, hogy van benne egy siket lány, egy általános iskolás korában verni valóan bully csávó, mind-mind csak katalizátorai a lényegesen nagyobb összképnek, amit a ténylegesen működő és távolról sem erőltetett pszichológiai nézőpont, a bűn és bűnhődés, a megváltáskeresés, a tetteink következményei, a lelki sebek permanenssége, a feleslegesség érzése, 18 év alattiak öngyilkossági kísérletei és a megfelelési kényszer tesz igazán teljessé, mindegyik "megkapja a saját maga kis műsorát a rivaldafényben", miközben végigmasírozik a néző teljes érzelmi skáláján. Hol kissé pozitív kisugárzású, hol keservesen lélektipró, máskor aranyos, megint máskor tanulságos - de mindvégig szórakoztató. Ha épp nem a gombócot érezzük a torkunkban, a gyomrunk lesz nagyon elfoglalt a mentális feszültséget ökölcsapásként érzékelve, miközben arról sem feledkezik meg, hogy a nézőt a látottak így is kellően lekössék. Azt hiszem, ennél többet nem kívánhatnék már, ezek a komponensek együttesen súgták az első perctől az utolsóig a fülembe, hogy a KnK egy csúcskategóriás anime, és mint olyan, nem is kívánhatnék tőle többet. Mondjuk kívánnom sem nagyon kell, mert megadja nekem kérés nélkül, amire vágyom, sőt még extrákat is hozzácsap.

Példának okáért kiemelném mindjárt a karaktereket, akik úgy szuperáltak, ahogy kell, mindenki szerves része volt ennek az érzelemkavalkádnak, ahogy a differens és megfelelően adagolt szerepeik is az első pillanattól kezdve tetten érhetőek, legyen szó akár az önjelölt ribancról (Ueno), a nárcisztikus, szociopata, heves megfelelési kényszerrel küzdő másik ribancról (Kawai), a külseje és mérete miatt kiközösített dagi srácról (Nagatsuka), az elnyomott és kihasznált, később pedig a feleslegesség érzésével küzdő, lelkileg meggyötört Shoukóról vagy a másoktól totálisan elzárkózó, a saját bűneit és a megatonnás mentális terhet cipelő gyökérről (Ishida). Mindezen vonásokat ugyanakkor nem viszi túlzásba, nem csakis ezekre a bizonyos aspektusra húzza fel a karaktereit, hogy közben azért érezzük, ezek a fiúk és lányok mind élő, lélegző szereplők, akik többször is kilépnek ebből a megbéklyózásnak tűnő burokból és bizony megmutathatják másabb oldalukat is. Konklúzió: a KnK karakterei nem egy-dimenziósak, működnek önállóan is, és mint sztoriba integrált elemek sem elhanyagolhatóak. Shouko húgát, Yuzurut külön nagyon megkedveltem - valami tüneményes teremtés (miközben mentes mindenféle erre irányuló erőlködéstől), fölöslegesnek meg egyáltalán nem mondanám, főleg, hogy látszott, mennyi mindent igyekszik tenni a nővéréért (ugye a döglött állatokat sem viccből fotózgatta). Úgyhogy jah, a KnK karakterei amellett, hogy azért magukon hordoznak bizonyos animés stíluselemeket, abszolút megállják a helyüket, mert áttudnak közben lépni legalább a második dimenzióba, komoly hatással vannak a másik bizonyos cselekedeteire, döntéseire és mindent, amit tesznek, az vagy egy előzményre vezethető vissza, vagy valamilyen következmény felé tendál. Többek között ez az, amiben nagyon gyengék a modern animék: egyszerűen képtelenek karaktereket írni hozzájuk.

Mindehhez akkor adjuk még hozzá a KyouAni büdzséjét, a komolyabb téma előtt tisztelgés alázatát és a koronát jelentő hangulatot, hogy megkapjuk az évtized egyik legjobban sikerült anime filmjét (imho). Mentes lenne a KnK a hibáktól? Fenéket, vannak itt is bőven gikszerek: néhány jelenet kimondottan izzadságszagú, a rendezőasszonynak is voltak néha érdekes elképzelései a perspektivikus talajpásztázással, meg a lábak mutogatásával, ahogy a túlexponálások is zavartak néha a grafikában, de még a karakterek között is akadt azért felesleges elem. Shortcomingok? Azok. Meg kell, hogy említsem őket? Naná? Markánsan belezavarnak az összképbe? Nem. Hab a tortán, hogy nem erőltet semmilyen direkte szerelmi szálat Ishida és Shouko között, mert ez egyszerűen nem az a sztori.

Jogos az a kilences, amit adtam neki itt fentebb, sőt inkább kilencfölé az a bizonyos verdikt.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Junchi 2017.05.21. 17:00-kor.

Avatar
Hikari
AoiAnime szerkesztő
AoiAnime szerkesztő
Hozzászólások: 683
Csatlakozott: 2003.02.17. 19:05
Nem:
Tartózkodási hely: Norvégia
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Hikari » 2017.05.21. 10:26

Kokoro ga sakebitagatterunda.

Film az AnoHana készítőitől, nagyon hasonló stílusban és hangulattal.
A kissé túltolt melodráma / idealizált érzelgős viselkedés itt is ugyanúgy jelen van, és ezzel kontrasztban áll néhány darkosabb jelenet.
Egyszeri nézésnek teljesen elmegy.
Kitűnő szórakozás drámára vágyó érzékeny lelkű ifjúságnak, és bárkinek, aki bírta az AnoHana stílusát. :)
Kép

wwhite
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 94
Csatlakozott: 2013.01.03. 22:02
Nem: Férfi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: wwhite » 2017.05.21. 16:26

Érdekes, hogy a Kokoro ga sakebitagatterunda és a Koe no Katachi ilyen közel egymáshoz jöttek fel a hozzászólásokban. A magam részéről azt hittem, ugyanaz a rendező, mert viszonylag hasonló karakterdizájnnal, látásmóddal és atmoszférával operálnak, és mindkettő nagyon japán, de nem jó értelemben.

Társasággal néztem ezeket a filmeket, és közben a TV Tropes Values Dissonance szócikke jutott eszembe, mert azért hibáztatni egy kislányt, hogy fecseg, és ezért azt az üzenetet megjeleníteni gyakorlatilag az egész filmen keresztül, hogy inkább meg se szólaljon, a shaming és az önhibáztatás nagyon erős példája (és ez nem abban a kontextusban szerepel, hogy a nézőnek azt közvetítené, mekkorát hibázott a környezet), ahogy az is teljesen megdöbbentő, hogy amikor egy siket kislányt bántalmaznak, egyetlen osztálytárs/nevelő sem lép közbe (még ha nyilván sajnos én is el tudok képzelni ilyen szituációt, ahol ez a közbeavatkozás nem történik meg, ami nagyon elszomorító), vagy hogy a tanár szándékosan háttal áll az osztálynak, de hogy a kislány ezek után még barátkozni is szeretne, vagy megfenyegetünk valakit, hogy ne vegye el a saját életét... szóval ez így nem oké.

Szép üzenetek formálódnak ezekből a végére (vagyis a Koe no Katachi esetében csak gondolom, hogy szép/kerek lesz végül a film, mert a nézőtárs vétózta 45 perc után), de az alaphelyzet és a konfliktusokra adott reakciók is olyanok, amik innen nézve vagy nagyon érthetetlenek, vagy csak a tálalásuk olyan, hogy így abszurd, nem megindító és zavarbaejtően sok "miért?" merül fel. (Plusz a KokoSake esetében volt ez a tojásos metafora is, ami nyilván egy klasszikus kép, de a rántottás jelenet ott is teljesen értelmezhetetlen, mármint wut?)

Azt gondoltam, hogy alapvetően bizonyos szintig otthonosan mozgok az animés konvenciók világában, de ez a két film most teljesen elbizonytalanított. (A Koe no Katachit meg majd valamikor egyedül befejezem, már csak a magam megnyugtatására is, hogy nem hagyják így lógva a készítők ezt a szituációt.)
Surci írta:Először is üdv újra itt, másodszor pedig ha a Lulu-CC-Karen triumvirátus egyike sem jön be, akkor nem lesz könnyű dolgod ezzel a cuccal, pláne Luluval, mert ő csak még ilyenebb lesz (én pont ezért is bírom ennyire), az egész róla és az ego-megalomániájáról szól. A másik pedig, hogy ezen sorozat edgefaktora elmarad a Dezsnyóttól, már maga a feelingje is teljesen más, sokkal színesebb, eleve gimis környezet, mekák, szanrájzkodás és a többi, viszont ANNYIRA nem is akarja komolyanvetetni magát imho. Nálam ezért is jöttek be a SERIOUS jelenetei, nem hittem hogy hatásosak lehetnek, erre mégis. Persze én überfan vagyok, szal nagyon is érdekelt mi lesz velük, emiatt nyilván másképp látom ^_^
Köszi! Még nem döntöttem, mi legyen vele, egyelőre csak on-holdra kerül, de gyanítom, hogy egyszerűen ízlés kérdése ez, és valószínűleg nem nekem találták ki ezt az animét. Szerencsére van más, amit meg igen. :)

Avatar
tulokos
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 184
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: tulokos » 2017.05.21. 17:40

wwhite írta:
2017.05.21. 16:26
Szép üzenetek formálódnak ezekből a végére (vagyis a Koe no Katachi esetében csak gondolom, hogy szép/kerek lesz végül a film, mert a nézőtárs vétózta 45 perc után), de az alaphelyzet és a konfliktusokra adott reakciók is olyanok, amik innen nézve vagy nagyon érthetetlenek, vagy csak a tálalásuk olyan, hogy így abszurd, nem megindító és zavarbaejtően sok "miért?" merül fel. (Plusz a KokoSake esetében volt ez a tojásos metafora is, ami nyilván egy klasszikus kép, de a rántottás jelenet ott is teljesen értelmezhetetlen, mármint wut?)
Fú, ennek a postnak minden szavával csak egyetérteni tudok!
Magamra ismertem, mert valóban ezért fogja el a gyanútlan nézőt a feszengés, amikor kifog egy ilyen "nagyon japán" drámát. És akkor ehhez még hozzájön az is, hogy ezeket a konfliktusokat, feszültségeket horizontálisan építik fel, vagyis térben és időben kiszélesítve sokszori ismétléssel ábrázolják. Koe no Katachi történetében is ilyen visszatérő katalizátor volt a shaming és az önhibáztatás. A tanárok és szülők pedig szerintem is megbuktak, a gyerekek meg sajnos tényleg képesek ennyire elvadulni.
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"

Avatar
Junchi
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1454
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2017.05.21. 18:09

wwhite írta:
2017.05.21. 16:26
ahogy az is teljesen megdöbbentő, hogy amikor egy siket kislányt bántalmaznak, egyetlen osztálytárs/nevelő sem lép közbe (még ha nyilván sajnos én is el tudok képzelni ilyen szituációt, ahol ez a közbeavatkozás nem történik meg, ami nagyon elszomorító)
Na de pont ez volt a film egyik lényeges pontja, hogy a karakterek a saját korosztályukra támaszkodva + a saját shortcomingjaikat átgondolva/túllépve azokon érnek el végül oda, ahová. Meg ahogy tapasztaltam, a Shoukót becélzó bullying nagy része pont a függöny mögött zajlott, ami nem csoda, lévén Ishida sok szempontból egy gerinctelen tetű volt az általános iskolai évei alatt, és csak addig terjedt a nagy figyelemkurvulása, amíg foglalkoztak vele az osztálytársai, meg az a két nyomoronc "barátja".

Egyébként ez az iskolai bántalmazás és kiközösítés meglehetősen súlyos probléma Japánban, sokszor még a bosszú is játszhat, ha a bántalmazott köpni merészel az iskolának/szülőknek, és akármennyire is volt Shouko visszafogott és látszott úgy, mintha mindezek ellenére is barátkozni akarna Ishidával, szerintem valójában nagyon is tartott tőle és inkább lenyelte vagy elfojtotta magában a dolgot, de még ez sem volt teljesen jövedelmező, lévén pont Ishida végső bullyja miatt vették ki végül a suliból.

Mindettől függetlenül azért majd told le a maradékot is, mert a lényeg igazából pont a bűnhődés és megváltás részén van.

Na mindegy, lehet a végén egyedül maradok azon véleményemmel, hogy ez egy briliáns múvi, de én pont azért szerettem meg (többek között), mert nagyban elütött a Clannad-Kanon-AnoHana-Angel Beats tengelytől.

Avatar
Hikari
AoiAnime szerkesztő
AoiAnime szerkesztő
Hozzászólások: 683
Csatlakozott: 2003.02.17. 19:05
Nem:
Tartózkodási hely: Norvégia
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Hikari » 2017.05.21. 19:23

Koe no Katachi
Na erre is volt időm ma, szép film, nagyon jó téma.
Többen írjátok, hogy miért nem avatkoztak közbe felnőttek / tanárok. Hát sajnos ez nagyon is valóságos ebben a filmben, és az esetek nagy részében pontosan így történik. Sőt, ahogy a főszereplő srác viselkedik, az nagyon példás és ritka, mert általában a kiközösítós buli megáll az első szakasznál, vagyis az elkövető soha nem bánja meg, és soha nem is bűnhődik.
Külön érdekes volt, hogy a fekete hajú lány valahol közvetetten az egész kiközösítés oka volt, és ő soha nem is igazán változott meg. csak mindenki felnőttebb lett, elég felnőtt ahhoz, hogy jobban kezeljék a helyzetet.
Talán ezektől is lett sokkal reálisabb ez a film, mint a korábban említett Kokoro ga sakebitagatterunda.
Amúgy szerintem nagyon hosszú és tömény film volt a koe no katachi, részemről simán megérdemelne mégegy megnézést.
wwhite írta:
2017.05.21. 16:26
a KokoSake esetében volt ez a tojásos metafora is, ami nyilván egy klasszikus kép, de a rántottás jelenet ott is teljesen értelmezhetetlen, mármint wut?)
Én ezt úgy értelmeztem, hogy minden kis érzelmi megnyílás egy-egy kis repedés volt a védelmező, kemény héjon, de amikor végül a héj feltörik, az érzelmek kiömlenek, és azok bizony fájhatnak is. (Főleg ha nincsenek viszonozva)
Kép

Válasz küldése

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: 0 valamint 0 vendég