45 + 31 napos anime kihívás!

Általánosságban az animékhez kapcsolódó témák.
Avatar
annarancs
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 666
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:
Tartózkodási hely: a danmei pokolban

Re: 45 + 31 napos anime kihívás!

Hozzászólás Szerző: annarancs »

Örülök, hogy hasznos volt a chart, amit találtam. :mosoly:

14. Kedvenc animés fétis/fanservice elem(ek)

Ahogy Catrin, én sem vetem meg a kissé hiányos öltözetű ikemeneket, illetve általában örülök a hosszú hajú férfi karaktereknek is.

14. nap - Egy anime, amit nem tudsz megunni, akárhányszor újranézed

Ritkán nézek újra animét, akkor is főleg Ghibli filmeket, de azért ezekre is ráunnék egy idő után.
Avatar
scineram
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1540
Csatlakozott: 2006.05.30. 13:43
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Green Hell
Kapcsolat:

Re: 45 + 31 napos anime kihívás!

Hozzászólás Szerző: scineram »

14. Kedvenc animés fétis/fanservice elem(ek)

Két női öltözék típust emelnék most csak ki.
Elsőként a gótloli esztétikát. Kedvenc karaktereimből jó pár visel ilyen ruházatot. Közülük is talán legelső volt a később tragikus körülmények közt megerőszakolt Gokou Ruri. Őt követte ezen csoporton belül is abszolút kedvencem, a zseniális Victorique de Blois, majd még nála is nagyobb ojou-sama Dalian. Persze ezt sem lehet túl korán kezdeni, remek példa volt erre az imádnivaló Hasegawa Kobato és Kushina Anna is. Ahogy a példák is mutatják, ezt a kinézet igen gyakran keveredik a chuunibyou jellemmel. Máskor viszont elborult, szadista, gyilkos jellemet takar, mint Celes, vagy Kurumi. A legutóbbi felbukkanása is ebbe a körbe tartozott, a varázslány Ako személyében.
A másik ruhatípus a legendás school mizugi. Sokkal vonzóbb, mint a mindenféle alig takaró, csipkés, tarka-barka bikinik.
Kép
Akosss
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 374
Csatlakozott: 2016.10.22. 00:54

Re: 45 + 31 napos anime kihívás!

Hozzászólás Szerző: Akosss »

Nagyon lemaradtam basszus, de ez annak is köszönhető, hogy: 1. vizsgaidőszak van, 2. 30 centi hó esett nálunk, amit el kell takarítani, 3. a hónak köszönhetően kificamítottam a bokámat, így a tegnap délutánt és a mai napot ágyban fekve töltöttem animézéssel.

12. nap - Kedvenc és legjobban utált stúdió

Stúdiókra inkább úgy szoktam gondolni, hogy melyik megbízhatóbb és melyik kevésbé. Elvégre nincs olyan, ami még ne készített volna rosszat, az arány viszont árulkodó. Az én kedvenceim:
- Madhouse: Azt hiszem nem kell megmagyaráznom, miért. Ritkán van olyan, hogy csalódnom kell bennük, bár néha előfordul, de ott általában az alapanyag a rossz. (Photokano, Prince of Stride) Nagyon-nagyon sok mindent nem láttam még tőlük (szerintem a fél PTW listám a címeikkel van tele), de az eddigi kedvenceim: Hunter x Hunter (2011), Death Note, Aoi Bungaku Series, Tokyo Godfathers múvi, Ore Monogatari. Aprócska negatívum, hogy második évadokat ritkán készítenek.
- J.C.Staff: Ahhh, mennyi örömet adott nekem ez a stúdió a Hachikuro-val és a Nodame Cantabile-vel... Nekem már ez a kettő cím bőven elég, hogy felírjam őket a kedvencekhez. XD Vannak még rendkívül pozitív élményeim a stúdióval kapcsolatban, ráadásul néha olyan címeket varázsolnak kedvelhetővé, amiről nem is gondolnám, hogy tetszene, legyen szó például a guilty pleasure Prison Schoolról, Shokugeki no Souma-ról, vagy DanMachi-ról. XD Vannak mondjuk mellényúlásaik bőven, szóval az az Eiken nevű szenny megbocsáthatatlan, de ez van.

Kevésbé kedveltek:
- A-1 Pictures: Van jó pár olyan nyúlásuk, ami miatt nem tudom utálni őket és szerintem képesek lennének ennél jobbak is lenni, de sajnos valamikor még a jónak kezdődő próbálkozásaikat is elcseszik valahogy. Elcseszett adaptációk szempontjából az élen járnak.
- Lerche: Eddig a Gakkougurashi!-n kívül minden más sorozatuk hatalmas RAGE-ben végződött: a Danganronpa rémesen gyenge (én nem tudom, hogy ez most rossz játékadaptáció lenne-e, vagy maga a játék is gagyi?), a Re:Hamatora szintén, a Ranpo Kitan meg az bottom listám első helyén díszeleg, a mostani szezonban meg ismét egy igazi "gyöngyszemmel", a Kuzu no Honkai-jal jelentkeztek.

Egyelőre elég ez a 2-2 példa, lenne még pár ötletem mind2 csoporthoz, de túl sok mindent nem láttam még, hogy nagyon bírálni tudjam őket, (1-2 anime alapján nem akarom őket sehova sem sorolni) úgyhogy jövőre majd visszatérek ide.

13. nap - Kedvenc és legutáltabb karaktertípus (tsundere, yandere, kuudere, ojou-san, stb...)

Legutáltabb minden bizonnyal a két főszereplő a Kuzu no Honkai-ban a tsundere, ők halálra szoktak idegesíteni. Pedig egyébként nem lenne alapvetően nagy baj velük, de számomra sokszor el van túlozva a tsun rész, a dere meg sehol. A karakterfejlődés is ritka náluk, némelyik meg egyenesen buta, mint a föld. Az meg a hab a tortán, amikor még fizikailag is agresszívak.
Ezenkívül dettózom a vinnyogós, nyávogós karaktereket, a bátyókomplexusos hugicákat és a nyápic háremhősöket.

Kedvencek pedig a dandere (me.jpg), kuudere és a dork, élvezhetően hülye karakterek.
(Egyébként én is megcsináltam a tesztet és az állandóan zabáló karaktertípus jött ki lol... mennyire igaz)

14. nap - Kedvenc animés fétis/fanservice elem(ek)

Óóóó, Black Hanekawával én is egyet tudok érteni, bár szerintem ő az egyetlen nekomimi karakter, akit kedvelek. Valamint a yukatát, a bagósokat, a kissut én is kedvelem.
Még pluszban:
- románcból kialakuló család (a Fune wo Amu-ban pl. annyira kellett és megkaptuk!!!)
- aranyos szerelmi vallomások (Fune wo Amu ismét, mint egy friss élmény)
- szemüveges karakterek
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6177
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: 45 + 31 napos anime kihívás!

Hozzászólás Szerző: Titkos »

15. Legjobban utált/leginkább idegesítő fanservice elem(ek)

Hehe, nem véletlen, hogy a karaktertípus kérdéseknél gyanúsan mellőztem az olyanokat, amiket többen is írtak, pl. az onii-chanozó húgicákat, meg hasonlókat... :twisted: Ők ugyanis itt most egyszerre fogják megkapni a magukét, hasonszőrű társaikkal egyetemben. XD Szóval: az általam legjobban utált/legidegesítőbb fanservice elem a moe/moeloli. És akkor ide lehet képzelni a K-ON-féle "unalmas, négytagú -chanok eseménytelen életének napjai" jellegű cuccokat, a "dugnám a húgom!" plottal operálókat, a "négy szezonon át ver és aláz a tsundere loli, de a végén SCORE, szóval oké" történetűeket és hosszan lehetne még folytatni a sort. Na, de miért utálom?

1. Mert alapból is idegesít. A legtöbbször aranyosnak próbálnák feltüntetni őket, ez néha nálam is betalál, viszont de 10-ből 9 alkalommal inkább csak rohadt fárasztóak/unalmasak/idegesítőek.

2. Mert minden tele van velük, egy szezon mondjuk 20 animéjéből 15-ben garantáltan meg fognak jelenni. Na most ilyen "tömény dózisban" valószínűleg még egy olyan fanservice elem is megfeküdné a gyomromat, amit amúgy kedvelek (mondjuk én nem is akarnám, hogy egy szezon 90%-a pl. nekogirl-animékkel legyen tele, elveszne a "varázs", ha olyan gyakoriak lennének, mint boltban a kenyér :3 XDD), hát még egy olyan, ami untat/idegesít.

3. Mert hosszabb távlatokban figyelve a hatásukat, azt látom, hogy teljesen elkorcsosítják az animét, mint műfajt. (Tulokos erről többoldalas "disszertációs szakmai beszélgetést" folytatott Surcival, gondolom mindenki látta, szóval most ebbe nem is mennék bele jobban. :lol: ) A lényege röviden az, hogy a stúdiók kevesebb energiát fognak abba ölni, hogy normális sztorit, vagy legalább minimális jellemmel rendelkező szereplőket írjanak, hiszen a moe szerintük az ilyen dolgokat kvázi helyettesíti, avagy mondhatnám úgy is, hogy a cukin piruló kislányok száma fordítottan arányos az értelmes történeti szálakéval, vagy a kidolgozott jellemekkel. :D (Tisztelet persze a kivételnek, lásd Madoka, na de hány ilyen van, egy évtizedben egy? XD)

4. Mert különösen gáz látni, amikor az extra profitért olyan animéket is "ellolisítanak/moésítanak", amik korábban köszönőviszonyban sem voltak ezzel a fanservice-elemmel. Nézzétek meg a Soul Eater-t, utána a Soul Eater Not!-ot (lol, mintha a címe is valami önmegtagadó "srácok, ez NEM az, csak hát izé, kellett a pénz, tudjátok..." utalás lenne XDDD) és egyből érteni fogjátok, hogy mire gondolok, de nem csak ez járt így. (Most az Illyát nem hozom fel, mert kvázi "megígértem" Surcinak, hogy Fate-elemzések majd csak akkor várhatóak tőlem, ha azokat rendesen meg is néztem, viszont maradjunk annyiban, hogy Tini Grál Adventure ide, húgicás és hasonló fanservice meg oda, azért ott is kétlem, hogy az előzmény ennyire otakupanderinges lett volna...) De talán a magical girl műfaja a legjobb példa erre, ott egy konkrét animés alműfaj alakult át. Szal indult ilyen Sailor Moon-okkal, meg hasonló shoujo animékkel, kifejezetten lányoknak, ahol az volt a cél, hogy a hősnő helyébe képzeljék magukat, meg azok példát mutassanak nekik, stb. Aztán mostanra oda jutottunk, mintha a legtöbb magical girl anime seinen műfajú lenne, a benne szereplő magical girlök meg naná, hogy ilyen moeloli-chanok, akiket direkt úgy írnak meg, hogy 1-1 otakupan-csajtípust képviseljenek, beleszőnek pár yuri-shipping utalást és hasonlókat, sztorinak meg jó lesz valami alibi-plot, a végén még elvonná a nézők figyelmét a "lényegről"... :-P (Esetleg hogy a férfiak még jobban élvezzék, full darkosra/mészárlósra is veszik a figurát, aztán kapunk ilyen "csodákat", mint az az egy hónapja futó Madoka-koppintásra hajazó izé, aminek én a címét sem jegyeztem meg, de majd max Surci kisegít, többen is belenéztetek amúgy innen, szóval biztos tudjátok, melyikre gondolok. XD) Illetve még ide tartoznak az olyan sztorijú animék is, ahol meg egy alapból érdekesebb/jobb sorsra érdemes plotot "züllesztenek le" a lolik szintjére. Szal pl. a Girls und Panzer lehetett volna egy érdekes tankcsatás sorozat, ahol valóban taktikázni kellett volna a feleknek, ügyelni arra, hogy az ellenség ne szúrja ki őket, stb. Helyette kaptunk rózsaszín (és driftelő...) tankokat, moeloli-sergenteket, meg egy kínos magyarázatot az egészre, hogy ez valami alternatív világ, ahol a tankcsaták a nőies sportok netovábbjai. Úgyhogy dobtam is három rész után, akkor már inkább a Keijo, ami csak annyira vette magát komolyan, amennyire még pont szórakoztató volt. XD
Kép
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: 45 + 31 napos anime kihívás!

Hozzászólás Szerző: Surci »

15. Legjobban utált/leginkább idegesítő fanservice elem(ek)

Na ez hosszú lista lesz. előszöris:

:goodpost: Csak dettózni tudom Titki moe/loli/moelolis postját, MEH -__-

Aztán hárem. MINDEN létező direkt hárem felállás, különösen ha a tegnapelőtt emlegetett balhere fő"hős" körül összpontosul. Először is baromira unalmas, hogy az összes ilyen-olyan dere típust belepakolják, akiknek amiknek a reakcióit két hasonló anime után fejből vágja már a néző (nem kell feltétlenül direkt háremnek lennie hogy felhúzzon, elég ha sok derével operáló nyomisónen, pl. Agk!). A másik, hogy sosem értettem, hogy a francba találták azt ki hogy egy balfasznak hárem legyen, ha egyetlen nővel se bír el? A fő gondom ezzel az, hogy legtöbbször végig megmarad ugyanannak a bénaságnak, ahogy az elején nekifutott a sztorinak, csak a semmiből egyszerre egyre több csaj esik bele. Mitől, hogyan, és hol voltak a nők eddig? Mert maximum egy osananajimi-karakter volt mellette, legtöbbször az se ment túl a barátságon. Amellett, hogy baromira irreális, még károsnak is tartom azzal traktálni a tizenéves fiú közönséget, hogy elég itt kedvesnek lenni, aztán le se tudja kaparni magáról a nőket. Komolyan nem akarok moralizálós irányba elmenni, de ezt az üzenetet a nyugati, főleg nyáltini-sorozatoknál is rühellem, mintha nem lenne elég balfasz ezek nélkül is a világban. És nem azzal van a gondom, hogy egy hapsiba több nő is bele van esve, ha az illető erre képességei okán alkalmasnak bizonyul (Lulu, Griff, Monte Christo hakushaku, Reinhard, sötöbö). Egy kivétel van, a Love Hina, ami dettó ugyanez, de az volt az első és máig kedvenc romantikku animum, arra nem tudok haragudni.

Ezt reverse formában is rühellem: az már egy fokkal életszerűbb, amikor egy csajszinak több srác csapja a szelet, de hogy az ÖSSZES kivétel nélkül nyálbish bájgúnár legyen, ráadásul típusok szerint felosztva... Hogyne.

Ecchifanszervíz: ORBITÁLIS DUDÁK. Gimnazistáknak. És felsőtagozatosoknak. Nem tudom miért nem lehet egy normális arányt megtartani mellméretben. Azt is észrevettem, hogy nincs átmenet, vagy lapos valamelyik mint az ólajtó, vagy lufikat gyömöszölt a melltartójába. De fürdős-onszenes részenél is rühellem, amikor a két rohadtnagy dinnye teteje kikandikál a víz felé, bele a pofámba. XY kromoszómásként természetesen kedvelem a kerek női idomokat, de ezek a túlzások taszítanak, nem szexi hanem közönséges. Dettó ugyanez a nagy csöcsöt-segget hangsúlyozó testhezálló vagy túl sokat mutató ruhákkal.

Luficsöcsök poénból fogdosása-masszírozása másik csaj részéről: nem szexi, olyan mintha egy vizeslufit nyomkodnának.

Ecchi "poénkodás": Csöcsreesés, "jajvéletlenül beleakadt a kezem a szoknyádba és lerántottam rólad a bugyiddal együtt" rádnyitottam a fürdőben, meg a többi szarság. -_- Azt pláne nem szeretem amikor egy olyan női karaktert égetnek be ilyenekkel, aki amúgy nem szolgált volna rá, vagy alapból nem illik a karakteréhez a magamutogatás.

Eleve bugyizás, pantyshot, ezen való élvezkedés (Arararararagit most nagyon fejbevágnám -_-)

Hűűűűűdekomoly mélyen lélekbehatoló beszélgetések vagy stratégiai tervek kidolgozása onsenben úgy, hogy közben a hangsúly a dudákon és a seggeken van.

Valóban komoly hangvételű animében mondjuk nem tudnak kihagyni egy direkt zuhanyzós scénát, mer azé mégis legyen má benne fanszervíz is. Most pl. nem is tudom haragudjak-e a Psycho-Pass mozira Akane zuhis jelenete miatt... Szal tetszik meg minden, csak kilóg az egészből. Shionéknál belefér, Akanénál valahogy nekem nem. Vagy GitS-SAC-ban Motoko fanszervizelése. Meh.

Onyííííícsanozás (nem kell hogy feltétlen hugi legyen, akármilyen kouhai fel tud húzni, pláne ha loli). Ez csak csak simán idegesít, de amikor továbbmennek:

Mindenféle húgbaszásra kihegyezett siscest-elem. Hányinger. Van 3.5 milliárd másik nő (hugi oldaláról meg hapsi) a világon, pont a tesóra kell rámászni. BLÖEH.

Yuri subtext, jellemzően otaku-pandering fanszervíz céljából, de csak kerülgetik egymást, max valami kis "megfogjuk egymás kezét és méééélyen a másik szemébe nézünk" meg együtt alszunk lenge hálóingben dolog van. Ez így minek? Tegnap említém, hogy nem kell nekem se kissu, se ágyjelenet, ha komolyan vehetően van előadva az a yuri vonal, de ha csak nyálcsorgatás céljából került bele, akkor tolják rendesen. Mielőtt jönne valaki a Saikon no Qwaser-el: nem szofthentáj-módira gondoltam, hanem a fanszervíz jelenetek menjenek már túl az ártatlanság-vonalon (Krosszendzsi ezt legalább jól adta, nem kellett volna a komolykodós fasság bele, akkor giltiplezsörnek még elment volna).

Fujoshi-bait BL-fanszervíz olyan esetekben is, amikor a két szereplő kapcsolatában amúgy nincs ilyesmi.

Ide jön még a túltolt gore, amikor az emberi test 50 liter nagynyomású vért tartalmaz, és az megállíthatatlan erővel spriccel ki minden sérülésnél. Ezzel marhára komolyanvehetetlenné és életszerűtlenné tudnak tenni bármilyen SERIOUSNAK szánt jelenetet.


Azaz önmagában nem a fanservice-el van bajom, hanem ha az:

1. hangulatromboló (ezt persze animéje válogatja, Yoko csöcsei a TTGL-ben simán elfértek, Motoko fürdőruciban a GitS-SAC 1. évadban nagyon nem - ellenben testhezálló kommandósruhában ő is teljesen okés)
2. túl explicit, és ezért közönséges.

EDIT: Milyen jól jön ilyenkor, hogy unalmas a meló, mert délelőtti műszakban eszembe jutott még pár, amivel ki lehet kergetni a világból, csak a reggel összedobott gyorslistánál nem ugrottak be:

Nyíííícsanozás analógiájára: senpai-ozás. YARGH!!4 Na nem mint megszólítás, hanem amikor szerelmes kóháj műveli, elmondva vagy negyvenszer egy epizódban (Fate/Sakura állatorvosi lova ennek az animékben, de lehetne még sorolni bőven).

Aztán OMGDURVA fájtolás megy, hogy mecha, kard, varázslat vagy gépfegyver az most mind de azé minden második percben belerepül egy egy csöcs vagy segg a pofámba, így téve hihetővé és még feszültséggel telibbé az élethalálharczokat és a világ sorsáért folytatott küzdelmet.

Nyomorék háremhíróknál majdnem elfelejtettem, de headshot-kategóriás: amikor SAMÁZZÁK a balfaszt. Ugye, drága GXP Seina-SAMA, akit épp hogy csak nem pelenkáztak, de azé SAMA. Vagy Yukinari a Grills Bravóból, vagy bármelyik másik nyominger. -___- :sniper:

Moeségre DIREKT rájátszó negédes seiyuu-játék, legutóbbi példám rá az Ikusei Keikaku vagy még inkább a Re:Zero. Nem elég a cukrosukkercukimoe karadizájn, mééééég húzzuk tovább -_-. Ide jönnek még az aranyosnak gondolt moe nyekegések-nyökögések, főleg loliktól: nyhjah, kyah, myah, hyah. :knife: Ezektől még az Illyában is agyfaszt kapok, hát még a többinél.

Cselédek + goshujinsamázás. Kimúlok ettől is. -__-
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Surci 2017.01.15. 13:42-kor.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
Catrin
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: 45 + 31 napos anime kihívás!

Hozzászólás Szerző: Catrin »

15. Legjobban utált/leginkább idegesítő fanservice elem(ek)

Oké Surc, kb. minden fontosat leírtál, ami nálam is szóbajöhetne, szóval ma nem is időznék ezen tovább (amúgysem érek rá, szóval köszi). :vigyor:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Catrin 2017.01.15. 09:29-kor.
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2526
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: 45 + 31 napos anime kihívás!

Hozzászólás Szerző: Junchi »

15. Legjobban utált/leginkább idegesítő fanservice elem(ek)

Ööö, most veszem csak észre, hogy nekem ezt sikerült eléggé összemosnom az előző kérdéssel, de annyi baj legyen, spóroltam magamnak pár sort, a többit meg itt felettem a kartársak a moelolival, ZS-kategóriás háremmel (itt egyedül a Tenchit nem utálom asszem), a tipikus yuri/yaoi-baitekkel (itt a fanbase külön irritáló, főleg, mikor random fujoshinak csak annyi marad meg a Berserkből vagy a LoGH-ból, hogy "OMG, Gutts×Griffith" vagy "Yang×Reinhard"...) és társaikkal, illetve én még hozzátenném a tipikus onsenes, "umi da!"-s, iskolai fesztiválos epizódokat, amik marhára megfáradt és retardált klisék, de tudom, hogy sokan egyenesen követelik ezeket a reliceket. :roll: Minimum 2k-val kevesebb BD fogy, ha ezek nincsenek meg, nálam viszont -1 (vagy több) pont kapásból a végértékelésben.
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: 45 + 31 napos anime kihívás!

Hozzászólás Szerző: tulokos »

Megpróbálok felzárkózni, mert megint lemaradtam/elsumákoltam pár kérdést. :drop:

13. Kedvenc és legutáltabb karaktertípus (tsundere, yandere, kuudere, ojou-san, stb...)

Csak ismételni tudom Catrint. Szóval a szerethető karakter nálam ott kezdődik, hogy nem lehet felcímkézni egy-egy ilyen bugyuta jelzővel. Nyilván mindenkinek van "alaptermészete", de ezekből komolytalan dolog szereplőket gyúrni azért, hogy meglegyen a kötelező kvóta a különböző típusokból. Márpedig ezt csinálják. Kedvencem tehát nincs, amit viszont nagyon utálok, azok a moe karakterek.
Egyébként az a szörnyű, hogy ezek a "viselkedési minták"/kategóriák mind szervesen kötődnek az animés "karakterekhez", legtöbbször teljesen szélsőségesek és irreálisak: egy moeloli kötelezően irul-pirul és kényeskedik mindig bármilyen helyzetben; talán még akkor is, amikor szarik a WC-n, egy tsundere meg valószínűleg jól le is teremti a produktumot mielőtt lehúzza... :drop:

14. Kedvenc animés fétis/fanservice elem(ek)

Nem. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne lenne meg a sajátos vonzalmam bizonyos külső és belső jegyekhez, viszont animékben eddig majdnem mindennel csak szélsőséges/fetisizált formában találkoztam, ami meg már távol áll tőlem.

15. Legjobban utált/leginkább idegesítő fanservice elem(ek)

Na, igen, azt hiszem, már mindenki tudja a véleményemet. :D Tulajdonképpen az összeset utálom, mert nekem a fanservicevel önmagában van bajom, egészen pontosan ebben az animés, japán szélsőséges formájában. Talán egyedül az FLCL és a TTGL sorik voltak azok, amelyekben el tudom (többé-kevésbé) fogadni, de ehhez nagyon meg kellett az ilyen jeleneteket "ideologizálnom" (valamiféle számomra érvényes tartalmat kapcsoltam hozzájuk).
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tulokos 2017.01.15. 17:01-kor.
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: 45 + 31 napos anime kihívás!

Hozzászólás Szerző: Ricz »

15. Legjobban utált/leginkább idegesítő fanservice elem(ek)

Surci, te posztgyilkos, mindent leírtál, amit lehetett. :)
Akkor egyszerűen lsitázom a személyi bűnlajstromot:
- konstans és öncélú testtájvillantások (elsősorban mell- és fenék) és szexuális innuendók,
- szabványecchi poénok ("naná, hogy pont úgy esnek" pillanatoktól, a csöcsre esésen át, egészen a folyamatos ügyetlenkedésig)
Kivételt képez ez alól például a Green Green egyik poénja, mikor a srácok a lányokról a ruhát egy horgászbottal akarják leráncigálni az épület tetejéről. Az egyszerre ötletes, nonszensz, és visszaad valamit abból, hogy a korábbi fiúiskola koedukálttá tételekor mik fogalmazódhatnak meg a hosszú idő után az anyjukon kívül más nőt is látó fiúkban. Vagyis amikor a keret adja a poént és a fanszervíz részt, azt még lehet tolerálni.
- túlméretezett testtájak (zárójelesen megjegyzem, valaki magyarázza el nekem, hogy mérnek a japánok kosárméretet, mert pl. a Tawawa esetében I/J méretről beszélnek, holott az egy európainak bőven álom DD90),
- siscon/brocon esetek és ennek erőltetése, akkor is, ha csak pszeudo,
- a túlhivatalos reáliák (-sama/oujo-sama/hime-sama stb.), leginkább a csak pénzes ku*vák irányába (de valódi ranggal nem bírnak).
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
annarancs
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 666
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:
Tartózkodási hely: a danmei pokolban

Re: 45 + 31 napos anime kihívás!

Hozzászólás Szerző: annarancs »

15. Legjobban utált/leginkább idegesítő fanservice elem(ek)

Felsoroltátok lényegében az összes idegesítő fanservice elemet. Engem leginkább a dinnye méretű mellek és az indokolatlanul a képembe tolt hátsók zavarnak, de a senpai-ozás is elég fájdalmas tud lenni...

15. nap - Kedvenc kattant/pszicho szereplőd animében/mangában

Hisoka (Hunter × Hunter). Egy igazi pszichopata, de érdekel a múltja. Nem mellesleg ért a matekhoz.
Avatar
alvaro
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1050
Csatlakozott: 2007.05.09. 09:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: gyászmenet
Kapcsolat:

Re: 45 + 31 napos anime kihívás!

Hozzászólás Szerző: alvaro »

Ricz írta: 2017.01.15. 14:11 15. Legjobban utált/leginkább idegesítő fanservice elem(ek)

- szabványecchi poénok ("naná, hogy pont úgy esnek" pillanatoktól, a csöcsre esésen át, egészen a folyamatos ügyetlenkedésig)
EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEzzzzzzzzzzz!!!!!!!!!!!

De a gigacsöcsök se hatnak rám túl pozitívan, ha már itt tartunk.
Avatar
weingartia
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 65
Csatlakozott: 2008.07.17. 07:18
Nem: Férfi

Re: 45 + 31 napos anime kihívás!

Hozzászólás Szerző: weingartia »

14. Kedvenc animés fétis/fanservice elem(ek)

Különféle hajakra vagyok ráindulva! :) A tipikus papnő kinézet: szertartás ruha, hosszú fekete haj, fufru, és ezek változatai. Az ezüst színű hajért és vörös szemekért (gyakorlatilag albínó) már Rei (NGE) óta odavagyok.
A tanlinest én is szeretem: tipikusan az úszócsapatból vagy vidéki kisvárosból kerülnek ki az ilyen lányok. :LOL:

15. Utált animés fétis/fanservice elem(ek)

16. Leginkább utált történeti és egyéb klisé(k) animében (előre dolgozok, mert összemostam a 15-16-ot)

Sokan írták a háremet, az ecchi baleseteket - ezek nálam sem kedveltek.
Nem szeretek amikor már a szivárvány színei nem elegendőek a hajszínekhez. Lusták az arcokat egyedire rajzolni, ezért inkább kikevernek egy új színt.
Nekominit nagyon nem bírom, főleg ha minden mondat ~nyaa-val végződik.
Amikor egy fiú annyira lányos (nemcsak kinézetre, hanem úgyis viselkedik!), hogy a főhős csorgatja a nyálát utána.
Amikor "cuki" állatos (valójában totál gáz) pizsamában mászkálnak egyesek.
Nem szeretem, ha fölöslegesen beleerőltetik a high school tematikába a történetet. Tudom, hogy biztos támpont, mert építhetnek a nosztalgiára vagy a meg nem élt tinédzser korra, de néha már túlzás. Pölö Sunday without God: az egész cucc egy faluban kezdődik, aztán elmennek a halottak városába, és végül kikötnek egy iskolában. Szó szerint vége van a világnak, de azért menjünk iskolába, mert anélkül nem teljes az élet. :wwall:
Azt is unom már, hogy mindenki 6évesen házasságot ígérget egymásnak, és véresen komolyan is veszik. :roll:
School life-on belül: iskolai fesztivál a maid cafféval, kirándulás Okinawára, kötelező strandolás-onsenezés-tüzijáték nézés. ::jcrazy::
Igazából nem rosszak ezek, csak túl sokszor nyúlnak hozzá.
Avatar
scineram
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1540
Csatlakozott: 2006.05.30. 13:43
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Green Hell
Kapcsolat:

Re: 45 + 31 napos anime kihívás!

Hozzászólás Szerző: scineram »

15. Legjobban utált/leginkább idegesítő fanservice elem(ek)

Nekem is egyszerűbb, ha csak Surci átfogó listájából szelektálok. ::^_^::
Surci írta: 2017.01.15. 08:57 Ezt reverse formában is rühellem: az már egy fokkal életszerűbb, amikor egy csajszinak több srác csapja a szelet, de hogy az ÖSSZES kivétel nélkül nyálbish bájgúnár legyen, ráadásul típusok szerint felosztva... Hogyne.

Ecchifanszervíz: ORBITÁLIS DUDÁK.

Luficsöcsök poénból fogdosása-masszírozása másik csaj részéről: nem szexi, olyan mintha egy vizeslufit nyomkodnának.

Ecchi "poénkodás": Csöcsreesés, "jajvéletlenül beleakadt a kezem a szoknyádba és lerántottam rólad a bugyiddal együtt" rádnyitottam a fürdőben, meg a többi szarság.

Onyííííícsanozás (nem kell hogy feltétlen hugi legyen, akármilyen kouhai fel tud húzni, pláne ha loli).

Nyíííícsanozás analógiájára: senpai-ozás. YARGH!!4
+1
Surci írta: 2017.01.15. 08:57Eleve bugyizás, pantyshot, ezen való élvezkedés (Arararararagit most nagyon fejbevágnám -_-)

Hűűűűűdekomoly mélyen lélekbehatoló beszélgetések vagy stratégiai tervek kidolgozása onsenben úgy, hogy közben a hangsúly a dudákon és a seggeken van.

Valóban komoly hangvételű animében mondjuk nem tudnak kihagyni egy direkt zuhanyzós scénát, mer azé mégis legyen má benne fanszervíz is.

Mindenféle húgbaszásra kihegyezett siscest-elem.

Yuri subtext, jellemzően otaku-pandering fanszervíz céljából

Fujoshi-bait BL-fanszervíz olyan esetekben is, amikor a két szereplő kapcsolatában amúgy nincs ilyesmi.

Ide jön még a túltolt gore, amikor az emberi test 50 liter nagynyomású vért tartalmaz, és az megállíthatatlan erővel spriccel ki minden sérülésnél.

Aztán OMGDURVA fájtolás megy, hogy mecha, kard, varázslat vagy gépfegyver az most mind de azé minden második percben belerepül egy egy csöcs vagy segg a pofámba, így téve hihetővé és még feszültséggel telibbé az élethalálharczokat és a világ sorsáért folytatott küzdelmet.

Cselédek + goshujinsamázás. Kimúlok ettől is. -__-
-1
Kép
Avatar
Rui-chan
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1646
Csatlakozott: 2009.06.08. 13:10
Nem:
Kapcsolat:

Re: 45 + 31 napos anime kihívás!

Hozzászólás Szerző: Rui-chan »

15. Legjobban utált/leginkább idegesítő fanservice elem(ek)

Surci: :goodpost: :thumb:

Egyébként tényleg mindent leírtatok már előttem, amiket idegesítő fanservice elemnek tartok az animékben.

A luficsöcsökhöz még hozzátenném, hogy ez baromira nem így működik a való életben, legfeljebb ha valakinek héliummal van telepumpálva. (tényleg luficsöcs) Még akkor sem, ha éppen elfelejt valaki melltartót venni... -___-"

A senpaiozásra tényleg jó példa a Strike the Blood, komolyan lehetne ivó kihívást rendezni, valahányszor elhangzik a senpai szó, lehúzunk egy felest. Utána mindenki a detoxban kötne ki. :dirr:

Igazából úgy vagyok vele, hogy 1-2 dolog még belefér, pl. Yamato 2199 esetében is volt pár olyan kameraállás, ahol Yuki idomait hangsúlyozták ki, de közel sem erre hegyezték ki az egész animét.

Egyébként AnimeKarácsonyon ütötte meg a fülemet ez a mondat: "Onnan lehet tudni, hogy egy idol vagy magical girl anime lányoknak, vagy fiúknak készült, hogy előbbiben inkább lapos mellű szereplők vannak, utóbbiban nagy mellűek." :hammer: Szerintem, ha lányoknak készülnek, akkor pont nem a mellméretre helyezik a hangsúlyt, mint mondjuk a Sailor Moon esetén.
Kép
Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1173
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: 45 + 31 napos anime kihívás!

Hozzászólás Szerző: iskariotes »

14. nap - Kedvenc animés fétis/fanservice elem(ek)

Én a magam részéről tök egyszerű tag vagyok, így ezekre bukok:
Legyen szőke , szeme kék , de ha a haja is kék semmi baj. Ja igen csöcs.
Bár kimondottan az sem zavar ha sötét a bőre.
Bár ha nagy fegyvere van akkor azt se bánom.

Pasiknál pedig le nem tudom venni a szemem az ilyen testről., bár nem szerettem a test/arc szőrzetet így maradok nála.

DE teljesen mindegy, hogy pasi-e vagy csaj-e a lényeg az, hogy ember legyen vagy legalábbis ne legyen plusz egy farka, cica/kutya akármilyen füle vagy bármi ami egy állatra emlékeztetne.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/
Akosss
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 374
Csatlakozott: 2016.10.22. 00:54

Re: 45 + 31 napos anime kihívás!

Hozzászólás Szerző: Akosss »

15. nap - Legjobban utált/leginkább idegesítő fanservice elem(ek)

Az baj, hogyha én is egy lusta kutya leszek és elintézem ezt a kérdést egy :goodpost: emotikonnal Surci posztjára? :drop:

A tavalyi kérdések viszont felgyűltek, úgyhogy azokra most kerítenék sort.

9. nap - Kedvenc antagonistád animében/mangában

Meruem a Hunter x Hunterből. Először nem tűnik többnek egy egydimenziós OP shounen főellenségnél, de a karakterfejlődése... lehet közel sem annyira zseniális, de nálam teljesen betalált.
SPOILER
Rendesen megsirattam a halálát


10. nap - Kedvenc fight anime/manga

Nem lesz nagy meglepetés... Hunter x Hunter (2011). Elfogult és ömlengős leszek... Izgalmas, ötletes, egyedi harcjelenetek és képességek, váratlan végkimenetelek, logika és taktika, hatalmas, (szinte) visszafordíthatatlan feláldozások a győzelemért, nincsenek random asspull powerupok, mindez a Madhouse gyönyörű animációjával.

11. nap - Kedvenc mecha anime/manga

Nincs. Nem is tudnék miből választani.

12. nap - Kedvenc jeleneted

Nem akarok túl sokat írni, biztos össze tudnék még szedni jó párat, de most csak azokat szedem elő, amik úgy hirtelen eszembejutottak, plusz egy picit csalok, mert a tavalyi AA-s kihívásból átmásoltam.

Hunter x Hunter (2011) - ó, hát itt is mennyi van, de most így hirtelen Meruem és Komugi utolsó gungi játszmája

Death Note - Jajj, de rég láttam, viszont Surcitól duplázom azt a jelenetet, ahol Kira belevigyorog L arcába, azt még most is pontosan vissza tudom idézni.

Steins;Gate - Én is tudnék rengeteget mondani, de mikor a SERN beront és lelövik Mayuri-t... holy shit, az ütött szerintem a legjobban

Shiki - itt duplázom Rui-chant és Catrint, azaz Ozaki feleségboncolós jelenete

Sakamichi no Apollon - Sen és Kaoru közös zenélése a sulifesztiválon.

Ez ANNYIRA random, de a Sket Dance 17. részében Bossunék fellépése a Rock fesztiválon annyira emlékezetes nekem. XD

Nodame Cantabile Paris-hen: Mikor Chiaki és Nodame összeveszik az utcán.. de asszem ebben van a kedvenc csókom is.

Plusz az Ayakashi - Japanese Classic Horror Bakeneko részében, mikor megjelenik a mononoke... (Szerintem nekem még mindig ez a kedvenc Mononokés sztorim, persze a sorozat is zseniális, de valahogy a Bakeneko ütött a legjobban, az simán 10/10.)

Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu - Jó, ez konkrétan annyira friss élmény, hogy tegnap fejeztem be, úgyhogy szinte az egész a fejemben van, nem tudom, melyik mennyire marad emlékezetes, de... Shin és a mester hazatérte a háborúból, az 5. részben lévő színdarab, Kiku Shinigami-ja a 10. részben, Miyokichi fogadalma a szakításkor, Kiku és Shin veszekedése, Kiku és Shin közös rakugoja Konatsu-nak... asszem ennyi elég XD

Yuri!!! on Ice - 7. rész vége

Hachikuro-ból jelenleg képtelen vagyok választani, úgyhogy az most kimarad.

13. nap - A szereplő, akire a legjobban hasonlítasz

Ezt is passzolnám... valószínűleg valamelyik statiszta a háttérben. XD

14. nap - Egy anime, amit nem tudsz megunni, akárhányszor újranézed

Nem vagyok nagy revaccsolós, mert annyi mindent nem láttam még, hogy inkább a PTW listámat próbálom szűkíteni, a revaccs listát meg hagyom bővülni. Úgyhogy ez is passz... :dirr:

15. nap - Kedvenc kattant/pszicho szereplőd animében/mangában

Nálam is Hisoka a HxH-ból az, aki zseniálisan kattant és őrült, kb. minden megjelenésével csak színt vitt a sorozatba, imádtam, állati figura. :D

(Amúgy nem tudom mennyire unalmas, hogy két variáció van a válaszaimból, az egyik a "dettózok mindenkit, nincsenek önálló gondolataim", a másik meg az "ugyanazzal az 5 címmel dobálózok és már mindenki kívülről fújja a kedvenc listám".
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6177
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: 45 + 31 napos anime kihívás!

Hozzászólás Szerző: Titkos »

16. Leginkább utált történeti és egyéb klisé(k) animében

Biztosan azért, mert leginkább ilyen adventure shounen/shounen fight cuccokat nézek, de én leginkább ezeknek a kliséitől tudok hülyét kapni. Nézzünk is párat:

-Rocky-féle "training montage". Sajnos animékben nem lépcsőn felfutás, meg hasonlók szoktak lenni addiktív zenei aláfestéssel, hanem valami több epizódon át tartó szenvedés, ahol a "nagy sensei" mondjuk belöki a hősünket egy lyukba, aztán arra kell várni, hogy magától kimásszon, meg hasonló hülyeségek. (Ez utóbbi amúgy pont a Bleach-ből volt, de mindegy, mert elég sok shounen fightban használják a sztori ezen részét időhúzás gyanánt. Ezért is örültem pl., hogy az IY-ben vagy JoJo-ban fight közben kapta a főszereplő az upgrade-et, vagy ha volt is ilyen "tréning rész", az általában egy epizódon belül le is zárult, nem húzták el 2-3 részig, vagy még tovább.)

-Az előzőnek némiképp "párja" az időhúzás. Persze ezt is lehet értelmesen csinálni, pl. egy FMA-ban nem gondoltam arra, hogy "miért nem támadják be Father bázisát mihelyt megtudják, hogy hol van", vagy ilyesmi, mert teljesen jól volt felépítve a sztori. Ellenben az ilyen (főleg Toeire jellemző, de mások is csinálják) "még 10 perc a Namek felrobbanásáig!" (aha, aztán azt a 10 percet elhúzzák öt részig...) húzásoktól a falat tudom kaparni. Arról nem is beszélve, hogy pont egy fighting animénél, ahol arra számítanál, hogy akciódús, pörgős, tempós, stb. elég bénán veszi ki magát, ha ilyen rétesszerűen elnyújtják még magukat a tényleges harcokat is. (A teljes Dragonball, illetve főleg a Z anime amúgy nálam ezzel lett tönkre vágva, érdemes megnézni 1-1 híres harcot mondjuk a DB mangában is, hogy pl. a Goku vs Vegita még az eleje körül az animéhez képest mennyivel jobban pörög és nincs tele üresjáratokkal, nem néznek egymásra csúnyán hatvan képkockán keresztül, stb.) A Narutóban is előkapták ezt, csak ott meg flashbackek képében, már szinte parodisztikus volt, ahogy az ember ott szurkolna, hogy "Fú, mindjárt egymásnak esik a protagonista - antagonista duó!", majd a gonosz menetrendszerűen előkapta a "...de előtte még elmesélem a szomorú gyermekkoromat!" dumát. :dirr: (Ráadásul itt a DB-vel ellentétben ez Kishimoto "sensei" "érdeme", szal a mangában is benne vannak ezek, sőt, ő ott sokszor úgy használta fel őket, hogy akár 2-3 heti fejezet zsinórban flashback volt. :dirr: XDDD)

-Az "Én vagyok az apád!" klisé. A Star Wars-ban tök jól működött, animékben általában jóval kevésbé szokott, pláne, ha még fel is vezetik. Szal ha a főhősnek azért nincs apja, mert "régen eltűnt", vagy "elment megkeresni a Sötét Erők Kardját és azóta nem láttuk", aztán feltűnik egy furcsa, titokzatos fazon, akinek persze vagy az arcát is páncél takarja egy darabig, vagy csak az arc végén jön elő, mint főboss, akkor már szinte borítékolható, hogy a srác apja lesz az és akkor lesz emózás is, meg mindenféle családi dráma, amivel megint jól lehet húzni az időt és ötvenszer láttuk már. Szerencsére ezt jobb sorozatok ki szokták védeni azzal, hogy nem a fater, hanem annak valamelyik barátja, "munkatársa", stb. állt át a Sötét Oldalra, fater csak megpróbálta ebben megakadályozni, vagy épp pont ellene harcol és innen a félreértés. XD

Aztán nézzünk valamit a hárem/romantikus cuccokból is:

-Az nagyon gáz, pláne már sokadjára, amikor úgy írják meg a sztorit, hogy a néző már az első résztől kezdve látja, hogy ki kihez illene, sőt, azt is, hogy ráadásul mindketten szerelmesek egymásba, de persze jó szappanoperaszerűen amikor valamelyik végre kellő erőt gyűjt a vallomáshoz, akkor "véletlenül" valami mindig közbejön, vagy a másik épp a szavába vág, vagy akármi, így aztán megint mehet az utalgatás, meg egymás kerülgetése hosszú fejezeteken át. Oké, egy darabig jó ez a "húzzuk az olvasó agyát, játsszunk az idegeivel" dolog, csak amikor ilyen 20-30 kötetes háremmangákban pl. azért nem jön össze az álompárod, mert mindketten túl töketlenek ahhoz, hogy a másik elé álljanak és végre kimondják a dolgot, az azért már fárasztó. (Az meg főleg jó, amikor persze egymáson kívül a teljes környezetüknek elmesélik ezt, szóval nem is arról van szó, hogy akkor már hétpecsétes titok lenne, hanem csak a másikkal nem képesek közölni. Kivéve, amikor a rendező/mangaka úr úgy érzi, hogy "oké, ideje ezt lezárni", mert akkor hirtelen out of character módon bátrak lesznek és simán bevallják. :dirr:)

Illetve még a slice of life világából:

-Amit már írtatok itt: az onsen, tengerpart, iskolai fesztivál, stb. részek úgy alapból nem lennének rosszak, épp csak baromira agyonhasználtak, ráadásul amikor ezt a helyszínt behozzák az írók, akkor már kb. az egész epizód tartalmát meg lehet tippelni, mert sokszor arra sem veszik a fáradtságot, hogy legalább a helyzeteket megvariálják a korábbi animékhez képest.

-Amikor van egy iskolai klub (zenei, színészet, stb, ez most tökmindegy), ami a történet elején kb. a bezárás szélén áll, mert annyira nem jár oda senki, vagy annyira pancserek a tagok és elvileg az anime arról szólna, hogy hogyan fogják ezt felfuttatni a sztori végére, ám ez a nézőnek nem igazán világos, hiszen nem fejlődnek olyan iramban a karakterek ebben vagy abban a mesterségben, ami alapján megmenthetnék a klubot, ráadásul sokszor zenélés, színészkedés, stb. helyett is inkább lopják a napot, sütit zabálnak/teázgatnak, vagy éppen napközben a klubszobában alszanak, stb. :dirr: (Jó, ez most nagyon K-ON-áthallásos lett, de messze nem ez az egyetlen ilyen anime. XD)

Asszem egyenlőre ennyi, ha még írtok majd olyat, amiről megfeledkeztem, de a postotok láttán a homlokomra csapok, hogy "basszus, tényleg, azt is hogy utálom!", akkor max majd dettózom. :)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Titkos 2017.01.16. 03:07-kor.
Kép
Avatar
annarancs
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 666
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:
Tartózkodási hely: a danmei pokolban

Re: 45 + 31 napos anime kihívás!

Hozzászólás Szerző: annarancs »

16. Leginkább utált történeti és egyéb klisé(k) animében

Ide tartozik többek között a nakama power, az egy ütéstől kifekvő rosszfiúk és az irreálisan gyorsan gyógyuló sérülések (*khm* Gintoki *khm*). Utálom továbbá a majdnem szerelmi vallomásokat, meg úgy eleve a jellemtelen háremhősnőket (általában játékadaptációkban lehet velük találkozni).

16. nap - Anime a legjobb animációval/manga a legszebb arttal

A régebbi darabok közül az Akira és a Vampire Hunter D: Bloodlust ugrik be, az újabb animék közül a Mob Psycho 100 animációja a favorit.
A mangák közül a Mahoutsukai no Yome, a Pandora Hearts és a Ludwig Kakumei artja tetszik legjobban az eddig olvasottak közül, de a nemrég indult Fumetsu no Anata e rajzolása is gyönyörű (a történetben pedig rengeteg a potenciál).
Avatar
Catrin
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: 45 + 31 napos anime kihívás!

Hozzászólás Szerző: Catrin »

16. Leginkább utált történeti és egyéb klisé(k) animében

Ma sem lesz sok időm, szóval most korán jövök (max. majd dettózgatok).


Uhmm, talán a legtöbb tipikusat nem csípem, max. elfogadom, hogy vannak...-.- (Na jó, a romantikus, háremes és shounenpöcshöz társuló szarakodások idegelnek ki a legjobban. A világ pusztító sablon gonoszok sem a szívem csücskei és még sorolhatnám.)

Mindenesetre erről eszembe jutott, hogy tavaly pont írtunk pár haikut a haverokkal ebben a témában (yup, időnként szoktunkXD), ami most idevág:

"Hangos kiáltás
a támadásom neve.
Kösz, hogy megvártad!"
(pintergreg)

"Közelít felém,
de nézem még őt kicsit.
Ideért, futás!"
(Dokuro-chan)

"Iskolapadban
világmegmentő te vagy.
A DÖK elnök hív."
(Hirotaka)

"Romi anime
Repked benne a sok szív
Bishi majoznéz" (- ok ez részben belső poén, röviden annyi, hogy Meli majonéz mániás is XDXD)
(Miichan)

"Annyi fárasztó
japán szarozás után
most már csókot plíz!"
(Catrin)

Bocs, nem tudtam ezeket kihagyni. XDXD
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2526
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: 45 + 31 napos anime kihívás!

Hozzászólás Szerző: Junchi »

16. Leginkább utált történeti és egyéb klisé(k) animében

Első helyen, megkülönböztetett jelleggel egy olyan klisé, ami inkább filmes, de animékben is rendszeresen bejátsszák és maximális hatásfokkal rühellem: mikor adott egy fiú- és egy lánykarakter, akik két lépésre vannak, hogy összejöjjenek (vagy már meg is tették) VAGY régóta nem találkoztak, de ez meghiúsul, pedig egy városban/utcában/hotelben/telefonfülkében vannak. Teljesen mindegy, hogy épp shippelem e azt a két karaktert vagy nem, akkor is egy nagyon olcsó, szánalmas, hitvány és kényelmes megoldás. Utóbbit főleg azért mondom, mert szörnyen manipulatív módon akar érzelmeket kiváltani a nézőből, ami - szemmel láthatóan - nálam is működik, épp csak engem felb*sz. Azt külön "imádom", mikor ugyanazon a helyen meg is fordulnak, de ilyen pár perces idődifferenciával, hogy aztán újra elkeveredjenek egymástól. Ugyanez a klisé "remekül" működik még szülő+gyerekkel (itt jellemezően a régebbi korban játszódó daraboknál), főleg apával+lányával, de persze lehet még tovább is variálni ezt, a lényeg lényeg marad: a kezét törném el annak, aki ezt a közhelyet kitalálta.

A shounen-fight animék protokoll marhaságai egy újabb kört megérnének (vagy kettőt), de erről évekkel korábban volt egy blogbejegyzésem, amit ma is teljesen vállalhatónak érzek. :D

Illetőleg még egy dolog, amit nem szoktam szeretni az esetek 90%-ában, ez pedig a váratlan családtagok felbukkanása, szal nagyjából a Titkos által is pedzegetett apás kör, csak bővítsük ki azt a nagybácsin át egészen a szobatársig mindenkire, amivel rendszerint az szokott a legnagyobb gond lenni, hogy a semmiből történik, nincs rendesen felvezetve és az előadásmód sem olyan, mint kéne. Ergo asspull.
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: 45 + 31 napos anime kihívás!

Hozzászólás Szerző: tulokos »

16. Leginkább utált történeti és egyéb klisé(k) animében

Én egy olyan kliséről (vagy animés eszközről) szeretnék beszélni, amely mindig borzasztó giccsessé teszi a történéseket. Korábban már többször említettem, úgyhogy megidézném segítségül, amit az AnoHana című förtelemről írtam:
Én írta:ez a sorozat tulajdonképpen ugyanazzal a technikával dolgozik mint bármilyen öncélú ecchi vagy retard shounen cucc [Szerk.: megvan ez minden műfajban egyébként, de ez a kettő a legdivatosabb]. Buzerálja a néző ösztöneit. Csak ez nem felizgatni és felpörgetni próbál, hanem moeséggel és rengeteg sírással empátiát erőszakol ki. Ez egyszerű jelenség: ha mindenki bőg körülötted neked is szomorú lesz a hangulatod. A sorozat vége pedig tényleg iskolapéldája annak, milyen förtelmesek tudnak lenni színjátékban a japán animék: azt hiszik, ha horizontálisan (vagyis kiszélesítve és sokszor önismétlően ábrázolva) tolják az érzelmeket, akkor mélységet adtak a jelenetnek, holott szerintem az ilyen dolgok éppen akkor a legütősebbek, amikor akár csak egyetlen pontban csúcsosodnak ki, tehát vertikális az irányuk. De legalábbis nem válnak olyankor borzasztó giccsessé.
Azért érdekes ez az animés eszköz, mert megvan a mélyen japános gyökere és annak "evolúciója" (vagy inkább deformációja, ahogyan én látom). Szóval a klasszikus japán filmben (gondolok itt elsősorban például Kurosawa munkáira), és azon belül a szamurájos történetekben, azt látjuk, hogy szintén horizontálisan (hosszan kitartva, kiszélesített időben) dolgoznak az érzelmekkel. Azért mondom, hogy ez mélyen japános, mert nagyon jellemző általában a keleti szemléletre ez a végtelen türelem és megfontoltság, a passzivitás. A régi szamuráj filmekben tehát a szemben álló felek percekig figyelik egymást, ekkor pedig a párbaj leginkább a megfeszült idegek harcává válik, ahol nem a gyors kardcsapások fognak dönteni, hanem hogy ki volt a higgadtabb; voltaképpen kizárólag fejben dől el az összecsapás. Én ujjongok az ilyen ábrázolástól, és ezért varázslatos számomra a keleti emberek gondolkodása. (Egyébként szerintem ártatlan és gyermeki, ahogyan a klasszikus shounen fight cuccokban mindez megjelenik. Amikor percekig farkas szemet néznek és várják egymás technikáit kibontakozni.)

Aztán ezt a "szamurájos" hagyományt látom én egyébként a Szentjánosbogarak sírja című animefilmben. Erről volt is már korábban egy kisebb vitánk ezen a fórumon: sokan manipulatívnak tartják, mert az egész pusztán a kegyetlen, szomorú érzelmek adagolására lett kihegyezve. Én viszont úgy látom, hogy valóban elüt a "nyugati ízléstől", de semmiképpen sem hatásvadász. Valóban hosszan kitartja a feszültséget, de sokkal inkább azokkal az eszközökkel (mint például a pillow shot), amelyre Roger Ebert hívja fel a figyelmet: https://youtu.be/_9WEyuMq0Yk . (Továbbá az amerikai kritikus ebben a videóban, egészen pontosan Ozu technikájának a bemutatása után, kifejti tulajdonképpen a fanservice olyan formáját, amely még igazi és érvényes volt!)

De ami ennél fontosabb, hogy ekkor még csak 1988-ban járunk, egy fordulat előtt, amelyet én úgy látom (és ismétlem magamat), hogy a Neon Genesis Evangelion hozott el. A sorozat egészén kitartott szenvedés itt már nem (kizárólag) egy belső és passzív vívódásban, hanem egy aktív mecha fightban testesül meg, a vége pedig az anime történelem első és egyik legnagyobb giccsparádéja. Nekem személy szerint más okokból sem tetszett a sorozat, de a fordulat mindenképp elsüthető volt egyszer, továbbá kétségtelen tény, hogy hatalmas sikerrel tudta átütni. Én leginkább azért kárhoztatom, ami utána következett, és ami meghatározza a mai animéket: egyre harsányabb és felfokozottabb, következésképpen giccsesebb lett az összes.

A nagyot mondás, az überelés überelése lett a mérvadó (TTGL zseniálisan parodizálja mindezt!), de minden műfajon belül: a limonádé románcok is egyre több "omg mi lesz most!" klisével dolgoznak, mintha a világ pusztulása fenyegetne minden apróságban, egymás félreértésében. Elképesztően aktív, tömény dolgok ezek, miközben sokszor még ki is szélesítik időben (ez jelenik meg a Code Geass, AnoHana és Dennou Coil sorozatok végén is, mind-mind jó példa erre). A mennyiségi szempontok kerültek előtérbe a minőséggel szemben. Nem véletlen, hogy egyre több a moeség és loliság, hisz a loli is csak egy "emotikon"; két lábon járó fanservice. A különböző karaktertípusok úgyszintén. Értem én, hogy a szórakoztatás a céljuk, nem is ez a legnagyobb bajság, hanem hogy ezek a szórakoztatásnak az olcsó és instant formái (tényleg mint egy ízfokozókkal teli gyorskaja).

Kedvenc példám a Haibane Renmei és klónja, az Angel Beats!. Ha összevetjük a kettőt, akkor azt látjuk, hogy voltaképpen ugyanazt mondják el, de az utóbbi egy instant szemét a másikhoz képest. Mindent pakoltak bele: gagyi komédiát, akciót, romantikát és szenvedést, aztán moeséget és loliságot is természetesen... :drop:

Na mindegy, tudnám még folytatni, de már egyre inkább csapongok, időm sincs jobban kifejteni, úgyhogy summa summarum: nyilván a régi, klasszikus japán színjátszásban is ott a "színpadiasság", ugyanakkor egy sajátos szemléletből fakad, érték tartozik hozzá, viszont mostanra teljesen felhígult, tömeges és olcsó cirkusz lett az animékben.
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Avatar
Catrin
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1261
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: 45 + 31 napos anime kihívás!

Hozzászólás Szerző: Catrin »

^Áhh, erről eszembe jutott még pluszban (most csalok és csak így ide vetem kieg.-nek, nem a fentit editelve vagy nem az általánosba):
Időnként kifejezetten utálatos mikor szimpatikussá teszik, majd kinyírják a mellékkarikat a drámázás kedvéért, az pedig még rosszabb, ha csak arra az aktuális részre veszik elő jobban, hogy már a rész első percétől tudd, oké akkor ő meg fog halni... Jellemzően ezek pasik, akiknek előtte a szerelmi élete pont mozgolódásba kezdett/teljes (összejön az egyik csajjal, minimum kissu még abban az epizódban, stb.), aztán mehet a sírás-rívás utána (ilyen halálraítélteknél bezzeg megy a kánon-pár gyártás). Amúgy ez a húzás sokszor elsülhet jól is... azaz minél többször szerepelt, minél komplexebb az adott karakter, annál hatásosabb ténylegesen a dráma (
SPOILER
GSeed - MU, Fafner - Michio, FMA - Hughes
), viszont az ilyen épphogy epizódokban, mint pl. Starship Operators és To aru Hikuusi.. esetében naggggyon idegesítő és olcsó húzás.
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: 45 + 31 napos anime kihívás!

Hozzászólás Szerző: Ricz »

16. Leginkább utált történeti és egyéb klisé(k) animében

Igazából hozhatnám itt a listát, mint a teketóriázós szerelmesek, a világmegváltó középsulis főhősök, elordibált támadás nevek, "mindig van egy másik főgonosz", ügyetlen balfaszból hirtelen csajmágnes lesz, a hangzatos érvelések a harcra ("családért", "barátokért", "szerelmemért", "plüssmackómért" stb.) és a még hangzatosabb világra törési indokok ("unatkoztam, és kiverni már annyira 2016, hogy L-O-L")... de már mindet említettétek.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: 45 + 31 napos anime kihívás!

Hozzászólás Szerző: Surci »

16. Leginkább utált történeti és egyéb klisé(k) animében

- Semmiből előkerülő családtagokra +1, Junchi schőnenfight-listájára dettó, meg arra is, amikor szánalmas "véletlenek" miatt nem tudnak 20+ epizód/ kötet alatt összejönni (elkerültük egymást, megszólalt az iskolacsengő ezért nem tudtam befejezni a vallomást, stb...).

^Utóbbihoz még egy: felidegel, amikor MINDIG csak addig jutnak el, hogy "watashi (balfaszabbaknál boku) wa... anata no... koto ga.... - és ide jön a csengő, becsapódó meteor, hirtelen átvonuló elefántcsorda, satöbbi. Ya és utána a másik MINDIG visszakérdez, hogy "az előbb mit is akartál mondani?" Válasz: Nandemo nai (Semmit...). -_-"""

- arcra írt jellemű karakterek. Amikor látod hogy ez nagyon vágottszemű: vagy sunyi, vagy rejtett ellenség. Twintail: 99% cuncire. Hime-cut haj: jégkirálynő. Hosszúhajú srác mindig bájgúnár, legsemmilyenebbül kinéző gyerek mindig balfasz (jellemzően főhős is), álmos szemű, hullámos hosszú hajú csaj meg általában mind nagycsöcsű airhead. De ezt a végtelenségig lehetne folytatni. Unalmas.

- nyomi ecchi jelenetek után balfasz főhős felkérdezése, perverznek titulálása, részéről azonban folyton csak a "chigaimasu"-ig jutó magyarázkodás. Szánalmas. Lecsaphatnák ezt a labdát egyszer valami sorozatban: nem baj ha minél röhejesebb vagy nonszenszebb baromságot találna ki magyarázatként, csak mondana már valamit.

- onsenes, beach és iskolai fesztivál részeket nem rühelleném alapjáraton, de sajna 90%-ban ugyanaz a legtöbben. Első kettőben gagyi fanszervíz, sulinapokon pedig csakis 3 opció van: teaház-kávézó, szellemház meg színdarab -_- De jó comedy-kben, mint FMP-Fumoffu vagy School Rumble, nagyon jó az összes ilyen rész, csak sajna ez a ritkább.

- sulis romantikus cuccokban mindig harmadév végére jönnek össze (ha egyáltalán...) , amikorra el kell ballagni, pedig elvileg itt kezdődne a kapcsolat. Ja, és sírig tart.

- külföld csakis Amerika, oda megyünk cserediáknak, más fehér ember lakta ország nem létezik. Az ÖSSZES amerikai szőke és kékszemű (mind közép-nyugati :D), ha csaj, akkor nagymellű.

- azt is utálom amikor egy eredetileg erős és független női szereplő damsel in distress-é degradálódik a célból, hogy wannabe hasubando-ja jól megmenthesse - bár előtte jó eséllyel kisujjal hazavágta volna támadóit.

- amikor a lányokból házasság után 90%-ban kitchenwájfu lesz, szigorúan köténnyel és kötelező Anatázással (ezt hogy gyűlölöm, te jó ég....). Ja igen, reggeli közbeni idill: muter mosogat, fater ingben csakis újságot olvas.

- lövöldözős cuccoknál: állnak a placc közepén, fedezék semmi, de képtelenek eltalálni 10 méterről a másikat. Pluszpont, ha az illetők vérprofi zsoldosként vagy hasonlóként vannak felvezetve. 14-5-6 éves katonákra, szamurájokra, bérgyilkosokra meg hasonlókra is szoktam rédzselni (kiképezni mikor volt idő ezeket?).

- szánalmas sablonfőgonosz-monológok + ezen figurák utólagos mentegetése: "Há' jófej lenne amúgy, csak 4 éves korában elcsapta a macskáját a fagyiskocsi, aztán ez akkora traumát okozott hogy egész galaxisokat kellett kiirtania a lelki nyugalma érdekében".

- Fájtnál megvárni, míg az ellenfél végigmondja a baromságait. Aztán: szokott ZS-kategóriás húzás (amcsi filmeknél is), amikor a főgonosz nagyon nyeregben érzi magát, aztán jól felfedi a nagy tervet az ellenfélnek, de persze nem nyírja ki, mer "jól szétvertem, de nem nyírom ki, úgyse tud mit tenni ellenem, majd meghal magától". Ja, mindig ezzel buknak be. Kedvencem még főgonosztól: ül a fazon a nagy elnöki trónuson, körülötte a csicskái. Elkezdi valami szöveget, amivel mondjuk épp egy kivetítőn keresztül megfigyelt eseményt kommentál, aztán kijelenti: "Minden pontosan terveink szerint halad". Na ilyenkor jellemzően megkérdi az egyik csicsak, hogy "mi is a terv pontosan, MESTER-SAMA?" mire a válasz: "Az nem tartozik rátok (Omae ni wa kankei nai)". Tényleg? Akkor mi az francnak tartottál róla az előbb kiselőadást úgy, hogy senki nincs a teremben akire tartozna?

- Ruhák: amikor képtelenek átöltözni X epizód alatt, és mindenkin MINDIG ugyanaz a ruha van (kivétel a munkahelyi öltöny/kosztüm/szerelőoverál, vagy sulis környezetben az egyenruha -utóbbi bár már uncsi, de érthető). Másik: amikor átkerül a főhős egy másik világba, aztán ugyanabban a ruhában nyomja a sorozat végéig, amivel dehogy lóg ki a közegből. Ez akkor marhajó, amikor már ezren keresik, hadseregek kutatnak át utána egész vidékeket, de átöltözni, azt véletlenül se, nehogy ne lehessen olyan könnyen felismerni. Ide jönnek még a kretén ruhában megvívott csaták-háborúk (komornyik-és cselédcucc, libegőlobogó fodros rucik, seifuku meg a többi - ez főleg akkor röhejes, amikor DIREKT csatába indulnak, és nem mondjuk otthon támad rájuk az ellen).

- Elpatkolni nem akaró szereplők. Ezerszer felrobbantják, leszúrják, kibelezik, akármi, 70 liter vér kifolyt már belőle, de mindig megússza, persze úgy hogy nem vámpír vagy zombi, hanem elvileg sima ember. Ennek súlyosabb változata, amikor úgy tűnik hogy az illető meghalt, aztán X ep múlva egyszer csak visszatér, mer mé' ne. Külön bosszantó és karaktergyilkos húzás, ha a "halálának" még jelentősége is volt + utána angsteltetik a többi szereplőt, nemegy embert épp ezen hősiesség motivál, stb... aztán az egész megy a levesbe. Napkeltéék nagyban űzik ezt. -___-

- A loli a legerősebb - klisé. *ásít* Pluszpont, ha mellé még "pszicho" is, és még komolyan is akarják vetetni a cuccot...

- Ill. a végére: minden olyan húzás, amikor egy anime TISZTÁN ÉS VILÁGOSAN DEFINIÁLT SZABÁLYRENDSZERÉT az utolsó pillanatban nonszensz módon felrúgjuk. Azzal nincs gond, ha meglévő, vagy nem definiált kiskapukon keresztül szabotálják a rendszert és hasonló, viszont kőbe vésett szabályokat semmibe venni, azt nem.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
scineram
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1540
Csatlakozott: 2006.05.30. 13:43
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Green Hell
Kapcsolat:

Re: 45 + 31 napos anime kihívás!

Hozzászólás Szerző: scineram »

16. Leginkább utált történeti és egyéb klisé(k) animében

Szétesett, csonka családok. Részben, egészben hiányzó szülők. Most olyan nehéz normális, funkcionális, szerető családokat ábrázolni. Mi a faszért kell minden problémának valami ilyesmire kifutnia? Csak ezzel lehet drámát generálni, meg karaktert építeni? A plot szempontjából aztán marhára szükséges szituációkat teremteni gondolkodás és megerőlködés nélkül? Nem! Oldjátok meg, ahogy a Kamichu meg a Saiki tette, és csak a legszükségesebb esetben nyúljatok ehhez!

- Állandóan utaznak, távol vannak ősök? Költözz öreganyádhoz!

- A nap 24 órájában dolgoznak, nincsen otthon senki? Rendelj menzáról!

- Elváltak, és egyiket sosem láthatod? Regisztráljatok Skype-ra!

- Meghalt anyád-apád, mikor kicsi voltál? Remélem kisírtad magad, mert én kurvára nem fogom.
Kép
Válasz küldése