×

Regisztráció

Anime: ARIA the ORIGINATION

ARIA the ORIGINATION © Amano Kozue • Hal Film Maker

ARIA the ORIGINATION (TV, 2008)

ARIA the Origination


Hossz: 13 rész
Műfaj: hétköznapi, fantasy, sci-fi

Rendezte: Satou Junichi
Eredeti mű: Amano Kozue
Írta: Urahata Tatsuhiko, Fujisaki Ayuna, Fuseki Kazunobu
Karakter dizájn: Koga Makoto
Zene: Senoo Takeshi, Kubota Mina, Makino Yui
Stúdió: Hal Film Maker

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
ARIA The ANIMATION (TV, 2005)
ARIA The NATURAL (TV, 2006)

Értékelések:
Nincs elég szavazat.

ARIA the ORIGINATION © Amano Kozue / Hal Film Maker
Iyashikei. A legtöbben nem is tudják, mit is takar ez a fogalom, pedig a slice-of-life zsánerén belül kotorászva előbb vagy utóbb, de bizonyosan bele fogunk botlani ennek a részhalmaznak az egyik jelesebb üdvöskéjébe. A szó maga egyébként a japán „gyógyítás”, „gyógyulás” szavak megfelelője, míg az angol nyelvű netes közeg a „feels good” szókettőst ragasztotta rá, ami egyébként nagyon is helytálló. Az iyashikei darabok elsődleges célja valóban a néző kiragadása a mindennapok szürkeségéből, egyben vegytiszta szórakoztatás a létező legegyszerűbb eszközök legokosabb vegyítéséből, a „jó érzés” hatásvadászat-mentes közvetítése. Ha az alkotó tudja, mit, miből és mennyit, a világ is egy élő-lélegző struktúra és még a karakterek is könnyen belopják magukat a néző szívébe, akkor onnantól kezdve az iyashikei anime (vagy manga) beteljesítette végső célját. Mindennek a kvintesszenciája az Aria című óriás.

Az Origination alcímmel ellátott harmadik és egyben utolsó sorozat az Aria-eposz grandiózus fináléja. Retrospektív nyomvonalon haladva a 2005-ös Animation volt mindaz, ami egy könnyed Neo-veneziai (az Aria eseményeinek otthont adó Velence, marsi-sci-fis alternatívája) slice-of-life varázsát adta, miközben lefekteti az alapokat és megismertet a hat lánnyal, majd rá egy évvel a Natural továbblépett, ami a világuk csodáira, valamint Aqua megszerettetésére fektette a legnagyobb hangsúlyt, miközben a karakterek még szervesebb részei lettek az eseményeknek. Végül 2008-ban az Origination azzal rakta fel saját fejére a királynői koronát, hogy az előző évadok jótékony komponenseit tovább gyúrta és minden eddiginél markánsabb fókuszt adott a gondolás szakma művelőinek, az álmok és vágyak beteljesítésének, miközben a hat lány már nem pusztán csak karakterei voltak a sokaságnak – végérvényesen a szívünkbe zártuk őket.

A recept tehát ebben az évadban csúcsosodott ki igazán, nyerte el végső formáját, a záróakkordként szolgáló tizenharmadik epizód után pedig garantáltan nem marad egyetlen cseppnyi hiányérzetünk sem. Az Aria elindult valahonnan, teljesített menet közben, végül pedig célba ért, amit a legízlésesebb szentimentalista köntösben tudott prezentálni. Az évad legkecsegtetőbb és legvonzóbb tulajdonsága azonban vitán felül az erőteljes karakter-centrikusságában keresendő. Ugyan már a korábbi évadokban is meghatározó szerep jutott Akari és barátnéi jellemének, ahogy az egymáshoz való ragaszkodásuk és a barátságuk alakulása sem voltak épp elhanyagolható szegmensek, mégis az Origination az a pont, ami a formulából képes volt a maximumot kihozni. A komolyabb interakciók és a „másik megismerése a másik szemén keresztül” lehetősége végig ott lebegett az orrunk előtt, ám akkor és ott csapott végül le, ahol igazán szükségessé vált, amire a harmadik évad kerete megfelelő játszótérnek bizonyult. Mindazonáltal a hat lány együttesen képviselik a sorozat talán legfontosabb és leginkább tárgyalt üzenetét, az objektív időtlenség hiányát. A dolgok igenis múlandóak, a jelen néha keserűbb, mint a múlt, vagy a jövő bizonytalansága az, ami megrémít, mialatt ráeszmélünk, a jelen mégiscsak egy kényelmes és kellemes pillanat. A tárgyak, az emberek, a környezet és a kapcsolatok legkisebb, szubjektív szépségének megtalálása, a felfedezés öröme azonban örök, a generációk pedig hiába jönnek, majd mennek, közben egymást nem felejtik, egymásról nem feledkeznek meg.

Hatalmas gombócban felszolgált szentimentalizmus és idealizmus az Aria maga, ám aki vevő az ilyesféle optimizmussal túlfűtött, lélekemelő, szívvel és lélekkel rendelkező, illetve az utolsó porcikájáig szerethető alkotásra, annak ez a trilógia többnek bizonyul majd, mint „egyszerű” főnyeremény. Mindehhez kellemes adalék a továbbra is autentikusan megelevenített, színes környezet, a természetesnek ható aláfestő zenék, illetve a rendező, Satou Junichi érzéki alázata a forrás manga irányába. Szerénységes véleményem szerint a legjobb slice-of-life anime, ami valaha is készült, ám súlyát és értékét csak az érzi át, akinek alapból kenyere a zsáner, műfaj és stílus.
Írta: Libamáj
Libamáj értékelése: 10 (mestermű)
2017.03.30.
26779 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

ARIA the ORIGINATION © Amano Kozue • Hal Film Maker

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.