×

Regisztráció

Anime: Fune wo Amu

Fune wo Amu © Miura Shion • Zexcs

Fune wo Amu (TV, 2016)

舟を編む

The Great Passage


Hossz: 11 rész
Műfaj: romantikus, dráma, hétköznapi

Rendezte: Kuroyanagi Toshimasa
Eredeti mű: Miura Shion
Írta: Satou Takuya
Karakter dizájn: Aoyama Nobuyuki
Zene: Ike Yoshihiro
Stúdió: Zexcs

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések:
Nincs elég szavazat.

Fune wo Amu © Miura Shion / Zexcs
Ha vágyunk egy kis slice of life-ra, abból is némi változatosságra, nem kell messzire mennünk. Itt van nekünk tavalyról a Fune wo Amu, egy japán értelmező szótár szerkesztésének története, mely csónakként segíti az átkelést a szavak tengerén.

Bevezető hangvételem nem véletlenül lett ilyen lírai, ezt a szimbolikus üzenetet hivatott közvetíteni a cím és az anime számos elmerengő jelenete. Az értelmező szótár új kiadása, a Daitokai nagy feladatra hívatott, összegyűjteni a legújabb japán kifejezéseket, szakmait, szlenget egyaránt. A Fune ennek érdekében egy apró időutazásra is invitál minket, visszarepít a 90-es évekbe, az akkori munkafolyamatokhoz. Egy ilyen szótár összeállítása évekbe telik, ráadásul akkor még kartonokon gyűjtötték a kifejezéseket.
Araki Kouhei a szótárszerkesztő osztály vezetője nyugdíjba vonulását tervezi, előbb azonban találnia kell valakit, aki hasonlóan lelkes, hozzáértő szerkesztő. Majime Mitsuya vállalkozik a feladatra, nem tűnik túl elhivatottnak, de előny a nyelvész diplomája. Hamar kiderül, hogy csöndes, visszafogott, maradi személyisége mögött egy kíváncsi, elszánt fiatalember lapul, és egyre lelkesebben veti bele magát a hatalmas szótárba. Az anime kétharmadában nyomon követhetjük, ahogy Majime betanul, megismerjük a szótár készítését, a szerkesztőség tagjait, a szövődő kapcsolatokat, életszeletüket.
A munkán kívül részesei lehetünk a szerkesztők csapatépítőinek és Majime otthonának. A férfi egy imádni való macskával, Torával (Tigris) és egy idős hölggyel, Takéval él. A néni a főbérlője, akihez hamarosan megérkezik unokája, a szakácsnak tanuló Kaguya. Majime azonnal belezúg a lányba, bár nehezen közelít felé, együttélésük és egy különleges levél idővel meghozza gyümölcsét.
Kollégáival is egyre jobb a viszonya, mindenki végtelenül kedves: Araki bízik benne, mint utódjában, megtalálta, akit keresett, Matsumoto, mint egy idős mentor segíti, Sasaki titkárnőre is bármikor számíthat, és végül de nem utolsó sorban, mondhatni második főszereplőként itt van Nishioka Masashi is.
Nishioka körülbelül egyidős Majimével, de szöges ellentéte: kommunikatív, életvidám, fiatalos (elvégre ők még azok). bár a szótár szerkesztéshez nem sokat ért, így hamar rájönnek, hogy remekül kiegészítik egymást. A Fune a két férfi barátságát, egymás támogatását, életének alakulását is bemutatja. Akárcsak Majiméhez, Nishiokához is társítható egy barátnő, Remi személyében, akivel együtt élnek, tovább élénkítve ezzel a történetet.
Az odaadó munkát apró problémák nehezítik. Az anime utolsó harmada egy időugrást követően a kétezres évekbe repít minket, hogy részesei lehessünk a szótár kiadásának, a karakterek életében történő változásoknak, a technikai fejlődésnek és még néhány nehézségnek, hogy aztán elégedetten búcsúzhassunk.

Az anime Miura Shion 2011-es befejezett regényét adaptálja, melyből 2013-ban film is készült. Hangulata a josei művekét idézi, továbbá egyfajta iyashikei érzést is közvetít békés, szeretni való karaktereivel és történetével. Unalmasnak és egysíkúnak is tűnhet ez az erősen réteg téma, de mint japán munkaszelet, és mint romantikus kikapcsolódás, működik. Hátránya, hogy Majime karakterének konzervatívságával nehéz azonosulni, Kaguyával való kapcsolata jól, de stílusosan, túlságosan visszafogottan, de révbe érve alakul. A nézők keveset kapnak belőle, a szótár sokkal hangsúlyosabb, ami történetmenet szempontjából rendben van. Jól kihasználták ezt a 11 részes intervallumot. Nishiokáék már sokkal hétköznapibb páros, közvetlenebbek, így amit hiányolunk Majiméékből, azt tőlük megkaphatjuk.
A romantika mellett jellemző még az egészre egy patetikus hangulat, ami Majime elhivatottsága és magának való jelleme mellet a szerkesztést, mint feladatot kívánja körbe ölelni. Néha emiatt elrugaszkodottnak, túlzónak hat a mű, szinte sosem kételkedünk a közvetített szakma szépségében. A szimbolikus jelenetek, kreatívabb animációk ilyenkor mutatkoznak meg, egyébként visszafogott, letisztult, szép látvány jellemzi. Zenéjéről ugyanez mondható el, kellemes, az OP-ED kreatív.
Érdekes megvalósítás a "kawaii szótár blokk", ami epizódonként egy rövid ismertetőt jelent a japán szótárak típusairól. Mindezt chibi szótárak tálalásában kapjuk, ami szórakoztató, oldja az anime időnkénti merev hangulatát.
A vége előtt nagyon jót tesz az időugrás a történetnek, nem csak a szótár befejezése, hanem a karakterek változása miatt is. Érdekes látni, ki hol tart 13 évvel később.
Külön dícsérendő a seiyuuk munkája, Majimét Sakurai Takahiro, Nishiokát Kamiya Hiroshi játssza, mindketten illenek a szerepükhöz, jó hallani amikor hozzák ezt a lágy, felnőtt, természetes hangszínüket. Párjaikként remekelnek Sakamoto Maaya és Saito Chiwa, akik itt hétköznapian nőiesek, szintén megunhatatlanok.

Kellemes élményre invitál minket a Fune wo Amu, örömteli, tartalmas, kerek. Akik szeretik a felnőtt karakterekről szóló, mindenféle animés fanservice-től és általánosságtól mentes slice of life-ot, ne feledkezzenek meg róla.

(Az ismertető elsőként az AniMagazin 36. számában jelent meg.)
Írta: Catrin
Catrin értékelése: 8 (nagyon jó)
2017.05.17.
26898 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Fune wo Amu © Miura Shion • Zexcs

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.