×

Regisztráció

Anime: Uta-Kata

Uta-Kata © HAL / Bandai Visual

Uta-Kata (TV, 2004)

うた∽かた

Hossz: 12 rész
Műfaj: dráma, magical-girl

Rendezte: Gotoh Keiji
Írta: Kimura Hidefumi
Stúdió: HAL, Bandai Visual

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (39 szavazat, átlag: 8.33) részletek

Uta-Kata © HAL / Bandai Visual
Ichika egy nappal a nyári szünet előtt beoson az iskola felújításra váró részébe, ahol az egyik teremben egy különleges tükörre bukkan. A tükörre, amely egy nem mindennapi találkozásban részesíti Ichikát. A tükörből ugyanis egy különös öltözetű lány emelkedik ki, aki Manatsu néven mutatkozik be neki. Hogy mi is tette lehetővé számára a kapcsolatfelvételt a tükörvilággal? Egy medál, amit Ichika a két személyi oktatójától kapott ajándékba. Manatsu elárulja Ichikának, hogy a medálba zárt 12 gyöngy 12 dzsinnt képvisel, akiket Ichika segítségül hívhat (mindegyiküket csak 1-szer) ha úgy érzi, hogy szükség van valamelyikükre. Manatsu beköltözik Ichikáékhoz és ezzel megkezdődik Ichika számára az a nyári szünet, ami végül sorsfordítónak bizonyul majd saját maga és a barátai számára is.

Az Uta-Kata kétféle hozzáállással is nézhető. Egyrészt úgy, mint egy eseménydús élménybeszámolót egy nyári szünet történéseiről, másrészt úgy, mint egy elgondolkodtató drámát a mindenki életében elkerülhetetlenül bekövetkező eseményről: a gyerekkor végéről. (Ichika és barátnői a 14. életévüket töltik éppen a történet szerint.) Kicsit sarkosítva fogalmazva Ichika a történet elején az a "tipikus jókislány" aki soha semmi rosszat el nem követett és akivel soha semmi negatív nem történt. Egyetlen nyár alatt kell átélnie, hogy mit jelent és okoz a hazugság, a féltékenység, az irigység, a harag, a félelem és a kiszolgáltatottság. Egyszóval mindaz, ami az életnek az az oldala amit egy rendes családban gyerekkorban ritkán tapasztal meg az ember. Persze nem csak negatív események történnek a lányokkal, hiszen ott van előttük a nyár, a tengerparttal, a fesztivállal, az iskolai táborral, a házi feladattal ;) vagyis a szokásos körítéssel, és ott van a levegőben az első szerelem ígérete is. Továbbá ott vannak a dzsinnek is akik segítenek leküzdeni az akadályokat.

Röviden a szereplőkről:

Ichika - a jókislány főszereplő, kedves, szorgalmas, segítőkész ... egyszóval minden szülő és tanár álma. Ja és még szép is. :)

Manatsu - a tükörből jött lány, aki nem annyira szorgalmas és segítőkész, mint Ichika (sőt inkább lusta), de láthatóan nagyon szereti Ichikát és végig vele van a krízishelyzetekben.

Satsuki és Keiko - a legjobb barátnők és egyúttal Ichika barátnői is. Satsuki és Keiko szoros barátságát mérlegre fogják tenni a fiúk, és az az apró tény, hogy Keikonak zsenge kora ellenére figyelemre méltó mellbősége van.

Michiru - szintén Ichika baráti körének a tagja. Halkszavú lány, olyan fajta, aki szinte azonnal a dolgok mőgé lát. Éleslátása egyszerre tekinthető áldásnak és átoknak is.

Sei és Kai - Ichika két bishounen magánoktatója. Ichikát mindenben támogatják, ők adják neki a medált is. Nem véletlenül vannak ketten, és a történetben nagyon fontos szerepük lesz.

Saya - misztikus nőszemély, aki szeret mindenféle érdekes magaslati ponton (pl. templomtorony, villanypózna) ácsorogni. Minden egyéb konkrét adat róla erős spoiler lenne, sőt már ez is az. :)

Az Uta-Kata az animációját nézve és a zenéjét hallgatva is egy különlegesen szép anime. Igazi audiovizuális élmény a nézői számára, amit még tovább emel az a tény, hogy minden részben más ruhát adnak a dzsinnek Ichikára, amelyeket minden részhez más személy tervezett. Köztük olyan ismert mangakák, mint például Ken Akamatsu (Love Hina) vagy Koshi Rikudo (Excel Saga). Hozzá kell viszont azt is tenni az összképhez, hogy nem hiányzik ebből az animéből a fanszervíz sem. Továbbá az érzékeny lelkületűek ha meg akarják nézni, készüljenek fel egy hírhedtnek számító kb. 4 másodperces jelenetre a 9. részben.
Írta: paTKany
paTKany értékelése: 10 (mestermű)
2005.01.15.
29247 olvasás

Ismertető értékelése:
4.00 (jó), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Uta-Kata © HAL / Bandai Visual

Hozzászólások:
Érdekes anime. Elsőre gyerekesnek tűnik, pedig egyáltalán nem az. Engem meglepett a vége, meg hát sok más dolog is.
#1 | 2011.09.24. | írta: Andro
Hozzászólás írásához jelentkezz be.