×

Regisztráció

Anime: Tenshi no Tamago

Tenshi no Tamago © Studio DEEN

Tenshi no Tamago (OVA, 1985)

天使のたまご

Angel's Egg


Hossz: 70 perc
Műfaj: dráma, fantasy

Rendezte: Oshii Mamoru
Írta: Oshii Mamoru, Amano Yoshitaka
Karakter dizájn: Amano Yoshitaka
Zene: Kanno Yoshihiro
Stúdió: Studio DEEN

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (54 szavazat, átlag: 7.70) részletek

Tenshi no Tamago © Studio DEEN
Az Angel's Egg-et Mamoru Oshii, a Ghost in the shell rendezője írta és rendezte. Oshii szereti a vizet, a madarakat, a halakat, és a romokat. És mindezekkel talákozhatunk is a filmben. Oshii ebben a filmjében mutatja meg igazán, milyen messzire tud elmenni a szimbolika és a fantázia ösvényein.

A történet egy furcsa világban játszódik. Egy csontvázakkal és árnyakkal teli világban. Egy egykori civilizáció romjai között, ahol az emberek árnyak csupán, és a régen létezett teremtményekre csak a csontjaik emlékeztetnek, él egy furcsa, fiatal lány, színes ruhákba öltözve, melyek még jobban kiemelik sápadtságát, és fehér haját. A ruhája alatt pedig egy nagy tojást hordoz magával, amire láthatólag úgy vigyáz, mint a szeme fényére. A lány aztán találkozik egy fiatal férfival, akinek szintén fehér haja van, és egy különös, kereszt alakú tárgyat hordoz magával. Úgy tűnik, a furcsa idegen tudni szeretné, mi van a tojásban. Vagy talán ő tudja is?

Az Angel's Egg nagyon nehezen elemezhető történet. Ez az anime az egyik legművészibb, legszimbólikusabb, és legszürreálisabb mű, amit valaha láttam. Az egész anime hihetetlenül nyugodt, lassú, és a képei néhol egészen kétségbeejtőek. A szövege körülbelül 10 sorra korlátozódik, és ebből is a legtöbbet ismételt mondat a "Ki vagy te?".
Azt hiszem, ez a movie leginkább művészfilmnek mondható, nagyon különös az atmoszférája, azt érezteti velünk, hogy valami nagyon fontos mondanivalója van, csakhogy ezt nem könnyű - ha egyáltalán lehet - megfejtenünk. Az igazság az, hogy maga Oshii is azt mondta egy interjú során, hogy igazából nem tudja, miről szól a film...

A párbeszédek legnagyobb részében bibliai eredetű utalásokat hallhatunk, amit talán szimbolikának használtak fel az alkotók. A film végig nyugodt, nem sokkol, nem lep meg semmivel, mégsem unalmas egy percig se. A képek magukra vonják a néző figyelmét, és közben megpróbáljuk felfogni, mi is történik.
Az animáció nagyon jó a gyártás dátumához képest. A zene tökéletesen illik a filmhez, a szinkronhangok - bár nem sokat hallunk belőle - nagyon jók, a film atmoszférája pedig semmihez nem foghatóvá sikerült.
Biztos, hogy sok néző számára túl bizarr lesz ez az anime, ha valamiféle célcsoportot kellene megjelölnöm, akkor azt mondanám, hogy a felnőtt korosztálynak, és azon belül a komoly, filozofikus, és nem szokványos hangulatú művek kedvelőinek ajánlom ezt a filmet.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 7 (jó)
2002.12.08.
27998 olvasás

Ismertető értékelése:
4.33 (jó), 3 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Tenshi no Tamago © Studio DEEN

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.