×

Regisztráció

Anime: Hoshi no Koe

Hoshi no Koe © Shinkai Makoto • CoMix Wave Inc.

Hoshi no Koe (OVA, 2002)

ほしのこえ

Voices of a Distant Star


Hossz: 25 perc
Műfaj: romantikus, dráma, sci-fi, mecha

Rendezte: Shinkai Makoto
Írta: Shinkai Makoto
Zene: Tenmon
Stúdió: CoMix Wave Inc.

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (101 szavazat, átlag: 8.79) részletek

Hoshi no Koe © Shinkai Makoto / CoMix Wave Inc.
2039-ben a Marson lévő civilizációt a "Tarsians" névre keresztelt földönkívüli lények támadják meg. Az emberiségnek nincs más választása, mint hogy üldözzék őket a galaxison át, hogy elpusztíthassák őket. 7 évvel a támadás után tehát egy flottát küldenek a világűrbe, az idegen lények ellen.
Noboru és Mikako ebben az évben fejezik be az alsó középiskolát, és mivel közel állnak egymáshoz, továbbra is egyazon iskolában szeretnének továbbtanulni. Csakhogy a háború elszakítja őket egymástól. Az atlétikus Mikako-t beválasztják a Mars expedícióba. Minden egyes harccal távolabb és távolabb sodródik az űrhajójuk a Földtől. Mikako rendszeresen üzeneket küld Noborunak a telefonjával, csakhogy egyre nagyobb a távolság közöttük, és a térugrásoknak köszönhetően a fénysebességnél is gyorsabban haladó űrhajóról először hónapok, majd évek kellenek ahhoz, hogy a magányos üzenet megérkezzen a Földre, Noboru telefonjára. És míg eközben Mikako még mindig 15 éves, Noboru a Földön valóban átéli az évek múlását, a fájdalmasan lassan múló napokat. És bárhogy elhatározza, hogy lemond Mikakoról, mindig megérkezik a távoli üzenet, és ezzel együtt a remény, hogy egyszer talán újra láthatják majd egymást. Lehetséges, hogy a szerelem erősebb az időnél és térnél?

Mindenképpen meg kell említeni, hogy az egész filmet egyetlen ember, Makoto Shinkai készítette. A CG, az animáció, minden az ő munkája, sőt az eredeti (ún. Director's) verzióban még a szinkronhang is maga Makoto Shinkai, és a felesége, Mika Shinohara.
Az animáció nagyon szép, nyugodt, meleg színekkel. A harcjelenetek kidolgozása első osztályú, a 2D és 3D animáció nagyon jól össze van dolgozva.
A filmből két verzió létezik, az egyikhez a szinkronhangot Shinkai és a felesége kölcsönözték, a másik verziót hivatásos seiyuu-k szinkronizálták. Én csak a rendező verzióját láttam, de a seiyuu teljesítmény professzionális. A hangeffektek is jól eltaláltak. A karakterdizájn egyedi, nem szokványos.

Ahhoz képest, hogy az anime csupán 25 perces, olyan jól kihasználja ezt az időt, hogy a szereplők is megismerhetők, és a cselekmény sem lett elhamarkodott, érezhető az animén a megfontolt, aprólékos kidolgozás.
Egészen újszerű dolog volt számomra az idő és a tér ennyire realisztikus kezelése egy anime filmben, sőt az, hogy az egész történet erre épül. Emiatt annyira reális és érdekes a történet, hogy az ember el tudja képzelni azt a valóságban is.
A filmet mindenkinek szeretném tehát a figyelmébe ajánlani, nagyon szép, drámai hangulatú, és igazán látványos alkotás.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 10 (mestermű)
2003.02.05.
28965 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 4 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Hoshi no Koe © Shinkai Makoto • CoMix Wave Inc.

Hozzászólások:
A sztori elején egy hangyányit túl dramatizálják a szerelmi helyzetet, azonban ez cseppet sem von le az anime értékéből. Bár a sztori végül kifejezetten libabőrössé válik -abszolút pozitív értelemben- sőt számomra személyesen is kifejezetten fontos, és izgalmas témát boncolgat (a sorozat/OVA), engem mégis más fogott meg igazán. A fények, a hangok, a képek. Tökéletesek. Minden percben van olyan kép amit legszívesebben bekereteznék és kitennék a falra. Hátborzongatóan gyönyörű. Nagyon sok anime-t láttam már de grafikailag mind közül ez messze a legszebb.
ps.: sok különböző változatát láttam már, pl. OVA, ill. komplett sorozatként is. Ez a 25 perc csak egy kivonat lenne, vagy ez az eredeti?...
#1 | 2012.02.21. | írta: osehi
Hozzászólás írásához jelentkezz be.