×

Regisztráció

Anime: Appleseed

Appleseed © Shirow Masamune • Digital Frontier / GENEON / TBS / TOHO / TYO

Appleseed (movie, 2004)

アップルシード

Hossz: 103 perc
Műfaj: akció, sci-fi

Rendezte: Aramaki Shinji
Eredeti mű: Shirow Masamune
Írta: Handa Haruka, Kamishiro Tsutomu
Karakter dizájn: Yamada Masaki
Zene: Takahashi Tetsuya
Stúdió: Digital Frontier, GENEON, TBS, TOHO, TYO

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Appleseed (OVA, 1988)

Értékelések: (81 szavazat, átlag: 7.88) részletek

Appleseed © Shirow Masamune / Digital Frontier / GENEON / TBS / TOHO / TYO
Az Appleseed című anime film Masamune Shirow 1985-ben elkezdett, 4 kötetes még befejezetlen mangájából készült, annak egy nagyon kis epizódját kiragadva.

2131-ben járunk. A 22. századi sorozatos háborúk miatt a föld nagyrésze kietlen romhalmazzá vált. A kevés számú túlélő a tragédia után egy új világba menekül, amelynek az Olympos nevet adják. Olympos egy gyönyörű metropolisz, melyben látszólag békésen élnek emberek és bioroidok. A bioroidok tulajdonképpen emberi klónok, melyek fejlettebb képességekkel, magasabb intellektussal, mesterségesen csökkentett érzelmekkel rendelkeznek. Tökéletes alapanyagot szolgáltatnának egy új emberi(hez hasonló) civilizáció alapításához, de mivel nemzésképtelenek, és erősen korlátozott életük hossza, ez nem lehetséges. Olympos lakosságának több mint fele bioroid, és az ő dolguk szabályozni az új világ életét, hogy soha ne történjen meg a korábbi világégés.

Az emberek és bioroidok közötti szimbiózist azonban nem nézi mindenki jó szemmel, ők egy teljesen emberi civilizációt akarnak, mely bár nem idillikus, de mégis az övék. Uranus tábornok, aki az Olymposi hadsereg vezetője, és Hades, a tábornok forrófejű segédje is azon fáradozik, hogy lassan de biztosan visszaállítsák a korábbi emberközpontú világrendet, ehelyett a hibrid cukorszirup szerű világ helyett.

Ezen a ponton csöppen a történetbe Deunan Knute katonanő, akit Hitomi (az Olympost vezető hét öreg megbízottja) szállíttat Olymposba, miután egy még háború súlytotta területről kimenti őt. Deunan itt találkozik halottnak hitt barátjával Briareossal, aki elvesztette testének 75%-át az Észak-Afrikai frontvonalon. Bár él, de közel sem hasonlít régi önmagára. Kibrogtestet kapott, és az ESWAT-ban szolgál. Deunan is az ESWAT tagja lesz, mely nagyjából Olympos rendőrségének felel meg, és melyet Athena miszterelnöknő koordinál. Míg Deunan próbálja feldolgozni új helyzetét a megváltozott életkörülmények közepette, és tisztázni halottnak hitt barátjához fűződő viszonyát, elkezdődik a készülődés a bioroid-ember alapú társadalom megdöntésére.

Az Appleseed a legjobb akciófilmek hagyományait követi, rengeteg kidolgozott akciójelenettel, mobile-suittal, tankokkal, fegyverekkel. A teljes film számítógépekkel animált, nincsen benne hagyományos technika. A grafika a jelenlegi csúcstechnológiát is megszégyenítően gyönyörű, az animáció rendkívül részletes, bár a karakterek mozdulatain, és mimikáján kicsit lehetett volna mit csiszolni itt-ott. A seiyuuk tehetsége/játéka biztos nem ebben a filmben fog maradéktalanul kibontakozni, de a műfajhoz megfelelő.

Ami nem tetszett: Sajnos az Appleseed szintén meglovagolja azt az animékben pár éve megjelent, és azóta nagyon erősen jelenlévő trendet, mely az amerikai mozgóképkultúrából merít, és az amerikai/külföldi piacra termel. Emiatt a filmben rengeteg csak amerikai filmekből ismerős beállítási, történetvezetési, dramaturgiai sablon van, mely a régebbi animékben (lásd 2000 előtt) vagy csak kismértékben, vagy egyáltalán nem volt tetten érhető.
A film zenéjét amerikai és európai zenészek készítették, mely szintén hozzájárult a nyugati légkör megteremtéséhez.

Mindent összevetve egy nagyon jó alkotással van dolgunk, amely, ha szemet húnyunk afelett hogy éppenhogycsak belefér az anime kategóriába, még jó szórakozást is nyújthat kortól, nemtől függetlenül. A film bárkinek ajánlható, annak is, aki most ismerkedik az animekkel, és annak is, aki egy jó kis akcióanimációt akar látni.
Írta: Yukimura
Yukimura értékelése: 8 (nagyon jó)
2005.01.30.
29913 olvasás

Ismertető értékelése:
4.00 (jó), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Appleseed © Shirow Masamune • Digital Frontier / GENEON / TBS / TOHO / TYO

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.