×

Regisztráció

Anime: Kumo no Mukou, Yakusoku no Basho

Kumo no Mukou, Yakusoku no Basho © Shinkai Makoto • CoMix Wave Inc. / asread

Kumo no Mukou, Yakusoku no Basho (movie, 2004)

雲のむこう、約束の場所

The Place Promised in Our Early Days


Hossz: 91 perc
Műfaj: romantikus, dráma, sci-fi

Rendezte: Shinkai Makoto
Írta: Shinkai Makoto
Karakter dizájn: Tazawa Ushio
Zene: Tenmon
Stúdió: CoMix Wave Inc., asread

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (75 szavazat, átlag: 8.63) részletek

Kumo no Mukou, Yakusoku no Basho © Shinkai Makoto / CoMix Wave Inc. / asread
A történet 1996-ban kezdődik Japánban, de egy alternatív világban, ahol Japánt, miután elveszítette a II. világháborút, területileg kettéosztották: Hokkaido, az északi fősziget az "Únió" megszállása alá került, míg az ország többi része az USA erőteljes befolyása alatt áll. Az említett Únió (nem derül ki pontosan, hogy ez mely nagyhatalmat takarja) Hokkaido közepén egy hatalmas, rejtélyes kvantumtornyot épített, amit több száz kilométerről is látni lehet, és rendeltetéséről csak tudományos feltételezések léteznek. A két hatalom között feszült a helyzet.
A két 15 éves fiú, Hiroki és Takuya az ellenséges területhez legközelebb eső Aomori tartományban élik középiskolás életüket. Legjobb barátok révén általában együtt vannak, és együtt dolgoznak a nyáriszünetben egy lerobbant repülőgépszerelő műhelyben. A műhely környékéről nagyon jó kilátás nyílik a titokzatos toronyra, mely régóta izgatja a fiúk fantáziáját. A munkával szerzett pénzt pedig titkos tervükre akarják fordítani: egy kis repülőgépet építenek már évek óta, és ha elkészül, el akarnak vele repülni, hogy közelről is láthassák a tornyot, mely annyira vonzza mindkettőjük kiváncsi és kalandvágyó lelkét.
A másik dolog, ami a tornyon kívül felkelti a fiúk érdeklődését, egy lány az iskolájukból: Sawatari Sayuri. A lányt szinte véletlenül sikerül meghívni a fiúknak a műhelybe, és Sayuri el van ragadtatva a repülőgéptől. A fiúk beavatják a tervbe, és megígérik neki, hogy ha elkészül a gép, őt is magukkal viszik a toronyhoz. Azon a nyáron a három fiatal csodálatos nyáriszünetet tölt el együtt, és nem létezik számukra más, csak a boldogság, a barátság, és a ígéret.
De Sayuri hirtelen búcsúzás nélkül eltűnik a városból, és a csodás napoknak vége szakad. A fiúk pedig a csalódottság miatt felfüggesztik a repülőgép építését. Egyikük sem tudja, mi történt a lánnyal.
2001, néhány évvel később: Hiroki a tokiói egyetemre ment továbbtanulni, minnél messzebbre a toronytól, és a nyomasztó emlékektől. Barátja, Takuya Aomoriban maradt, és a párhuzamos univerzumokat kutató laboratórium kutató munkatársaként dolgozik. Egyikük sem tudja, hogy Sayuri a csodálatos nyáron miért tűnt el. Ám hamarosan rájönnek, hogy a lány eltűnése óta kómában fekszik egy Tokiói kórházban, közben pedig álmában valahol egy kihalt világban bolyong, félelem és kétségbeesés közepette. És az álma rejtélyes kapcsolatban áll a hatalmas toronnyal, és a kísérletekkel, melyeket a labor folytat.
Hiroki, amint tudomást szerez a lány állapotáról, elhatározza, hogy teljesíti a be nem váltott ígéretet, és elviszi Sayurit a repülőn a toronyhoz. Csakhogy közben kitör a háború Amerika és az Únió között. Mi lesz a fiúk és Sayuri sorsa, és mi igazából a hatalmas torony?

A Kumo no Mukou, Yakusoku no Basho (Beyond the Clouds, The Promised Place) Shinkai Makoto eddigi legújabb és kétségkívül legjobban sikerült filmje. A Hoshi no Koe című romantikus dráma méltó utódja lett a film, mely légkörében nagyon hasonlít az elődjére. Ám a Beyond the Clouds egyértelműen azt mutatja, hogy Shinkai stílusa kezd kiforrni, a karakterei sokkal harmonikusabbak és szebbek, mint előző munkáiban. A jellegzetes motívumok, melyek előző műveiben megtalálhatók, ebből a filmből sem hiányoznak: A csodálatos helyszínek, a fantáziadús és érdekes sci-fi történet, a központi szerelmi szál, és az apróbb motívumok, mint a vonat, iskola, repülőgépek, sőt, még egy (kihagyhatatlan) macska is megtalálhatók a filmben.

A film legnagyobb pozitívuma a nagyon szép kivitelezés. A 3D és 2D animáció ilyen harmonikus összhatását kevés animében élvezhettük eddig. A tájak, és az apróbb részletek is gyönyörűek, a fények és árnyak kidolgozása nagyon szép összhatást kelt.
A film zenéje ismét a Shinkai előző filmjeiből ismert Tenmon munkája.

Valószínűleg nem mindenkinek lesz kielégítve a kiváncsisága a történettel kapcsolatban a film végére. Elég sok kérdés marad megválaszolatlanul, mind a szereplőkkel, mind a történet alapját képező párhuzamos univerzumokkal, mind pedig a szimbolikus toronnyal kapcsolatban. De mint a Hoshi no Koe esetében, itt sem szabad elfelejtenünk, hogy ez az anime elsősorban az érzelmekre koncentráló alkotás, és csak másodsorban sci-fi, egy nagyon izgalmas és fantáziadús történettel.

A film biztos, hogy nem mindenkinek való, de akinek tetszett Shinkai Makoto előző filmje, a Hoshi no Koe, az ne hagyja ki ezt sem. Egy nagyon szép, könnyed drámát fog látni, érdekes történettel, és nagyon szép grafikával körítve.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 9 (kitűnő)
2005.03.03.
28663 olvasás

Ismertető értékelése:
4.67 (kiváló), 3 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Kumo no Mukou, Yakusoku no Basho © Shinkai Makoto • CoMix Wave Inc. / asread

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.