×

Regisztráció

Anime: Mahou Kishi Rayearth

Mahou Kishi Rayearth © CLAMP • TMS

Mahou Kishi Rayearth (TV, 1994)

魔法騎士[マジックナイト]レイアース

Magic Knight Rayearth


Hossz: 49 rész
Műfaj: akció, vígjáték, romantikus, fantasy, kaland, mecha, magical-girl

Rendezte: Hajime Kamegaki, Keitaro Motonaga
Eredeti mű: CLAMP
Írta: Maruo Keiko, Ohkawa Nanase, Nakamura Osamu
Karakter dizájn: Atsuko Ishida
Zene: Hayato Matsuo
Stúdió: TMS

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Rayearth (OVA, 1997)

Értékelések: (22 szavazat, átlag: 7.23) részletek

Mahou Kishi Rayearth © CLAMP / TMS
Shidou Hikaru, Ryuuzaki Umi, és Hououji Fuu fiatal lányok, különböző iskolákba járnak. A Tokyo toronyban első találkozásuk alkalmával Emeraude hercegnő szólítja meg őket, aki egy párhuzamos világ, Cephiro uralkodója. A birodalmat Zagato főpap tartja rettegésben, sötétségbe és félelembe taszítva az országot. A legenda szerint azonban a három legendás Varázslovag kiszabadítja a fogságból a hercegnőt, és véget vet Zagato uralmának. Éppen ezért a lányok egy különös fény kíséretében idegen földön találják magukat, ahol Clef főmágus ruházza fel őket azzal a hatalommal, amellyel felvehetik a harcot a gonosszal. A három főszereplő eltérően reagál a történtekre, de végül mindannyian megértik, hogy Cephiro népének szüksége van rájuk, és felvállalják küldetésüket. Útjuk során - hogy legyőzzék Zagato-t, és kiszabadítsák Emeraude hercegnőt - sok kalandban lesz részük, barátokkal, szövetségesekkel, és természetesen rosszakarókkal is találkoznak, ugyanis a sötét oldal sem tétlenkedik. Rengeteg feladat és erőpróba során próbálják megtalálni machine-jaikat (mecha istenek), hiszen Zagato erős, és még képességeik szerint fejlődő fegyvereik sem garantálják a biztos sikert.

Az anime nem különösebben mély, tulajdonképpen a shoujo vonalat követi, ehhez mérten nyilvánulnak meg az érzelmek. A főszereplők a sorozat elején találkoznak először, mégis összetartanak, és életreszóló barátság szövődik köztük. Kezdetben elég szerencsétlenek, majd az idő előrehaladtával jelentős jellemfejlődésen mennek keresztül. A lovagok megtanulnak egymásban bízni, hinni a saját értékeikben, és a végsőkig küzdeni. Az animében erősen elhatárolódik a jó és a rossz oldal, de az ellenfelek sem mind eredendően gonoszak. A történet folyamán kibontakoznak a szereplők, kiderül, hogy Zagato emberei miért is akarják a lányok halálát, hiszen mindenkinek megvan a maga oka, amiért teljesíti a gonosz főpap parancsait. A sorozat két egységre bontható, viszonylag különálló történetettel, és újabb szereplőkkel. Például Zagato öccse, Lantis, de ez már erősen spoiler...

A grafika szép, érdemes megfigyelni a szemeket, amelyek nagyon egyediek és mutatósak. Habár érezhetően nem mai darab, teljesen élvezhető. Sajnos az animáció már nem az igazi, elég sok gyenge minőségű jelenetet láthatunk. Ráadásul az epizódok ingadozóak, egy szegényebb rész után általában egy igényesebb jön, és fordítva. A sorozatban sok SD rajzot találunk a humor miatt, főleg a történet elején, hiszen a főhősök nem igazán szoktak hozzá a kardforgatáshoz, és elég sokat ügyetlenkednek. A seiyuu-k megfelelőek, jól passzolnak a karakterekhez. A zene határozottan kellemes, mindig az adott témához (harc, monológ) illeszkedik, ez a stílus van akinek fekszik, van, akinek nem. A varázslatok és a támadások szépek, igazi magical-girl sémát vesznek fel. A világ, ahol a sorozat játszódik erősen fantasy-hatású, Cephiroban egzotikus lények és természeti tájak találhatóak. A ruhák design-ja ehhez képest eléggé sci-fi jellegű, de a kettő jól kiegészíti egymást. Az openingek és az endingek pedig szuperek, mind képi világban, mind hanganyagban kifejezik, miről fog szólni a cselekmény.

A sorozat nem feszeget filozófiai kérdéseket, minden részben valami kisebb igazságot találunk. Kellemes kikapcsolódást nyújt, kaland, érzelem és humorkedvelőknek.
Írta: Midoo
2005.06.29.
27883 olvasás

Ismertető értékelése:
4.00 (jó), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Mahou Kishi Rayearth © CLAMP • TMS

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.