×

Regisztráció

Anime: Soukyuu no Fafner

Soukyuu no Fafner © Xebec

Soukyuu no Fafner (TV, 2004)

蒼穹のファフナー

Fafner


Hossz: 25 rész
Műfaj: akció, dráma, sci-fi, mecha, shounen

Rendezte: Habara Nobuyoshi
Írta: Yamanobe Kazuki, Ubukata Tow
Karakter dizájn: Hirai Hisashi
Zene: Saito Tsuneyoshi
Stúdió: Xebec

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (20 szavazat, átlag: 8.25) részletek

Soukyuu no Fafner © Xebec
A távoli jövőben három gyermek egy rádiót hallgat egy fa alatt. "Anata wa soko ni imasu ka?" - Ott vagy? Létezel? - kérdezi egy hang a rádióból. Igen, létezem! A távoli jövőben légiriadó szirénájának hangja szakítja ketté az idilli sziget életét. "Anata wa soko ni imasu ka?" hangzik fel mindenhol, ránk talált az ellenség. Az Föld egét többé nem az emberiség uralja, Japán a múlté, megszálló idegenek pusztítják a túlélőket, a Festum. Gyönyörű arany színben pompázó hatalmas lények, a gondolatolvasás képességével és mindent megsemmisítő erővel. Halál fia, ki a kérdésre válaszol. A sziget pillanatok alatt átváltozik, hatalmas falak bukkannak elő a földből a házakat óvva, a partvonalon rakétasilók sorakoznak, a domb tetején lézerágyú tűnik fel, és a tükör, mely kizárta a világot a Paradicsomból, de bezárta lakosait a kalitkába hirtelen szertefoszlik. Makabe Kazuki az emberiség valaha volt legnagyobb fegyverével veszi fel a harcot az idegenekkel: Fafnerral, egy humanoid óriásrobottal. A kicsiny sziget fel volt készülve a támadásra, az Utópia falai mögött valami sötét titok bújkál. Kazuki hamarosan rá kell jöjjön, mi is a válasz a kérdésre: "Ott vagy? Létezel?".

A Fafner egy tipikus mecha-animének indul. A világ romokban, idegenek támadnak, és az emberiség egyetlen fegyvere a hatalmas robotok, amiket gyerekeknek kell irányítani. Ismerős? Evangelion? Nos, szerencsére ez az anime nem egy egyszerű EVA klón, még ha az alapszituáció azonos is, a történet más fordulatot vesz, a szereplők másképp reagálnak, a sorozatnak más a mondanivalója. Meg kell említeni azt az alapvető különbséget is, hogy ez nem egy apokalipszis-történet, sem pedig az újrakezdésé, hanem egy különös kapcsolatfelvétel, egy háború és egy dráma elbeszélése.
A történet érdekes és fordulatos, komolyan veszi magát, a lendülete ugyan néhány ponton megtorpan, de ez a kis lazítás szükséges is a tartalom megemésztéséhez. A karakterek nagyon sokat dobnak az animén, nagyon érdekes motívum, hogy a pilótaság egyik mellékhatása a szereplő főbb lélektani tulajdonságainak felerősödése, így egy egyedi karakterfejlődésnek lehetünk szemtanúi. A történetben számos párhuzam fedezhető fel a germán Fafnir mítosszal, ami rásegít a nagyon jól megteremtett hangulatra.

A kivitelezésre szintén nem lehet panasz. Természetesnek vehető, hogy egy 2004-es műben a grafika szemet gyönyörködtető, hogy a háromdimenziós jelenetek tökéletesen belesimulnak a képi világba, és folyamatos az animáció. A sorozat első néhány epizódjában számos újrahasznosított jelenetet látunk, szerencsére ez hamar megváltozik. A karakterdesign ugyan nagyon tetszetős (ugyan az, mint a Scryed, Gundam Seed, Infinite Ryvius), de ameddig az ember ismerkedik a szereplőkkel a hasonló arcok miatt gyakran összekeveri őket (egy másik hibának hittem, hogy a gyerekek sokszor nem hasonlítanak szüleikre, de erre van magyarázat). A zene szintén nagyszerű, az opening különösen jóra sikerült, de a szinkronszínészekre és a hangeffektekre sem lehet egy rossz szava senkinek (leszámítva a kutya ugatását, mintha valaki alámondaná: "vau-vau").

A Fafner in the Azure kötelező darab minden mecha-rajongónak, de aki csak egy szép drámát akar látni, az sem fog csalódni. Nyugodt szívvel ajánlom első animének is, van benne valami, ami megfog és napok múltán is felidézi benned ezt a sorozatot. A mélyebb lélektan, és a halálok miatt nem ajánlom azonban a 14 évnél fiatalabb közönségnek. Értékelésemet a karakterdesign, és a kutyaugatás rontotta.
Írta: zdanee
zdanee értékelése: 9 (kitűnő)
2006.02.11.
29951 olvasás

Ismertető értékelése:
4.50 (kiváló), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Soukyuu no Fafner © Xebec

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.