×

Regisztráció

Anime: Suzumiya Haruhi no Yuuutsu

Suzumiya Haruhi no Yuuutsu © Nagaru Tanigawa • Kyoto Animation

Suzumiya Haruhi no Yuuutsu (TV, 2006)

涼宮ハルヒの憂鬱

The Melancholy of Haruhi Suzumiya


Hossz: 14 rész
Műfaj: vígjáték, iskolai élet, sci-fi, természetfeletti

Rendezte: Tatsuya Ishihara
Eredeti mű: Nagaru Tanigawa
Karakter dizájn: Shouko Ikeda, Noiji Itou
Zene: Satoru Kousaki
Stúdió: Kyoto Animation

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (69 szavazat, átlag: 8.09) részletek

Suzumiya Haruhi no Yuuutsu © Nagaru Tanigawa / Kyoto Animation
Suzumiya Haruhi egy átlagosnak nem igazán nevezhető diáklány, legfőképp különcségével tűnik ki társai közül: pl. minden nap más hajviselettel jelenik meg. Ez persze csak egy apróság ahhoz képest, amilyen kijelentést tesz bemutatkozásakor - a "normális" emberek cseppet sem érdeklik, ám ha van idegen, időutazó vagy szuperképességekkel rendelkező lény bárhol az iskolában, azok keressék meg. Ekkor tűnik fel a színen Haruhi garantáltan "normális" osztálytársa, akinek valódi nevét nem tudjuk meg a sorozatból, csak a becenevét - "Kyon". A látszat (és a cím) ellenére ő a sorozat valódi főszereplője, ugyanis tulajdonképpen a történéseket az ő szemszögéből kisérjük figyelemmel (ennek "mellékhatásaként" kénytelenek vagyunk végighallgatni a sokszor rendkívül idegesítővé váló monológjait / kommentjeit).
Látva, hogy Haruhit tényleg nem érdekli semmi a már említett "különleges" embereken kívül, azt tanácsolja neki, hogy alapítson egy saját klubot - ez lesz az SOS Brigád (ehhez hozzátartozik az is, hogy Haruhi nem bírt megmaradni egyetlen iskolai klubnál sem, mert mindegyiket túl unalmasnak találta). Az SOS rövidítés a "Sekai wo Ooi ni moriageru tame no Suzumiya Haruhi no dan" kifejezést takarja, ami körülbelül annyit jelent, hogy "A világ 'felpörgetésének' érdekében létrehozott Suzumiya Haruhi brigád", melynek célja megkeresni és megfejteni a világ titokzatos dolgait. Az új klub alapításakor rögtön két új tag "csatlakozik": miután Haruhi az Irodalom Klub termét szerzi meg, az ottlévő Nagato Yuki, és friss "szerzeménye", a másodéves Asahina Mikuru is a brigád tagjai lesznek. Később csatlakozik hozzájuk a "titokzatos új diák", Koizumi Itsuki is - hogy miért pont ők, ezt nem árulom el, akit érdekel, az nézze meg a sorozatot.

A bevezetés után néhány mondat a sorozatról: a Suzumiya Haruhi no Yuuutsu egy teljesen megszokott, egyszerű történettel (ne várjon senki eszeveszett plot twisteket) megáldott "school life" anime, mely egy novella-sorozat alapján készült (ami mellesleg hatalmas sikereket ért el Japánban). A karakterek változatosnak mondhatók, mégis megfelelnek jópár klisének: van tipikus tsundere karakter, minden tekintetben átlagos srác (akinek halljuk a gondolatait), "kúlos" bishounen, nagymellű lolita és hallgatag, de mindentudó, enyhén Rei-re (NGE) emlékeztető lány - persze valamilyen tekintetben mindannyian különlegesek, mint ahogyan ez kiderül a sorozat folyamán.
A sztori meglehetősen egyszerű volta miatt inkább az animációról ejtenék pár szót, mely a Kyoto Animation-től megszokott módon korrekt, habár néhol a CG nem biztos, hogy mindenki számára hozza a várt színvonalat. Kénytelen vagyok továbbá megemlíteni azt, hogy több, feltűnően jó animációval rendelkező jelenet is képkockáról-képkockára le lett másolva japán filmekből / PV-kből - ez vagy zavar valakit, vagy nem, nekem nem volt vele különösebb problémám, de azért ezt érdemesnek tartom megemlíteni.
Ami a zenét illeti, nem alkot nagyot a sorozat, de ezt gondolom nem is várja el senki, egy efféle animéhez való, hallgatható muzsika készült hozzá. A seiyuuk teljesítménye nem hagy kívánnivalót maga után, habár nem is volt nehéz dolguk (Hirano Aya hangját elképzelhető, hogy egyeseknek szokniuk kell egy darabig, persze lehet, hogy csak engem zavart egy kicsit).

Összességében azt tudom mondani, hogy a Suzumiya Haruhi no Yuuutsu a látszat ellenére egy meglehetősen szűk réteg számára készült (igen, ebbe beletartoznak az otakuk is), annak viszont, aki szereti az ehhez hasonló könnyed, mondanivalótól, filozófiai kérdésektől és lélekelemzésektől abszolút mentes animéket, jó választás lehet - aki pont az imént felsoroltakra vágyik, annak kevésbé ajánlott ezen sorozat megtekintése. Miután semmiféle durvaságot / véres jelenetet nem tartalmaz, bátran merem ajánlani ezt az animét bárkinek (aki vevő erre a stílusra).

(Megjegyzés: A sorozat csak az első könyv történéseit dolgozza fel, valamint néhány egyéb jelenet is belekerült - a második sorozatot már beharangozták, de 2007 nyara előtt nem valószínű, hogy vetíteni kezdik. A részeket szándékosan rossz sorrendben vetítették Japánban, aki gondolja, megnézheti a részeket a "helyes sorrendben is" - ezt a részek végén lévő következő rész beharangozójában lehet megtudni, mindig az a korrekt, amit Haruhi mond.)
Írta: Rage
Rage értékelése: 4 (gyenge)
2006.08.01.
29952 olvasás

Ismertető értékelése:
4.00 (jó), 4 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Suzumiya Haruhi no Yuuutsu © Nagaru Tanigawa • Kyoto Animation

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.