×

Regisztráció

Anime: Twilight Q

Twilight Q © Studio DEEN / Asiadou

Twilight Q (OVA, 1987)

トワイライトQ

Hossz: 2 rész
Műfaj: sci-fi, pszichológiai

Rendezte: Oshii Mamoru, Mochizuki Tomomi
Írta: Ito Kazunori, Oshii Mamoru
Karakter dizájn: Takada Akemi, Kondo Katsuya
Zene: Kawai Kenji
Stúdió: Studio DEEN, Asiadou

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (5 szavazat, átlag: 6.20) részletek

Twilight Q © Studio DEEN / Asiadou
A Twilight Q című OVA egymástól független, rövid sci-fi / természetfeletti történetekből álló, különböző rendezők által rendezett animék gyűjteményének készült. Az ötlet alapjául a 60-as években nagy sikert aratott 'The Twilight Zone' (1959-65) című amerikai sci-fi TV sorozat, és az 'Ultra Q' (1966) című japán TV sorozat szolgált. A tervvel ellentétben a történetek közül csak kettő készült el, Mochizuki Tomomi és Oshii Mamoru rendezők filmjei.

1. rész: Toki no Musubime / Reflection
Két középiskolás lány, Mayumi és legjobb barátnője Kiwako tengeri vakációjukat töltik. Mayumi a víz alatt egy fényképezőgépet talál egy korallszirtre akadva. Előhívatja a filmet, ami a gépben volt, és legnagyobb megdöbbenésére az elszíneződött képen saját magát látja, amint egy férfiba karol, akit még soha az életében nem látott. Megpróbálva kideríteni a rejtélyt, felveszi a kapcsolatot a kamerát gyártó céggel is, ahol kiderül, hogy ez a modell épp fejlesztés alatt áll, vagyis még nem is létezik. Mayumi vissza akar utazni a helyre, ahol a gépet találta, és ahol időközben mérgező gázt termelő vörös algatömeg borította el a tengert. Ezután Mayumi különös és kétségbeejtő eseményekbe keveredik, az idő és tér megmagyarázhatatlan zűrzavarában.

2. rész: Meikyuu Bukken File 538 / Labyrinth Objects File 538
Japán felett több utasszállító repülőgéppel a lehető legfurcsább dolog történik: a gépek egyszerűen nyom nélkül eltűnnek, sőt, egyes jelek - például a megtalált hatalmas pikkelyek - arra utalnak, hogy a repülőgépek érthetetlen módon hatalmas ponttyá alakulnak. Eközben egy kiábrándult magándetektív megbízását teljesítve nap nap után megfigyelés alatt tart egy lerobbant lakást, és a lakóit: egy középkorú férfit, és egy kislányt. Kik ők? Mi történik a repülőgépekkel? És hogy járjon utána a rejtélyeknek a detektív, ha már saját személyiségében sem lehet biztos?

A Twilight Q az emberi képzelet mélységeibe kalauzolja el a nézőt, a megmagyarázhatatlan dolgok birodalmába, az emberi tudat különös területeire.
Az első film egy érdekes sci-fi, megspékelve kisebb elgondolkodtató elemekkel az emberiségről. A kellemes, nosztalgikus kézi rajzok, a régies, szép karakterdizájn, és a furcsa, kissé zavaros történet feltehetőleg mindenkinek leköti a figyelmét. A történeti szálak kissé kidolgozatlanul és zavarosan vannak összekeverve, de érdekes és ötletes a történet, a légköre pedig főleg a régebbi animék rajzstílusának és atmoszférájának kedvelői számára nyújt kellemes élményt. Öszességében egy bárki számára megnézhető, érdekes történetről van szó.
A második, Oshii Mamoru által rendezett film már sokkal inkább a szűkebb - az elvont, nehezen érthető, szokatlan animéket kedvelő - közönség számára ajánlott. A sok szürreális kép, a hosszan elnyúló, nehezen értelmezhető monológ csak a legelszántabb nézőket fogja lekötni, és bár a csattanós (vagy dupla csattanós?) befejezés igen ötletes megoldást kínál, a film mégis nagyon elvont. Sokan biztos nagyon érthetetlennek fogják tartani, amin talán a másodszori megnézés segít valamennyit, már ha valaki képes rászánni magát. A karakterek és helyzetek ábrázolása sokszor naturális, és közel sem annyira tetszetős, mint az első film esetében. Tehát a második filmet csak az elvont, zavaros, szokatlan dolgok kedvelőinek ajánlom.

A Twilight Q érdekes, korai OVA, mely eredeti, furcsa történeteket mesél el a nézőnek. Felépítésében nagyon hasonlít a Memories (1996) és Neo Tokyo (1986) című filmekre. Az első filmet érdekesség- (és nosztalgia-) képpen bárkinek ajánlom, aki valami érdekeset szeretne látni, a második filmet pedig leginkább csak azoknak, akik kedvelik Oshii elvontabb műveit, vagy a nehezen érthető, öncélú, rendhagyó animéket.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 7 (jó)
2006.08.16.
27240 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Twilight Q © Studio DEEN / Asiadou

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.