×

Regisztráció

Anime: Princess Tutu

Princess Tutu © Ito Ikuko • Hal Film Maker

Princess Tutu (TV, 2002)

プリンセスチュチュ

Hossz: 38 rész
Műfaj: vígjáték, dráma, fantasy, magical-girl, shoujo

Rendezte: Sato Junichi, Kawamoto Shougo
Eredeti mű: Ito Ikuko
Írta: Chiaki J. Konaka, Ikeda Mamiko, Yokote Michiko, Nakase Rika, Sato Takuya
Karakter dizájn: Ito Ikuko
Zene: Wada Kaoru
Stúdió: Hal Film Maker

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (26 szavazat, átlag: 8.42) részletek

Princess Tutu © Ito Ikuko / Hal Film Maker
Volt egyszer egy történetíró, aki egész életében meséket írt. Az utolsó meséjét a hollódémonról és a hercegről viszont már nem tudta befejezni, csak a végső csatáig jutott el a történetben, amikor elragadta a halál. A bátor herceg és a félelmetes holló így örök harcra kárhoztattak a könyv lapjain. Vagy mégse? "Ez tűrhetetlen, elegem van!" - kiáltott fel a holló, ezzel elhagyta a könyv lapjait, és kilépett a valóságba. A herceg, akinek a holló legyőzése volt a feladata, természetesen követte. A hercegnek végül teljesen legyőznie nem sikerült a hollót, csak bebörtönözni tudta. Ráadásul ehhez a saját szívét kellett összetörnie...
A herceg szívének darabjai szétszóródtak a városban, kiragadva azt a valóság szövetéből, belekeverve a történetíró által teremtett mesevilágba. A történetírót Drosselmeyernek hívták, és a szelleme széles vigyorral megelégedve nyugtázta a saját történetének ilyen alakulását. A város így lett Drosselmeyer szellemének a foglya, egy különös hely a valóság és a mesevilág határán. És, hogy mi lett a mesehősei sorsa? A herceg a szívével együtt elvesztette az érzelmeit és az emlékeit, a holló a börtönében pedig csak az alkalomra vár, hogy kitörjön onnan és bosszút állhasson a hercegen...
Ahiru egy kacsa. A tavon úszva csodálja a herceg táncát. De bármennyire is tökéletesek a herceg mozdulatai, Ahiru érzi, hogy a herceg nem boldog. Ahiru szíve szerint bármit megadna, bármire képes lenne azért, hogy a herceget boldognak lássa, és együtt táncolhasson vele. Ez a kívánság felkelti Drosselmeyer szellemének érdeklődését is. Felajánlja Ahirunak, hogy segíthet a hercegen, csak össze kell szednie a herceg összetört szívének a darabjait. Átad Ahirunak egy medált, amely emberré változtatja, és segít majd neki a küldetése teljesítésében.
Ahiru a Kinkan művészeti iskola diákja, ahol balettet tanul. Titkos rajongója a felsőbbéves Mytho-nak, aki a legjobb táncos az iskolában. Mytho érdekes személyiség, mindent megcsinál, amit mondanak neki, de saját belső motivációja egyáltalán nincs. Egyetlen dolog képes kirángatni őt a "minden mindegy" állapotából, ha segítségre szoruló védtelen bajbajutottat lát. Két ilyen alkalom segít Ahirunak közelebbről is megismerkednie Mytho-val. Először Mytho megmenti saját bokája kificamítása árán Ahirut egy hanyatteséstől. Ahiru ezért bűntudatot érez, és szeretne bocsánatot kérni, ezért feszülten várakozik Mytho-ra a fiúk kollégiuma előtt. Itt érkezik el az a pillanat, amikor Mytho egy madárfiókát védve kizuhan a szobája ablakából. Ahiru ekkor a medálja segítségével Princess Tutuvé változik, és táncával megmenti Mytho-t a halálos zuhanástól.
Ezekkel az eseményekkel indulnak be Drosselmeyer legújabb történetének fogaskerekei. De vajon tényleg Drosselmeyer elképzelése szerint alakul minden? Vagy esetleg képesek lesznek a történet szereplői a saját akaratukat is kifejezésre juttatni dacolva Drosselmeyerrel, és új irányba terelni a sztori folyását? A sorozatból kiderül minden...

A Princess Tutu sokkal több annál, mint aminek első pillantásra látszik. Nem csak egy szokványos magical-girl anime, amiben részenként meg kell menteni valakit és összegyűjteni a herceg szívének egy darabját, bár akár ennyi is elegendő lenne az élvezetéhez. A Princess Tutu valójában egy monumentális klasszikus zenére és klasszikus balettre komponált szürreális animációs szimfónia, amely szórakoztató mivolta mellett igazi művészeti értéket is képvisel. A valóság keveredése a mesével, egy mese a meseírásról, a szabad akarat harca az előre elrendeltetett sorssal, továbbá olyan klasszikus balettdarabok anime feldolgozása, mint a Diótörő, a Coppélia, a Giselle vagy a Hattyúk Tava.

Ha javasolnom kellene ezt a sorozatot, akkor elsősorban a klasszikus zene, a balett és a Shoujo Kakumei Utena rajongóinak ajánlom figyelmébe megtekintésre.
Írta: paTKany
paTKany értékelése: 10 (mestermű)
2006.08.29.
30927 olvasás

Ismertető értékelése:
4.67 (kiváló), 3 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Princess Tutu © Ito Ikuko • Hal Film Maker

Hozzászólások:
Az egyik kedvencem. Ez az anime szerettette meg velem a balettet. Emellett gyönyörű grafikája van, izgalmas, érdekes története, és egyedi karakterei.
#1 | 2011.09.24. | írta: Andro
Hozzászólás írásához jelentkezz be.