×

Regisztráció

Anime: Ai Yori Aoshi

Ai Yori Aoshi © Fumizuki Kou • J.C. Staff

Ai Yori Aoshi (TV, 2002)

藍より青し

Hossz: 24 rész
Műfaj: vígjáték, romantikus, dráma, hétköznapi, shounen

Rendezte: Shimoda Masami
Eredeti mű: Fumizuki Kou
Írta: Kanemaki Kenichi
Karakter dizájn: Iwakura Kazunori
Zene: Masuda Toshio
Stúdió: J.C. Staff

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Ai Yori Aoshi ~Enishi~ (TV, 2003)

Értékelések: (86 szavazat, átlag: 8.28) részletek

Ai Yori Aoshi © Fumizuki Kou / J.C. Staff
A történet kezdetén egy fiatal lány érkezik egy vasútállomásra. Teljesen más világba került, ahol minden idegen volt számára, de senki még csak észre sem vette. Senki, kivéve egy barátságos fiatalembert, aki útbaigazította, mi több, el is kísérte oda, ahová a lány igyekezett. Ám a keresés nem várt eredménnyel zárult, így amikor Aoi-nak nem volt hová mennie, a srác felajánlotta, hogy maradjon nála. és ezzel megkezdődött egy poénokkal, és érdekes szituációkkal teli utazás, amelyben szerelem, és barátság éppúgy megtalálható, mint titkolt fájdalmak, és szenvedés.

Ez a kedves lány, Sakuraba Aoi egy nagyon gazdag, és jóhírű család leánya, akinek elvileg hozzá kellett volna mennie egy szintén gazdag családból származó fiúhoz, de az eljegyzést rajta kívül álló okokból felbontották. Aoi-chan viszont nem volt hajlandó ebbe belenyugodni, és elutazott, hogy megtalálja (egykori) jegyesét.
Ezt a fiatalembert Hanabishi Kaoru-nak hívják, bár elég kérdéses módon került a Hanabishi családba. Egy ideje egyetemistaként él, és próbálja elfelejteni, hogy valaha is tagja volt annak a családnak. Egyhangú, magányos életét Aoi-chan érkezése viszont teljesen más irányba fordítja, és lassanként rájön, nem folytathatja örökké ezt az életet, hanem tovább kell lépnie.
Ezt persze számtalan tényező próbálja gátolni, az egyik ilyet Kagurazaki Miyabi-nak hívják. Ő felügyel Aoi-ra, az apjától kapott utasítások alapján. Első találkozása Kaoru-val meglehetősen félreérthető helyzetben történik, ami elég heves kitörést eredményez... Eleinte kifejezetten utálja, de ahogy lassanként megismeri, rájön, hogy nem is olyan ellenszenves.
Minazuki Taeko puszta véletlenből kerül a társaságba, mivel a fotósklub vezetői, ahova Kaoru is jár, rávették, hogy lépjen be... Végtelenül kedves, bár kissé ügyetlen lány, aki eme problémát kitartásával próbálja ellensúlyozni.
Tina Foster az a szereplő, aki gondoskodik arról, hogy a többiek egy percig se unatkozzanak körülötte, mivel többnyire csak az alkoholon, és a bulizáson jár az esze. Ettől függetlenül rendes lány, csak kissé heves természetű, amit nem átall kifejezésre juttatni valakivel szemben. Ez a valaki pedig nem más...
Mint Miyuki Mayu, Kaoru egyik régi ismerőse, aki a tengerentúlon töltötte mostanság ideje nagy részét, és aki kimondhatatlanul örül, hogy viszontláthatja. Kicsit lökött, és öntelt, de amúgy rendes lány, könnyen meg lehet kedvelni.
Viszonylag rövid ideig, de feltűnik Taeko-chan egyik rokona, Chika is. Ő is elég érdekes figura. Bár külsőre nem nagyon hasonlítanak egymásra, azért észre lehet venni, hogy nem idegenek egymásnak, legfeljebb ő kevésbé ügyetlen.

Miután Aoi megtalálta, akit keresett, egy érdekes fordulattal gyorsan össze is költöztek. Bár nem egészen úgy, ahogy azt Kaoru elképzelte. Mivel Miyabi meglepő hevességgel vigyáz arra, hogy Kaoru még csak véletlenül se tehessen semmi csúnyaságot, a dolgok egy kicsit komplikáltabban alakulnak, mint azt Aoi szeretné. Főleg miután elkezd érkezni a többi vendég is... A társaság élete csupa mókás nehézségből áll, miközben lassan összerázódnak, ha már nem tették meg korábban valahol, valamikor. De a történet nem csupán erről szól. sok minden útját állhatja még Aoi, és Kaoru boldogságának. És fogja is, amin nem biztos, hogy zökkenőmentesen át tudnak jutni...
Időnként részleteket láthatunk némelyik főszereplő életének korábbi szakaszából, és ezek (főleg Kaoru-nál) olykor igen fájdalmas emlékeket idéznek, egyúttal azt is megmutatják, hogyan fejlődött a személyisége olyanná, amilyen akkor volt, amikor Aoi-chan megtalálta az állomáson. Ebből adódóan a sorozat nemcsak vidám, de drámai pillanatokban is bővelkedik.

A rajzolásán látszik, hogy nem a legújabb animék közül való, ennek ellenére nagyon szép, stílusos látványban lehet részünk. A karakterek ábrázolásmódja elég jellegzetes, amikor poénra kerül a sor, ez sokat hozzátesz a hatáshoz. Más téren sincs ok a panaszra a rajzolását tekintve, alapvetően szépen sikerült. A zenék, illetve az egyes szinkronhangok is jól sikerültek, az opening is gyönyörű, nagyszerűen illik a sorozat alapvetően vidám, bár néha szomorú hangulatához.

A történetben fellelhető kényes szituációk többségére jellemző, hogy a főszereplők (többnyire Kaoru, döbbenetes érzéke van az ilyesmikhez) rajtuk kivülálló körülmények miatt kerültek sajátos helyzetbe. Kaoru ugyanis népszerűbb, mint hinné, előbb-utóbb mindegyik lány kitüntetett figyelemmel viseltetik iránta. Ebből a titkolt, vagy épp nem titkolt rokonszenvből szép kis kalamajka keveredik minden alkalommal egy-egy apró balesetnél (a vizes szappan nagyon csúszós tud lenni), de akkor is, amikor egymás közt kerül szóba a dolog. Jó tudni, hogy a cselekményre nem jellemző a problémák erőszakos megoldása (néhány kivételtől eltekintve). A Love Hina szabadalmazatlan föld-levegő rakétája(alias Keitarou-módszertan) itt nem kerül képbe. A felmerülő problémákat hétköznapi módon próbálják megoldani, persze ez nem mindig sikerül úgy, ahogy azt elképzelték.

Összeségében tehát ez egy olyan anime, amelyben éppúgy megtalálhatók vígjátékelemek, és drámai pillanatok, mint hétköznapi, és romantikus jelenetek. Ezek jól kiegyensúlyozzák egymást, így nem valószínű, hogy elunná magát az ember, miközben nézi. A romantikus történetek kedvelőinek feltétlenül ajánlott!
Írta: trickypriest
trickypriest értékelése: 9 (kitűnő)
2006.09.29.
28734 olvasás

Ismertető értékelése:
4.33 (jó), 3 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Ai Yori Aoshi © Fumizuki Kou • J.C. Staff

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.