×

Regisztráció

Anime: Mirai Shounen Conan

Mirai Shounen Conan © Key Alexander • Nippon Animation

Mirai Shounen Conan (TV, 1978)

未来少年コナン

Future Boy Conan


Hossz: 26 rész
Műfaj: vígjáték, dráma, kaland

Rendezte: Miyazaki Hayao, Takahata Isao, Hayakawa Keiji
Eredeti mű: Key Alexander
Írta: Miyazaki Hayao, Takahata Isao, Hayakawa Keiji, Okuda Seiji, Suzuki Takayoshi, Tomino Yoshiyuki
Karakter dizájn: Miyazaki Hayao, Otsuka Yasuo
Zene: Ikebe Shinichiro
Stúdió: Nippon Animation

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (8 szavazat, átlag: 8.25) részletek

Mirai Shounen Conan © Key Alexander / Nippon Animation
2008-ban kitört a Harmadik Világháború, és bevetették az atombombánál ezerszer pusztítóbb szuper-mágneses fegyvereket. Vulkánkitörések, földrengések és szökőárak szabdalták fel az öt kontinenst, melyek széttöredeztek, és a tengerbe merültek, a Föld kimozdult a sarkából, tengelye elferdült. Húsz évvel később csak elszórtan, kicsiny szigeteken találni emberi életet. Conan és nagyapja az apró Remnant Szigeten élnek ketten, egy lezuhant rakétából eszkábált kunyhóban, Conan szüleit rég eltemették, előbb, hogysem a fiú emlékezhetne rájuk. Nagyapó nem tudja, túlélte-e még valaki a háborút rajtuk kívül, vagy ők az utolsók. Conan kettejükön kívül még életében nem látott eleven embert, ezért is ijed meg annyira, amikor egy ájult lányt talál a tengerparton halászásból hazajövet. Kíváncsisága felülkerekedik félelmén, hazaviszi Lanát a rakéta-kunyhóba, és Nagyapóval ápolják a lányt. Lanától megtudják, hogy sok ember túlélte a katasztrófát, több kicsiny ország létezik, és ezek egyike a hataloméhes Industria. Ezek az emberek üldözik őt, mert csak ő tudja, hol van Dr. Lao, az ő nagyapja, és az utolsó ember, aki ismeri a napenergia titkát, előlük menekülve sodródott Lana Conanék szigetére. Egy repülő száll le a szigeten, a felfegyverkezett industriaiak Lanáért jöttek, és amikor Nagyapó a védelmére kel, súlyosan megsebesítik az öreget, Conan pedig nem tudja megvédeni a lányt. A haldokló Nagyapó Conan lelkére köti, hogy mentse meg a Lanát, Conan pedig hajót ácsol és elindul a tengeren, hogy Lana nyomára bukkanjon.

A Future Boy Conan Hayao Miyazaki első munkája volt, érdekes megnézni, hogy későbbi műveiben hogy módosultak az itt felhasznált motívumok, mint például a háború, vagy a főhős és a főhősnő kapcsolata (sokan ezt az animét a Laputa: Castle in the Sky előtanulmányának is tekintik).
Maga a történet Alexander Key: The Incredible Tide című kalandregényét veszi alapul, azonban Miyazaki szinte teljesen átírta az eredeti sztorit. Kalandregény lévén a Future Boy Conan egyszerű ugyan, de mozgalmas és izgalmas, rengeteg ötletes és eredeti helyszínen játszódik, sok szereplővel, és nagyszerű időzítéssel. A félórás epizódokat két részre választja a "tiki" (egy rövid animáció, egy három részből álló forgó táblán a szereplők fejéből, testéből és lábából különböző vicces kombinációkat pörget ki), ezek a félepizódok önmagukban is kitesznek egy rövid fejezetet.
Egy Miyazaki-műhöz méltón zseniális a szereplőgárda is. Mindenki beleesik egy általános arheotípusba, de mindenki, még a mellékszereplők is kidolgozottak, emberiek, mindig képesek meglepetést okozni a nézőknek. Amikor azt hiszed valakiről, hogy már kiismerted, megmutatja egy új oldalát, emberien reagálnak, élnek, a seiyuuk kiváló munkája pedig egy újabb réteget ad nekik. Ugyanakkor a szereplőkhöz való viszony is le van kódolva az animében, könnyű velük azonosulni, kőszívű az a néző, aki nem szereti Conant és nem drukkol neki, ha Dyce kapitány, vagy Jimsy van a képernyőn, a legbesavanyodottabb ember is megenged magának egy vigyort, és ha Lepka van a színen, legszívesebben te is behúznál neki egyet. Megjegyezendő még, hogy Conan és Lana kapcsolatát inkább a gyermeki ártatlanság teszi meghatóvá, mint a szerelem.

Az anime hangulatát nagyban befolyásolják a képek. A Future Boy Conan ugyan majdnem 30 éves, de a grafikája nagyon szép. A hátterek részletgazdagok, kidolgozottak, szépen vannak színezve, mentesek az akkoriban gyakori kitöltési hibáktól, egzotikus, de meleg, kellemes hangulatot árasztanak, ahogy bemutatják a letűnt civilizáció (a mi civilizációnk) romjait, de a rombolás és a halál kihangsúlyozása helyett a megújuló természet és a mindenütt burjánzó életet emelik ki. Nem kevésbé gondos a karakterek animációja, mozdulataik térbeliek, dinamikusak, még a ruhák széle is fodrozódik, jóllehet a 70-es évek kicsit Disney-szerű sablonjait követik. A zene nem próbál előtérbe kerülni, megmarad aláfestésnek és erre a célra tökéletes is, kellőképpen hozzáad a hangulathoz, mégis teljesen beolvad.

A Future Boy Conan nemcsak az első Miyazaki, hanem az egyik legjobb, és kiváló példa egy jó animére. A zseniális karakterek és az érdekes történet megunhatatlanná teszik, a grafika megelőzi a korát és régi ugyan, de ma is megállja a helyét. Erőszakos jelenet, halál ugyan csak elvétve fordul elő, jellemzőbb a slapstick humor benne, mégis elég izgalmas ahhoz, hogy bármilyen idős is legyen az ember, élvezhesse. Minden korosztálynak különösen ajánlott.
Írta: zdanee
zdanee értékelése: 10 (mestermű)
2006.10.01.
28752 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Mirai Shounen Conan © Key Alexander • Nippon Animation

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.