×

Regisztráció

Anime: Pani Poni Dash!

Pani Poni Dash! © Hikawa Hekiru • GANSIS / SHAFT

Pani Poni Dash! (TV, 2005)

ぱにぽにだっしゅ!

Hossz: 26 rész
Műfaj: vígjáték, iskolai élet, seinen

Rendezte: Shinbo Akiyuki
Eredeti mű: Hikawa Hekiru
Írta: Kanemaki Kenichi, Takayama Katsuhiko
Karakter dizájn: Ota Kazuhiro
Zene: Haneoka Kei
Stúdió: GANSIS, SHAFT

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (9 szavazat, átlag: 8.00) részletek

Pani Poni Dash! © Hikawa Hekiru / GANSIS / SHAFT
Nincs is annál unalmasabb kezdete egy történetnek, mint ahogy a Pani Poni Dash indul, legalábbis úgy tűnik első ránézésre. A "Momotsuki akadéma" elnevezésű iskolában az 1-C osztály új tanárt kap. Ebben semmi különös nincs. Az új tanerő nőnemű és az MIT-n végzett kitüntetéssel. Van az úgy. Csakhogy 11 éves. Így mindjárt más! Rebecca Miyamoto japán és amerikai származású, igazán tehetséges, hiszen 10 évesen nem gyakran diplomázik senki. Könnyű elképzelni, hogy nem lehet könnyű dolga a nála idősebb diákok tanításával, akik egyből el is keresztelik Beckynek. Beckyt azonban nem kell félteni, általában kőkemény tud lenni, bár ha túl sokat szekálják, akkor kiütközik rajta hogy mégiscsak egy gyerek. Azonban ez nem az az anime amit arról jegyezne meg bárki is, hogy loli van benne meg iskolai élet alapszituk, hiszen az osztály, sőt az egész iskola csupa fura alakból verődött össze.

Történet nagyon kevés van, sőt, mondhatni semennyi, de ez jelen esetben nem gond. Az első rész még úgy-ahogy normális, de a sorozat részről részre egyre elborultabb lesz. Az osztály mindenféle szürreális szituációba keveredik, amik már önmagukban felérnek egy-egy őrülettel, de erre rátesz egy lapáttal a jelenlévők személyisége, plusz rengeteg sok utalás, amiket a szerzők elrejtettek. Aki kedveli az abszurd, gyakran más műfajokat vagy rétegkultúrákat kifigurázó humort, az minden bizonnyal megtalálja a számítását. Talán kicsit túl sok is lett az utalás. Ahhoz hogy az ember minden ilyen apróságot megtaláljon, nem árt ismerni a japán kultúrát, nem a történelmit, hanem a XXI. századit. És ebbe éppúgy beletartoznak a mangák és animék a 70-es évektől kezdve, mint az amerikai filmek, a 2chan, és a konzol játékok. Még a feliratozók által a feliratba tett magyarázatok, vagy a magyarázó pdf-ek segítségével sem egyszerű boldogulni. Ettől eltekintve maguk a felvonultatott helyzetek, vagy a rengeteg képi jellegű humor akkor is érthető marad, ha valaki nem fedezi fel az utalásokat.

Mikor egy-egy szereplő először megjelenik, akkor kis pörgő-forgó táblákon megtekinthetőek a különböző RPG-szerű tulajdonságai. A különös szereplők közül elsőnek egyből kínálkozik Mesousa. Ő egy erősen depressziós nyúl, Becky állatkája volna, illetve az ilyen jellegű állatok parodizálása. Mindenen képes elkeseredni, főleg azon hogy mivel nincsenek ujjai, semmit sem bír megfogni. De egyébként is rengeteg szerencsétlenség történik vele a sorozat alatt, többek között egy macska szerű lény mindig testmelegre melegíti az üdítőket ha ő akar venni egyet az automatából. Beckyt ráadásul egy idegen civilizáció néhány küldöttje megfigyelés alatt tartja az űrből, így időnként az ő bénázásukat is látni lehet, mivel akaratuk ellenére belekeverednek a lenti történésekbe. Mellesleg egyből jó alapot szolgáltatnak a sci-fi kifigurázására is.

Becky osztálya szintén csupa különcből áll. A legszembetűnőbb a hiperaktív Himeko, akinek rengeteg fölös energiáját az elálló hajtincse ("ahoge") adja. Rajong Beckyért, a leggyakrabban használt szava az egyébként értelmetlen "maho" és az "omega" szót pedig jelzőként alkalmazza. A legmeghökkentőbb Ichijou, az életveszélyes "classrep", aki időnként teljesen abszurd és lehetetlen dolgokat művel amin még a többiek is kiakadnak. Kevésbé feltűnő Miyako, aki állandó tanulása mellett is csak közepes jegyekkel rendelkezik, azonban a tükröződően fényes homloka ellen adott esetben a hegesztőpajzs az egyetlen védekezés. A többi osztályban is olyanok fordulnak elő, mint Behoimi, aki önmagát mint "gyógyító típusú magical girl" aposztrofálja, vagy Akane, aki amellett hogy a színjátszó szakkör tagja, nekomimi szerű frizurája van, illetve Akira, a hírszerző szakkör aranyosan ügyetlen tagja. Nem csak Becky különleges tanárként, hiszen rajta kívül is vannak páran, mint az életunt és állandóan másnapos tanárnő vagy az osztályát megfélemlítés alatt tartó öreg.

Maguk a rajzok általában nem túl szépek vagy életszerűek, viszont a karakterek kifejezetten aranyosnak rajzoltak, szinte mindegyik egy kicsit őrült, és mivel sokan vannak, a felsoroltnál jóval többen, tényleg mindenki találhat benne pár kedvencet. Az openingek és endingek fülbemászóak, szinte csalogatják az embert a képernyő elé, a zenék pedig általában is nagyon kellemes háttérként szolgálnak a sorozathoz. Az abszurd humor lévén a nevetés is garantált, egyedüli hátrány a túlzottan sok utalás.
Írta: Althego
Althego értékelése: 8 (nagyon jó)
2006.12.01.
28747 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Pani Poni Dash! © Hikawa Hekiru • GANSIS / SHAFT

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.