×

Regisztráció

Anime: Silent Möbius

Silent Möbius © Asamiya Kia • Studio Tron / Bandai Visual

Silent Möbius (TV, 1998)

サイレント・メビウス

Hossz: 26 rész
Műfaj: akció, sci-fi, shounen

Rendezte: Tonokatsu Hideki
Eredeti mű: Asamiya Kia
Karakter dizájn: Tanaka Masaki
Zene: Sudo Kenichi
Stúdió: Studio Tron, Bandai Visual

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (18 szavazat, átlag: 7.72) részletek

Silent Möbius © Asamiya Kia / Studio Tron / Bandai Visual
A Silent Möbius egy komor hangulatú anime titokzatos lényekről, sötét titkokról és egy fiatal lányról, aki kénytelen szembesülni a saját, eddig előle is eltitkolt múltjával.
A történet 2024-ben kezdődik, Katsumi Liqueur épp megérkezik Tokioba, mikor egy titokzatos szörnyeteg, egy Lucifer Hawk megtámadja a repülőgépet, amin utazik. Főhősnőnk a gép roncsai között tér magához és nem érti mi ez az egész, sem azt, hogy élte túl a katasztrófát. Túl sok ideje nincs is ezen töprengeni, mivel a lény ismét megjelenik. Menekülés közben Katsumi zsákutcába kerül egy közeli épületben, így a szörny könnyen utoléri. Szerencsére megérkezik az AMP, egy speciális Lucifer Hawks-ellenes rendőrszervezet, hogy megállítsák a bestiát. A harc közben Katsumiból önmaga számára sem ismert erő tör elő, mellyel mindenki legnagyobb meglepetésére pillanatok alatt elintézi a szörnyet. Az események hatására a lány úgy dönt, beáll az AMP kötelékébe, hogy új képességeit a Lucifer Hawks ellen kamatoztassa.
Ezzel elkezdődik egy hatalmas kaland, melyben megismerjük a Lucifer Hawkst, az ellenük harcoló AMP-ot és a múlt sötét és kegyetlen titkait.
A Lucifer Hawks tulajdonképpen egy lénycsoport összefoglaló neve. A lények alakja és mérete változó, de fizikai erejük és mentális képességeik miatt szinte legyőzhetetlenek. A hagyományos földi alakulatok képtelen megállítani őket, ezért létrejön az AMP, azaz Attacked Mistification Police, melynek feladata e lények elleni harc. A szervezet gerincét egy lányokból álló csapat alkotja, melynek minden tagja komoly mentális és pszichikai képességekkel rendelkezik, mely alkalmassá teszi őket a Lucifer Hawks elleni harcra.
A történet főszereplője Katsumi Liqueur, aki egész békés életet tudhatott magáénak, amíg nem került közelebbi kapcsolatba a Lucifer Hawks-al és az AMP-al. Az események előrehaladtával azonban egyre több sötét titok derül ki a múltjáról, amik egyre fájóbb sebeket okoznak szegény lánynak. A csapat legfiatalabb tagja Yuki Saiko. Állandóan jókedvű és egy kicsit talán sokat beszél, de épp ezt lehet benne szeretni. A vörös hajú Ausztrál lány, Kiddy Phenil a csapat ereje. Őt a fizikai, és nem a spirituális adottságai miatt választották ki. Meglehetősen temperamentumos teremtés, aki afféle, ha utál nagyon utál, ha szeret nagyon szeret karakter, még ha ezt nem is mutatja ki. Nami Yamigumo egy csendes, visszahúzódó és elégé rend-mániákus fiatal papnő. A szőke Lebia Maverick pedig a gépekért rajong, ami nem is csoda, hisz mentálisan képes befolyásolni a működésüket. Természetesen a főbb szereplőkön kívül még rengeteg remekül kidolgozott szereplővel találkozhatunk a sorozatban, akik valamilyen módon kapcsolatba kerülnek hőseinkkel.

A történet első ránézésre a nem túl eredeti "mentsük meg a világot a gonosz szörnyektől" típusú, de hamar rájövünk majd, hogy ennél azért jóval többről van szó. A mű nagyon összetett, minden eseménynek fontos szerepe van a történet alakulásában, és nagyon jelentősek a múlt eseményei is. Többször láthatunk visszatekintéseket a múltba, illetve néha a jövőbe is, amelyeket csak a későbbi események ismeretében tudunk megérteni. Épp ezért ezt a filmet csak többszöri újranézésre lehet megérteni, sok apró részlet csak ekkor válik világossá.
A film néhol igen humoros, de alapjában véve inkább a sötét, misztikus hangulat a jellemző. Például az anime legjava éjszaka vagy valamilyen sötét helyen játszódik. Az animációval egyébként minden rendben. Aprólékos, jól kidolgozott a grafika és dinamikus a mozgás. A színvilág a stílus miatt leginkább a sötét árnyalatokra korlátozódik, de azért néhány rész fényes nappal játszódik. Mindenképp említést érdemel a karakterek egyedi ábrázolásmódja is. A szereplőknek ugyanis kissé nagy lett az orruk, ami a sorozat elején még zavaró lehet, de a végére már teljesen megszokja a néző. A zene mindenképp a film erőssége. A dallamok remekül illeszkednek ehhez a sötét, misztikus filmhez. Hangsúlyos az orgona és a zongora.

Összességében a Silent Möbius egy remek anime, bár nem lehet csak úgy elmenni mellette. Ezt a filmet vagy imádod, vagy utálod. Van, akinek bejön ez a sötét hangulatú misztikus film, és van, akinek nem. Mivel nem egy könnyű darab ezért inkább az idősebbeknek ajánlanám, de ettől függetlenül bárki megnézheti, aki szereti a sötét, misztikus történeteket, a jó humort és a pergő akciót.
Írta: Hawk
Hawk értékelése: 8 (nagyon jó)
2003.02.07.
25488 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Silent Möbius © Asamiya Kia • Studio Tron / Bandai Visual

Hozzászólások:
Ez egy annyira jó anime lehetett volna, de amilyen remekül indított, annyira csúszott el a sorozat második felében. Kár érte.
#1 | 2009.12.11. | írta: Ayanami
Hozzászólás írásához jelentkezz be.