×

Regisztráció

Anime: Key the Metal Idol

Key the Metal Idol © Sato Hiroaki • Studio Pierrot / Fuji TV / Pony Canyon / FCC

Key the Metal Idol (OVA, 1994)


Hossz: 15 rész
Műfaj: akció, dráma, sci-fi, természetfeletti

Rendezte: Sato Hiroaki
Eredeti mű: Sato Hiroaki
Írta: Sato Hiroaki
Karakter dizájn: Ishikura Keiichi
Zene: Terashima Tamiya
Stúdió: Studio Pierrot, Fuji TV, Pony Canyon, FCC

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (4 szavazat, átlag: 9.00, #53) részletek

Key the Metal Idol © Sato Hiroaki / Studio Pierrot / Fuji TV / Pony Canyon / FCC
Mima Tokiko egy igen naív lány, aki egy vidéki városkában éli középisklás mindennapjait. Ez nem volna különös, de magára mint "Key" hivatkozik és saját bevallása szerint egy robot, amit a "nagyapja", Dr. Mima hozott létre. Key nem eszik, nem tükröződik érzelem az arcán, a tekintete merev, és sokszor képtelen emberi módon reagálni az eseményekre. Amikor Dr. Mima gyanús körülmények között elhalálozik, azt az üzenetet hagyja hátra, hogy ha Key szerez 30000 barátot, akik tényleg gondolnak rá, akkor emberré válhat. Így hát Key otthagyja a kisvárost, hogy Tokióban próbáljon szerencsét, noha tudja, hogy egy olyan különös alaknak mint ő, nem lesz könnyű végrehajtani ezt a feladatot. A doktor asszisztense titokban követi a maga jól rejtegetett céljai miatt. A városban Key összefut egy régi barátnőjével, Sakurával, aki megpróbál segíteni neki, még azon az áron is hogy saját maga bajba kerül. Sakura barátja Tataki Shuuichi szintén bekapcsolódik az egyre rejtélyesebb és eseménydúsabb történetbe. Ő az Utsuse Miho fan club elnöke, Miho pedig egy jól ismert énekes. Key felbukkanása azonban sok dolgot felkavar a múltból, és olyan titkokat háborgat meg amik eddig rejtve voltak, holott mindenki szeme előtt zajlottak. Emiatt, és Key néhány különös képessége miatt vannak emberek, akik nem nézik jó szemmel a főszereplő tevékenységét.

A történet szálai igen bonyolult módon fonódnak össze. Micsoda Key, miért követi a doktor asszisztense és mi a célja, mit akar Keytől Ajo Jinsaku aki egy nagyvállalat elnöke, miért került Key egy vallási szekta érdeklődésének középpontjába és az egésznek mi köze van Utsuse Mihohoz? Minden kérdés megoldása a múltban gyökerezik, több évtizeddel a tényleges történet kezdete előtt. Szerencsére nem kapunk félig lezárt befejezést, minden pontosan kiderül, a várhatóval ellentétben inkább misztikus, mintsem tudományos magyarázat születik. Ebben az animében nem minden az aminek látszik, egészen a végéig nem tudjuk pontosan mi is történik. Sejtések, utalások vannak, de csak a végén derül ki minden. Viszont az a hosszú beszélgetés, amiben felleben a múlt fátyla, kissé unalmas lehet egyesek számára, noha mindent precízen tisztáz.

A történet mellett a szereplők teszik élővé az animét. Ott van mindjárt Key, aki ugyan látszólag nem mutat érzelmeket, mégis valahogy együttérzést kelt a nézőben, érezni amikor szenved. Sakura tényleg mindent megtesz Keyert, egy igaz barát, akire mindig lehet számítani. A kigyó szekta vezetőjéről sokáig nem lehet eldönteni hogy miként viszonyul Keyhez. Ki akarja használni a saját céljaira vagy éppen jobban megérti mint a többiek és mások számára nem nyilvánvaló módon segíteni akarja? Shuuichi inkább Sakura miatt és a Miho körüli furcsaságok kiderítése okán segít Keynek. Mindenkinek más okai vannak, de ezek nagyon jól megalapozottak a történetben, és jól követhető hogy az egyes szereplők mit miért tesznek. Ez igaz az itt nem említett szereplőkre is.

A megvalósítás ugyan a maga idejében viszonylag jónak, ha nem is kiemelkedőnek számított a rajzot és az animációt tekintve, de mára már semmi különöset nem nyújt, a zene viszont igen jó. A részek normál hosszúságúak, kivéve az utolsó kettőt, amik már egyenként is elérik egy mozi hosszát. Erre szükség is van, egyrészt hogy kiderüljenek a múlt eseményei, másrészt hogy megfelelő lezárást kapjon a jelen. Az utolsó adalék morzsák pedig az utolsó rész endingje után vannak, így a legutolsó másodpercig fennmarad egy bizonyos feszültség. Az alkotók nem feszítik túl a húrt a történet fordulataival, vagyis nem nyújtanak mindent a végtelenségig, csak pont addig amíg az megfelelő, így az anime hossza éppen kellemes. Azoknak ajánlható, akik szeretik a nem pusztán akcióra épülő, hanem jól kidolgozott, fordulatos, menet közben elgondolkodtató történeteket, de nem riadnak vissza az időnként felbukkanó véresebb jelenetektől sem.
Írta: Althego
Althego értékelése: 8 (nagyon jó)
2007.08.12.
27751 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Key the Metal Idol © Sato Hiroaki • Studio Pierrot / Fuji TV / Pony Canyon / FCC

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.