×

Regisztráció

Anime: Darker than BLACK - Kuro no Keiyakusha

Darker than BLACK - Kuro no Keiyakusha © Okamura Tensai • BONES

Darker than BLACK - Kuro no Keiyakusha (TV, 2007)

黒の契約者

Darker than BLACK


Hossz: 25 rész
Műfaj: akció, dráma, sci-fi, természetfeletti, shounen

Rendezte: Okamura Tensai
Eredeti mű: Okamura Tensai
Írta: Sunayama Kurasumi, Onishi Shinsuke, Suga Shôtarô, Okamura Tensai, Nomura Yuuichi
Karakter dizájn: Komori Takahiro
Zene: Kanno Yoko
Stúdió: BONES

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (29 szavazat, átlag: 8.48) részletek

Darker than BLACK - Kuro no Keiyakusha © Okamura Tensai / BONES
"A jövő nem végleges. Nincs végzet, csak ha te magad is bevégzed." - hirdette ez a szállóige az alapvető igazságot a Terminátor-filmekben. Eme meglehetősen absztrakt nyitóidézet különösképpen passzol a mai társadalomra, ahogy a tudományterületek folyamatosan, rohamosan őrült tempóban bővülnek, fejlődnek, alakulnak. Mindig előfordult, előfordul, és elő fog fordulni egy olyan momentum, amikor az emberiség már nem lesz képes kontrollálni ezt a hatalmas adat- és tudásmennyiséget, felülmúlja önnön korlátait és olyasmit alkot meg, ami alapvetően határozza meg a történelem további alakulását (gondoljunk csak az atombombára például). Jelenkorunkban egyre óriásibb fejlődési tendencia figyelhető meg, ami igencsak megmozgatja az átlagemberek, tudósok és alkotó egyének agytekervényeit és fantáziaerejét egyaránt. Jelenlegi ismertetőm alanya, a Darker Than Black is ezen tényt hivatott példázni.

A cselekmény helyszíne egy alternatív jelenkori Tokió, ahol az égbolt már nem valódi, hanem hamis, ahol a tudósok a bevezető sorokban megemlített módon felülmúlták a tudomány korlátait: egy hatalmas átmérőjű, emberi ésszel fel nem fogható jelenség alakult ki a város központjában, melyet azonban veszélyes mivolta miatt egy hatalmas fallal körülvettek, hogy a megmaradt lakosság közül ne legyenek emberi veszteségek. A karanténzónát elnevezték a Pokol Kapujának, és idővel az átlagemberek már el is felejtették, hogy mi is van a Falon túl. Azonban a kormány emberei nagyon is tudják az igazságot: a Kapuval együtt különleges képességekkel felruházott egyének is megjelentek, akiket Szerződőknek neveztek el. Ezeket az embereket a Csillagászati Osztályban ellenőrzik úgynevezett Megfigyelő Szellemekkel és egy saját csillaggal a hamis égbolton. Mivel a Szerződőket általános félelem és közutálat övezi, ezért többségük elkeseredettségből (vagy az emberiség iránt érzett jogos haragból) kétes ügyekre adja a fejét és csatlakozik a titokzatos Szindikátushoz.

Az anime főszereplői a Szindikátus egyik legütőképesebb csapatát alkotják. A vezető Huang, az egykori rendőr. Az információszerző Mao, egy macska testében élő Szerződő. A tájékozódást segítő Yin, egy passzív médium. Valamint az akciókat végrehajtó Hei, aki a Fekete Kaszás néven vált hirhedtté. Mindannyian hordoznak magukkal egy bizonyos terhet a múltból, amellyel nem képesek leszámolni (különösen Hei, ő tekinthető a legfontosabb szereplőnek). Négyük története és élete bontakozik ki szemeink előtt a 25 rész alatt, mely során némi rálátást kapunk a Darker Than Black világáról, szabályairól, törvényeiről. Különleges és egyben érdekes "film-noir"-szerű történet alakul ki, melyben ellenségek és barátok küzdenek a saját elveikért, melyben szinte sohasem tisztázott, hogy melyik oldal értékrendje hordozza magában a több igazságot, melyben a felek között néha szövetségek születnek, néha barátságok alakulnak át élet-halál küzdelemmé. Sajátos univerzum ez, melyet a történetvezetési módszer (dupla részekben történő fejezetmesélés) és a most is isteni Yoko Kanno által megalkotott zseniális zenei világ tesz méginkább stílusossá.

A fejezetekben zajló események mindegyike egy-egy új megbízást, küldetést mesél el, melyekben hőseinknek legtöbbször Szerződőkkel kell szembeszállniuk. Az alkotóknak ezúton is gratulálok, amiért ennyiféle különböző jellemet képesek voltak oly módon megalkotni, hogy egyetlen rész alatt sem érezzük a hasonlóság vagy a koppintás hatását. A karakterek képességei is rendkívül ötletesek és változatosak, a "fizetség" fogalmának bevezetése pedig újfajta értelmezést ad az általános "szuperhős"-felfogásnak. Tudvalévő ugyanis, hogy a Szerződő csak akkor használhatja a képességét, hogyha egy számára kínos vagy gyűlölt tevékenységgel "megfizeti" annak árát. Például egy hangfrekvenciákat kontrolláló hölgynek cigarettaevés a fizetsége. Ezek az apró, kreatív ötletek adják a Darker Than Black egyediségét és varázsát.

Az alaptörténet láttán a kedves olvasó arra a következtetésre juthat, hogy ez az anime meglehetősen borús, sötét hangulattal rendelkezik. Igaz ugyan, hogy a komolyabb és a néhol naturalista részek meglehetősen nagy arányban fordulnak elő, azonban humoros szegmensek is megjelennek. A vígjátékelemet a magánnyomozóként tevékenykedő Kurasawa Gai szolgáltatja, aki egy eszméletlenül tökkelütött, mégis szerethető figura (jellemre A rózsaszín párduc Clouseau nyomozójához hasonlítanám). Elmaradhatatlan beosztottja az izgága otaku és cosplayes, Hayano Makiko szintén felelős a humorvonalért (valamint másfajta animékhez történő kikacsintásáért). A legszebb az egészben az, hogy a humoros karakterek idiotizmusa sem képes hazavágni a Darker Than Black bonyolult és alapvetően sötét világát, így az alkotók stílusérzékét újfent dícséret illeti.

Ismertetőmből látható, hogy egy újabb remekművel gazdagodott az anime műfaj széles palettája. A rendkívül kreatív módon kitalált és összemixelt univerzum (merthogy egyedinek nem lehet mondani teljes mértékben, ahhoz túl sok más ismertebb mű elemeit és emlékezetesebb jegyeit hordozza magán), a fantasztikus történetvezetési módszer, a stílusosan kialakított szereplők jelleme, a fantasztikus zene mind-mind igen erős érvek arra, hogy a felnőtt réteg számára készített animékért rajongó illetők megtekinthessék és nyugodt elégedettséggel nyugtázzák, hogy (talán) egy újabb mérföldkőhöz volt szerencséjük.
Írta: SolidSnakeGH
SolidSnakeGH értékelése: 10 (mestermű)
2007.10.01.
28675 olvasás

Ismertető értékelése:
4.00 (jó), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Darker than BLACK - Kuro no Keiyakusha © Okamura Tensai • BONES

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.