×

Regisztráció

Anime: Top wo Nerae!

Top wo Nerae! © Anno Hideaki • Gainax

Top wo Nerae! (OVA, 1988)

トップをねらえ!

Gunbuster


Hossz: 6 rész
Műfaj: akció, sci-fi, mecha, háború

Rendezte: Anno Hideaki
Írta: Anno Hideaki
Karakter dizájn: Mikimoto Haruhiko
Zene: Tanaka Kouhei
Stúdió: Gainax

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (5 szavazat, átlag: 8.80) részletek

Top wo Nerae! © Anno Hideaki / Gainax
A Gunbuster mára az anime sci-fi történelem egyik klasszikusa, ezt az elismerést pedig teljes mértékben megérdemli. Első pillantásra nem több mint bármelyik mechás történet, de olyan mesterien bánik a modern fizika által leírt jelenségekkel, és szövi bele őket a történetbe, hogy tökéletes sci-fi kerekedik belőle, mechák ide vagy oda. Az egész alapja nem más, mint a reltivitáselmélet által megfogalmazott idődilatácó. A fénysebesség közeli utazások okozta időbeli szakadékok a részek során egyre növekednek, egyre inkább feldolgozhatatlan érzelmeket okozva a szereplőknek. Shinkai Makoto hasonló témával foglalkozik a Hoshi no Koe című méltán híres történetében, de a Gunbuster majdnem 15 évvel megelőzi ezt.

A főszereplő Takaya Noriko, akiről az elején megtudjuk, hogy apja egy híres admirális, aki még a történet kezdete előtt életét vesztette az idegen lényekkel folytatott küzdelem során. Norikonak így az apja hírnevén keresztül kell elismerést kivívnia, ami nem könnyű feladat. Először még az iskolában kell bizonyítania (ahol mecha pilóta képzés folyik), de a valamivel idősebb Amano Kazumi támogatásával ez sikerül is. Lassan Noriko csodálata Kazumi iránt barátsággá változik, és a későbbiekben elválaszthatatlan barátnők lesznek. Fontos szerep jut még az "edzőnek", aki mindkettőjüket végigkíséri az útjukon. A második részben ismerkednek meg Jung Freuddal, aki ugyan kezdetben elég ellenséges, de ő lesz Noriko másik barátnője. Végigkísérhetjük rögös
karrierjüket ami fokozatosan az egyszerűnek látszó felderítő feladattól egészen az emberiség megmentésééig terjed ki.

Mivel nem éppen mai darabról van szó, a megvalósítás nem nevezhető túl szépnek, de kárpótolhat az, hogy hihetetlen méretű űrcsatákat láthatunk, hatalmas űrlények ellen, naprendszernyi méretű flották összecsapásában. Valamint ott van a két buster machine, amiket Noriko és Kazumi irányít. Időnként némi fanservice is keveredik a történetbe, többek között a mindig elmaradhatatlan fürdő jelenet is előbukkan. Az utolsó rész végig fekete-fehér, de ez nem hiba, megvan az oka, ami az utolsó jelenetből kiderül.

Végeredményben a Gunbuster egy tökéletesen eltalált mechás akció-sci-fi, ami azon kívül hogy nagyméretű űrcsatákat tartalmaz, megmutatja milyen emberi nehézségekkel lehetne szembekerülni az idődilatáció következtében.
Írta: Althego
Althego értékelése: 9 (kitűnő)
2008.08.12.
29570 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Top wo Nerae! © Anno Hideaki • Gainax

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.