×

Regisztráció

Anime: Shigurui

Shigurui © Nanjo Norio / Yamaguchi Takayuki • Madhouse Studios

Shigurui (TV, 2007)

シグルイ

Shigurui: Death Frenzy


Hossz: 12 rész
Műfaj: akció, dráma, harcművészet, történelmi, felnőtteknek

Rendezte: Hamazaki Hirotsugu
Eredeti mű: Nanjo Norio, Yamaguchi Takayuki
Írta: Minakami Seishi
Zene: Yasunori Honda
Stúdió: Madhouse Studios

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (15 szavazat, átlag: 8.60) részletek

Shigurui © Nanjo Norio / Yamaguchi Takayuki / Madhouse Studios
A Takayuki Yamaguchi mangáját (és ezzel együtt Nanjo Norio novelláját) életre hívó Shigurui egy számomra rendhagyó, nehezen megfogható és még nehezebben feledhető alkotás. Zsenialitása nem csupán a grafikában, a történetben, a megvalósításban, hanem mindezek egységében keresendő. Minden szempontból komoly, igényes alkotás. Kizárólag ínyenceknek.

Az Edo erában járunk Japánban. A helyszín a Sunpu kastély, melynek küzdőterén igazi kardokkal vívott torna zajlik. Két szamuráj sétál fel a harctérre. Egyikük Fujiki Gennosuke, egy félkarú harcos, a másik Irako Seigen egy vak és béna szamuráj. Jól ismerik egymást. Kettejük története sok szempontból hasonló. Egyikük sem tartana itt a másik nélkül. Ismeretségük szenvedésekkel és halállal teli történetét meséli el az alkotás.

Az képi megvalósítás első osztályú. A karakterábrázolás realisztikus, az öltözékek és a helyszínek tradicionálisak. Sok állókép, illetve elhúzott jelenet található az animében, melyek feszültség fokozó hatása hiánytalanul átjön a képernyőn keresztül. Mind ez, mind pedig az autentikus japán zene segít minket abban, hogy filmnézés közben sokkal könnyebben azonosuljunk a korszakkal, és a szereplőkkel. A Shigurui számomra az első olyan szamurájos anime, melyben nem csupán arra ügyeltek, hogy vizuálisan hiteles legyen, de kerülték a félórás kardpárbajokat vagy a klasszikus értelemben vett „kardozást” is, melynek következtében maga a cselekmény is sokkal könnyebben emészthetővé vált. Történetvezetése emlékidézés, vagyis az első képkockáktól kezdve kizárólag a múltban barangolunk, s onnan a jelen felé haladva követhetjük nyomon a két nagyszerű harcos egyéni és közös sorsának alakulását, valamint megértjük, miért is bír akkora jelentőséggel kettejük párharca.

Az animében megjelenő „szamuráj életvitel” elüt az általam eddig tapasztaltaktól. Véres valójában szembesít bennünket a hűséggel, fegyelemmel, és elkötelezettséggel együtt járó kínokkal és szenvedéssel. Már szinte dokumentumfilmi tárgyilagossággal mutatja be a mindennapokat, s azok számára, akik eddig is előszeretettel érdeklődtek a középkori japán iránt az anime már csak emiatt az objektív hangulata miatt is kellemes élményt fog nyújtani.

Fontosnak tartom még hangsúlyozni, hogy nem csupán erőszakos, véres, de erotikus jelenetekkel is erősen tarkított a mű, így megtekintése kizárólag csak a megfelelő korosztály számára ajánlatos.
Írta: DeluksZ
DeluksZ értékelése: 9 (kitűnő)
2008.09.20.
24909 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Shigurui © Nanjo Norio / Yamaguchi Takayuki • Madhouse Studios

Hozzászólások:
Valóban nem egy olyan anime amit csak úgyni elfelejt az ember. A grafika valóban elsőosztályú, nem gyakran találkozom ilyennel. Maga a történet is tetszett, a rendkívül naturális megvalósítás mellett is. Talán egyetlen hibája szerintem, hogy a történet nem igazán zárul le. A 12. rész végére nem jutunk el ahoz a jelenhez amit még az első rész elején láthattunk. De így bőven elég volt ahoz hogy mesterműnek értékeljem.
#1 | 2009.09.06. | írta: Lizardus
Hozzászólás írásához jelentkezz be.