×

Regisztráció

Anime: Kyuuketsu Hime Miyu

Kyuuketsu Hime Miyu © AIC

Kyuuketsu Hime Miyu (OVA, 1988)

吸血姫美夕

Vampire Princess Miyu


Hossz: 4 x 25 perc
Műfaj: dráma, horror

Rendezte: Hirano Toshiki
Írta: Kakinouchi Narumi
Zene: Kawai Kenji
Stúdió: AIC

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (43 szavazat, átlag: 8.33) részletek

Kyuuketsu Hime Miyu © AIC
Véleményem szerint igen kevés az olyan említésre méltó anime, ami a vámpírokkal kapcsolatos hiedelmeket választja témájául. Talán csak a Vampire Hunter D-t, a Hellsinget, illetve még talán a Master Of Mosquiton-t (ami mondjuk egy kicsit más tészta :Ð), esetleg a Nightwalker-t emelhetném ki. Miyu története azonban mindeképpen érdemes arra, hogy ezek között helyet foglalhasson, hiszen a fentiek közül tán ez adja vissza legjobban a vámpírokkal kapcsolatos babonák egy darabkáját, természetesen apróbb módosításokkal, de a hány ház, annyi szokás, mint mondják. Akkor talán vegyük is kissé szemügyre, hogy mivel állunk szemben.

A történet főszereplője, mint az a címből is kiderül, Miyu, a rejtélyes vámpír lány, kinek különös feladatot szánt a sors: Mivel édesanyja a vámpír klánhoz tartozott, Miyuban 14 életévét betöltve felébredt vámpír vére, és ő lett a következő kiválasztott az ún. "Őrző" szerepére, és hogy ezt a feladatát minnél hatékonyabban végezhesse, feloldozást nyert a vámpírok összes hátránya alól, így akár fényes nappal is jelen lehet. Az őrzők feladata, hogy a kiszabadult ártó lényeket, a Shinmákat( a szó jelentése egyébként isten+démon) visszazárják a sötétségbe. Vámpír származásából adódik, hogy erre rengeteg időt kap, hiszen halhatalan. Társa ebben a végtelen hajszában Larva, aki egykor szintén Shinma volt, míg Miyu vámpírrá nem tette, így mostmár örökre az ő szolgálatában áll, és ha Miyu bevégezte feladatát, ő fogja elvenni a lány életét is, hogy végleg megpihenhessen. Larva büntetésül, hogy ilyen könnyen Miyu csapdájába esett, egy maszkot kell hogy húzzon arcára, melyet soha nem emelhet le, és nem is szólalhat meg. Kettejük kapcsolata azonban igazán bensőséges, jóval több, mint egy egyszerű parancsoló-szolga viszony. Miyu természetesen emberek vérével csillapítja éhségét, de más vámíprtörténetekkel ellentétben ez itt nem teljesen egyenlő a halállal, áldozata ugyanis örökkön tartó, csodás álmok tulajdonosa lesz.

Az OAV első részének végén egy amolyan "szelleműző" nő, Himiko szegődik Miyu nyomában, ugyanis feltett szándéka, hogy valahogy megszabdítsa tőle Japánt. Azonban Himiko nincs tisztában egy meghatározó dologgal a múltjában, melyre az OAV negyedik, befejező részében derül fény, ahol többek között Miyu múltja is bemutatásra kerül.

Én (lehet, hogy kissé elfogult vagyok), de gyönyörűnek találom a történetet, mely alatt még az emberi lélek apróbb rejtelmeibe is betekinthetünk. Miyu és Larva kapcsolata szintén nagyon szép és megkapó, egyálatlán nem erőltetett, vagy túl érzelgős. A megalkotás igazán kidolgozott ,és művészi, nem különben a zenék, melyek nagyon jól illeszkednek az anime sejtelmes, kissé borús hangulatához. Jópár évvel később az OAV után készölt egy 26 részes TV sorozat is, melyben pár dolog meg lett változtatva, többek között Miyu múltjának története, illetve Larvanak nem kell állandóan viselnie maszkját, és beszélhet is, valamint újabb szereplők is feltűnnek.

A sorozat ugyan technikailag jóval elmarad az OAV-tól, viszont szerintem hangulatlag ugyanúgy hozza a szintet. Nem csak azoknak ajánlom, akiket érdekelnek a vámpírokkal kapcsolatos hiedelmek, hanem azoknak is, akik kíváncsiak egy szépen megalkotott, igényes, kicsit melankólikus anime-re. A sorozatot viszont csak azok nézzék meg, akik igazán értékelték az OAV-t, és érdekelné őket Miyu története egy kicsit másféle szemszögből is, hiszen önmagában( ha valaki nem rajongó:Ð) annyira nagyon nem állja meg a helyét.
Írta: LeWish
LeWish értékelése: 9 (kitűnő)
2004.07.27.
27671 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Kyuuketsu Hime Miyu © AIC

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.