×

Regisztráció

Anime: Cencoroll

Cencoroll © Atsuya Uki • Aniplex

Cencoroll (movie, 2009)

センコロール

Hossz: 30 perc
Műfaj: akció, sci-fi

Rendezte: Atsuya Uki
Eredeti mű: Atsuya Uki
Írta: Atsuya Uki
Stúdió: Aniplex

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (7 szavazat, átlag: 6.14) részletek

Cencoroll © Atsuya Uki / Aniplex
A Cencoroll Atsuya Uki meglehetősen egyedi sci-fi anime filmje, amit saját, "Amon Game" című one-shot mangája alapján készített szinte kizárólag egymaga, a rendezéstől az animációig bezárólag.
A manga 2005-ben elnyerte a Kodansha nagydíját, majd az Anime Innovation Tokyo - önálló animációs filmeket és kis stúdiókat támogató beruházás - elsőként választotta ki a projektet megvalósításra.

A film rögtön a történet közepébe vág, és egy Japán városba kalauzolja a nézőt, ahol rendszeresen hatalmas, bizonytalan formájú, feltehetően földönkívüli lények jelennek meg. Tetsu egy iskolás fiú, akinek titokban egy saját ilyen lénye is van, akit Cenco-nak hív, és telepátiával tudja irányítani. Egy nap Yuki, egy lány az iskolából felfedezi Tetsu titkát, és attól kezdve folyton a fiú nyomában van, hogy minél többet tudjon meg a furcsa lényről, ami különféle tárgyakká tud átalakulni. Azonban megjelenik egy másik fiú is, aki két ilyen lényt is tud irányítani, és meg akarja szerezni magának Cenco-t. Tetsu kivédi a támadást, és megvédi Yukit, de a harcnak ezzel még közel sincs vége.

A 30 perces film különleges világot tár elénk szokatlan eseményekkel, és ötletes szörnyekkel. De ez a 30 perc nyilvánvalóan nem elég a történetnek, ezért a nézőt információk és válaszok nélkül állítja az események elébe, és úgy is hagyja a végére. Emiatt biztos sokan félkésznek érzik majd a filmet, ám a hangulat és a vizuális megjelenés mindenképpen nagyszerű és egyedi önmagában is. A film inkább olyan, mint egy kiragadott epizód egy furcsa sci-fi/akció/horror sorozatból, a maga módján egy lezárt történetet mesél el nekünk, csak a háttér alapos bemutatása nem fért bele ebbe az időkeretbe. Jó lenne esetleg egy hosszabb sorozat formájában viszontlátni a történetet.

A hátterek, a rajzok láthatóan minimális költséggel készültek, leginkább olyanok, mintha fényképekre egy vízfesték szűrő lett volna alkalmazva, de ez a választás egyáltalán nem mondható rossznak, a karakterek viszont részletesen vannak animálva, és az akciójelenetek kitűnőek.

Bár sok kérdésre nem ad választ, érdekes hangulatú bemutatkozó munka a készítőtől. Az érdekességek rajongói, illetve a Narutaru vagy Alien 9 kedvelői semmiképpen ne hagyják ki.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 7 (jó)
2009.12.26.
29186 olvasás

Ismertető értékelése:
4.50 (kiváló), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Cencoroll © Atsuya Uki • Aniplex

Hozzászólások:
Nekem nem tetszett.
#2 | 2014.11.16. | írta: Andro
Nekem nagyon tetszett :)
#1 | 2009.12.28. | írta: anon
Hozzászólás írásához jelentkezz be.