×

Regisztráció

Anime: Sora no Woto

Sora no Woto © A-1 Pictures

Sora no Woto (TV, 2010)

ソ・ラ・ノ・ヲ・ト

Hossz: 12 rész
Műfaj: dráma, fantasy, kaland, sci-fi, háború, pszichológiai, seinen

Rendezte: Kanbe Mamoru
Írta: Yoshino Hiroyuki
Karakter dizájn: Akai Toshifumi
Zene: Ooshima Michiru
Stúdió: A-1 Pictures

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (6 szavazat, átlag: 7.67) részletek

Sora no Woto © A-1 Pictures
Valamikor a jövőben, hosszan tartó háborúk után egy szinte teljesen kipusztult világban az emberiség megtizedelődött, a Föld hatalmas területe kietlen sivataggá változott, az óceánok élővilága pedig megsemmisült. A háború jelenleg is tart, és Sorami Kanata, egy 15 éves lány frissen csatlakozik a hadsereghez kürtösként, hogy játszhasson a szeretett hangszeren, amihez meghatározó gyerekkori élménye fűződik. Kanata frissen kezdi megbízatását Seize kisváros erődjének falai között az 1121-es szakasznál, ahol további négy fiatal lány teljesít szolgálatot: a kedves és törődő Filicia Heideman kapitány, a zárkózott Kazumiya Rio őrmester, Kannagi Noël műszerész, aki egy régi tank újraélesztésével van elfoglalva, és a féltékeny Suminoya Kureha közlegény, aki kétkedve fogadja az új tagot. Kanata mentora Rio lesz, aki megismerteti Kanatával az erőd szabályait és megtanítja játszani a hangszeren. Bár a háború még tart, a fronttól távol eső jelentéktelen kisváros erődje messze van a harcvonaltól, és a lányok vajmi keveset éreznek a harcokból. Lelkiismeretesen végzik katonai feladataikat, és közben békésen élik mindennapjaikat az erődben, míg végül nem várt események láncolatának köszönhetően elkerülhetetlenül szembe kell nézniük a háború valóságával.

A Sora no Woto a TV Tokyo és az Aniplex közös projektjének, az Anime no Chikara nevű műsorblokknak az első sorozata, melynek célja, hogy megmutassa az eredeti történet alapján (vagyis nem manga, regény, stb. alapján) készülő animékben rejtőző potenciált.

Amint látszik, a Sora no Woto valóban egyedi alapkoncepcióval indul, a helyszín egy létező spanyol város, Cuenca, és a közelében található Alarcón erőd alapján lett kidolgozva. A poszt-apokaliptikus világ helyszínei, hatalmi berendezkedése több különböző országot, kultúrát ötvöznek.
A történet kezdetén megismerjük a szereplőket, a várost, és minden epizód egy-egy mozzanatot mutat be a lányok életéből, egyszer vicces, máskor komolyabb történettel. A csodásan szép rajzok, az animáció, és a szép karakterek elsőre nagyon magukkal ragadóak, a város él és mozog, az erőd minden kis része szépen és alaposan kidolgozott. Már az első epizód megnyerő grafikailag és zeneileg egyaránt, és sikerül megteremtenie egy érdekes légkört, ami fenntartja az érdeklődést.
Később kezd halványan körvonalazódni a történet háttere is, néhány elejtett információ-morzsa minden epizódban akad, ami feltár egy kis részt a múltból, amely során a világ azzá lett, ami. Ahogy halad előre a történet, egyre jobban felkelti az érdeklődést a sok felmerülő kérdés, a baljós légkör. Mi történt a múltban, miért vonulnak a hadseregbe tizenéves lányok, akik azt sem tudják, mi az iskola, és miért csak a hadseregben tanítanak zenét? Mi történt a világgal, a kultúrával, az emberiséggel? Néhány sötét titokra fény is derül, de sajnos a legtöbb a sorozat befejeztével is titok marad. Sajnos a történet nem áll össze teljes egésszé, és a sok lezáratlan szál miatt némileg kiábrándító a befejezés.

A Sora no Woto több hasonlóságot is mutat a rendező, Kanbe Mamoru korábbi munkájával, az Elfen Lieddel. Egyrészt az openingben, ami ismét Gustav Klimt osztrák szimbolista festő műveinek stílusában készült képsorokat tartalmaz, és amit a különleges képi világ és a fülbemászó zene miatt minden epizód elején szívesen néztem végig.
Másrészt a Sora no Woto sajnos ugyanattól a betegségtől szenved, mint az Elfen Lied, konkrétan a rossz időbeosztástól, és némi műfaji tudathasadástól. Érezhetően nem tudja eldönteni, hogy aranyos-vicces hétköznapi dráma legyen aranyos lányokkal és kisebb-nagyobb kalandjaikkal a főszerepben, vagy háborús dráma sötét tónussal, baljós hangulattal. A kettő valahogy nem fér meg egymás mellett, és nem is kapja meg egyik sem a megfelelő időt. Az indítás és a befejezés egyáltalán nem sikerült rosszul, de két-három teljesen kihagyható epizód van az amúgy is rövid sorozatban, amelyek némi fanservice-ért cserébe értékes időt áldoznak fel, amit a történeti háttér, a főszereplők múltjának kidolgozására kellett volna inkább fordítani.

Kétségkívül megvannak a sorozat jó oldalai is, mint az érdekes alaptörténet, a szereplők között megtalálható az összes klasszikus karakter-típus, így mindenki találhat köztük kedvencet magának. A csodaszép rajzokon megelevenedik az európai stílusú város ugyanúgy, mint a természet szépsége, vagy az elpusztult vidék, és a történetnek megvannak a maga kimagasló pillanatai, de jobb időbeosztással, egy kicsit több összeszedettséggel sokkal-sokkal jobb is lehetett volna.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 6 (megfelelő)
2010.06.01.
28685 olvasás

Ismertető értékelése:
4.50 (kiváló), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Sora no Woto © A-1 Pictures

Hozzászólások:
Bűbájos sorozat csak ajánlani tudom én is :).
#1 | 2010.08.22. | írta:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.