×

Regisztráció

Anime: Summer Wars

Summer Wars © Hosoda Mamoru • Madhouse

Summer Wars (movie, 2009)

サマーウォーズ
Nyári háborúk

Hossz: 114 perc
Műfaj: akció, vígjáték, hétköznapi, sci-fi

Rendezte: Hosoda Mamoru
Eredeti mű: Hosoda Mamoru
Írta: Okudera Satoko
Karakter dizájn: Sadamoto Yoshiyuki
Zene: Matsumoto Akihiko
Stúdió: Madhouse

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (12 szavazat, átlag: 8.67) részletek

Summer Wars © Hosoda Mamoru / Madhouse
Bolond kis film: nem lehet eldönteni, mennyire veszi komolyan magát. Félig anime, félig az anime paródiája, mérhetetlenül sablonos és szokatlanul bájos egyszerre. Egy mesteri rendező óriási sikerű közepes műve.

Egy középiskolás srác bajba kerül, mert akaratlanul feltörte a világot behálózó OZ rendszert. (Ásít.) Ugyanő a suli legszebb lányával nyaral együtt – szintén akaratlanul –, amiből aztán igen fura szituációk keletkeznek. (Ásít.) A lány családja nagy hatalmú, híres, de kissé ütődött família. (Nagyot ásít.) És egyetlen árva eredeti karakter sem található benne, egy sem, amit nem láttunk már ezer animében.

Hogy a dolog mégis működik, az a rendező, Mamoru Hosoda stílusérzékének és apróbb ötleteinek köszönhető. Amikorra kellemetlenné kezdene válni a sablonosság, akkorra pont átcsap a film komolytalanba, majdnem-paródiába. Minden kis karakterben van valami megjegyezhető, sajátos, ami a jól ismert figurából szereplőt farag. A lökött család eleven, könnyű közéjük képzelni magunkat. A játékidő nagy részét a valóság teszi ki, mégsem válik unalmassá még a virtualitással összehasonlítva sem.
Pedig az utóbbi, az igen kevésszer megmutatott OZ rendszer az egyetlen, ami valami kis újdonságot csempész a filmbe. A „Facebook + Google + pár évtizednyi fejlődés” képlettel leírható, mindent átszövő, felhasználói fiókokkal és avatárokkal működő OZ a legjobb formájában mutatja meg Mamoru Hosoda fantáziáját. Letisztult, látványos, öntörvényű világ, a maga egyszerű kis anime-módján logikus is, és remek teret biztosít az akcióra. Az avatárokat nem kötik meg fizikai törvények, megrajzolásuk pedig a Madhouse stúdiótól elvárhatóan lenyűgöző. A két világ gond nélkül olvad egybe, és amíg a fiatalabb szereplők ide-oda ugrálnak közöttük, az idősebbek is elkezdik megérteni a megváltozott szabályokat. Félreértés ne essék, a Nyári háborúk nem egy társadalomkritikus oktatófilm a virtuális és a valós világ viszonyáról, pláne nem Facebook- vagy Google-prófécia, egyszerűen csak olyan életszerűen fejti ki a témát, hogy lehetetlen elkerülni némi összecsengést mai valóságunkkal.

Akinek ez lesz az első animéje, az remek élménnyel kezdi az ismerkedést, de én magam nagyon fájlalom a kiszámíthatóságot, a sablonosságot, a nagyobb ötletek hiányát. A Nyári háborúk olyan az animén belül, mint azok az amerikai sablonfilmek, amiken minden közepes filmrajongó fanyalog. „Semmi eredetiség, nahát, pfuj Hollywood.” Hát itt sincs eredetiség, de mivel a film szakmailag profi (ami az anime e típusán belül annyit tesz, hogy aranyos, igazán szerethető és mérsékelten ötletes), ezen túltesszük magunkat – nagyvonalúbban, mint Hollywood esetén, mert az animékről még vannak illúzióink. Mamoru Hosodától, nemrég még „Az idő fölött járó lány” rendezőjétől azért többet várunk el a jövőben, mint egy ilyen egynyári sikert.

(Mellékszál, hogy a film Magyarországon az 8. Anilogue fesztiválon mutatkozott be 2010. novemberében. Mamoru Hosoda nagy barátja a fesztiválnak: kétszer is járt már nálunk, és első filmjét, Az idő fölött járó lányt is elhozta annak idején. Aki beleszeret a rendező műveibe, joggal reménykedhet tehát, hogy a következőket is viszontláthatja nagyvásznon, hivatalos vetítésen.)
Írta: hgf
hgf értékelése: 8 (nagyon jó)
2010.12.04.
37453 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Summer Wars © Hosoda Mamoru • Madhouse

Hozzászólások:
Hogy megvédjem a mundér becsületét én megnéztem és nagyon tetszett nem azért mert feltalálta a spanyolviaszt hanem azért mert jó tanuló és ügyesen használta a fel a már meglévő elemeket és egyszerűen szórakoztató...
#2 | 2010.12.22. | írta:
Én inkább az Eredet című agyondicsért filmre mondanám azt/azokat, amik itt le lettek írva. Szó se róla, jó film, de nekem egy kicsit "összeklotyvasztottnak" tűnik: egy kis Paprika, egy kis Mátrix és egy csipetnyi Ghost in the Shell és kész a remekmű, amiben legalább annyi az "eredetiség", mint az ismertető írója szerint ebben a remek animében.
#1 | 2010.12.22. | írta: Dunpeal
Hozzászólás írásához jelentkezz be.