×

Regisztráció

Anime: Gakuen Mokushiroku: High School of the Dead

Gakuen Mokushiroku: High School of the Dead © Satou Shouji / Satou Daisuke • Madhouse

Gakuen Mokushiroku: High School of the Dead (TV, 2010)

学園黙示録 HIGH SCHOOL OF THE DEAD

High School of the Dead

Az élőholtak középiskolája

Hossz: 12 rész
Műfaj: akció, fantasy, horror, ecchi, felnőtteknek

Rendezte: Araki Tetsurou
Eredeti mű: Satou Shouji, Satou Daisuke
Írta: Kuroda Yousuke
Karakter dizájn: Tanaka Masayoshi
Zene: Wada Takafumi
Stúdió: Madhouse

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (16 szavazat, átlag: 7.69) részletek

Gakuen Mokushiroku: High School of the Dead © Satou Shouji / Satou Daisuke / Madhouse
Van, hogy csoszognak, van, hogy futva közelednek felénk. Néha dühvírussal fertőzöttek, más esetben rothadó, oszló hullák. Bármelyik fajtájukkal is találkozzunk, egy közös bennük: Mindegyik friss, élő húsra vágyik, és akit megharapnak, az menthetetlenül a romlás útjára lép, ugyanúgy friss húst kutatva. Megannyi horrorfilm főszereplői ők, akiket csak egy szóval illetnek: Zombik.

Amikor megláttam, hogy készül egy zombis témájú anime, először nem hittem a szememnek. Anime is, meg zombis is, ebből már csak jó sülhet ki, gondoltam. Mint később kiderült, igazam lett. Számomra duplán is megvolt az élvezet, mivel a főszereplők nagyjából velem egykorúak (18), segítve a nagyobb beleélést a történetbe, mely a kedvencként dédelgetett témámban játszódik.
Igen, a főszereplők középiskolás diákok, akiket éppen iskolaidőben ér el a zombifikáció vírusa. A mű elején rögtön megismerhetjük egyik főszereplőnket, Takashi-t, aki éppen óráról lógva mereng az élet igazságtalanságán, illetve gőzerővel sajnálja magát. Jobban mondva sajnálná, mert a készítők nem szöszöltek sokat, Takashi barátunk szeme láttára történik az első harapás. Nem is gondolkodik sokat hősünk a következő lépésen, gyorsan beront az egyik órára, hogy onnan kirángassa két gyerekkori barátját, Rei-t (adott a romantikus szál, elvégre hősünk gyengéd érzelmeket táplál a hölgy iránt), és Hisashi-t. A csapat később persze további tagokkal bővül, kezdve a zsenitől az iskolanővéren át a fegyvermániás kockáig, a sort pedig a kendo csapat kapitánya zárja, úgyhogy a tökéletes csapat adott.
Az anime innentől kezdve a tipikus túlélő horror ritmusát veszi fel: Amint összekovácsolódott a csapat, céljuk az lesz, hogy kijussanak az iskolából, majd találjanak egy biztonságos helyet. Ami persze zombik tucatjaival van kikövezve. Ha már szóba jöttek, hadd említsek meg néhány szót a mű legfontosabb szereplőiről, a zombikról: nagy örömömre a klasszikus Romero-féle zombikkal van dolgunk. Lassúak, ostobák, de ha sokan vannak, jobb, ha felvesszük a nyúlcipőt.

A végére megemlítenék egy érdekességét. Személy szerint ilyet még nem láttam, (lehet, csak én vagyok műveletlen, sőt, biztos), de a zombikat keverik egy hatalmas adag ecchi-fanservice-szel. Először féltem, hogy nem jó arányban lesznek keverve a horror, és az ecchi elemek, de szerencsére ilyen gond nincs. Amikor borzongani kell, borzongunk, de ha már túl nagy a feszültség, a készítők bedobnak egy-egy ecchi jelenetet. Mondjuk néha elgondolkodtam, hogy a vérfürdő közepén pont egy bugyira kell fókuszálni, de jól össze van rakva és kész, ezt látni kell...^^

Az opening és az ending véleményem szerint kiválóra sikeredett, a mai napig ott szerepelnek a telefonom lejetszási listáján, az opening-nél egy melankolikus hangvételű szoftosabb rock számot tessék elképzelni, míg az ending(ek)ből több is fellelhető az anime 12 epizódja alatt. Ezek mind kivétel nélkül Kurosaki Maon keze munkái, és csak annyit tudok mondani, hogy nagyon jók. A melankolikus hangvételt persze ezek is tartják.
A Grafika hozza a 2010-es színvonalat, a karakterek szépen kidolgozottak, az érzelemábrázolásokkal sincsen baj.

Ha véleményt kellene mondanom, azt mondanám, hogy zombi horror rajongóknak kötelező darab! De bátran vágjon bele bárki, aki szereti a horrort, esetleg fegyvermániás, vagy csak egy kis akcióra vágyik. Engem meggyőzött!
Írta: Dawian
Dawian értékelése: 10 (mestermű)
2011.06.08.
27632 olvasás

Ismertető értékelése:
3.67 (jó), 3 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Gakuen Mokushiroku: High School of the Dead © Satou Shouji / Satou Daisuke • Madhouse

Hozzászólások:
Tud valaki még zombis animét, ami ilyen jó?.:D
#2 | 2012.11.03. | írta: Ubika97
Imádtam a mangát, és sorozat sem lett sokkal kevésbé bevállalós. Csöcsök + puskák + zombik + gore. Mi kellhet még?
#1 | 2011.07.21. | írta: Vajk
Hozzászólás írásához jelentkezz be.