×

Regisztráció

Anime: Colorful

Colorful © Mori Eto • Ascension

Colorful (movie, 2010)

カラフル

Hossz: 125 perc
Műfaj: dráma, hétköznapi, iskolai élet

Rendezte: Hara Keiichi
Eredeti mű: Mori Eto
Karakter dizájn: Yamagata Atsushi
Zene: Ootani Kou
Stúdió: Ascension

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (4 szavazat, átlag: 6.50) részletek

Colorful © Mori Eto / Ascension
A Colorful című film egy reinkarnációból kitaszított lélekről szól, aki megérkezvén a túlvilágra válaszút elé kerül: mivel életében bűnt követett el, nincs többé joga újjászületni, kivéve, ha kiáll egy próbát. Egy még élő ember testébe költözve annak életét kell élnie tovább, hogy jóvátegye bűnét. A kiválasztott test egy 14 éves fiúé, akit Kobayashi Makotonak hívnak, és épp most követett el öngyilkosságot. Amikor a fiú lelke távozik a testéből, az elveszett lélek a testébe költözik, az ő életét kell, hogy tovább élje, miközben rá kell jönnie saját bűnének mibenlétére.
Belép tehát egy izolált fiú testébe, akinek egyetlen barátja sincsen, és egy szétesett családba, ahol az emberek nem beszélnek egymással.

Az első félénk ismerkedést a helyzettel a közönyösség követi az idegen élet iránt, majd főhősünk elkezdi élni a fiú életét, és meghozni saját döntéseit. Lassanként megismeri Makoto életét és családját, iskolai napjait és az őt körülvevő embereket, és hamarosan elkezdenek kiderülni az események, melyek az öngyilkossághoz vezettek.
Az őt körülvevő emberek felé érzett közönyből pedig fokozatosan érzelmek válnak, legyen az harag vagy kíváncsiság, amelyek által egyre több szállal kapcsolódik az új életéhez.

A film objektív képet fest az emberi életről, mint jó és rossz események összefüggő láncolata, amik egyszerre teszik sokszínűvé és sokszor elviselhetetlenné az életet.
Jól kivehető közvetített értéke a kommunikáció, az egymásra figyelés fontossága, és hogy mindenki érdemel még egy esélyt, mert néha elég csak egy kicsit más szemszögből szemlélni az eseményeket, a megszokottnál kicsit másképp cselekedni, hogy át tudjunk jutni az akadályokon, hogy újra tovább tudjunk menni.

A film alapjául szolgáló, azonos című ifjúsági regény Mori Eto munkája, 1999-ben elnyerte a Sankei gyermekkiadó kulturális díját, az anime film pedig elnyerte a japán akadémiai díjat az animációs kategóriában és a Mainichi Film Awards díját is.

Bár nyugaton nem túl ismert, de annál szebb film, ami szerintem teljes mértékben megéri a rá áldozott időt. Ajánlom mindazoknak, akik szeretik az egyszerű hétköznapok történeteit és az emberi drámákat.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 8 (nagyon jó)
2011.06.08.
27886 olvasás

Ismertető értékelése:
4.00 (jó), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Colorful © Mori Eto • Ascension

Hozzászólások:
A tortenet hajaz a 15 sai no Blues c. japan doramara, kiveve, hogy ott a srac nem lesz ongyilkos.
#2 | 2011.08.19. | írta: Andro
Ezennel megköszönöm az ismertetőt, mert eddig csak messziről kerülgettem ezt a filmet, de a képek és leírás egyértelművé tették, hogy látni szeretném.
#1 | 2011.06.09. | írta: Yuriko-chan
Hozzászólás írásához jelentkezz be.