×

Regisztráció

Anime: Hoshi wo Ou Kodomo

Hoshi wo Ou Kodomo © Shinkai Makoto • CoMix Wave Inc.

Hoshi wo Ou Kodomo (movie, 2011)

星を追う子ども

Children Who Chase Lost Voices


Hossz: 116 perc
Műfaj: dráma, fantasy, kaland

Rendezte: Shinkai Makoto
Írta: Shinkai Makoto
Karakter dizájn: Nishimura Takayo
Zene: Tenmon
Stúdió: CoMix Wave Inc.

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések:
Nincs elég szavazat.

Hoshi wo Ou Kodomo © Shinkai Makoto / CoMix Wave Inc.
Asuna Japán vidéki részén él édesanyjával. Édesapja meghalt, anyja pedig folyton dolgozik, így a kislány iskola után leginkább egyedül van, egyetlen társa a cicája, Mimi. Asuna iskola után minden nap ellátogat kedvenc rejtekhelyére a közeli hegy tetejére, és az apjától örökölt rádióval különféle hangok után kutat az éterben.
Azonban egy nap útban a hegy felé egy szörny támad Asunára, majd feltűnik egy fiú, aki megmenti őt. A fiú neve Shun, és elmondása szerint egy Agartha nevű távoli országból származik. Asuna és Shun útjai tragikus körülmények között válnak el, és Asuna kutatni kezd Agartha után. Mint kiderül, tanára, Morisaki úr is érdeklődik e titokzatos világ iránt, amelyet régi legendák öveznek. Agartha az alvilág, a halottak földje, elrejtett és elfeledett világ, melyet ősi istenek őriznek. Morisaki megszállottan keresi Agartha kapuját, hogy az alvilág erejével teljesítse kívánságát.
Asuna hamarosan találkozik egy másik fiúval, Shinnel, aki Shun testvére, és kiderül, hogy az apjától kapott kristály bebocsátást enged Agarthába. Morisaki megtalálja a kaput, és minden intelem ellenére belép az alvilágba, Asuna pedig, maga sem tudja miért, elhatározza, hogy vele tart az úton.
És ezzel kettejük számára fantasztikus utazás kezdődik egy lenyűgöző világba, mely mesés és félelmetes, lenyűgöző és kegyetlen egyszerre. Lassanként feltárul Agartha, és ezzel együtt kibontakozik egy sokrétű, komplex történet, mely mindkettejük számára sorsfordító lesz.

Shinkai Makotora korábbi, sikeres filmjei után többször mondták már, hogy ő az új Miyazaki, de talán kicsit túl sokszor is, ugyanis ez a film akár magától Miazakitól is jöhetett volna. A karakterek, a látványvilág, a történet felépítése nagyon erősen hasonlít Miyazaki filmjeire. Én személy szerint Shinkai korábbi filmjeiben pont az egyedi látványvilágot és történetet kedveltem, így kicsit furcsa volt egy ennyire "Ghibli stúdiós" filmet látni tőle. Ennek ellenére a film egyáltalán nem rossz, sőt, igazán kellemes és izgalmas élmény, fantáziadús, tartalmas, érzelemgazdag alkotás.
Shinkai Agartha lenyűgöző világát igazán hihetően életre kelti, kerek történetet formál belőle, amiben sokfajta érzelem megtalálható. A filmben végig jelen van a kettősség, a jó és rossz, élet és halál, találkozás és elválás párosa, melyet az animáció fény-árnyék játékai is kiemelnek.
Vizuálisan Shinkai továbbra is lélegzetelállítóan teljesít, ezen a téren könnyedén túlszárnyalva bármelyik más stúdió filmjeit, a csak rá jellemző, realizmuson túlmutató megvilágítások, tájak, fények itt is végig jelen vannak, a történet és a látvány együtt varázslatos világot teremtenek.

Shinkai korábbi filmjeihez képest a Hoshi wo ou Kodomo sokkal nagyobb lélegzetvételű, monumentálisabb és összetettebb film. Bár komolyabb negatívumot nem lehet a filmre mondani, számomra eltér Shinkai megszokott és általam elvárt stílusától, melyre inkább az egyszerűbb és egyedibb romantikus dráma lenne jellemző.
Ghibli filmnek 10-es lenne, Shinkaitól "csak" erős 8-as, ennek ellenére lenyűgöző és tartalmas film, melyet mindenkinek ajánlhatok.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 8 (nagyon jó)
2012.12.11.
28016 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Hoshi wo Ou Kodomo © Shinkai Makoto • CoMix Wave Inc.

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.