×

Regisztráció

Anime: Shingeki no Kyojin

Shingeki no Kyojin © Isayama Hajime • Wit Studio

Shingeki no Kyojin (TV, 2013)

進撃の巨人

Attack on Titan


Hossz: 25 rész
Műfaj: akció, dráma, fantasy, thriller, horror, shounen

Rendezte: Araki Tetsurou
Eredeti mű: Isayama Hajime
Írta: Kobayashi Yasuko
Karakter dizájn: Asano Kyouji
Zene: Sawano Hiroyuki
Stúdió: Wit Studio

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (15 szavazat, átlag: 7.47) részletek

Shingeki no Kyojin © Isayama Hajime / Wit Studio
Történetünk kezdete előtt több száz évvel az emberiség a kipusztulás szélére került az emberevő óriások, a titánok támadásainak következtében. A több emelet magas, intelligenciával látszólag nem rendelkező óriások eredete és célja ismeretlen, úgy tűnik, pusztán kedvtelésből esznek embereket. Az emberiség maroknyi túlélő része egy hatalmas falrendszerrel körbevett városban talált menedéket. A falak száz éve jelentenek teljes biztonságot az emberiség számára, és még a legmagasabb óriás sem tud átjutni rajtuk.
Azonban a biztonság szertefoszlik, és az emberiség száz év óta a legszörnyűbb napját éli át, amikor egy nap hatalmas óriás jelenik meg a külső falnál tönkretéve azt, ismét rászabadítva az emberevő titánok hadát az emberekre. A tizenéves Eren és mostohahúga, Mikasa szemtanúi lesznek a borzalmas vérengzésnek, és anyjuk halálának. Eren haragjában és tehetetlenségében megesküszik, hogy bosszút áll és megöli valamennyi óriást.
Eren, Mikasa és gyerekkori barátjuk, Armin belépnek a katonaságba és megkezdik kiképzésüket, mely során elsajátítják a titánok megölésének technikáját és a speciális 3 dimenziós navigációs rendszer használatát.
Évekkel később hőseink és barátaik készen állnak, hogy felvegyék a harcot az óriásokkal, és bosszút álljanak szeretteikért és az emberiségért.

A történet végigkíséri főhőseink kiképzését, majd később a tényleges bevetéseiket. Mindeközben bajtársakat, barátokat szereznek, akik mind kisebb-nagyobb szerepet kapnak később a sorozat folyamán. Mindegyiküknek megvannak a gyengéik és erősségeik, helyük a történetben. Szemtanúi lehetünk a véres, sokszor tragikus bevetéseknek, ahol az elkeseredett küzdelemben a már megismert szereplők elvesztése igazán megérinti a nézőt.
Eren hamarosan kitüntetett szerepet kap a titánok elleni harcban, és ezzel együtt a fokozatosan kibontakozó rejtélyek egyre izgalmasabbá teszik a történetet. Több esetben váratlan csavarok adnak újabb dimenziót a történethez.

Az emberevő óriások bár igen ősi mondavilág részei, ezidáig animékben és filmekben sem fordultak elő túl gyakran, ezért ötletes és újszerű, hátborzongató témát adnak a sorozatnak.
A történet véresen komoly, drámai és tragikus, sok durva jelenettel. A titánok torzak és groteszkek, és bár némelyik kicsit viccesen néz ki, a legtöbbjük valóban félelmetes. A történet középkori európai környezetbe van helyezve, ami nagyon jól működik ezzel a témával, a kissé nyers rajzolással együtt.
A fantasy elemek ellenére pedig a történet végig igen reális tud maradni, köszönhetően annak, hogy a néző alaposan kidolgozott és megmagyarázott háttér-információkat kap mindenhez az alkalmazott fegyverektől a társadalmi berendezkedésen át a harci taktikákig.
A félelmetes, izgalmas hangulat és a véres akciójelenetek mellett egyre több információ derül ki, és persze még több megválaszolatlan kérdés merül fel a titánok eredetével kapcsolatban. Bár a közös ellenség az együttműködést kívánná meg, hamarosan kiderül, hogy az emberiségen belül is megvannak az egymással szemben álló felek, és az érdekek harca lassanként egyre nyilvánvalóbb lesz.

A Shingeki no Kyojin látványos akcióval, komoly drámával teli epikus történet a túlélésért folytatott elszánt küzdelemről, hősiességről és bajtársiasságról. Nem csoda, hogy hamar nagy népszerűséget szerzett magának Japánon kívül is.
A sorozat egyelőre teljesen lezáratlan, természetesen egy újabb szezon viszi majd tovább az eseményeket.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 7 (jó)
2013.12.03.
28911 olvasás

Ismertető értékelése:
3.33 (megfelelő), 6 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Shingeki no Kyojin © Isayama Hajime • Wit Studio

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.