×

Regisztráció

AoiAnime Közösségi Blog

Mokke 1. rész

2007.10.03. | írta: Hikari | téma: Mokke | 3547 olvasás
Shizuru
Mizuki
Közös virágkeresés a dombon

Ojii-san
Mizuki megfázott
A cica neve Mike-san. Milyen találó. Kawaii!

Mizukit megtámadta a Mikoshi.
Távozz, gonosz démon.

Bevezetésnek egy rövid előszót írnék, melynek témája egy kis japán kultúra, ami nem árthat senkinek. Japánban létezik egy "Tsukimi", vagyis holdnézés nevű ünnep, amit szeptemberben tartanak az emberek. Ekkor a háziasszonyok kis rizsgombócokat készítenek, amiket csinosan, virágokkal körbevéve tálalnak az ünnephez. Szeptember 13-án elvileg mindig telihold van, és ekkor a családok kimennek a kertbe, és együtt nézegetik a hold és az ünnepi díszek szép látványát.
A díszítésként alkalmazott virágok pedig a hét hagyományos őszi japán virágfajta. Név szerint a következők: Susuki vagy Obana (Japán díszfű / Japánfű), Hagi (bokorhere), Kuzu (kudzu), Nadeshiko (buglyos szegfű), Ominaeshi (Patrinia scabiosaefolia, magyar neve nem nagyon van), Fujibakama (sédkender), és Kikyo (léggömbvirág vagy hírharang). Őket hívják összefoglaló néven "Aki no nanakusá"-nak, vagyis az ősz hét virágának.

És akkor lássuk a Mokke első részét:

Hibara Shizuru, és kishúga, Hibara Mizuki kedves nagyszüleikkel laknak együtt. Shizuru amióta csak emlékszik, mindig képes volt látni olyan dolgokat, melyek a legtöbb ember számára láthatatlanok. Mint kiderül, kishúga is fogékony a természetfeletti jelenségekre.
Mizuki a ház körüli erdős-mezős területen éppen a hét őszi virágot szeretné összegyűjteni a nagymamának (ugye hogy jól jött az a bevezetés :P), amiből már csak az utolsó kettő hiányzik. Nagy odaadással és növényhatározóval felszerelkezve igyekszik felkutatni őket, amikor valami fekete, alaktalan dolog sötét árnyéka vetül rá. Nővére éppen ekkor éri utól, hogy ebédhez hívja. Shizuru közeledtére az árnyék nyomban eltűnik.
Ebéd után a két lány együtt folytatja a virágkeresést a közeli dombon. Kétfelé indulnak el, de Shizuru rövidesen veszélyt érez. Mire megtalálja Mizukit, a kislányt ismét az árnyék fenyegeti. Shizuru megjelenésére a feketeség megint csak szertefoszlik, Mizuki pedig ájultan fekszik a helyszínen. Szerencsére nem esett komoly baja, úgyhogy hazaviszik és lefektetik, majd a nagyapa érdekes dolgot mesél Shizurunek, melynek a felét sajnos nem értettem (XD), de a lényege, hogy a fekete árny egy "Mikoshi", egy démon, amely elveszi az életenergiát abból, aki ránéz. Úgy tűnik, Shizuru képes elijeszteni a démonokat, Mizuki viszont ponthogy könnyedén a célpontjukká válik.
Másnap Mizukinek hőemelkedése van, úgyhogy nagyszülei otthon fogják pihenésre (nyilván féltik is...). Mizuki persze kioson a házból, hogy tovább keresse a virágokat, és afelé a domb felé veszi az irányt, amelytől nagyapja kifejezetten eltiltotta. Szerencsére Shizuru épp akkor ér haza, és kishúga után ered. Természetesen a Mikoshi újra megjelenik, és megtámadja Mizukit. Shizuru borzasztóan megijed, de nagyapja szavaiból bátorságot merít, és akaratával lassanként legyengíti, majd elűzi a Mikoshit.
Mizuki szerencsére megint csak sértetlenül megúszta a támadást, és a két lány este békésen élvezheti a holdnézést nagyszüleikkel.

A Mokke első ránézésre egy aranyosnak tűnő hétköznapi+természetfeletti kombináció, Takatoshi Kumakura seinen mangájából, ismeretlen számú epizóddal. Az egyszerű karakterdizájnja elsőre megtetszett, ezért választottam ki megnézésre. Hogy később mi lesz belőle, egyelőre nem tudnám megmondani, néhány rész múlva már biztos többminden kiderül. A következő részben iskola is lesz, úgyhogy még több slice of life várható, ami sose baj.

Hozzászólások:
Egyébként a képek alapján valami überkawaii. Olyan régies stílusú a rajzolása, de nagyon tetszik. Már egy napja bámulom őket, és még mindig elolvadok némelyiktől... :)
#4 | 2007.10.06. | írta: szbszig
LOL, jó tudni, hogy egy csomó általam ismert animekarakter neve egy virágot jelent... :)
#3 | 2007.10.05. | írta: szbszig
Köszi a magyarázatot, ha nézni fogod a sorozatot, akkor a továbbiakban is számítok rád. A japán"tudástól" azért sajnos még messze vagyok :).
#2 | 2007.10.04. | írta: Hikari
Nah, valahogy úgy van, hogy a Mikoshi-t az ember félelme, nyugtalansága "vonzza". El lehet kerülni a vele való konfrontációt, ahogyan a nagyapjuk mondta, ミコシを見越すのさ [mikoshi wo mikosu no sa] - azaz "számitani kell" a Mikoshi érkezésére. Ahogyan írtad is, voltaképp a bátorság, a félelemmel való szembenézés az, amivel ezek a lények legyőzhetők, és Shizuru így is tesz a rész végén (gyakorlatilag "lenéz" a Mikoshira, amitől az összemegy).
Még annyit említenek ezzel kapcsolatban, hogy ha valaki sokáig bámulja a Mikoshit, akkor akár bele is halhat, szóval Shizuru aggodalma nem volt alaptalan.
(A tévedés jogát fenntartom. :p)

Btw, nem is mondtad, hogy tudsz japánul. :dirr:
#1 | 2007.10.03. | írta: Rage
Hozzászólás írásához jelentkezz be.