Star Wars

Filmek, sorozatok, animék a TV-ben, moziban.
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5923
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Star Wars

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2020.01.06. 06:30

Igen, kb. ez a helyzet és nem hinném, csak mi hülyültünk volna meg, vagy ilyesmi, mert pl. Otherworldék idevágó videója alatt az egyik fazon majdnem szóról szóra azt mondja, amit itt most te is:
A Disney trilógiát azért nem szeretik, mert nincs irány, nincs vízió. Az előzmény trilógiára lehet ujjal mutogatni, meg Jar-Jarkodni, de monumentálissá tette a Star Wars világát, bővítette a lore-t, építette azt amit az eredeti trilógia elkezdett. A Disney trilógiának nincs narratívája, következetlen saját magával szemben, ellentmond a Star Wars-lore szabályainak, és több ponton semmibe veszi annak eszmeiségét. Aki olvasta a könyveket és játszott a videó játékokkal pontosan tudja miről beszélek. Akik ezeket a műveket írták, egy 10x jobb forgatókönyvet írtak volna bármelyik filmhez, s fele annyi pénzért is vállalták volna. Ehelyett kaptunk egy sehonnan induló, sehova tartó, aktuálpolitikai szennyel megdobált tragikomédiát.
Ja, igen, még ehhez az előzménytrilógiás részhez:
Surci írta:
2019.12.24. 16:55
Nekem az előzménytrilógiával különösebb gondom a gagyi rendezésen és az antitalentum Haiden Christensenen kívül nem volt, de ennek a mostaninak a tükrében már a régebben azt szarozók közül is egyre többen revideálják az álláspontjukat.
Akik meg korábban is elvoltak vele, azok csak most kezdték igazán imádni Lucast. :D Viccen kívül, én a Disney trilógiája óta lettem Lucas-fan, vagy inkább úgy mondanám, hogy azóta tisztelem igazán. Előtte úgy voltam vele, hogy "oké, csinált egy jó trilógiát 20 éve, meg egy kevésbé jó, de azért még így is bőven szórakoztatót 20 évvel később, hát van ilyen, nem ő lenne az első alkotó, aki sok év múlva képtelen megismételni egykori sikerét pontosan ugyanúgy". (Khm....Rumiko...khm...) Viszont a Disney mutatta be, hogy a prequel ballépései gyakorlatilag szinte semmik, megmutatták milyen az, ha valaki tényleg úgy igazán szét akarja barmolni ezt az egészet, amikor semmiféle kapcsolódási pontja nincs annak szellemiségével, feelingjével, lelkével, hanem tényleg kizárólag a kifacsarni való pénzt látja benne. Lucasnak van egyfajta gyerekes látásmódja, ahogy az egész SW-hez hozzááll (pl. anno hallottam, hogy nem engedett kiadni valami olyan SW könyvet, ami Palpi vörös "császári elit egységéről" szólt volna, mert hát ők a GONOSZOK, mi az már, hogy köztük is ugyanúgy emberek szolgálnak, akiknek szintén van történetük, meggyőződésük, stb., a nézők még a végén velük kezdenek szimpatizálni, holott azt csak JÓKKAL szabad... :D), viszont úgy tűnik, hogy mégis ennek a most már 70 éves "gyereknek" a tapasztalatára, világlátására, stb-jére van szükség ahhoz, hogy legalább egy normális, elfogadható SW filmet lehessen csinálni. Legalábbis a számozott folytatások tükrében, a különféle spin-off filmeket, TV sorozatokat és hasonlókat még nem láttam, de nem is tervezem, egyrészt akkora hardcore fan sosem voltam, már a Lucas érában sem érdekelt különösebben a "fő filmeken" túli SW univerzum, erre a Disney-változatra meg értelemszerűen a fentiek után még kevésbé vagyok kíváncsi. Amúgy az a lol, hogy nem mintha Lucas nem szerette volna a pénzt (ugye ismert sztori pl., hogy Harrison Ford már a Jedi visszatér végén ki akarta nyíratni Han Solót, amire Lucastól valami olyasmi választ kapott, hogy "de akkor nem lehet majd annyi Solo figurát eladni", vagy "a nézők akkor szomorúbbak lesznek és nem fog nekik annyira tetszeni a film" stb.), csak valahogy mégis ügyesen "montázsolta össze", hogy pénzéhsége azért ne tegye teljesen tönkre a filmeket. Na, a Disneynek valahogy ez abszolút nem sikerült, sőt, kb. csak ez alapján rakják össze a filmet, hogy az SJW-ktől kezdve a PETA-sokig a franc tudja még milyen csoportokon át mindenkit kiszolgáljon a film, az meg már másodlagos, hogy kéne még ezek mellé valami működő forgatókönyv és egyéb "apróságok". Gondolom itt arról lehet szó, hogy Lucas érzelmileg kötődött ehhez a cucchoz, ő találta ki az alapjait, ettől lett híres, stb., így egy adott ponton túl azért nem volt szíve szétbarmolni, míg a Disney az egészből csak annyit lát, hogy "a Stan Lee cuccai után megvettük egy újabb ősz faszi űr-fantasyját, mostantól még gazgadabbak leszünk!", de semmit nem éreznek az egészből.
Kép

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1060
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Star Wars

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2020.05.07. 21:47

Csillagok Háborúja IX: Összeomlás

= Ez volt az utolsó film amit még mozikban láttam a királyság előtt =

Ez a film maga volt az SW univerzum kvintesszenciája és ezért lett borzalmas film. Mindent, de mindent felvonultatott amiért lehet szeretni ezt a világot és pontosan ezért bukott meg.
Az SW IV. óta ez a világ a saját mítoszából él. Az, hogy idáig eltudott jutni zömmel egyetlen egy dolognak köszönheti ez pedig a hatalmas, valamint gazdag és kreatív fandomjának. Mindegyik filmnél a nézők, a rajongók hinni akarták, hogy működik ez a világ. A logikai bukfenceket pedig próbálták elfelejteni. De erre nem lehet a végtelenségig alapozni egy több milliárdos nagyságú franchise-t.

Mert itt nincsenek nagy színészek. Az első három film legismertebb színésze Alec Guinness volt, aki csak egy fél film erejéig volt jelen és végig nem értette, hogy mi is ez az egész. A második trilógia már bővelkedett több ismert színésszel. De senki soha nem állítja azt, hogy a szomorúan nézés világrekordere Liam Nesson olyan emlékezetes lett volna, vagy hogy Jánosfia L. Sámuel itt tett le volna valami maradandót. A harmadik trilógiában pedig meg se próbáltak egy kicsit is ismert embert szerepeltetni. Ford úgy döntött, mint Guinness, köszöni szépen neki ennyi bőven elég volt. A mostani bagázsból egyetlen egy színész volt, aki, amikor nem fénykardozott, hanem dolgozott az Adam Driver volt. Nem hiába, hogy egyedül az ő általa megformált karakter volt az egyetlen, ami jó volt.

Mert itt nincsenek tájak. Persze vannak szép épületek meg bolygók, de ezek nincsenek kihasználva. Semelyik bolygónak sincs jelentősége. Hány planétán is voltunk most 7-9? Egyik nevét sem jegyeztük meg mert minek is? Mintha egy városi filmben lennénk, ahol a szereplők egyik utcáról a másikba fordulnának be. Tök lényegtelen. Ezek nem tájak csak majd a következő SW atlaszban megint be lehet tenni pár képet és pár infót.

Mert itt nincsenek idegenek. Jó persze léteznek nem humanoidok is, de megint csak minek is? Egy Star Trek béli klingont lehet értelmesen szerepeltetni, mert tudjuk, hogy milyen a kultúrája a szokásai stb. De itt? Yodának még a faját sem ismerjük. Az, hogy Babu Frik egy hím anzellan mit add hozzá? Semmit. De az egész SW világban a legtöbb élőlény ilyen. Van fajuk csak azzal semmit nem kezdnek.

Mert itt nincs technológia. Természetesen mai szemmel a filmben bemutatott hajók és megoldások hihetetlenek, de egyben a vicc kategóriájába tartoznak. Felépítenek egy halál csillagot, amit egy szellőzőn keresztül ellehet pusztítani? Aztán megint megépítik pont ugyan azzal a hibával? Aztán már egy bolygót építenek át, ugyan azzal a hibával. Aztán minden hajó megkapja ezt a technikai power jumpot, amiket egy lovas rohammal ellehet pusztítani? Mi a F*SZ?

Mert itt nincs történet. Az első trilógiában leginkább a Birodalom Visszavág és a Jedi Visszatér működik szorosan együtt. Míg a másodi trilógia egyben add ki egy történetet. Ezekkel semmi baj sincs. De itt? Milyen történetet akartak itt elmesélni? Mi akart itt lenni a tanulság? Mire kellett itt három rész? Természetesen az első 6 részt leginkább egy ember álmodta meg. Itt pedig az utóbbi évek az ötletek Michael Bay-je J.J. Abrams a bűnelkövető. Szerinte az a jó film, ha lépten nyomon titok dobozokat dob fel, hogy ezt majd ki is kéne bontani meg mégis kellene magyarázni, hát azt már nem.
Catrin írta:
2019.12.23. 12:03
C3PO - őt mindig kedveltem, ebben a filmben pedig kimaxolták a cukiság- és LOL-faktorát.X'D Egyik legjobb, mikor kabátban flangál, de amúgy is, az ő jelenetei nálam majdnem WIN, sajnos a többi karakter által hozzáadott körítés lehetett volna sokkal jobb és kevésbé fárasztóan klisés is...
Ezen iszonyatosan kiakadtam. Simán gallyra vágták mert kell nekik egy információ. 0%-os empátia vagy bármi nélkül.
Catrin írta:
2019.12.23. 12:03
Finn és Poe kettőse elmegy, 1-2 jelenetük egészen tetszett és mókás volt, de ettől még sok más karakterrel együtt szintén sablonosan erölködők.
Több éve ismerik egymást és pont egy csata kellős közepén kell megbeszélni, hogy milyen Poe múltja? Ráadásul nem az derült ki róla, hogy ő valójában egy arab nő, hanem az, hogy tudd kocsit lopni. És ezen Finn kiakadt. Egy tagon nem azt furcsállja, hogy hidegvérű gyilkos vagy valami. Nem. Tudd lopni. Wao.

Rey szüleihez csak egy gondolat: Amikor forgott a VI. rész Lucas sokat agyalt azon, hogy ki legyen Vader maszkja alatt. Ugye James Earl Jones nem lehetett, aki pedig Védert játszotta nem akarata betenni. Felmerült, hogy egy nagy színész legyen a szerencsés, de úgy gondolta az csak elvonná a nézők figyelmét arról, hogy mi is történik a maszk levétele után. JJA nem így gondolkodott a lehető legnagyobb nevet dobta és így senki nem foglalkozik majd a trilógia hősével Rey-jel.

Palpatine: A csávó minek építtetett évtizedekig egy halálcsillagot, ha egy komplett flottát képes a semmiből teremteni? Mire várt? Vagy a Galaktikus építőipart akart felpörgetni mert majd milyen jól fognak mutatni a számok a szenátus előtt vagy mi?
Lendó és az armadája: Amikor egy résszel korábban egy nyamvadt transzportért könyörögtek a „lázadok” senki nem ment oda. De, hogy ha egy szuper titkos sehol sem jelölt halálbolygóra kell menni kis csillió Fekete Lyuk elpusztítására képes flotta ellen akkor termesztésen mindenki azonnal megy segíteni.
Rose: Eldobása maga volt az SW univerzum turhás szembe köpése. Az a tipikus mélyről jövő az iszapot is felszívó köpés volt ez. Az egész Csillagok Háborúja azt akarja közölni, hogy a külső nem minden. Yoda pici, de hihetetlenül erős és bölcs. Solo jó képű, de egy piti csempész és gyilkos. A kancellár hiába mutatja, hogy jót akar valójában egy Galaktikus Orbán. De a rajongok csak addig tudják elfogadni a billió más életformát ameddig azok nem egy duci ázsiai nő személyében vannak jelen. Akkor azt kell mondanom: nem értettétek meg a világot, ne nézetek CsH-t.
Ugyan ide tudom sorolni azt, is, hogy Rey lett a főszereplő: egy nő. És akkor? Rey nőiessége miben nyilvánult meg? Az, hogy ötször leordítja Finn fejét, hogy ne fogd e kezem? Az olyan b kategóriás sorozatok mint a Miss. Fisher vagy a Frankie Drake-ben a női karakterek nagyobb mélységet kapnak. Mi hátra volt ő akkor itt nőként?

A franchise tehát elkészítette a tökéletes SW filmet, amit maguk a rajongok írtak, ennyit tudnak.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
Nightbird
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 80
Csatlakozott: 2019.04.17. 07:12
Nem: Férfi

Re: Star Wars

Hozzászólás Szerző: Nightbird » 2020.05.08. 19:54

Mert itt nincs technológia. Természetesen mai szemmel a filmben bemutatott hajók és megoldások hihetetlenek, de egyben a vicc kategóriájába tartoznak. Felépítenek egy halál csillagot, amit egy szellőzőn keresztül ellehet pusztítani? Aztán megint megépítik pont ugyan azzal a hibával? Aztán már egy bolygót építenek át, ugyan azzal a hibával. Aztán minden hajó megkapja ezt a technikai power jumpot, amiket egy lovas rohammal ellehet pusztítani? Mi a F*SZ?
Na azért itt a mostani részt sem kell félteni a logikátlanság oldalán. Azért az itteni flotta is megér egy misét.
SPOILER
Van egy hatalmas flotta, amit Palpatine csak úgy a semmiből előrántott. Egy hatalmas flotta, amit egy antennával irányítanak. Enélkül meg a flotta lényegében védtelen mindennel szemben.
De azért az is jó volt a végén, hogy szétlőtték a hajók halálcsillag ágyúját és felrobbant az egész istenverte hajó.
És ha belegondolunk, akkor lényegében egy ilyen flottával akart visszatérni a sötét nagyúr a galaxis rejtekéből.
Mert itt nincs történet. Az első trilógiában leginkább a Birodalom Visszavág és a Jedi Visszatér működik szorosan együtt. Míg a másodi trilógia egyben add ki egy történetet. Ezekkel semmi baj sincs. De itt? Milyen történetet akartak itt elmesélni? Mi akart itt lenni a tanulság? Mire kellett itt három rész? Természetesen az első 6 részt leginkább egy ember álmodta meg. Itt pedig az utóbbi évek az ötletek Michael Bay-je J.J. Abrams a bűnelkövető. Szerinte az a jó film, ha lépten nyomon titok dobozokat dob fel, hogy ezt majd ki is kéne bontani meg mégis kellene magyarázni, hát azt már nem.
Lényegében ez az egész trilógia egy biztonsági játék volt, ahol lényegében összeollózták a 4-5-6. rész eseményeit.
Azt is tegyük hozzá, hogy ennek a trilógiának nem volt egységes rendezése.
Az ébredő erőnél Abrams elindult a saját elképzeléseivel.
Utána Rian Johnson ezt szétbarmolta és ő is a saját irányába indult el.
Aztán jött ismét Abrams a ki lényegében a sz*rból próbált meg várat építeni. De itt lényegében be akarta hozni a lemaradását, amiért, hogy nem
ő rendezte a 8.-ik részt.
Asszem még a 7.-ik rész után volt egy nyilatkozta a 8.-ik rész forgatókönyvének elolvasása után, hogy ,,bánja, hogy nem ő rendezheti a következő részt".
Palpatine: A csávó minek építtetett évtizedekig egy halálcsillagot, ha egy komplett flottát képes a semmiből teremteni? Mire várt? Vagy a Galaktikus építőipart akart felpörgetni mert majd milyen jól fognak mutatni a számok a szenátus előtt vagy mi?
Na ez a másik probléma volt a rendezők változásánál.
Abrams behozta Snoke karakterét, aki egy teljesen új karakter volt a Star Wars univerzúmában. Utána Rian Johnson egy nagyon szánalmas húzással kinyírta. Abrams meg ugye nehéz helyzetben volt, hogy mit csináljon. De ez is az teaserben derült ki, hogy visszatér.
SPOILER
Snokeot meg azzal magyarázták, hogy Palpatine klónozta és úgy irányította Kylo Rent.

Válasz küldése