Oldal: 1 / 3

Saját könyv

Elküldve: 2006.07.10. 19:26
Szerző: Theonyn
Feltételezem van itt rajtam kívül még író hajlamú ember, aki jó ötleteit, kitalált történeteit papírra (vagy Wordbe) vesse. Én magam is így vagyok, a terveim szerint komoly dolgok fognak történni, ki akarom adni a könyvemet (rögtön 10-et, de ez odébb van)
Várok mindenkit, aki ír valamit, és megosztja :wink:

Elküldve: 2006.07.10. 19:32
Szerző: CLS
Azthiszem ebben adologban rokonlelkek vagyunk. :D Jómagamnak is vannak ilyen jellegű távlati tervei mint neked. (Picit kevesebb kötet, de ez legyen a legkissebb baj. :-P)

Elküldve: 2006.07.10. 19:40
Szerző: Theonyn
Az enyém is csak azért 10, mert olyan sok ötletem van, hogy nem férne el normálisan egy-két kötetben...plus lesz egy alternatív befejezés (az a 10. rész)

Elküldve: 2006.07.10. 19:46
Szerző: CLS
Tisztázzuk mit nevezel te kötetnek? Mivel egy normális regény minimum 4-500 A/5-ös oldal többnyire illusztrációk nélkül. Másrészt általában 100 A/5-ös oldal alatt a könyv kiadók szóba sem állnak veled.

Elküldve: 2006.07.10. 19:59
Szerző: JSaN
Én egy zombis, fallout-os világban játszódó komor történetet találtam ki anno.
Anyira tettszett az ötlet hogy pár éve elkezdtem irni a 150 oldalasra tervezett könyvet.
(Azóta még csak 2 oldal van kész, ez is valami :vigyor: )
Az ötlet nekem nagyon jó, de szerintem ugyse lesz belőle semmi.
Mint ahogy nektek sem, de azért hajrá.

Elküldve: 2006.07.10. 20:04
Szerző: CLS
Hidd el, nagyon jól tudom, hogy nem fenékig tejfel a könyvírás, mivel az ismerőseim között vannak, akik adtak már ki könyvet. Ők is azt mondták,hogy igazából nem is megírni nehéz egy könyvet, hanem kiadni.
(A kéziratok lezárásától számítva legjobb esetben 1-2 év mire kiadásra kerülhet a könyv, ha az az író első könyve, és nincs tapasztalat a sikerességéről.)

Elküldve: 2006.07.11. 09:21
Szerző: Theonyn
CLS: kötet alatt igen, kb 300-400 oldalt értek
Kiadás az nagyon rázós...
meg írja vki akönyvet ugye... aztán le kell adnia vmi emebrkének (nem tudom a nevét), aki átnézi, és elmondja, hogy mit vegyél ki, mit tegyél be, hogy a népeknek tetszen. Aztán ügyvédet kell fogadni, majd felkeresni a kiadót. Ha jó emberkénél adtad le átnézésre, rögtön átveszik. Ott is elolvassák, és belekötnek, majd aláírod a szerződést, és így kerül a nyomdába....mondjuk 2-3 hónap, mire indul az első szállítmány...és utána már csak izgulni kell, hogy milyen reakciók jönnek az esetleges olvasóktól
Jah meg igen, elfelejtettem....ha valaki nagyon komolyan gondolja a dolgot, (sorozatot készít esetleg) akkor le kell védetni a jogokat :neutral:
Szóval nem kis túra az ilyen, de ha megéri akkor hajrá....és ha egy üzlet beindul... :-P

-----
JSaN írta:Én egy zombis, fallout-os világban játszódó komor történetet találtam ki anno.
Anyira tettszett az ötlet hogy pár éve elkezdtem irni a 150 oldalasra tervezett könyvet.
(Azóta még csak 2 oldal van kész, ez is valami :vigyor: )
Az ötlet nekem nagyon jó, de szerintem ugyse lesz belőle semmi.
Mint ahogy nektek sem, de azért hajrá.
JSan: írjad csak, és ne hidd, hogy nem lesz belőle semmi :-P nincs előírva, hogy ki kell adnod, elég ha beküldöd a Galaktikába, és ott megjelenik....vársz 5-6 évet, küldözgetsz ilyen sztorikat, és egyszercsak jön vki, hogy jó pénzért kiadna pár könyvet tőled (persze nem azokból, amik már megjelentek)....szal mindenre van esély :cool:

Elküldve: 2006.07.13. 07:36
Szerző: anubys
Theonyn írta:Ha jó emberkénél adtad le átnézésre, rögtön átveszik. Ott is elolvassák, és belekötnek, majd aláírod a szerződést, és így kerül a nyomdába....mondjuk 2-3 hónap, mire indul az első szállítmány...és utána már csak izgulni kell, hogy milyen reakciók jönnek az esetleges olvasóktól.
Már bocsánat, ha beleszólok, nem akarok off lenni, de ez így kicsit naivnak tűnik. Gyakran nem is olyan egyszerű megtalálni azt a megfelelő kiadót, vagy "jó embereket". Konkrét példával élve elég, ha a HP-re gondolunk, hogy éveken keresztül dobálták vissza a kiadók, mondván, hogy nincs benne fantázia! Szóval nagyon nem egyszerű megtalálni a megfelelő kiadót. Ennek ellenére lelkes írást és sok szerencsét kívánok! :)
( ha lehet, azért majd egy szösszenetet közzétehetnél, ha úgy érzed :) )

Elküldve: 2006.07.13. 08:21
Szerző: Theonyn
nem is mondtam, hogy egyszerű megtalálni a jó kiadót...egy szóval se :-P
Na de jó, ha más nem, leadom a Galaktikának :-P

Elküldve: 2006.07.14. 00:18
Szerző: Zelmor
Nem is a kiadó megtalálásával van a gond, alapban az ötlet nevetséges. Olvasgatva Theonyn postjait óhatatlanul is észrevettem, hogy egy általános iskolás fantáziálgatásairól van szó, akinek halvány lila fogalma sincs arról, hogyan is néz ki egy, a kiadás hosszú folyamatán magát átküszködő könyv útja. Mellesleg nem ez a legnagyobb probléma, hisz addig jó a gyerek, míg játszik. De hogy őszinte legyek, szerintem olvasottság nélkül nincs irodalom. Persze, valahol kezdeni kellett. Sőt, vannak akiknek anélkül is ment. De irodalmi alapok nélkül nem irodalom az iromány, csupán kedvtelésből papírra vetett szavak tömkelege. Tessék picit többet olvasni. Álmodozni azért még lehet, de csak csendben, magadban, így nem lesz kínos ha felnőtt fejjel visszaolvasod a közeljövőben amúgy is megírandásra kerülő hozzászólásaidat.

Elküldve: 2006.07.14. 07:38
Szerző: Theonyn
Zelmor, te pedig fontold meg, hogy bunkóskodsz legközelebb :mad:
El nem hiszem, hogy ekkora....na nem is mondok többet, mert a végén én leszek a szemét, akit bannolnak....
Csak majd győzzed összeszedni az álkapcsodat mikor ott lesz a könyvem a kirakatban!
(amúgy szinte minden második sorban tévedtél...lol)
Azt hittem ebben a topicban értelmes emberekkel értelmesen tudok beszélgetni :cry: kár érte...van még azért valaki, aki hajlandó beszélni?

Elküldve: 2006.07.14. 18:22
Szerző: wolfi
Én is szoktam írogatni, de egy idő után mintha elfogyna az ihletem és abbahagyom. Már van így 4 "művem" ami csak pár oldalig vannak meg. Aztán rájöttem, hogy sokkal jobban járnék inkább egy rövidebb regénnyel vagyis novellával ami max 15 oldalas! Így el is kezdtem írni egyet ami még csak másfél oldal, de sok ötletem van hozzá. Én sokat olvasok és hát a 19 évemmel már azért van mit tejbe aprítanom, de így is tudom, hogy nem vagyok jó író és nem is leszek az! :D Meg persze nem is annak készülök!

Elküldve: 2006.07.14. 18:32
Szerző: Zoe
Én is szoktam írogatni. Eddig csak verseket meg befejezetlen sztorikat, de nemrég nekiláttam az első igazi regényemnek. Nekem nincsenek nagy terveim, csak papírra adni az általam már olyan nagyon rég létrehozott kis világot.

Elküldve: 2006.07.14. 19:38
Szerző: Xellosgirl
én még csak novellát írtam. nem rossz már egy 13 éveshez mérten...

Elküldve: 2006.07.14. 20:52
Szerző: Theonyn
Mindhármótokat jó látni, hogy írtok, és azért valameikőtök közzé is teszi neten? ha igen, hol? (kíváncsiság...versenytársak, tudjátok...lol...(csa poén)) :-P

Elküldve: 2006.07.15. 00:24
Szerző: DinkaMailer
Van egy kis füzetem, ha eszembe jut valami abba szoktam beleírni... mostanra viszont annyira lefáradtam (agyilag), hogy egyetlen értelmes mondatot sem tudok összedobni...
Könyvet, mondjuk - még ha lenne is miből - eszem ágában sem lenne kiadni, mert múltkor is, amikor pár(száz) éve az iskolaújságba betették az egyik fordításomat csomó mindent átírtak a megkérdezésem nélkül, ráadásul olyan dolgokra, amikkel nem értettem egyet. Korrigálni sem tudtam, mert automatikusan így küldték el a "nyomdába"... Úúúútálom, ha a nevem alatt olyan dolgok kerülnek az olvasók elé, amiket nem is én írtam. Azt sem bírom, ha hülyének néznek csak azért mert még diák vagyok.
Na szóval, ha kicsit magamnál vagyok és irogatok/fordítgatok, akkor azt csak magamnak, a szórakozás kedvéért teszem...

Elküldve: 2006.07.15. 10:17
Szerző: Theonyn
Nos igen, mikor arra kerül a sor, hogy kiadó meg mittomén még kik (azért nem mondok mást, hogy ne tudjon senki belém kötni :-P ) átolvassák, átnézik, és nem tetszik nekik valami, akkor akaratlanul is változtatnod kell olyanon, amin amúgy egyáltalán nem akarsz...ez ilyen....
és ez a "csakmertdiákakkorhülye" dolog engem is nagyon fel tud idegesíteni :weh:
iskolaújságnál nekem több szerencsém volt, egy kis sztorit írtam, amit beraktak... nem változtattak semmit, csak összekeverték az én nevemet egy másik beküldővel...így az én nevem "leány sport közvetítés" felett volt... :-P :-P :-P :-P :-P

Elküldve: 2006.07.15. 10:24
Szerző: DinkaMailer
Theonyn írta:....
átolvassák, átnézik, és nem tetszik nekik valami, akkor akaratlanul is változtatnod kell olyanon, amin amúgy egyáltalán nem akarsz...ez ilyen
....
Ezzel még semmi problémám nem volna. A probléma ott kezdődik, amikor meg sem kérdeznek és ŐK változtatnak valamin, aztán már küldik is nyomtatásra az irományt, hogy még véletlenül se láthassam, hogy mit csináltak vele. Utólag aztán - amikor már megvan mondjuk 100 példányban - nem szólhatok semmit, és ezt ők is tudják. Ezért éreztem akkora szemétségnek és átverésnek az egészet... mert hát az én fordításomat akarták kiadni a nevemen, vagy a sajátjukat?

Elküldve: 2006.07.15. 10:30
Szerző: Theonyn
Igen, jogos a felháborodás!
Régen az én fogalmazványaimmal csinálta azt édesanyám, hogy átírt dolgokat, mert nem értelmesek, vagy nem kellenek...de igenis kellett, hogy a süni igazándiból impotens volt!!! :-P ...nem tetszett, de mindig jelest kaptam...ezt azért mondom, hogy azért ha valaki a könyv közzétételén gondolkodik, (nem kiadásra gondolok hirtelen), hanem akármilyen fórumra, oldalra felrakni, át kell nézni, úgymond tesztelni kell másokkal. Ha ők úgy vélik, hogy van ami nem kell ami szerinted mégis, és van ami kéne de szerinted nem, el kell gondolkozni rajta, hisz az író nem magának írja.
Nekem ez még hátra van, kissé félek is, hogy mi mindent kell majd kidobnom :-P (jó kis szerepjátékos haverok olvassák, szerintük nagyon jó a sztori, csak a megírásába kéne pár finomítás...de hogy azok mik, még nem tudom :-P )

Elküldve: 2006.07.15. 11:41
Szerző: DinkaMailer
Persze, hogy fontos a visszajelzés! Az értelmes kritikát én is abszolút szívesen veszem. Ha valaki hajlandó leülni velem és azt mondja, hogy "te bocs, de ez a teljes iromány egy nagy marhaság", akkor sem húzom fel magam, max. nem értek vele egyet. Megbeszéljük a problémákat, átírjuk a szöveget, együtt véglegesítjük és aztán mehet, ha mindannyian elégedettek vagyunk vele. De ha valaki a véglegesített változatba is belepancsol (ráadásul nem is kicsit!) és még azt sem mondja, hogy "bocs, picikét átírtuk", hanem a "tiszteletpéldányomban" szembesülök vele... hát szóval...
Ráadásul egy értelmetlen, magyartalan hülyeséget csináltak belőle azok a tanáraim, akikben (odáig) megbíztam! Csak annyit tudok mondani, hogy mindenki, aki irkálásra adja a fejét és meg akarják jelentetni valamelyik művét legyen nagyon óvatos!

Elküldve: 2006.07.15. 13:08
Szerző: Theonyn
naná :idea:
Másik dolog, hogy előfordulhat, hogy azért kell átírni valamit, emrt az már más könyvben, vagy más dologban megjelent, függetlenül attól, hogy te azt nem láttad...pl ha egy Maffiózós sztoriba írod hogy Darth Vader (mivel a Darth az sötét, ami ugye utalás, a Vader meg görögül apa), akkor számíthatsz egy nyaklevesre, hogy lopsz a Star Warstól...pedig lehet, hogy nem is hallottál még róla...tehát vigyázni kell az ilyenekre is
a másik poénos része a dolognak, ha valaki elemzi a művet, és utalásokat vesz ki mindenféle istenekre, vallásokra stb...ha nem akarsz, akkor is kerül valami hasonló a könyvbe...ez amúgy tetszik nekem, sok olyan könyvet olvastam már (többnyire kötelező olvasmányok) melyek csumig vannak ilyen ókori meg mittoménmikori utalásokkal...nosza fél évembe telt, mire összeállítottam egy kis listát magamnak, hogy milyen utalásokat teszek be szándékosan, és alíg észrevehetően :-P keresgéljenek csak (irodalom tanárom szerint jók az ötletek, csak ne vigyem túlzásba)

Elküldve: 2006.07.16. 23:30
Szerző: daeusex
Irogatni én is irogatok, bár könyvről egyenlőre visszaáltam novellára, túl sok kihagyás volt a kolesz miatt, teljesen elszoktam tőle, ezért hosszabb gondolatokat csak nagyon lassan tudok összekovácsolni.
Mostanság olvastam vissz az egyik régebbi, elkezdett novellám, és azt hiszem azt fogom folytatni.
A tanáros - átírós dologgal nekem pont ellentétes tapasztalataim vannak. Az volt o.főm/irodalom tanárom elolvasta néhány novellám és felajánlotta, hogy egy ismerősével leközölteti egy újságban :D De túl sokat kellett volna csinálni, és a koleszban nem volt lehetőség fél óránál többet ülni a gép előtt, az meg édes kevés, tehát ez kimaradt, lemaradtam az ugródeszkáról XD
Zelmor írta:irodalmi alapok nélkül nem irodalom az iromány, csupán kedvtelésből papírra vetett szavak tömkelege. Tessék picit többet olvasni. Álmodozni azért még lehet, de csak csendben, magadban, így nem lesz kínos ha felnőtt fejjel visszaolvasod a közeljövőben amúgy is megírandásra kerülő hozzászólásaidat.
Ötlet nélkül nem lehet írni, tehát ha már van miről álmodozni akkor az embernek van elképzelése mit is akar papírra vetni. Az olvasásnak nem sok köze van magához a saját műhöz, ha az "egyedi", tehát az író saját teremtménye, és nem több könyv jó ötleteinek/karaktereinek keveréke. Ettől függetlenül természetesen nem valószínű hogy egyedi lessz, mint a zenében úgy történetben is egyre nehezebb újat kitalálni, de amíg az ember a saját ötleteit veti papírra, addíg az az övé marad. Az olvasásal viszont jól lehet fejleszteni a fogalmazást, ezt saját tapasztalatből tudom ^^" mivel előbb keztem el írni, mint "komolyabban" olvasni (de ez mondjuk nem a kötelezőkre vonatkozik :]).
Kínos? Hát, nem tudom, mikor kínos az, hogy az ember fejleszti a kreativitását és a fantáziáját, meghát ha nem próbálja meg, sosem tudja, hogy sikeres lett volna-e benne, ha meg nem akkor legalább megpróbálta és ebben nincs semmi szégyelni való.

Elküldve: 2006.07.16. 23:45
Szerző: Kaen
Ehh.. azért ami az olvasást illeti, Zelmornak szvsz teljesen igaza van abban, hogy olvasottság nélkül (kevés, nagyon tehetséges embert leszámítva, de inkább költőket) nem igazán lehet jól írni. A történet önmagában szinte semmi, ha valaki nem tudja jól megfogalmazni :\

Ez látszik a rengeteg ponyván is, pl sajnos a fantasy regények jó része, amik ijesztően rosszul vannak megírva :shock:

Elküldve: 2006.07.16. 23:57
Szerző: daeusex
Ha elolvastad a postom akkor ezt is olvastad gondolom: "Az olvasásal viszont jól lehet fejleszteni a fogalmazást"
Ha pedig már leírtad, sztem azért érzed, hogy: "azt a mondatot át kellene fogalmazni mert nem azt adja át amit én szeretnék... *think* *think* *pötyög* így már jobb de ott még valami nem stimmel... *think* *think*..."
és szerintem egy jó ötlet azért hoz magával egyfajta fogalmazást is, mert azért nem hiszem, hogy ha van egy jó kitalált történetem, akkor azt tőmondatokban, és halomnyi szóismétléssel fogom papírra/képernyőre vetni. Ha meg valaki igen akkor úgy is megkapja, és akkor át kell fogalmaznia, vagy hagyni az enyészetnek.
Fantasyt meg nem olvasok, Asimov fan vagyok, ő pedig tudott fogalmazni :)

Elküldve: 2006.07.17. 13:50
Szerző: Theonyn
Igen, ebbe nem is köthetek bele...sokat kell ovlasni, minél különbözőbbeket...ha én elolvasok egy nagyon jó könyvet, akkor azt veszem észre, hogy úgy próbálok fogalmazni, ahogy a könyvben van...aztán olvasok mást, és megint máshogy írok...ezért szoktam mindig többet olvasni egyszerre :idea: