AoiAnime Fórum

Szabályzat, segítségnyújtás, a fórummal kapcsolatos témák.
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1149
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: AoiAnime Fórum

Hozzászólás Szerző: Ricz »

GentleRain írta: 2024.02.07. 16:56 Most hirtelen ötöt jelentettem asszem. Már itt is látok egyet nálatok. Nem lehet ellenük valami védelmet kieszelni?
Ezen a fórummotoron és verzión nem, ha csak nem fejlesztesz le egy külön biztonsági mechanizmust vagy építesz be egy meglévőt (mint a Cloudflare automatikus azonosítása, a Turnstile), amihez egy meglévő kódban kell turkálni és egy külön regisztráció a CF-re.

Ezzel csak annyi a baj, hogy mivel csak egy éve használom ezt a módszert, nincs még kellő tapasztalatom arról, mennyire működik. Vagyis nem látom, hogy regisztrált(attak)-e új bot(ot). Egyedül a Wordpressen tapasztalom azt, hogy rendszeresen, hullámokban váltakozik a random generált mailcím és a felhasználói név, noha a tartalom általában közel azonos. Ráadásul ezek is egyre okosabbak és kézileg kell irtani a lernéi hüdrafejű fajtájukat.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
ZeroProcess
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 166
Csatlakozott: 2019.03.27. 21:45
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: AoiAnime Fórum

Hozzászólás Szerző: ZeroProcess »

Ricz írta: 2024.02.08. 15:16 ha csak nem fejlesztesz le egy külön biztonsági mechanizmust vagy építesz be egy meglévőt (mint a Cloudflare automatikus azonosítása, a Turnstile), amihez egy meglévő kódban kell turkálni és egy külön regisztráció a CF-re.
Nem feltétlen. Lehet az is elégséges ha adott régiókból jövő request-eket blokkol a szerver, ehhez meg a kódban nem kell turkálni csak a szervert kell konfigolni. Persze ennek a módszernek az a hátránya, ha valódi felhasználó pont onnan akarja használni az oldalt (de akkor lehet olyankor a vpn-t ajánlani).
Kép
Avatar
Catrin
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1260
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: AoiAnime Fórum

Hozzászólás Szerző: Catrin »

Hm, amúgy ha a fórum regisztráció egy időre le lenne lőve, az nem állítaná le ezt a botcunamit? XD (hülye vagyok hozzá, csak kérdezem)
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6170
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: AoiAnime Fórum

Hozzászólás Szerző: Titkos »

Catrin írta: 2024.02.21. 13:44 Hm, amúgy ha a fórum regisztráció egy időre le lenne lőve, az nem állítaná le ezt a botcunamit? XD (hülye vagyok hozzá, csak kérdezem)
Hasonlóra gondoltam én is (és szerintem most már dobok Hikarinak egy PM-et, mert a mai "minden egyes fórumrészlegbe nyitok egy topicot" bot "kissé" már sok volt nekem is...), csak nem a komplett regi-befagyasztásra, hanem valami olyan "extra lépésre" a regiben, amit egy bot nem fog tudni megoldani. Szal amik így hirtelen eszembe jutottak:

1. A szokásos "van egy négyzetrácsokra osztott kép és kattints rá mindegyikre, amin motorkerékpár/vonat/közlekedési tábla/stb. látható".

2. Az ennél is egyszerűbb "pipáld be, hogy ember vagy" rublika, ahol tényleg csak egy extra kattintás az egész, mégis sok honlapon látom, szóval elvileg csak kiszűri ez is valamennyire a botokat.

3. Nem tudom, itt mennyire működne, de az egyik Facebook csoportban a botok és hasonlók 90%-át sikeresen kizártuk azzal, hogy nem csak rányom az illető a "csatlakozás" gombra, hanem még két kérdésre is válaszolnia kell. (Semmi komoly, valami "A csoport szabályzatát elfogadtam. Igen/Nem.", illetve egy másik, hasonlóan banális izé. Lehet, hogy hihetetlen, de ezzel kb. a spamek, trollok, illetve öhm..."mentally challenged" emberek 90%-át egyből kilőttük.)

Illetve lehet volt még valami negyedik tippem is, csak az most hirtelen nem ugrik be. XD A lényeg, hogy gondolom egy-egy ilyen spambot magától regisztrál és írja meg a postot, nem valódi emberek regisztrálják be, azok csak elkészítik a bot-programot, aztán szétküldik a neten. (Legalábbis én így képzelem.) Ergo jó eséllyel bármi olyan megállítaná, aminél ilyen "extra emberi lépés" is szükséges lenne a regihez. Persze hogy ezt ezen a fórumon mennyire lehetne kivitelezni, azt passzolom, nem értek a programozás részéhez. ^^" De ezért is akarom Hikarit megkérdezni, mert ez az "este lefekszik az ember úgy, hogy minden botot leirtott és reggel arra ébred, hogy már megint beregizett egy új és nyitott vagy 10 topicot" eléggé kriminális helyzet.
Kép
Avatar
scineram
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1540
Csatlakozott: 2006.05.30. 13:43
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Green Hell
Kapcsolat:

Re: AoiAnime Fórum

Hozzászólás Szerző: scineram »

A spam alapján, amit privát üzenetben kaptam, nem vagyok meggyőződve, hogy sikeres szűrést jelentene egy captcha.
Kép
Avatar
GentleRain
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 173
Csatlakozott: 2022.07.08. 13:29
Nem:
Tartózkodási hely: Tata
Kapcsolat:

Re: AoiAnime Fórum

Hozzászólás Szerző: GentleRain »

Megint nagyon elszabadultak a BOT-ok. Kár, hogy tartós megoldás nincs. :(
"Ne gondoljuk, hogy valaki túlságosan tökéletes!"
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6170
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: AoiAnime Fórum

Hozzászólás Szerző: Titkos »

Moderátori közlemény: Hikarival összeültünk online a múltkorában, mert a "napi 6-8 bot-topic" problémája már engem is kiakasztott. XD Némileg módosult a fórum-regisztráció:

1. Aki regizni akar, annak ki kell töltenie egy captcha-t, vagyis azt a "kattints rá az összes képre, amin motorkerékpár látható" dolgot, amiről már itt írtam a múltkor. Ez remélhetőleg megfogja majd a botok nagy részét.

2. Illetve most már minden regit jóvá kell hagynia az adminoknak is, ergo mi "engedjük be" a regizett embereket. Igen, ennek van egy olyan hátránya, hogy kb. nekünk kell név/mailcím/avatar és hasonlók alapján "megtippelni" 1-1 regizett személy accountját nézegetve, hogy: "Na, ez most bot, vagy nem bot?", de egyrészt ennél jobbat egyenlőre még nem tudtunk kitalálni, másrészt ez nem annyira nehéz, szóval az ilyen egyhozzászólásos, oroszul irkáló és "s.tr.iu.o.k.o.f.fst.i.f.f.a.lmo.s.t@gmail.com", meg hasonló mailcímekkel nyomuló illetők azért jó eséllyel botok lesznek. :D

Itt persze most jogosan merülhetne fel a kérdés, hogy: "De ha ezek a változtatások már életbe léptek, akkor hogy lehet, hogy ezen a héten is láttunk úgy 10-15 bot topicot?" Nos, ezen elsőre én is vakartam a fejemet (már megijedtem, hogy a komplett átalakításokat egy fél nap alatt megkerülték és ennyire brutálak... XD), míg Hikari fel nem hívta rá a figyelmemet, hogy ezek a változtatások előtt regisztrált botok. Igen, sajnos ennyire durván "bot-fertőzött" már a fórum, hogy bár újabb regiket nem engedünk nekik, de még így is postolgatnak az egy hete, vagy még régebben beregisztrált accountjaikról. ^^" Persze ez utóbbiakat is serényen törölgetem, újakat meg nem engedünk be (btw, ki mertem venni egy nap szabit és 14, az az tizennégy bot-kérelmet kaptam 24 óra alatt, szóval ja... ^^"), szóval elméletileg előbb-utóbb el fognak fogyni, türelmeteket kérem. :)

Ja, illetve ha már bot-téma: GentleRain, csak szólok, hogy itt jó eséllyel egy bot postjára válaszoltál, emlékszem ez a "Köszi, hogy megosztottad a tapasztalataidat!" standard duma már korábban is a sajátjuk volt, már ha épp magyarul postoltak. (Meg ez a reklám-aláírás, ami még értelmetlen is, hogy: "Moderátor a katonai táska" XD)
Kép
Avatar
GentleRain
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 173
Csatlakozott: 2022.07.08. 13:29
Nem:
Tartózkodási hely: Tata
Kapcsolat:

Re: AoiAnime Fórum

Hozzászólás Szerző: GentleRain »

Nem is gondoltam, hogy az egy BOT lehetett. Mivel rendesen, magyar helyesírási szabályoknak megfelelően írt. Hogy mikre nem képesek már ezek! Köszi az észrevételt!
"Ne gondoljuk, hogy valaki túlságosan tökéletes!"
Válasz küldése