A point and click cuccokat én is mindig walkthrough-al játszottam. XD Mondjuk ebben egyrészt benne volt az is, hogy amikor 10-12 évesen belekezdtem ezekbe, az angolom még messze nem volt azon a szinten, hogy magamtól kitaláljam azokat a megfejtéseket, amiket sokszor 1-1 NPC-vel való dialógusunk valamelyik random mondatából kellett kikombinálni, másrészt meg azt a részét baromira nem élveztem soha a játéknak, amikor fel-alá járkálsz és közben próbálsz rájönni, hogy a WoW előtti legnagyobb világgal rendelkező játékon belül épp melyik helyszínre kellene menni és ott mely tárgyat kéne mivel kombinálni, hogy átjuss. XD (Legalábbis amíg nem jöttek be az MMO-k a piacra, nekem mindig ezek a point & click kalandjátékok érződtek a legnagyobb online világnak, a leghosszabb sztorinak, a legtöbb különböző karakternek, stb. amikhez a virtuális világban valaha is szerencsém volt. Lásd Monkey Island akármelyik része, ahol komplett szigetek vannak, és pl. a '92-ben megjelent második részben te választhatod ki, hogy a bérelt hajóddal épp melyik szigetre mennél az aktuális három közül, de pl. a '98-as Grim Fandango is olyan hosszú játékmenettel, valamint annyi karival/helyszínnel rendelkezett, hogy a lore szerinti 4 évig tartó utazást a Holtak Földjén a játékos kb. valós időben is annyinak érezte, mire a végére ért.

)
A fejtörők meg valóban egy külön sztori, ugyanis a legtöbbször nem annyira azt tesztelik, hogy mennyire vagy okos, hanem afféle irodalomórás "vajon mire gondolt a költő?"-stílusban kvázi attól függ, hogy tovább tudsz-e jutni, hogy mennyiben tudod "reprodukálni" a fejlesztők észjárását. XD Mely észjárás néha észveszejtő (XD), szal megint csak az MI 2 ugrik be, ahol X sziget börtönéből kiszabadulva kinyitsz két borítékot, amik ilyen raboktól elkobzott tárgyakat tartalmaznak. A tiédben vannak a korábbi itemjeid, a másik meg egy gorilláé volt, szóval van benne egy banán, meg egy zenedoboz. Na, az utóbbi semmire nem fog kelleni az egész játék során, csak arra jó, hogy összezavarjon. XD Ellenben a szimpla banán... XD Szóval miután kiszabadulsz, elmégy Y szigetre, ahol a bárban egy majom zongorázik. Rárakod a banánt a zongora tetején ide-oda mozgó metronómra, ami kvázi "hipnotizálja", transzba ejti a majmot, ami ezután nem csinál semmit, abbahagyja a zongorázást és egyfajta hullamerevségre emlékeztető hülye pózba dermedve csak ott ül. Ezután el tudod rakni ebben a formában (előtte nem is engedte a játék XD), majd visszamégy vele az említett "sittes szigetre", ott fel a vízesés tetejére, ahol a fűben van valami tűzcsapra emlékeztető izé és azon kell használni a hullamerev majmot, aki ebben a formában kvázi csavarhúzóként, kalapácsként, stb. működik és így a csapon használva gyakorlatilag "elzárod" vele a vízesést (ne kérdezzétek... XD), aztán ezután ha újra lemégy, kiderül, hogy volt egy lyuk a vízesés mögött és azon át kell továbbjutni. XD Logikus, nem?
És ez még LucasArts kalandjáték, ami a fanok szerint aránylag nem is olyan nehéz és elég felhasználóbarát, mert pl. nem tudsz benne meghalni, ellentétben mondjuk a Sierrás kalandjátékokkal, ahol fóbiásan mentesz kb. ötpercenként. XD Szóval na, én kedvelem a műfajt, pláne amikor úgy a 90-es évek második felére elérte azt a szintet, hogy már kvázi interaktív rajzfilmeket játszhattunk végig játékformában és sajnálom is, hogy eléggé kihalt az egész napjainkra (persze néha még van 1-2 "nagy visszatérő", pl. a 2012-es német
Deponia sorozat), viszont az tény, hogy ezekhez bizony nem árt, ha ott van "biztonsági övnek" a kinyomtatott walkthrough. ^^" XD