Light Novel

Írások, regények, kedvenc könyvek, könyvajánlók
Androsama
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 195
Csatlakozott: 2014.07.12. 09:14
Nem:
Tartózkodási hely: Amestris
Kapcsolat:

Re: Light Novel

Hozzászólás Szerző: Androsama »

Mostanában én is rábuktam az light-novelekre. Jó, az eddigi kettő, amit kiolvastam, az az Ai no Kusabi, valamint a "Macaron Daisuki na Onnanoko ga Dounika-Kounika Sennen Ikitsuzukeru Ohanashi." c. egy kötetes novel. Mindkettő nagyon tetszett.

Amiket jelenleg olvasok:

- Guang Zhi Zi (kínai light-novel)
- MA Series (Kyou Kara Maou anime eredetije)
- Violet Evergarden (nekem nagyon bejön)
- Mahou Shoujo Madoka Magica (folytathatnák már az angol fordítást!)

Meg van még egy pár, amit most feltettem listára. Venni nem veszek, online olvasom őket Novelplaneten. Anno nem is érdeklődtem irántuk, de mostanában valahogy érdekelni kezdtek a light-novelek és eddig nem bántam meg egyik választásomat sem. :)
"Az élethez életet kell áldozni"

(Envy - Fullmetal Alchemist)

Kép
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1123
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Light Novel

Hozzászólás Szerző: Ricz »

No Game No Life

Az első kötetet olvasom, 6-ig vettem meg, illetve a következő kötetek elő vannak rendelve. Egyelőre sok újat nem mutat a sorozathoz képest. Annak idején valami olyasmit mondtak, hogy "nem ennyire ecchi, mint a sorozat", ami fura, mert vannak egész komoly beszólások, elszólások, kommentárok benne, amelyek azért rezgetik a lécet. Na meg néha egy pici negyedik fal döntögetést is lehet olvasni a karakterek részéről, főleg Sora és Shiro, akik úgy viselkednek, mintha egy játékban/regényben/filmben lennének (ez különösen igaz, amikor a korhatárosságról beszélnek). Talán majd később tényleg olyanba fordul. Viszont meglepően könnyen olvasom. A Bungaku Shoujo vagy a Spice and Wolf light novelek se mentek ilyen könnyen, mint ez. Dunno why, talán a kicsit szabadabb stílus, vagy mert egy fokkal könnyebben érthető, vagy mert az első kötetet a sorozat első 3-4 részében dolgozták fel, passz.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Androsama
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 195
Csatlakozott: 2014.07.12. 09:14
Nem:
Tartózkodási hely: Amestris
Kapcsolat:

Re: Light Novel

Hozzászólás Szerző: Androsama »

Én is szívesen vennék light-novelt, csak nincs kedvem 3000-4000 forintokat kifizetni értük/kötet. Ahogy néztem ennyibe kerülnek forintra átszámítva + szállítási költség. Így marad az online olvasás. ::jeye::
"Az élethez életet kell áldozni"

(Envy - Fullmetal Alchemist)

Kép
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1123
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Light Novel

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Androsama írta: 2018.04.06. 07:36 Én is szívesen vennék light-novelt, csak nincs kedvem 3000-4000 forintokat kifizetni értük/kötet. Ahogy néztem ennyibe kerülnek forintra átszámítva + szállítási költség. Így marad az online olvasás. ::jeye::
Bookdepository-n ritkán van 3500 felett egy kötet (a legolcsóbb is ~2000, de nagy átlagban ~2800 forint, ami meg 3500 felett van, az keménytáblás kötésű, mint az Overlord), viszont szállítási/postázási díj nincs. Csak egy protip: ne akarj tőlük semmit se ünnepek vagy hosszú hétvége előtt 8-10 nappal rendelni, mert akkor magyarposta történik.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
-OJ-
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 621
Csatlakozott: 2011.04.08. 09:48
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Otaku Odú
Kapcsolat:

Re: Light Novel

Hozzászólás Szerző: -OJ- »

Nálam az eddigi nyomtatott LN állomány

Suzumiya Haruhi (keményfedeles kiadások): 1-11 - elolvasva: 1-6
Overlord (keményfedeles kiadások): 1-6 - elolvasva: 1-6
Goblin Slayer: 1-4 - elolvasva: 1-3
Death Match: 1-4 - elolvasva: 1-3
Re:Zero: 1-4 - elolvasva: 0
KonoSuba: 1-3 - elolvasva: 0
Rising of the Shield Hero: 1-8 - elolvasva: 1-4
Youjo Senki: 1-2 - elolvasva: 0
Sword Art Online Aincrad Arc: 1-2 - elolvasva: 1-2
Sword Art Online Progressive: 1-4 - elolvasva: 1-4
Accel World: 1-6 - elolvasva: 1-4
Ore Ga Iru: 1-3 - elolvasva: 0
No Game No Life: 1-6 - elolvasva: 1-6
Hataraku Maou-sama: 1,3 - elolvasva: 0
Spice & Wolf: 1-18 - elolvasva: 1-7
Az idő felett járó lány 1
Shinkai Makoto: Your name

Ricz írta: 2018.04.06. 12:14 Bookdepository-n ritkán van 3500 felett egy kötet (a legolcsóbb is ~2000, de nagy átlagban ~2800 forint, ami meg 3500 felett van, az keménytáblás kötésű, mint az Overlord), viszont szállítási/postázási díj nincs. Csak egy protip: ne akarj tőlük semmit se ünnepek vagy hosszú hétvége előtt 8-10 nappal rendelni, mert akkor magyarposta történik.
+1
Emellett rendre kapsz tőlük 10%-os engedmény kuponokat. Ha ezt olyankor váltod be, mikor egyébként is van ~20% kedvezmény egy könyvre, az máris 30%-kal olcsóbb lesz. Artbookokat mindig ezzel veszek, de a drágább Overlord / Prison School / Bride's Story köteteknél is jól jön.
Avatar
ZeroProcess
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 123
Csatlakozott: 2019.03.27. 21:45
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Light Novel

Hozzászólás Szerző: ZeroProcess »

Egy kis életet lehelek ebbe a topikba ha már oly rég esett itt szó bármiről, h még legutóbb itt arról ment e diskurzus h bd-n 3,5k-nál nem kerül többe egy kötet, manapság meg már jó ha 6k magyar forintnál nem kerül többe. Arról nem is beszélve, hogy sajnos hamarosan bezár a bd.
Na de amúgy én az alábbi kötetről szándékozom most itt a véleményemet megosztani:

NieR:Automata: Short Story Long

A Short Story Long a NieR:Automata világához és vagy karaktereihez kapcsolódó egymástól (kettő kivételével) független történetek gyűjteménye. 235 oldala során összesen 8 sztorit foglal magába, melyek közül 4, nem mellesleg megtalálható a játékhoz készült két World Guide kötetben is. Érdemes megjegyezni, hogy az angol fordítás a World Guide-okban jobb. Mivel az ottani fordítások teljesen konzisztensek a játékokéval, továbbá a nyelvezetük is jobb, mint itt.

A könyvben található szerzemények két ember tollából származnak, akik közül az egyik maga a játékok rendezője Yokoo Tarou. Ő felel a The Flame of Prometheus és a Small Flowers című helykitöltő semmiségekért. Ugyanis előbbi arról szól, hogy egy gép összefogva társaival miként jut ki egy mélységből újra a felszínre. Míg utóbbi arról, hogy egy gép miként talál virágmagokat és növeszt belőlük egy bizonyos fehért virágot. Ez amúgy a második World Guide kötetben is helyett kapott csak ott The Delicate Blossom címmel. Továbbá az anime lényegében feldolgozza a második részében eme sztorit.

Hál égnek a másik író Eishima Yun már kompetensebb volt. Róla eddig nem hallottam, de a kötetben lévő rövid leírás alapján ő már korábban dolgozott a Dragengard 3-hoz és Final Fantasy-khoz kapcsolódó műveken. Jöjjenek az általa papírra vetett történetekről a véleményem:

Orbital Bunker Observation Diary: lényegében egy semmit mondó YoRHa slice of life. Lévén kb annyiról szól, hogy 2B eléggé leharcoltan visszatér a Bunkerbe javításért közben meg belebotlik a Parancsnokba akivel vált pár szót. Ezt követően meg arról olvashatunk Operator 6O miként cseverészik a többiekkel a valentin napról, a küldetésről, amit aztán ki is ad 9S-nek. Ez a szösszenet lényegében arra szolgál, hogy a játékból ismert karaktereket újra “lássad”, de hozzájuk vagy a világhoz nem ad semmi pluszt. Mellesleg ha ez a sztori ismerős lenne, az nem véletlen mivel Observation Diary of the Orbital Satellite Base, “the Bunker” címmel az első World Guide kötetben is fellelhető.

Recollections of Emil: arról szól, hogy Emil miként válik a három kerekű járgánnyá és indítja be a boltot, aminek lesz két olyan vevője kik segítenek Emil-nek emlékezni a múltjára azzal, hogy megtalálják a Lunar Tear-eket. Valójában a játék Emil's Memories küldetését és az ehhez kapcsolódó Y endinget mondja el, csak most Emil szemszögéből. Habár evégett lényegében ismerjük a történetet, mégis tud pár apró újdonsággal szolgálni. Továbbá a perspektívája miatt van egy nagy erénye a játékkal szemben. Méghozzá az, hogy Emil drámáját jobban át tudja adni és egy kisebb katarzist is sikerül elérnie a végére. Persze ahhoz, hogy ez működjön és megértsük az első NieR játék ismerete szükséges.

A Much Too Silent See: 10H mindennapjai rendkívül unalmasan telnek, ugyanis a tenger mélyén lévő YoRHa bázison szolgál egyedüli androidként, akinek egyetlen egy társa Pod 006. Egy nap 10H az ellátmány pakolása közben megsérül ezért megjavítja magát. Azonban a művelet során a saját memóriájának szegletében észrevesz egy kódolt részt, amit visszafejtve egy koordinátára bukkan. Ami a bázis azon pontját jelöli, mely 10H számára tiltott terület. 10H azonban elindul kideríteni mi lehet ott.
Érdekes kis sztori, mely során új android típust, egy új helyszínt ismerhetünk meg továbbá egy kis csavarral is rendelkezik.

YoRHa - Ver. 1.05: 11941-ben bevetésre kerül az első YoRHa osztag, hogy fordulópontot hozzanak el az évezredek óta elhúzódó háborúba gépek és androidok közt, utóbbi javára. A 16 fős egység feladata pedig nem más mint, hogy elpusztítsák a Kaʻala hegy gyomrában lévő gépek szerverét, mely a gépeket vezérli az ázsiai csendes-óceáni térségben. A gépek azonban már a légkörben való ereszkedéskor tűz alá veszik őket, melynek következtében csak 4 főnek sikerül életben eljutnia a felszínre. Köztük van a játék egyik főszereplője A2, akit itt még csak No 2-ként emlegetnek. Miután a kapitány is elesett neki kell átvennie az irányítást, csakhogy még ideje sincs feldolgozni a bajtársainak elestét, ugyanis gépek hordája tart feléjük. Amikor már minden veszni látszott egy csapat android megmenti őket. Kik ezek az androidok? Segítenek a küldetésben? Sikerül elvégezni a feladatot? Erre és más kérdésekre nyújt választ eme sztori, ami lényegében azt meséli el, hogy No 2 milyen veszteségeket élt meg és miként vált azzá a szűkszavú magányos farkassá, akit a játékban láthatunk.
A leghosszabb egyben az egyik legérdekesebb darabja a kötetnek. Nagyon kedvelhetőek a karakterek, kiknek interakciói szórakoztatóak. Továbbá akik közt A2-n kívül más is felbukkan a játékból. Bevallom őszintén örültem volna ha még hosszabbra nyúlik a kalandjaik, mert jó volt olvasni.
Az anime a 6. epizódjában feldolgozza ezt, igaz eléggé sok mindent kihagyva. Azonban van ennek egy manga változata is (YoRHa Pearl Harbor Descent Record), mely az eddig megjelent két kötete alapján (ami a háromnegyedét feldolgozza ennek), jobb mint ez. A manga más részletekre helyezi a hangsúlyt, illetve egy-két lényegesebb dolgon változtat, ami miatt jobban átgondolttá válik ott a történet. Arról nem is beszélve, hogy van amiben hozzá is ad a már meglévő történethez. Ami hiányzik a mangában és már nem valószínű, hogy sort kerítenek benne, de itt ugye szó volt róla az az pl ki milyen előre programozott emlékekkel született. Aztán még a mangából eddig kimaradt No 2 visszaemlékezése, amiben egy Seed nevű androidot ismerhetünk meg, de ennél még reménykedem, hogy adaptálják majd a 3. kötetben.
Én első sorban a mangát ajánlom, de aki nagyon kíváncsi az eltérésekre, annak ezt is érdemes elolvasnia.
Végül megjegyezném, itt Lili a végén
SPOILER
meghal. Mangában/animében ez nem így van, szóval látszik még mikor ezt írták nem szántak neki fontosabb szerepet.

A végére hagytam két olyan sztorit, amik egyedüliként a könyvben kapcsolódnak egymáshoz.

Memory Cage: ennek középpontjában 2B és 9S valamint kettőjük kapcsolata áll. 2B és 9S közös feladata, hogy a sivatagban derítsenek fel egy az első NieR játékban is szereplő helyszínt. Azonban mielőtt 2B találkozna 9S-sel kap egy titkos küldetést is a Parancsnoktól, mely megpecsételi 2B és 9S kapcsolatát.
Egy érdekes írás, amiben láthatjuk 2B és 9S viszonyának egy korábbi állapotát a játékokhoz képest. Aki szereti ezen karaktereket azoknak mindenképp ajánlatos. Mellesleg az első World Guide kötetben végén is megtalálható Cage of Memories címmel. Ez után viszont mindenképp érdemes elolvasni az alábbi történetet is.

Memory Thorn: ennek középpontjában újfent 2B és 9S valamint kettőjük kapcsolata áll. A felálás megegyezik a Memory Cage-vel, vagyis 2B és 9S közös feladata, hogy a sivatagban derítsék fel ugyanazt a helyszínt, amit az előbbi történetben. Illetve 2B megint kap egy titkos parancsot a Parancsnoktól e mellé. Csakhogy most már 2B nem tudja elrejteni érzéseit, hiszen e parancsot már többször megkapta és végrehajtotta, mely teherrel nem tud tovább megbirkózni. Lényegében arról szól a Memory Thorn, hogyan sikerül még is és miként köti össze ez még jobban 2B-t és 9S-t. Ahogy a Memory Cage-t úgy ezt is csak ajánlani tudom, hisz az abban megkezdett történetre ez teszi fel a pontot. Egyébként ez meg a második World Guide könyv végén is olvasható Splinters of Memory címmel.

Ezzel pedig végére is értem a Short Story Long történeteinek kivesézésével. Már írtam a könyv fordításáról így csak annyit jegyeznék még meg, hogy az egyes történetek előtt és után van egy-egy tollrajz is azokhoz kapcsolódóan, amik közt vannak egészen jók is.

Bár az egyes sztorik minősége hullámzó, összességében nem egy olyan van amit érdemes elolvasni. Hiszen remekül tágítják e univerzumról és karaktereiről szóló ismereteinket, miközben érdekes vagy izgalmas vagy éppen drámai történetben van részünk.

Csakhogy a kötet létjogosultságának vagy inkább fogalmazhatnék úgy beszerzésének ajánlása más kérdés. Hiszen a jobb sztorik megtalálhatóak más könyvekben és vagy formátumban, amit első sorban inkább ajánlok mint ezt. Persze aki mindegyiket még a gyengébb írásokat is el akarja olvasni annak elkerülhetetlen e kötet beszerzése.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára ZeroProcess 2023.05.04. 20:32-kor.
Kép
Avatar
ZeroProcess
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 123
Csatlakozott: 2019.03.27. 21:45
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Light Novel

Hozzászólás Szerző: ZeroProcess »

NieR:Automata: Long Story Short

A Short Story Long-gal ellentétben ez egy teljes történetet mesél el, méghozzá magáét a játékét. Ha valaki e könyv iránt érdeklődne gondolom már a fülébe jutott, hogy nagy vonalakban mi a sztorija a játéknak, de ha mégsem, akkor röviden a következőkről lenne szó:

Egykor egy idegen faj gépek hadával háborút indított az emberiség ellen, melyre válaszul az emberek megalkották az androidokat, amik teremtőik védelmére keltek. Csakhogy az emberiség így is kénytelen volt a Holdra menekülni. Mindennek már több ezer éve, a háború pedig gépek és androidok közt szüntelenül tart bármilyen előrelépés nélkül az egyik fél javára. A történet középpontjában az androidok újdonsült elit egységének, a YoRHa-nak két tagja 2B és 9S áll. A kettőjük által végrehajtott küldetéseket követhetjük nyomon.

Az előbbi kis rövid leírással pedig azért is vesződtem, mert a könyv önmagában megállja a helyét. Ergo olyanok is érteni fogják, akik soha nem is hallottak a NieR Automata-ról ezelőtt. Jól fel van vezetve, könnyen követhető, sőt követhetőbb a történet itt, mint a játékban. Ez nagyrészt a formátumnak köszönhető, hiszen az egyes karakterek gondolataiba betekintést nyerünk, továbbá egyes dolgok részletesebben ki vannak fejtve, mint az alap műben anélkül, hogy szájbarágóssá válna.

Mind emiatt és mert lényegében a sztorin és a karaktereken van a fókusz, volt, hogy egy-két apró összefüggés csak most esett le. Pedig már kétszer végig toltam a játékot. Ami mondjuk nem ma volt, de e könyvet olvasva folyamatosan eszembe jutottak annak egyes jelenetei, mozzanatai. Ugyanis ez hűen adaptálja a forrás anyagot, ami nem válik hátrányává, mivel az író jól tudta átültetni ebbe a formátumba. Hiába tudtam előre mik fognak történni, egy ponton túl már nem bírtam lerakni, mert annyira olvastatta magát.

Igaz a játék ismeretében nem sok újdonsággal tud szolgáltatni a részletesebb leírásokon felül. Az egyik lényeges plusz a játékhoz képest, hogy egy mini fejezet keretében végig követhetjük A2-t, ahogyan behatol az Erdei Királyságba egészen addig, míg útja nem keresztezi 2B és 9S-ét. A másik, hogy az ln viszonylag hamar leleplezi az olvasó számára 2B valódi kilétét és ehhez kapcsolódóan van egy visszaemlékezés is egy korábbi küldetésre.

Nem említettem még, hogy az elejétől - kis spoiler - az Eve-val való harcig 2B, majd onnantól 9S szemszögéből követjük az eseményeket és csak egy-egy közbenső mini fejezet erejéig más karakter perspektívájából.

Amúgy 9S karaktere pláne a végén számomra kevésbé volt irritáló mint a játékban. Illetve itt jobban átjött az, hogy ő modellje nem a harcra specializálódott.

Érdemes még megjegyezni, hogy az animével ellentétben itt lényegében nincsenek utalások más művekre a franchise-ból, kivétel Devola és Popola múltja. Például Emil ebben a könyvben nem jelenik meg.

Az egyes fejezetek előtt/után vannak rajzok, melyek szépek csak egy-kettő kissé spoileres a következő fejezetre. Az angol fordítás nem rossz, de lehetne jobb is, van egy két furcsa megfogalmazás illetve van egy helyen ahol el lett írva a karakter neve és ennek eredményeként 2B és 9S mixe lett.

Végül ha valaki arra kíváncsi melyik végkifejlet lett adaptálva, akkor erre válaszul elég az ln utolsó mondát írnom:
SPOILER
Jó reggelt 2B!

Összességében egy kifejezetten jó adaptáció, ami hibátlanul ülteti át a játék történetét könyv formátumba. Noha ettől még mindig azt mondom előbb a játékot érdemes végig vinni, hiszen az a teljesebb élmény.

De ha valaki ezt nem akarja, de az írott formától nem ódzkodik akkor bátran vágjon bele. Illetve azoknak is ajánlható akik nem teljesen értették a játékot vagy csak fel akarják idézni azt.

Rettentően meghozta a kedvem a játékoz, illetve elgondolkodtatott azon, hogy az első NieR-t feldolgozó ln-t is beszerezzem e.
Kép
Válasz küldése