Offtopic

Minden, ami nem illik máshova. A szabályok itt is érvényesek.
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6033
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2021.01.03. 00:47

Pedig nem rossz Nyanners, nekem talán a harmadik kedvencem, teljesen jól beleillik ő is a VShojo team feelingjébe. :lol: Tény, hogy ezt a moe-hangot erőlteti, ami könnyen át tud csapni dobhártyaszaggató vinnyogásba helyenként, de ez még jópár VTuberről ugyanúgy elmondható, legyen japán, angol, egyéb. Mindenesetre szóljatok, ha jön a Nyanners - Chenge kollab, le ne maradjak róla! :lol:
Kép

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6033
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2021.01.17. 19:35

Ezek szerint nem csak én érzem úgy, hogy ha van olyan szubkultúra, ami az animénél/mangánál is rosszabb irányba ment el az elmúlt 10-15-20 évben, akkor azok a játékok. Szinte már mémszámba megy itt, hogy "Titkos nem néz animét", de azért lássuk be, animéből legalább úgy az "egy év / sorozat" tempót tartom (ha pedig különösen jó év van, akár még az évi 2-3 is összejön XDDD), míg a játékoknál egy kezemen meg tudom számolni, hogy az utóbbi 5-10 évben hánnyal játszottam. Ha a Blizzt nem számítom (és ugye ott is leginkább egyfajta nosztalgikus "szerelem", vagy ha úgy tetszik, "márkahűség", megszokás tartott ott mellettük, nem az, mintha az Overwatch óta annyira jó irányba mentek volna el, mert egyáltalán nem...), akkor ott volt a Valve Portal 1-2-je (az sem épp tegnap... XD), ezen kívül szinte az összes többi játék valami 2000 előtti cím felújított változata volt, vagy szimplán az eredeti játék, változtatások nélkül. (A '97-es Curse of Monkey Island még mindig ugyanakkorát üt, mint anno 12 évesen, ami azért nem semmi. :D) A Witcher trilógia érdekel még, de mondjuk hozzáteszem, hogy az is leginkább az eredeti könyvek szeretete miatt, szóval ha az valami teljesen original hack and slash lenne, szerintem hozzá nem nyúlnék, mert önmagában annyira nem csigázna fel. ^^" Külön tetszik egyébként, hogy Zoly (ő beszélt a videóban? XD sosem tudom megjegyezni, melyik Otherworldös melyik XD) kitért arra, hogy "a mai játékokból teljesen kiveszett a humor", mert igen, leginkább ezért nem vonz a többségük. Engem nem az érdekel, hogy melyik mennyire realista fizikát használ, hány kommandóst kell kilőni, meg mit tudom én micsodák, én egy Sonic-nyúl akarok lenni egy bazookával, akinek a főellensége egy nerd-teknős. :lol: Miért? Mert kommandós a valóságban is lehetnék (max a fél életem rámenni a képzésre XD), de Sonic-nyúl nem. XDDD Mondjuk érdekes, hogy ebből a szempontból a játékipar pont az inverze az animéknek: amíg utóbbiak nagyrészt ilyen slice of life, meg fanservice "hihihi-hahaha" irányba mentek el (aztán ha kijön egy olyan darkosabb darab, ami a 80-as években standard volt, akkor még a fandom is azon kezd el nyafogni, hogy "fú, gyerekek, nem lesz ez túl....controversial?", lásd most a Kaifuku Jutsushi no Yarinaoshi esetét), addig a játékok meg úgy látom annyira bizonyítani akarták a sok fúdekomoly FPS, TPS és hasonló darabbal, hogy ők aztán rohadtul nem gyerekeknek készülnek már, hogy közben elfelejtettek szórakoztatni. Na mindegy, lehet ez csak egy újabb jele annak, hogy Zoly (meg én is XD) öregszünk, de ez a fenti videó annyira a szívemből szólt, hogy muszáj volt megosztanom.
Kép

Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 547
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Dodgers » 2021.01.17. 21:12

Igazából a játékos téma a PS3/X360 korszakban kezdett el félre siklani, amikor a HD játék fejlesztés akkora technikai és anyagi nehézséget rót a fejlesztőkre, hogy egész stúdiók és műfajuk szorultak háttérbe vagy szűntek meg, míg a nagyhalak inkább arra mentek rá, hogy az igazán populáris franchiseokat és műfajokat erőltessék. Ennek következtében lett pölö a sok Gears of War/Call of Duty/GTA klón, vagy éppen azok a "mozis" játékok, amelyek az Uncharted sikerén felbuzdulva eltalálták, hogy akkor most ők is eljátsszák a faux-Hollywoodot, mindezek meg ugye nem jártak kéz a kézben a hagyományosabb, gameplay-központú játékdizájnnal, mert az a fajta barrier-of-entry túl magas volt ahhoz, hogy meg tudd venni a Kiss Pistikét a legújabb epikséghez.

Vagy éppen Ötvös Ödönt a legújabb, mélyen szántóan magvas nem-filmedhez, mert ebben a generációban lett eltalálva az is, hogy a játékok igenis felnőtt médiumnak számítanak, ezt pedig ugye csak úgy lehet elérni, ha minél jobban vannak majmolva a nyugati kasszasiker filmek. Egy Contrával vagy Sonic-al nem lehet bizonyítani ezt az érettséget, tekintve a példák történeti egyszerűségét és -nem mellesleg- a gyerekek által is élvezhető játékmenetét, és egyébként éppen ezért volt anomália a Dark Souls sikerere, mert abban a lore hiába van túlnyomó részt a saját értelmezésedre bízva, a gameplay mégis akkora fókuszt kap a nehézségével, a bossok patternjeivel és miegymással, hogy effektíve a visszaszorult "játékos játék" élmény miatt lett sikeres. Emiatt, meg amiatt is, hogy hiába volt erőfeszítés arra, hogy a játékok faux-Hollywood legyenek, ha egyszer nagyon sok esetben egy B, sőt, nem ritkán C kategóriás sztorikat akartak eladni a közönségnek, és az így kialakult ellenvetésnek is tudható be, hogy a PS4/Xbox 1 generációban, pontosabban 2017 körül ismét előtérbe kerültek a nem-AAA és nem-indie kategóriák. Akár tíz évig tetszhalott franchiseok támadtak fel, elveszettnek hitt műfajok kaptak ismét bizonyítási lehetőséget, és belendült annyira a HD játélfejlesztés, hogy a kis halak ismét merjenek próbálkozni.

Épp ezért nem értek igazán egyet azzal, hogy az animék hasonló mélymeneten mentek keresztül, mert 1.) igen, "Titkos nem néz animét" :P, 2.) a játékoknál nem igazán az ízlés változása okozta a bajt, hanem az, hogy jött a HD korszak, ami alapjaiban rengette meg az addig betonbiztosnak hitt játéktervezési- és fejlesztési fogásokat. Az sokat elmond, hogy az PS3/X360 korszak kézi konzoljai, a DS és a PSP voltak a pre-HD korszak igazi utódai, mert azokkal a masinákkal szemben nem voltak olyan szigorú követelmények támasztva a "mitől lesz menő egy modern játék" témakörben - jól jelzi ezt a például, hogy HD konzolokon a JRPG-k kezdtek visszább szorulni a PS2 korszakban is meglévő bőség után, míg a kézi konzolokon vígan élt tovább a műfaj. Ott nem számított se ódivatúnak, se nem került tetemes költségbe összehozni egyet. Ehhez képest az animék terén szvsz maximum annyi változás történt, hogy a streaming szolgáltatások miatt most már nincs az, hogy egy adott szezon bizonyos része egyáltalán nem, vagy csak később jut el hozzánk: most pár kattintásra van egy szezon teljes kínálata, és hiába van minden szezonban x százalék rossz/feledhető cucc, régen is voltak olyan szezonok, amikben csak 1-2 jobb cím volt, a többit meg elnyelte az idő. Az áll persze, hogy kevesebb a 10/10 potential cucc, de szerintem minden médiumban el kell fogadni azt, hogy nem a 9-10/10 az alap mérvadó, hanem a 7/10.

(Btw Zoláyról mindig az jut eszembe, hogy szerintem Yahtzee és Puzsér zabigyereke, az előbbi gyors beszédtempója és az utóbbi "én vagyok a fasza gyerek kritikus" egója miatt)
Kép Kép

Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1057
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Ricz » 2021.01.17. 22:42

A videó alapvetően egy ivós játéknak is megfelelne, de hamar a detoxba kerülne bármelyikünk, ha meg kéne húzni egy felest valahányszor Zoly azt mondja, "köszönöm".

Amúgy sok puffogtatás nem éppen komolyan vehető, rengeteg halvaszületett és megvalósulás után elhalt ötletet sorol fel, de pl. olyasmiről szó sincs, hogy a Bethesda fizetős modokat akart, vagyis monetizálni a közösség által gyártott tartalmat. Vagy Peter Molyneux-t, a játékvilág legnagyobb ígérgetőjét és szemfényvesztőjét egy zseninek nevezi, holott az ember kábé a felsorolt gyomorforgatások mintegy negyedét maga is elkövette, és ez nem mostani generációs dolog, hanem 20-21 éves legalább, mert ott volt a Dungeon Keeper és a Project EGO-ként indult Fable is, amelyek végeredményben nem lettek rossz játékok, de messze a beígért minőségtől és tartalomtól elmaradtak, ahogy a későbbi Black and White is. Szal, szépen elmondja valójában mennyire is van képben. De pl. a Bethesda helyzetével semennyire, mint játékfejlesztő stúdiók, erről sorozatos tanúbizonyságot ad a sorozatos felhomályosítások ellenére is.

De pl. a DLC-dömpingről se nagyon esik szó, hogy pl. a Paradox rendre csonka, a teljes játék tartalmának, mint egy 30%-át kitevő, bugos, átgondolatlan menetű grand strategy-ket ad ki, ami tele van broken lehetőségekkel, és ahogy jönnek a nagyobb DLC-k, a foltozgatással úgy lesz egyre kuszább és zavarosabb is nem csak a játék maga, de a kód is, ami viszont okoz sokszor elég sok érdekességet. Pl. azt a mai napig nem foltozták ki, hogy az AI folyamatosan masíroztatja mindenfelé az egységeit, így ha azt tapasztalod mid-game, hogy lassul a játék töltése, az ezért van. Csak az a megoldás, ha felszámood az erre potenciális államokat...

Voltak mélymenetei a játékiparnak, de a felsoroltak nagyjáról eleve úgy beszél, mintha mindvégig velünk maradtak volna, most élő próbálkozások lennének a lehúzásra. Illetve Phelan is beszólt, hogy a kiadásról sokszor nem a fejlesztő, hanem a kiadó dönt, és ha a befektetők pénzt akarnak már látni, akkor bizony kinyomják bármi áron a félkész játékot, aminek egyéb gyerekbetegségei is vannak, lásd a Cyberpunk 2077 vagy ami a crunch-ot illeti. Az, hogy feministák és olyan tagok támadják mindenféle jött-ment indokkal az ipart már nem lep meg. Joe Lieberman megvann még a Doom és GTA ellenes felszólalásaival? Az se ma volt pedig. Csak a femik a bántalmazástól a perifériás agymenéseken át (mint hogy ne viseljenek egyes fantasy népek állatbőr ruhát) mindent felsorakoztattak. A TLOU2 esetében a mai napig nem látom értelmét annak, hogy miért kellett az ellenfelet annak beállítani, aminek - merthogy történetmesélési szempontból semmi nem indokolta. Elliét igen, azt azért kibontották, de a másikét inkább azért választották így, hogy vele az átlag még véletlenül se szimpatizáljon ahhoz az üzenethez, amit közvetíteni szeretnének. De előadja a jómadár, mintha ez lenne a történetírás alfája és omegája. Aha, persze...

Hogy mennyire veszett ki a humor a játékokból az már más jellegű kérdés. Elég sok grim dark vagy kvázi-filmes cím született, de egy bohókás játékkal előrukkolni maximum az indie piac volt képes. A legtöbb humor átment a refenciázásba vagy az easter eggekbe, és ezzel ki is fújt a mutatvány a nagy játékoknál. A generációhoz tartozó viccesebb és parodisztikusabb darabok is (lásd Saints Row 4) eléggé elment a "komolykodjunk" irányba, miközben a slapstick és a különféle izmusos poénok azért megmaradtak, de egy faék egyszerűségével vannak már elsütve. Lehet mutogatni, hogy "hurrdurr kiégtek a humoristák", miközben ha azt nézem, hogy Zoly humora mint változott csak mellette az elmúlt 5 évben, akkor nem lesznek nagy megfejtések, és erről a tweetjei is jelentős mennyiségben árulkodnak. Mert ha rajta múlna, a 80-as évek B-kat. cheesy egysorosain túl nem nagyon hallanánk mást.
"A vérfürdő a második legkimerítőbb tevékenység a futball után."
Kép
MAL || Biblioteca

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6033
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2021.01.19. 02:58

Dodgers írta:
2021.01.17. 21:12
Egy Contrával vagy Sonic-al nem lehet bizonyítani ezt az érettséget, tekintve a példák történeti egyszerűségét és -nem mellesleg- a gyerekek által is élvezhető játékmenetét[...]
Igaz, bár ehhez még annyit (meg közben találtam egy újabb idevágó OW videót XD), hogy ha viszont anno megjelent egy úgymond "felnőttesebb tartalmú játék", jellemzően az is messze bevállalósabb volt, mint ezek a mai "hollywoodi filmsémára épülő" (és cserébe ugyanannyira behatárolt keretek között mozgó) játékok. És akkor az említett videó, nyugi, odatekertem a számunkra most fontos utolsó 3-4 perchez, nem kell az egészet végignézni. XD (Bár önszorgalomból éppen megtehetitek, nekem pl. ez a játék totálisan kimaradt anno, úgyhogy érdekes volt legalább így utólag gameplay/elemzés videó formájában "végigvinnem". XD) Szal na, Zoly megint csak szívemből szólt, mondom ezt úgy, hogy természetesen tisztában vagyok vele, hogy ő sem egy tévedhetetlen félisten, vagy hogy Dodgerst idézve "Puzsér-szindrómában" szenved és hasonlók. XD
Kép

Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1057
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Ricz » 2021.01.19. 05:33

Titkos írta:
2021.01.19. 02:58
nekem pl. ez a játék totálisan kimaradt anno, úgyhogy érdekes volt legalább így utólag gameplay/elemzés videó formájában "végigvinnem". XD)
Én játszottam vele annak idején. Egyszerű, de baromira nem nagy szám, csak Zoly nyalva fel a kuriózuma okán, ami annyira nem is kuriózum. Már az Atarira is voltak pornójátékok, elég ehhez AVGN-t felhozni vagy hazai vizekről Membert (amiben kollaboltam egy kört). Alapjáraton egy porn industry simulator, amiből annyiban igazat adok, hogy hatalmas a váltás a játék két területe közt, de ez eleve ezzel is kezd, mert mi másért kellene filmezned és fényképezned Lulát? Ma a Sonico ugyanilyen, csak a felnőtt tartalom nélkül, vagy a kínaiak által készített Super Star, amit egyszer az Animagazinban is kiveséztem (és abban sincs nagy felnőtt tartalom, csak 3 jelenet, de nem is ezen vérzik el, hanem ott, hogy sovány és szar).

Saját korában a Lula volt az egyedüli, ami nem arra ment rá, hogy tease-eljen vagy neked kell lenni a numerakirálynak, és ezzel el is mondtam, hogy miben vot egyedi. És jellemzően ezt sem bolti polcokon árulták nagyáruházakban, mint azt elmondhatja magáról a FreddyD által bemutaott Lula 3D vagy a Leisure Suit Larry 7. része,a Love for Sail vagy a Magna Cum Laude.

(És akkor még a meglévő játékokhoz készített szexmodokról nem beszéltem, de nem isakarok, mert akkor sose lesz feneke a nyúl üregének.)
Titkos írta:
2021.01.19. 02:58
Dodgers írta:
2021.01.17. 21:12
Egy Contrával vagy Sonic-al nem lehet bizonyítani ezt az érettséget, tekintve a példák történeti egyszerűségét és -nem mellesleg- a gyerekek által is élvezhető játékmenetét[...]
Igaz, bár ehhez még annyit (meg közben találtam egy újabb idevágó OW videót XD), hogy ha viszont anno megjelent egy úgymond "felnőttesebb tartalmú játék", jellemzően az is messze bevállalósabb volt, mint ezek a mai "hollywoodi filmsémára épülő" (és cserébe ugyanannyira behatárolt keretek között mozgó) játékok. És akkor az említett videó, nyugi, odatekertem a számunkra most fontos utolsó 3-4 perchez, nem kell az egészet végignézni. XD
Ami egyébként ritka nagy faszság és hazugság is a részéről, mert
- ott volt a Leisure Suit Larry-széria, ami csak az utóbbi 15-20 évben kapott egy spin-offot, egy remake-et a legelső játékból és a széria folytatását, a Wet Dreams-t. Le is húzták ezeket gyakorta, a Magna Cum Laude spin-off pl. annak idején is csak 60% körüli értékelésre futotta az egyik gamer magazintól és az akkortájt jelent meg, mint a Doom 3. A remake nem váltott ki különösebb visszhangot, ellenben a legutóbbi installációt úgy lerántották a sárgaföldig a szexizmus miatt, hogy arról koldult, mikor a sorozatnak kábé ez a védjegye: egy fehér öltönyös faszi, aki elhiszi magáról, hogy b**ott jó giggolo, közben a legnagyobb vicc (szegény Johnny Bravo mit kapna most).
- ott van az indie fejlesztésű Boobs Saga, ami a Bloody Boobs szellemi utóda és egy orosz csávó rakta össze, annak a szerelemprojektje. Lényeges, mert a Lula is úgy indult korában, ahogy az indie-k.
- Agony? Scorn? Amelyek egyébként horrorjátékba vannak beoltva? Khm, jellemzően nem finom lelkeknek való megvalósításokkal.
- What under your blanket? 1-2 (maszturbáló szimulátor).
(Viszont meg vagyok lepve, hogy egy tornaruhás lolival rohangáló és időseket lefejelős Yohjo Simulatornak már nem jutott ezen az alapon.)

A "hentai szarokat" meg két részre lehetne szedni, hogy mi a francot ért alatta, mert még twitteren se volt méltósága a barom állatjának kifejteni.
1) A Hentai Mittoménmi című széria, ami jellemzően Unity assetekből pár óra vagy nap alatt összetákolt cuccok, akár a Csúb által bemutatott The Last of Waifus vagy a Hentai Nazi, amiket átlag 2 euróért fosnak ki magukból.
2) Bármi, ami animés stílusú rajzolással bír, de nem feltétlenül kell azzal bírnia.

És a 2) ponthoz megragadnám, hogy a 2000+ Steam könyvtáramat most lekérdeztem most, csak "szexuális tartalom" címkére. Olyan címek kerültek bele, mint a Helltaker (amiben max annyi, hogy Judgement láncos artja), Sakura Clicker (lol, mert csak mutatósak a lányok, meg át lehet öltöztetni őket, amikért vedd meg a DLC-ket), Mafia 2 (talán ha van egy jelenete?), Life is Strange 2 (szintúgy van egy minimális része, amiben pár jelenet), KurtzPel (dude, ez hogy?), a Green Hell (ami egy survivor szimulátor, szóval wtf), Dragon Age: Inquisition és a 2, Outlast 2, Assassin's Creed: Odyssey... Szóval a szexuális tartalmat elég erősen lazán kezelik.

Kimondott felnőtt tartalomra meg a Kagura Games kiadásai mellett vannak VN-ek és indie fejlesztések, és most a teljesség igénye nélkül pár:
- Breeders of Nephilim (ha egy kis monmusu bestialitás kell),
- Monster Girl Island: Prologue (szintúgy),
- Kaede the Eliminator (amiben annyi a szexuális tartalom, hogy lehet meztelenül irtani a rohangáló túlméretes abortuszszökevényeket, két hullám közt pisilni és kakálni, és kábé ennyi),
- Ai * Shoujo (és bármi ami Illusion Games, mint a 3D Custom Lady Maker vagy a Custom Order Maid 3D2 is),
- Breeders Village, Isekai Haramase Harem Party, Monster ga Shihai és hasonló nukigék,
- Futa Fix Dick Fine and Dash (ha esetleg a péniszes lányok nem lettek volna elegendőek a Cyberpunkból),
- a OneOne1 készítette RPGM játékok, mint a Kunoichi Tsubaki, Ideology in Friction, The Heiress, Dark Elf, Killing Time, Meritocracy of the Oni & Blade... (amik kábé cum bucket neveldék),
- vagy más RPGM alapú sztori-centrikusabbak, mint a Material Girl...

A fentebb felsoroltak nagyját egyébként a DLSite-on lehet kapni (pl. a Kaede), a "cum bucket neveldének" jellemzettek és a húzósabb címek, mint a Futa Fix, a Chromo XY (az európai Dharker Studios VN-je) azok ingyen le is szedhetőek az F95Zone-ról, ami kifejezetten erre állt rá, hogy felnőtt tartalmú cuccokat tesz közzé, javarészt indie-ket, többféle platformon (Win, Mac, Linux) és többféle motorra ágyazva (Ren'Py VN-motor, RPG Makerek, QSP Player, Twine HTML, Unity, vagy épp saját fejlesztésű engine-ek).

Továbbá a felsoroltakkal kapcsolatban, sokra jellemző, hogy van 18+ DLC-je, mint a Nutaku-ról szalajtott Crush Crush-nak és párjának a Blush Blush-nka (előbi közönsége a srácok, utóbbinak a lányok) vagy éppen a Nekoparáknak, míg egy csomó másiknak a discussions fórumba kell nyúlni a 18+ patch-ért, mint a "cum bucket neveldéknek", mert ugye a Steam megvágja a tartalmat. A Nekopara esetében a Vol. 1-nél nem volt észrevehető a kivágás, a Vol. 2-nél igen. A Grisaia-címekben a Fruit/Labyrinth/Eden-trilógiáját csak patch-elni lehet (a Phantom Triggerben már nincs ilyen tartalom, szóval az kiesik).

TL;DR
A videó végi kijelentés elég szépen megtestesíti azt, amit mostanában Zoly leművel: ismerethiányosan hatalmas pofával tudatja a világgal cikornyás köntösben, hogyneki Dunning-Kruegere van és mindenki más b@ssza meg, ha máshogy gondolja. (És jelenlegi témától függetlenül, nagyon látszik, miután történelmi vonalon párszor már helyretettem az ipsét, és még mindig nem tanul. A végén még Magyarországnak is lesz egy QAnon-pátriárkája, fuck yeah.)
"A vérfürdő a második legkimerítőbb tevékenység a futball után."
Kép
MAL || Biblioteca

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6033
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2021.01.31. 11:55

Tök más, csak már nem először látom YT-n anime opening alatti kommentekben: lemaradtam valamiről, időközben divat lett utálni a K-popot? Akármikor van egy K-pop csapat által énekelt opening/ending, jönnek az ilyen "The first time I'm enjoying something that is labaled as Kpop" meg hasonló köpködések. A legjobb az, amikor szembeállítják az anime fant a K-pop fannal, mintha a kettő kizárná egymást. "Mocskos koreai ne nyúljon a szent japán rajzfilmhez", vagy mi emögött a mozgatórugó? Fel nem bírom fogni, főleg, hogy hangzásra is teljesen olyan, hogy ha külön nem nézel utána, fel sem tűnik, hogy ez most milyen nemzetiségű csapat, mivel japánul énekelnek, a zenei hangzás, stílus meg végképp semmiben nem különbözik egy J-pop csapattól, legalábbis számomra egyáltalán nem feltűnő. (A JoJo-tól nem kaptak agyfaszt, ahol minden ending valami "mocskos nyugati együttes" száma? :D)
Kép

Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1057
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Ricz » 2021.01.31. 15:02

Titkos írta:
2021.01.31. 11:55
lemaradtam valamiről, időközben divat lett utálni a K-popot?
Le (túl sokat kockogtál), már 1 vagy 2 éve megy, de igazából ez "a hangot kapott selyemfiú-gyűlölet", mert annak idején szintén volt egy hullám a Backstreet's Boys-zal és a többi műbandával szemben, amiből hazánk is alaposan kivette a részét a 90-es években, és fosták magukból az ilyeneke, mint a Fiesta (aminek a énekese egyenesen a Junkies punk-rock bandából érkezett, olyan számokkal a háta mögött, mint "Miattad iszom, te állat" vagy az "Ennyi kell", plusz ott a korabeli kép, ami így plusz WTF).

Külön poén, amikor a kpop stanek betámadták az Amerika kapitányt alakító színészt, hogy ne merje használni a "BTS" betűtriászt, ha annak semmi köze a bandához. Aztán morogtak, hogy kikötöttek a hülyéken röhögős reddit threadekben, mert a "BTS" régebb óta a "behind the scenes" rövidítése, minthogy a zenekar egyáltalán létezik. Szóval, mint általában minden szubkultnak betegsége, a leghangosabbak nem épp a legértelmesebbek is egyben, emiatt körülbelül olyan cirkuszi látványosságok, mint az Elefántember volt. Aztán ehhez hozzájön a selyemfiúság, a popzenével szembeni nemtetszés, meg egy csipet xenofóbia, és máris kész a vészbanyák üstjének tartalma.
"A vérfürdő a második legkimerítőbb tevékenység a futball után."
Kép
MAL || Biblioteca

Avatar
annarancs
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 587
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:
Tartózkodási hely: a danmei pokolban

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: annarancs » 2021.01.31. 15:16

Annyit fűznék még hozzá, hogy egyébként sem a magaskultúra netovábbjáról beszélünk a futószalagon gyártott előadókkal és a zenei szempontból sokszor igénytelen számokkal (tisztelet a kivételnek), szóval nem csoda, ha egyesek nem nézik jó szemmel, ahogy egyre inkább meghódítják a japán piacot (is). Egy anime főcímdala kiváló lehetőséget nyújthat a reklámozásra, és ezzel a koreaiak is tisztában vannak. Persze pont azokat a k-pop/k-rock csapatokat nem akarják animék révén népszerűsíteni, akiknek én is örülnék (Dreamcatcher vagy DAY6 anime op/ed when??? oh wait, Dreamcatcher már van). :'D Itt egy tavaly szeptemberi videó egyébként, ahol a koreai (kötődésű) előadók által énekelt/szerzett főcímdalokat rangsorolják.

Avatar
Risa
Profi
Profi
Hozzászólások: 255
Csatlakozott: 2017.06.23. 20:01
Tartózkodási hely: 井戸の底

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Risa » 2021.01.31. 22:12

Ez amúgy tök fura, mert én az utóbbi fél évben nagyon megszerettem a Blackpinket (szerintem állati tehetséges csajok, és tök jó számaik vannak, talán egyet se tudok mondani, amelyik ne tetszene valamilyen szinten), és pont azt veszem észre youtube-on, hogy nagyon sok, teljesen más zenei ízlésű embereknek is bejönnek (pl. ilyen metál arcok is belehallgattak a számaikba, aztán mire észbe kaptak, már a rajongóik lettek XD). Úgyhogy nekem egy ezzel teljesen ellentétes élményem van mostanában.

De az is igaz, hogy rajtuk kívül szinte semmilyen más kpop együttest nem hallgatok (hacsak a nagy öreg BigBanget nem számoljuk bele), úgyhogy nyilván nincs túl nagy hitele annak, amit mondok.

Avatar
annarancs
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 587
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:
Tartózkodási hely: a danmei pokolban

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: annarancs » 2021.02.01. 12:34

Talán kicsit erősen fogalmaztam az előző hozzászólásomban, elnézést. :D Azt nem tagadom, hogy sok a tehetséges előadó, de nem feltétlenül tudják mindig megmutatni a tudásukat, vagy mert nem olyan számokat énekeltetnek velük, vagy ami még zavaróbb számomra: gyakran 7+ tagból álló csapatok részei szegények, így alig jut nekik egy-két sor számonként. Ebből a szempontból nagyon jó a Blackpink helyzete, hiszen van elég idő a dalokban mind a négy lány erősségeinek a bemutatására. A relatív kis létszám miatt (is) működik olyan remekül például a Mamamoo és a Red Velvet is, vagy mondjuk a fiúcsapatok közül a Winner. :D

Avatar
Risa
Profi
Profi
Hozzászólások: 255
Csatlakozott: 2017.06.23. 20:01
Tartózkodási hely: 井戸の底

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Risa » 2021.02.01. 19:44

Jaj, nem, én csak arra reagáltam, hogy én a "kpop ciki" megnyilvánulásokból látok kevesebbet, és pont azt látom, hogy mennyi embert beránt mostanában. :D

De amúgy meg vszeg nem is véletlen, hogy eddig igazán csak a Blackpink fogott meg. XD Az szerintem is gáz, amikor van - teszem azt - kilenc tag, és még csak nem is arányosan oszlanak el a soraik. A múltkor láttam egy BTS lyrics videót, és az egyik srácot tökre megsajnáltam, mert kb. egyszer jutott szóhoz a dalban, valami egészen rövidke sor erejéig. :S
Meg hát persze az se szimpi, hogy milyen elvárásokat támasztanak a pop idolokkal szemben az ügynökségek. Rémlik valami olyasmi, hogy egy lány sem mehet negyvenöt kiló fölé, lehet akármilyen magas. :?

Avatar
annarancs
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 587
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:
Tartózkodási hely: a danmei pokolban

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: annarancs » 2021.02.01. 22:11

Risa írta:A múltkor láttam egy BTS lyrics videót, és az egyik srácot tökre megsajnáltam, mert kb. egyszer jutott szóhoz a dalban, valami egészen rövidke sor erejéig. :S
És akkor most képzeld el, hogy van, akit 3 mp erejéig hagynak egyedül énekelni egy számban... de ez a lány, illetve ez a másik sem túl szerencsés, még ha elvileg túloznak is kicsit a videók (nem sok Loonát hallgatok, nem tudom cáfolni vagy igazolni a dolgot). Persze el kell fogadni, hogy ezekben a csapatokban nem mindenki azért van ott, hogy énekeljen vagy rappeljen, nem hiába létezik a táncos pozíció (main, lead dancer), de ettől még szomorú a dolog.

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6033
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2021.02.08. 19:48

Köszi a válaszokat! :) Én messze nem vagyok amúgy ennyire benne a zenei életben, nem ismerem a koreai együtteseket, számokat, stb., szimplán csak előbb ennél, majd ennél a videónál figyeltem fel arra, hogy a kommentekben megy a köpködés a K-popra. Elsőre amúgy fel sem tűnt, hogy mi a bajuk, ott gondolkoztam magamban, hogy "Srácok, mi a gond, mindannyian szeretjük a J-popot, nem?", aztán jobban megnézve: "Jaaaj, hogy ez K-pop, én kérek elnézést, annyira különböző a két zenei stílus, nem is értem, hogy nem vettem észre... :dirr: XDDD" Azt a részét mondjuk valamilyen szinten megértem, aki arra allergiás, hogy a koreaiak ne "foglalják el" az openingeket/endingeket a japánok elől, de igazából felőlem indonéz, vagy zambéziai is lehet az előadó, ha amúgy jó a dal. :D Annarancs linkje egyébként remekül bemutatja, hogy azért voltak itt már koreai előadók korábban is szép számmal, méghozzá igen népszerű címeknél is (Bleach, One Piece, stb.), csak valahogy akkor még vagy nem volt erre a témára rápörögve a fandom, vagy nem tudom... Ricz meg említi a Backstreet Boys-t, hogy "a nyálfiúkat már akkor is utálták egyesek", igen, ez rémlik nekem is azokból az időkből, de ha már itt tartunk, ők is jegyeznek ám egy OP/ED párost. :lol: Na mindegy, amúgy elhiszem, hogy huszonhatodjára már unalmasak ezek az egy kaptafára íródó számok, csak fura volt, hogy már megint a popdalokat cseszegetik, lehetne egyszer a változatosság kedvéért valami "tiltsuk be a gagyirockot" vagy ilyesmi, csak hogy én is örömködhessek. :-P XD
Kép

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6033
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2021.02.08. 20:37

Ja igen, illetve egy tök más téma, de romanizációk. XD Ezek van, hogy idővel változnak? Mert tisztán emlékszem, hogy pl. a TLR-es Momo nevét sokáig mindenhol "Velia"-nak írták (sok helyen még most is így található meg), aztán ahogy nézem a Wikit, ott már "Belia", ugye utóbbi a helyes, mert így jön ki az in-joke, vagyis hogy a királyi család minden tagja vagy a Sátánról, vagy legalábbis valamilyen démonról kapta a nevét. (Momo pl. Belialról. Aki mondjuk a szöveg gyors átfutása alapján kb. szintén a Sátán, csak más név alatt... XD)

Csak azért kérdezem, mert most ugyanezt játsszák el a Re: Zero Betelgeuse nevű karakterével, aki hirtelen Petelgeuse lett, aminek mondjuk semmi értelme, pláne úgy nem, hogy épp múltkor néztem egy videót arról, hogy a Re: Zero esetében nem ő az egyetlen kari, aki egy csillagról/bolygóról kapta a nevét, ergo így a japánok a "fals romanizáció" során a saját utalásukat/poénjukat nyírták ki. Redditen is ment erről az elmélkedés:

"A lot of letters are pretty similar when it comes to annunciation in japanese. Most common example is 'r' and 'l', mostly because there is no differentiation in Japanese characters.

But there is a 'Be' and 'Pe' character. The other problem is that the starting consonant of Petra and Betelgeuse are obviously annunciated differently in the anime, so I wonder what spelling the VAs were actually provided with."

"isn't pUck also pAck instead"

"Petelgeuse (or Petergeuse, i don't know) is the official name of him.. it's a bit hard to differentiate Pe and Be in Japanese especially katakana names like that"

Ugye a legtöbb post arra hivatkozik, hogy "ez a hivatalos írásmód a hivatalos japán oldalon", de...nincs arra mód, hogy ilyen esetekben az angol átírást felülbírálja valaki olyan, aki tud is angolul? :dirr: Mert nekem eléggé úgy tűnik, hogy sok nevet a japók afféle: "LOL, mit tudom én, írd át valahogy, jó lesz az!" szellemben "angolosítanak". A "Velia" is sokáig azért volt V-vel írva, mert "ez a hivatalos név", aztán mostanra hogy-hogy nem, csak visszacserélték, lehet azóta a hivatalos angol manga is elért eddig a karakterig és B-vel írta a nevét, vagy nem tudom... XD

Olyan neveknél egyébként igyekszem nem pörögni ezen a témán, ahol kb. mindegy az átírás (pl. a Code Geass-nél ugyan idegesítő, hogy "Kallenezik" a "Karen"-t, de a név elvileg nem jelent semmit, szóval mindegy, ahogy a Killing Bites-ban sem tudni pontosan, hogy akkor most "Elza" vagy "Eruza", de elvileg az utóbbi XD), viszont ahol eleve van valami jelentése, vagy egy "in-joke"-hoz kötődik a név, ott szétmarom az arcom rajta, ha ilyen látványosan "félrefordítják". (Ahogy Ricz írta pl. tegnap a VN topicban az Utawarerumonónál, hogy sikeresen félrefordították a főszereplő nevét, ezzel kinyírva az ainu kultúrára vonatkozó utalást.)
Kép

Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1057
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Ricz » 2021.02.09. 09:30

Erre a romanizációs kérdésre az Aniplex of America válasza jut eszembe, mikor a fanok elkezdtek háborogni, hogy a Fate/Stay Nightos Saber miért lett Artoria helyett Altria. A válasz úgy hangzott: "Megkérdeztük, hogy át lehet-e így írni a nevet. Ők azt felelték, hogy igen, át, szóval lett és marad ez." Amiben egyébként az a vicces, hogy
1) Azért Artoria, mert Arthur királyról beszélünk, pontosabban annak a női bőrkötéséről, így adja magát, hogy a név is nőiesítve szerepel.
2) Aki egy kicsit is figyeli a japánt, az már észrevehette, hogy bizonyos kérdésformáknál a válasz nem féltelenül takarja a mögöttes szándékot, de azt sose fűzik hozzá. Jelen esetben van az, hogy "igen, a kérdésedre a válasz az, hogy romanizálható Altriának, csak nem helyes." De feliratokban is sokszor előfordul, hogy egy-egy feltett kérdésre a "hai" pont hogy nem helyeslés, hanem az ellenkezője, olykor tiltás vagy tagadás. Pont ezért.

De a Fate-nek is voltak hasonló agymenései, mikor a MAL-on valaki átirogatta a romanizációt pl. Toosaka Rinra Tohsakáról (ami egyébként Tou lenne, de nyolc), vagy Kotomine Kirei lányának nevét Caren Hortensiáról Karen Ortensiára. "Mert ő jobban tudja."

A másik ilyen, ami eszembe jut, az a Tensei Slime. Sok esetben kell a light novel is mankónak, mert úgy derül ki valaminek az értelme. Például az országok nevei ilyenek. Nyugatra vana Szent Lubéliusz Birodalom, amit írtak át már Rubéliusznak, Rubéliosznak meg sok mindennek, de a szent neve egy utalás a fényre (luminus). A másik ilyen, amit jó ideig Falmuth-nak vagy Falmouth-nak írtak, aztán elkezdték javítgatni Farmus-ra, mert kijöt egy kötet, amiben jobban taglalták a vidéket, és ott derült ki, hogy Farmus lenne, mert a mezőgazdaság az erősségük, és amikor majd nevet váltanak ennek az iparágnak a felturbózására, akkor lesznek Farminus.

De szintén ilyen amúgy - és tele van vele - az a Legend of Galactic Heroes. Mivel a Szabad Bolygók Szövetsége hemzseg a mindenféle nációtól, egy névnek akár 4-5 romanizálása is lehet, attól függően ki fordította, milyen kiadást élt meg és a többi. Az egyik legszemléletesebb példa a vietnami-francia származású Nguyen Van Thieu. A kommentárban is szerepel, hogy a neve egy valóban létezett és élt dél-vietnami tábornoké. De a csillagrendszerek is ilyenek, hiszen Amritsar az a Central-Anime fordításában Amlitzer volt, pedig a csillagrendszer neve egy északnyugat-indiai városra utal. És így tovább, hosszú lenne kilistázni mindet, amiben birodalmiak is lennének, mert hát ott sem egyértelmű, hogy Mittermeier vagy Mittermeyer.

Vagy Harlock, akiből már ideje Herlock lett, ami azért furcsa, mert a japán nyújtott "ha"-val írja (ハーロック), jelezve, hogy az a-t kell nyújtottabban mondani. Herlock esetében mindenhogy mondod, csak "a"-val nem, és azért is problémás, illetve fontos, mert a japánok a külföldi szavak honos kiejtése szerint írják a katakanákat. Mintha mi a Bordeaux városát Bordónak írnánk, "mert kiejtés törvénye".

És itt van a kutya elásva. A leggyakoribb problémák a "v-b" és az "r-l" hangpárosokkal szokott lenni. Momo esete nem egyedi, elég csak arra gondolni, hogyan énekli mondjuk Shirakami Fubuki azt, hogy "Venus", és nagyon könnyű pl. "pénisznek" hallani, amiből aztán rögtön mémet is csináltak. Pedig az írásmód az ヴィーナス (a wa mellett van a kicsi i és a nyújtás, jelezve, hogy vá helyett vé a kezdőhang). Viszont Momot nevét eleve "B"-vel írták a nyers mangákban, és a Velia az vagy hangzás alapján az animéből honosodott, miután valaki auto pilot módon ment végig rajta, vagy csak nem vágta, hogy miről van szó. (Ilyen "auto pilot fordításokkal" találkozok mostanság eleget a hivatalos fordításokban, mint amikor a -tachi, vagyis valaki sokadmagával megy el, az automatikusan "and the others" lesz, abban az esetben is, ha csak ketten mennek el és csak az egyiket nevesítik, hozzátéve a tachit.)
SPOILER
(Amúgy Beliált a Sátán egy másik köntösének nevezni... Titkos, akarsz-e téged megszégyenítő hosszúságú értekezést a közel-keleti vallások szinkretizmusáról?) :dirr:
Betelgeuse/Petelgeuse esetében is a P-s változatot látom, vagyis karika van a vonal felett. Ettől függetlenüla neve maradhat utalás, mert nem torzul annyira az írásmód, mint azt tette az új Utawarerumono VN-kiadásban Hakuouro/Hakuowlo esetében.
(És pont ezért találom retardáltnak a Magyar helyesírási szabályzat keleti nyelvekről szóló részét, hogy "kiejtés szerint írjuk, de a latin betűseknél megtartjuk az eredeti írásmódot". Az orosznál ráböknek az átíró táblára, de sok -ij végződés nem szerepel írásban, egyes hangokra meg az a válaszuk, hogy "beszélj oroszul hozzá". És nem vicc, legit ezt a választ kaptam, amikor még a zenesuliban évekkel ezelőtt a kottatár orosz anyagait kellett rendszerbe vezetnem. Az arabisztikások az arab nevek átíerásán szörnyülködnek, a kínairól már nem is beszélek, mert valamiért még mindig a postai romanizáció magyar kiejtés szerinti átírását erőltetik, ami egy "csodálatos" clusterfuck, ha vissza akarsz valamit keresni magyar szöveg nyomán. Koreai ugyanez.)
Titkos írta:
2021.02.08. 20:37
(pl. a Code Geass-nél ugyan idegesítő, hogy "Kallenezik" a "Karen"-t, de a név elvileg nem jelent semmit
Egyszerre használják család- és keresztnévként a Kallent, szóval, hogy Kallen vagy Karen az ő esetében tökmindegy, mert az eredeti névforma szerint カレン [karen], vagyis az ejtés azonos, bármelyik lehet a kettő közül.
Viszont az Elza/Eruza is hasonló - bár Eruzára elég vicces találatot kaptam névként, ami nem Killing Bites.
"A vérfürdő a második legkimerítőbb tevékenység a futball után."
Kép
MAL || Biblioteca

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1110
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2021.03.09. 00:18

Utólagosan is, de Boldog nőnapot!
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
Rui-chan
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1579
Csatlakozott: 2009.06.08. 13:10
Nem:
Tartózkodási hely: A semmi közepétől picit balra
Kapcsolat:

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Rui-chan » 2021.03.09. 18:52

Köszi, Isk! ::jsmile::
Kép

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6033
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2021.03.11. 08:21

Random fanboy-sírás: kár, hogy ebből végül nem lett semmi (mármint meg sem jelent, ki sem festették, stb.), olyan, mintha az animesorozatra készültek volna vele előre, ám a pénzügyi bukta után félbehagyták volna. Kár érte, Black Hanekawa óta lehet végre jött volna egy újabb figura, amire beruháznék. :( Eléggé el van átkozva ez a franchise, a tervezett PS játékot is cancelelték anno.

Edit: Ellenben ha ez szembejönne velem valamelyik conon... :D
Kép

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6033
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2021.03.24. 17:56

Junchi írta:
2021.03.24. 08:38
Btw jön hamarosan egy ilyen skin. Na most én simán azt hittem, hogy ez valami random animu kari, de aztán felvilágosítottak, hogy egy vtuberről van szó. :dirr:
Mondjuk hálistennek ő legalább az "ősforrás", lévén amennyire én tudom, ő volt az első VTuber úgy...kb. valaha, szóval legalább nem az van, hogy "lol, rakjunk bele egy Koronét, mert ő most népszerű", vagy valami hasonló állatság. (Ettől függetlenül persze továbbra is fenntartom, hogy egészségtelenül sok felületet lepnek el mostanában ezek az izék, legyen szó gamekről, animéről, netes dolgokról, stb. :dirr:) Megjegyzem, Ford Fairlane után szabadon: "szerencsétlen csaj forog a sírjában, pedig még meg sem halt", ugyanis az a lol, hogy ő ezt az egészet még 2016 végén kezdte, de a kutyát nem érdekelte ez az egész Vtuber móka (oké, volt valamennyi japán fanja, de nem véletlen, hogy különösebben sosem hallottunk róla, te is most tudtad meg, stb.), majd kb. tavaly, ahogy páran kitalálták, hogy "lol, jó biznisz ez, csak kellően erőszakosan kell az emberek arcába nyomni!" és lettek komplett Hololive, meg hasonló cégek, akik egyszerre tízessével indították a csajokat, hirtelen mindenki ráfüggött. :dirr: Mármint nem őrá, hanem ezekre a legtöbbször cégek által tolt újabbakra, szóval a helyében erősen anyáznék, hogy négy év alatt annyian nem kaptak fel, mint Random Józsit pár hét/hónap alatt, csak mert Józsit tolja a cége. :dirr: ^^"

És egy tök más téma, de ha már játékok: hehe, úgy tudtam, hogy csak idő kérdése és el fogják cseszni. :dirr: Szóval amikor tavaly úgy toltam a WoW Classicot, mintha nem lenne holnap, többen vádoltak azzal, hogy az érvelésem ("addig kell tolni, amíg a Burning Crusade meg nem jelenik, mert onnantól így vagy úgy, de vége lesz a jó világnak!") csak egy "drogfüggő" üres ürügye, aki magát mentegeti, amiért nem tud kilépni a játék mókuskerekéből. Nos, nem, itt a bizonyíték, már akkor gondoltam, hogy ez bizony ide fog torkollni végül (hogy honnan? mondjuk úgy, hogy a Blizznek úgy az elmúlt években lett egy..."mintája"...), én meg valódi vanilla élményt akartam, nem ilyen olyan "Classic +", meg mit tudom én milyen néven futó "extra tartalmakat". Köszönöm szépen, nekem a játék alap formája közel tökéletes, nem kérek bele új mountot, meg a franc tudja még micsodát, elvégre a Classic lényege elvileg valami olyasmi lett volna, hogy visszaadja az eredeti, régi, "igazi" WoW élményt, de persze lehetett gondolni, hogy elég hamar "lol, fejjük meg a fanokat másodjára is!" kálváriává változik megint. Persze, papíron rohadt jól hangzik ez a "quality of life changes", csak éppen anno ugyanezen kifejezés örve alatt vezették be a játékba a repülő mountokat, a dungeon findert, a mount/pet gyűjtögetést, a pet battle-t, stb., aztán látjuk, hogy a retail WoW-ot ez végül mivé változtatta... A "dramatically change aspects of the game experience" részt meg nem kell magyarázni, kerek-perec kimondják, hogy pontosan azt fogják csinálni, amit pontosan nem lenne szabad, mert az egész játék elvileg pont ennek az ellenkezőjéről szólna. "De Titkos, muszáj mindig újítani, behozni valamit, különben nem fognak játszani vele!", dehogyis, a Diablo 2-t a mai napig sokan tolják, a War 3: Reforged-nál is sokan nem a remake minősége miatt támadták meg a játékot, hanem amiatt, hogy kvázi "egybeolvasztották" az új verziót a régivel és régi OG War 3 így kb. megszűnt létezni. Bőven vannak, akik vagy nosztalgiából, vagy azért, mert számukra a régi formájában perfekt a játék, halálukig tolnák, ez csak a Blizz baromsága, hogy a WoW-ba szerintük pár évente kell valami kurva nagy változtatás mindig, mert különben egyből "kihal a játék", vagy nem tudom... (Jó, valamennyi igazság van ebben, de messze nem annyi, amennyire ők gondolják, de erről majd írok, ha végre eljutok a WoW Classic élménybeszámolómig.) Szal lényeg a lényeg: mivel pletykák már arról pusmognak, hogy 1-2 hónapon belül érkezik a BC Classic (és eddig a pletykák a WoW Classiccal kapcsolatban még mindig igaznak bizonyultak, de olyan szintű pontossággal, hogy szerintem valamelyik belsős emberük küldi ki az infókat a netre XD), ezért gondoltam, hogy még gyorsan belekóstolok healing után a tankolós OG élménybe is és meg kell mondjam, nagyon elégedett voltam. :D Vagy én jöttem bele, vagy (mint a játék sok más aspektusa) ennél is az van, hogy a legelején a legnehezebb, mert amíg pl. a Deadmines-ban még picit szenvedtem, hogy magamon tartsam az aggrót, addig egy Gnomereganban már nagyjából simán letankoltam úgy 3-4 mobot is egyszerre. Ja, a "spec feeling" még mindig nagyon adja: amíg healert játszva igazi Jézus Krisztusnak érezheted magad, hogy egész partykat hozol vissza a halál széléről, felgyógyítva őket, addig tankként kb. mintha a Dragonballban lennél: megüt az elit mob, úgy a HP-dnek jó, ha 10%-a eltűnik, te meg így coolosan kiköpsz egy kis vért oldalra és: "Hoho, that's much better! I can actually FEEL that!" :lol: (Ezt nem értik sokan, hogy nem a legújabb tartalomért kell nyafogni, meg úgy sietni, mintha az egész játék időre menne, hanem bele kell élni magadat és akkor az ötödik kari felszintezése sem válik unalmassá. XD Múltkor valami random katakombában voltunk, ránk varázsoltak a mobok 1-2 debuffot, megszólal a csapattárs: "Man, debuffs are no joke in Classic! O_O", miután a mobot ugyan túlélte, de cserébe majdnem a debuffba halt bele, nekem meg Bleach Kenpachisan megint csak valami olyasmi jutott eszembe, hogy: "Yes! THIS is the fight I've been waiting for!" XDDD Szal végre, kihívás, ha elszámítod magad, bele is halhatsz, debuff, ami nem csak dísznek van a képernyő szélén, hanem ténylegesen kihat a karakteredre, stb.) Szóval picit még nekiálltam szintezni pár karit, mielőtt jönnek a "quality of life change"-ek, aztán a Classic + majd arról fog szólni, mint pl. jelenleg a retail, ahol (surprise!) ahogy hallom, megint ilyen "fun" dolgokkal telik a játékidő 90%-a, mint hogy "30-40 animát kapsz, szóval sok sikert összefarmolni a 10.000-ret, lol!", azta, micsoda izgalom! :P (Pedig hogy elő lett adva, hogy "neeem, a Shadowlands fasza lesz, de most már tényleg!", ehhez képest barátom, aki játssza, meséli, hogy ez az anima-farmolás még rohadtabb, mint az előző kiegészítőben az azerite-farmolás volt. Mondjuk már ez is lol, hogy kb. annyiból változik egyik kiegészítőről a másikra a játékélmény, hogy most nem egy sárga, hanem egy vörös vagy épp kék bigyót kell napi/heti szinten farmolni. Tökre úgy hangzik, mintha játék helyett valami másodállás lenne, amiben csak akkor tudsz érdemben haladni, ha naponta belépsz és csinálod, csak itt egy munkahellyel ellentétben te fizetsz a főnöknek...oh wait. :dirr: XD)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Titkos 2021.03.25. 00:23-kor.
Kép

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2315
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2021.03.24. 18:24

Titkos írta:
2021.03.24. 17:56
Megjegyzem, Ford Fairlane után szabadon: "szerencsétlen csaj forog a sírjában, pedig még meg sem halt", ugyanis az a lol, hogy ő ezt az egészet még 2016 végén kezdte, de a kutyát nem érdekelte ez az egész Vtuber móka (oké, volt valamennyi japán fanja, de nem véletlen, hogy különösebben sosem hallottunk róla, te is most tudtad meg, stb.)
Hát nekem alapból nagyon távol áll az érdeklődési körzetemtől az ilyesmi, egyedül a cápa loller volt meg, akiről tudtam, hogy v-csöves, mert elég gyakran felbukkant a "napi pixiv-körutam" c. program során és akkor már csak rábök az ember legalább az egyik piktúrára, hogy lássa, honnan szalajtották.

Mindenesetre százszor inkább ilyeneket toljanak be a Fall Guysba vagy más játékokba, mert még mindig kevésbé gyomorforgató, mint ezek a szerencsétlen e-celebek. Igen, volt már ilyen skin is, valami kék hajú hülyegyerekről. Szolidaritásból belenéztem az egyik streamjébe, de bár ne tettem volna. Nem akarom bántani a mai tizenéveseket ilyen "ok, yoomer/millenial" stílusban, de azért valahol elképesztő, hogy az ilyen tartalom nélküli ripacskodásra van a köreikben a legnagyobb igény.

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6033
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2021.03.25. 00:19

Junchi írta:
2021.03.24. 18:24
Mindenesetre százszor inkább ilyeneket toljanak be a Fall Guysba vagy más játékokba, mert még mindig kevésbé gyomorforgató, mint ezek a szerencsétlen e-celebek. Igen, volt már ilyen skin is, valami kék hajú hülyegyerekről. Szolidaritásból belenéztem az egyik streamjébe, de bár ne tettem volna. Nem akarom bántani a mai tizenéveseket ilyen "ok, yoomer/millenial" stílusban, de azért valahol elképesztő, hogy az ilyen tartalom nélküli ripacskodásra van a köreikben a legnagyobb igény.
Jó, ezt mondjuk én is aláírom, csak nem sejtettem, hogy már ilyen szörnyűségre is volt példa. XD Mondjuk úgymond a "megfelelő keretek között", nem lenne ez rossz, csak akkor ne már létező játékokba erőltessék bele őket, hanem kapjanak saját címeket. XD Pl. Mortal Kombat-szerű bunyós játék, ahol Puzsérral végre elverhetjük Dancsót és átélhetjük fájdalmas csalódását, hogy mivé változott az egyik legnagyobb netes spanja, vagy előrukkolhatnának valami eroge-vel, amikben a választható waifuk ilyen Belle Delphine-ekből, ST Peach-ekből és hasonlókból állnának, stb. :lol:

Ez a "min röhögnek a mai tinik" meg ja, egy külön téma lehetne, nem csak abból a szempontból, hogy a legtöbbször micsoda minősíthetetlen, humortalan, gáz, fantáziátlan, debil, stb. videókat csinálnak a kedvenc "influencereik", hanem arról is lehetne pl. beszélni, hogy az egész ún. "internetes humor" nagy része mennyire elment ilyen 4chanról szalajtott "dank meme" poénok irányába. Megnézted mondjuk pl. 10 éve, hogy 1-1 animés YT videó alatt mik voltak a top kommentek és jellemzően valami frappáns, az illető által kitalált eredeti poén kapta az ilyen 700 like-nyi "dicséretet", esetleg valami olyan, aminek köze volt az adott anime történetéhez, vagy legalább volt bármi értelme. Ellenben manapság mik vannak mondjuk 1-1 Crunchy-s animejelenet alatt topkommentben? "Haha, main character goes brrr!", "I'm gonna end this man's whole career!", "-Wait, it's all an isekai? - Always has been..." és a többi hasonló "pillanatmém", amit épp láttak Facebookon, meg Knowyourmemes-en. Valaki szólhatna nekik, hogy ez egyrészt így önmagában még nem feltétlenül poén, ez inkább csak olyan, mint amikor egy vizsgára bemagolod a könyvet, másrészt meg sok értelme nincs, mert 1-2 hónap múlva már valami új aktuális hülyeség lesz a "top mémjük" és akkor meg arra fognak 600-700 like-ot rádobni, pusztán azért, mert "lol, ezt tegnap láttam a Face-en, felismerem a mémet!"

Nem mondom persze, hogy nekem egy darab kedvenc mémem sincs, vagy hogy nem lehet kreatív/poénos mémeket gyártani, csak a legtöbb valahogy mintha úgy készülne, mint a Horrorra akadva sorozat, hogy az első film még a maga módján vicces volt, pont azért, mert a létező tinihorror-kliséket, vagy akár komplett jeleneteiket parodizálta ki, majd ahogy jöttek ki a hasonló darabok (Randifilm, Katasztrófafilm, stb.), részről-részre egyre inkább szétesett az egész, mert már nem a tényleges poénokra mentek rá, hanem az utalásokra, aztán azt hitték, hogy ha mondjuk a Katasztrófafilmben egy Tescós Vasember vagy Hellboy kapnak egy kétmondatos szerepet, akkor az már fú, de humoros. Miközben nem éppen, attól, hogy egy ismert karit odaraksz, az max utalás, esetleg reklám, de önmagában még nem poén, kezdeni is kéne vele valamit.
Kép

Avatar
SaiyaGin
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 133
Csatlakozott: 2018.10.25. 19:50
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: SaiyaGin » 2021.05.13. 17:53

A szomszédaink konyhafelújításba kezdtek, és tegnap meg ma a nap egy jelentékeny részét fúrással töltötték. Mennyire jó mércéje az infantilizmusomnak az, hogy ma délután, amikor már kezdtem belefáradni a fúró zajába, eszembe jutott, hogy tervbe kellene vennem egy Gurren-Lagann újranézést?

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6033
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2021.05.14. 09:09

SaiyaGin írta:
2021.05.13. 17:53
A szomszédaink konyhafelújításba kezdtek, és tegnap meg ma a nap egy jelentékeny részét fúrással töltötték. Mennyire jó mércéje az infantilizmusomnak az, hogy ma délután, amikor már kezdtem belefáradni a fúró zajába, eszembe jutott, hogy tervbe kellene vennem egy Gurren-Lagann újranézést?
Szvsz nincs ezzel semmi gond, nem csak azért, mert a "fúró -> TTGL" asszociáció adja magát, hanem azért is, mert a TTGL mondanivalójával is egybevág a helyzet, avagy ők is mindig azon voltak, hogy a legreménytelenebb helyzetből is a lehető legjobb eredményt hozzák ki. :thumb:
Kép

Avatar
SaiyaGin
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 133
Csatlakozott: 2018.10.25. 19:50
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: SaiyaGin » 2021.05.14. 17:40

Titkos írta:
2021.05.14. 09:09
a "fúró -> TTGL" asszociáció adja magát
Igen, onnan jött az ötlet.

Válasz küldése