Kinek mi a munkája?

Minden, ami nem illik máshova. A szabályok itt is érvényesek.
Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1103
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2017.06.20. 22:41

Erről a fordításról jut az eszembe! Édesapám egyik volt sakktársa úgy kapott állást a Michlennél, hogy vett valamilyen terméket tőlük és a magyar használati utasítást túl magyartalanak találta ezért elküldte az ő verzióját a cégnek. Végül a franciák behívták egy beszélgetésre és munkát ajánlottak fel neki ennek vagy már 6 éve. Emellett persze a csaj verseket is szokott fordítani meghasonló szépirodalmi dolgokat. Mindezt úgy, hogy Líviának "csak" egy középfokú nyelvvizsgája volt.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1187
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2017.06.25. 12:25

Régen remek program volt a barátainkkal a Múzeumok Éjszakája, de amióta a melóhelyemen kell töltenem és én is nyomatom a rizsát (más kulturális napokkal egyetemben), azóta utálom.

Szóval kis anekdotám tegnapról:
Épp a két csoport közötti pihenőnket tartottuk, mikor egy, az épületben dolgozó max. 30 körüli enyhén picsás, szép csajszi gondolta bejön a két kisgyerekével (a lány óvodás, a fiú most kezdi majd áltiban az elsőt) és a szintén 30 körüli, full laza (borostás, baseballsapkás) férjével.
A kislányon rágógumis tetoválások, főnököm gyors meg is nézi, hogy "jaaajjj, de szép tetkóid vannak", realizálja, hogy bogarak "hm, szereted a bogarakat?". A kislány bólogat, hogy nem. XD Beszélgetnek közben a szülőkkel, én odamegyek a kisfiúhoz, aki nézegeti a szórólapunkat. Felolvassa nekem, mi van rá írva, mosolygok, nem lepődöm meg, engem is megtanított anya álti előtt olvasni, van ilyen, szupi. "Ügyes vagy" - mondtam. Persze az apuka és a főnököm érthetően egyből a "de okos ez a fiú", "igen, hihetetlenül az" párbeszédbe kezdtek.
A gyerekek odamentek a terem másik végébe, nézegették a szállítóleveleinket. Odamentem, meséltem nekik, mire használjuk. Erre a fiú elkezdi nekem:
- Anya azt mondta, hogy vannak emberek, akik örökre a börtönben maradnak. Ez tényleg igaz?
Nem tudom hirtelen miért, biztos a fáradtság és a gyerek felé érzett vmi féltő empátia miatt egyszerűen csak rávágtam:
- Sajnos igen.
A srác fullkomoly arccal, enyhén ráncolt szemöldökkel, számonkérően:
- Miért sajnos?
Másodperc tizedei alatt, első gondolatom: ikszdé, miért is? persze kivághatnám magam azzal, hogy sajnos, hogy van olyan ember, aki idáig jut és stb. Plusz legszívesebben kicsit nevettem volna, de az igazság az, hogy a gyerek fejét látva köpni-nyelni nem tudtam. Végül elmosolyodtam, és hirtelen így feleltem:
- Hát, aki megérdemli, annak nem sajnos.
Ezt félrenézéssel nyugtázta.
Fél perccel utána megkérdezi:
- Anya azt mondta nekem, hogy azért vannak kint az épület alján rácsos ablakok, hogy a rabok ne szökjenek ki. De hát, azok be vannak zárva, így nem tudnának sehogy kiszökni, igaz?
- Nem tudnak kiszökni.
- De akkor miért vannak ott a rácsok?
- Az épületek alsó szintjein azért vannak rácsok, hogy kintről ne tudjanak betörni az emberek, nehogy ellopjanak valamit. - random feleltem.
Erre nem tudott mit mondani, majd hozzátette:
- Nagyon tetszenek nekem ezek a rácsok.
- Igen?
- Igen! Annyira jól néznek ki! - kis szünet - Tudod, legszívesebben kikölcsönöznék innen egy könyvet és elolvasnám az egészet!
Némi hehe után kérdeztem tőle, hogy milyen könyvet? Épp sorolnám a fajtákat, de a szavamba vág:
- Bármelyiket!
Odamegy az anyjáékhoz, akik a folyóiratos szekrénynél beszélgettek. A fiú leveszi az egyik lapot a polcról, szakértelemmel kinyitja, olvasgatja (aranyos, ahogy próbálja élvezni a tudását).
Az anyja simogatni kezdi a fejét és enyhén picsa stílusban megszólal:
- Az Eljárásjogi Szemlét szeretnéd olvasni édesem? Hm? Emlékszel? Anya ezt olvasta a strandon.
Magamban én: "ikszdéikszdéikszdé"
Főnököm nevet:
- Oké, köszi, ez volt a nap mondása, ezt megjegyeztem.
Beletörődősen mosolyog az anyuka:
- Jajj, igen.
Utána leléptek.

LOL, már viszonylag rég volt dolgom gyerekekkel (leszámítva a múltkori találkozót az uncsikkal).
Az egészben csak az a ciki, hogy a fiúról kb. végig Johanra asszociáltam a Monsterből.XD Ami wtf, mert köze nincs hozzá, csak az én tegnap éjjeli fáradt szórakozottságomhoz. De tudjátok néha annyira félelmetesen értelmes fejet vágott az a gyerek. Értitek? FÉLELMETESEN. :'D

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1103
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2017.06.25. 22:13

^^
1, Sajnállak, hogy ott kell lenned és így nem élvezheted a programot. Én spec az érdi múzeum japán estjén voltam :D
2, Úgy gondolom nem könnyű "ilyen témákat" megbeszélni a gyerekekkel plusz ha ott a szülő is akinek mondjuk más a véleménye.
3, Felmerült bennem a kérdés, hogy a gyerek azért akarta-e olvasni mert otthon nincs olvasni valója?
4, Ez a szemle nem is olyan rossz, szimpinek tűnik.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
Risa
Profi
Profi
Hozzászólások: 254
Csatlakozott: 2017.06.23. 20:01
Tartózkodási hely: 井戸の底

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Risa » 2017.06.25. 22:30

LOL, Catrin, ez az egész párbeszéd a gyerekkel creepy as f*ck. XD

Avatar
Balus
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 113
Csatlakozott: 2016.03.15. 19:23
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Ankh-Morpork
Kapcsolat:

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Balus » 2017.10.30. 18:58

Most, hogy utoljára augusztusban voltam aktív a fórumon, ideillőnek érzem egy klasszikussal kezdeni a Gyalog galoppból: "Nem vagyok halott!"

Csak annyi történt, hogy közbejött a nagybetűs Élet, és mégis kaptam állást a helyi iskolában, ahol lakom. Most éppen őszi szünet van, így van egy szusszanásnyi időm aktivizálni magamat a fórumon. :D

Magáról a munkahelyről annyit kell tudni, hogy egy körzeti iskola, kb. 900 gyerek jár ide 1-8. osztályig. Ennek megfelelően a tanári kar is elég nagy, de a 80 fős tanári karban rajtam kívül mindössze 4 másik férfi van, szóval a nemek aránya nem éppen kiegyenlített. :D Azonban a iskola körzeti jellegéből fakadóan kötelesek minden környéken lakó gyereket felvenni, így a gyerekanyag, amivel a tanároknak dolgoznia kell, nem éppen a legjobb. Elég sok a valamilyen tanulási nehézséggel küzdő, és/vagy problémás családi helyzetű tanuló az intézményben.

Mivel én pályakezdő vagyok, ezért a legalacsonyabb "Gyakornok tanár" kategóriába esem, vagyis egy héten 20 órát kell csak tartanom (ha megcsinálom a minősítést, akkor átkerülök a "Pedagógus 1" kategóriába, ami nagyobb fizetéssel és több órával is jár együtt). Ez a 20 óra megoszlik a tanórák és a napközi között. Jelenleg egy 6. és 8. osztályban tanítok magyart, egy 7. osztályban történelmet (de hamarosan kapok két ötödikes osztályt is, mert az egyik kollegina elmegy szülni), valamint hétfőtől szerdáig én felügyelek a hatodikosokra a napköziben. Ahhoz képest, hogy a nyolcadikosoktól tartottam a legjobban, még velük tudok viszonylag a legnormálisabb tempóban haladni (mivel közel van a felvételi, így az értelmesebbek rájöttek arra, hogy most már tanulni kell :D ). A hatodik-hetedik évfolyammal viszont igencsak megszenvedek: már elmúlt a kis aranyos ötödikes korszakuk, kezd kinyílni a csipájuk, és azt hiszik magukról, hogy övék a világ. Emiatt gyakran kell őket fegyelmeznem.

Az iskola technikai felszereltsége viszont katasztrofális. Nekünk mindig mondták az egyetemen, hogy használjuk az interaktív táblát meg csináljunk PPT-t. Na de hogyan, ha a legtöbb teremben nemhogy okostábla, de még számítógép sincs?

De egyébként nem panaszkodom, vannak ennél sokkal rosszabb iskolák is Budapesten. A menzakaja nem rossz, és egyébként csak 10 perc sétára van az iskola az otthonomtól. :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Balus 2017.10.30. 22:20-kor.
"Soha ne feledd, ki vagy. Mert a világ nem fogja. Viseld páncélként, akkor nem árthatnak vele." (Tyrion Lannister)
~
Kritizátor/Twitter/MAL

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2298
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2017.10.30. 19:27

Balus írta:
2017.10.30. 18:58
Most éppen őszi szünet van
Dittó, én is ennek hódolok ATM, bár már most kevésnek érzem ezt a visszamaradt ~1 hetet. Lehet nem rázódtam még teljesen vissza a tavaszi+nyári hawaiiból.
Balus írta:
2017.10.30. 18:58
Elég sok a valamilyen tanulási nehézséggel küzdő, és/vagy problémás családi helyzetű tanuló az intézményben.
Nekem az előző, szekszárdi gimiben volt hasonló "élményem", ott is volt az SNI-stől, a BTMN-esen át a diszkalkuliásig minden. A mostani gimnázium, ahol tanítok (és ami elméletileg a város legjobbja) már nem ennyire szórt, nem bánom egyáltalán.
Balus írta:
2017.10.30. 18:58
Az iskola technikai felszereltsége viszont katasztrofális. Nekünk mindig mondták az egyetemen, hogy használjuk az interaktív táblát meg csináljunk PPT-t. Na de hogyan, ha a legtöbb teremben nemhogy okostábla, de még számítógép sincs?
Nekem ilyen szempontból nincs nagy gondom, szal én eddig is ezt a régi vágású metódust alkalmaztam, sokszor csak egy táblafilccel a kezemben megyek be. :D Amúgy is a tanult pedagógiai fogások közül egy kezemen megtudom számolni, mennyit alkalmazok a gyakorlatban, nagy része úgy is nettó marhaság vagy egyszerűen kivitelezhetetlen a szakomon. Meg nehéz visszaszokni két év egyetemi oktatás után ezekre a protokoll módszertani dolgokra. >_>

Amúgy meg sok sikert a továbbiakhoz!

Avatar
Balus
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 113
Csatlakozott: 2016.03.15. 19:23
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Ankh-Morpork
Kapcsolat:

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Balus » 2017.10.31. 19:00

A technika felszereltség hiányának van egy másik vetülete, amit nem említettem. Ugyanis az iskolában ebben a félévben vezették be az elektronikus naplót, és kötelezővé tették annak a használatát mindenki számára. Na de hogyan várja el a vezetőség ennek a gördülékenységét, ha egy-két idősebb tanárnak még számítógépe sincs otthon, az egész tanáriban meg van kemény egy(!) darab laptop (eredetileg három volt, de ebből a nyári felújítás alatt elloptak kettőt...), akkor használja azt az egy gépet mind a 80 pedagógus?

Az egyik kollégával elbeszélgettem erről, és ő elég jól levezette a technika hiányát. Mivel az iskola Pest-megyében van, így nem tartozik sem a fővároshoz, sem a vidékhez, és emiatt mindig az utolsóként állunk a sorban, ha anyagi támogatásról van szó.
Junchi írta:
2017.10.30. 19:27
Amúgy meg sok sikert a továbbiakhoz!
Köszönöm! :D
"Soha ne feledd, ki vagy. Mert a világ nem fogja. Viseld páncélként, akkor nem árthatnak vele." (Tyrion Lannister)
~
Kritizátor/Twitter/MAL

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2298
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2019.06.02. 11:46

Következzék a Munkahelyváltás 2019 nevű napirendi pont.

Szóval úgy esett, hogy elhagyom a tanári pályát, mert felkínált az élet egy olyan lehetőséget, amire nem mondhattam nemet. Elfogadtam. Ez volt a zip-elt változat, a tömörítetlen meg a következő: Április végén kaptam egy telefont a Paksi Atomerőműtől, ahová korábban beszolgáltattam az önéletrajzomat "általános jelentkezés" címszó alatt, mert mindig is szerettem volna ott valamilyen formában ügyködni + amúgy sem volt soha ellenemre a versenyszférában történő részvétel. Behívtak interjúra, többen is voltunk, de végül engem választottak ki a munkára, amit ott helyben közöltek is. Itt kellett azért pár perc, mire magamhoz tértem. Kockázat- és eseményelemzésre kerestek embert, ergo ezt az álláslehetőséget nyertem végül el. Hogy PONTOSAN mi is lesz majd a feladatom, még nem tudom, de sok matek (főleg valószínűségszámítás) és fizika (főleg áramlás- és hőtan, valamint atom- és magfizika) ismeret szükséges hozzá, illetve alapszintű informatikatudás. Ízelítőt persze kaptam az interjú után, de úgy nem szeretek semmiről beszélni, hogy nem tudok róla pontos nyilatkozatot adni, szóval ezzel majd max kiegészítem egy későbbi posztban a mondandómat.

Hivatalosan július elsejével állok munkába, szóval ezt a tanévet a mostani suliban még végigviszem, évzárón leszek, és valsz ez lesz az utolsó alkalom, hogy valaha is közöm lesz bármiféle iskolai tevékenységhez (kivéve, ha épp nem előadást megyünk tartani egyetemekre vagy középiskolákba, mert azért lesz ilyen is). Igen, ezt most kicsit örömmel mondom, ugyanis rájöttem, nem a pedagóguspályából szeretnék nyugdíjba vonulni. Egyszerűen nem tudtam magam ilyesféle víziókba helyezni (aztán persze lehet azért, mert bőven megvan még bennem egyfajta izgágaság, vadság(?) és "fölös" energia), a tanári pályán eltöltött két és fél év után pedig pláne nem. Talán nem láttam belőle annyit, mint kellett volna (az osztályfőnökség például kimaradt), de azt azért merem állítani, bőven több a kontra, mint a pro, még úgy is, hogy a város egyik legjobb gimnáziumában tanítottam (hát még, ha nem ott lettem volna).

A másik fontos dolog az anyagi vonzata, ami azért szintén nem elhanyagolható komponens (elvégre pénzből él az ember...), és még úgy is több mint a kétszeresét fogom keresni, hogy az immár Pedagógus I-be kategorizált honoromat veszem, mint referencia. Ezen felül van Cafeteria, tizenharmadik havi fizu + az áramot is olcsóbban kapom majd.

Egyedül a lakással vagyok most kicsit gondban, mert innen Pécsről biztos nem fogok bejárkálni minden nap Paksra, szóval gőzerőkkel igyekszem visszaköltözni drága szülővárosomba, Szekszárdra, bár ez még egyelőre sajnos csak procedúra, nincs még semmi konkrét, de majd alakul.

A munkakörnyezet mindenesetre már most nagyon vonzó, nálam jóval idősebb leendő kollégák is egyből javasolták a kölcsönös tegeződést, és úgy egyáltalán látszik, nem a stressz és munkába temetkezés jellemzi a helyet, ami azért valahol megint hatalmas pozitívum. A másik, hogy itt végre nem az éppen aktuális hatalmi rendszer agybajos döntéseit kell lenyelni (hiába állami tulajdonban lévő gazdasági társaság), elvégre ténylegesen tudományos munka folyik, ahol alapból life long learning van anélkül, hogy ezt bárki okos próbálná kívülről az emberbe sulykolni.

Várom.

-ETA-
2000. hsz. Yay!

Avatar
Leara
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 484
Csatlakozott: 2017.02.11. 20:26
Nem:

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Leara » 2019.06.02. 15:17

Junchi írta:
2019.06.02. 11:46
Következzék a Munkahelyváltás 2019 nevű napirendi pont.
Igaz, már conon is beszéltünk róla, de azért itt is sok sikert kívánok az új melóhoz és remélem, beváltja a hozzáfűzött reményeidet :D. Bár a twittereden úgy láttam, hogy azért a tanári pályának is megvolt a maga szépsége ;).

Avatar
pintergreg
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 364
Csatlakozott: 2017.04.11. 21:04
Nem: Férfi

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: pintergreg » 2019.06.02. 15:38

Junchi írta:
2019.06.02. 11:46
Következzék a Munkahelyváltás 2019 nevű napirendi pont.

Szóval úgy esett, hogy elhagyom a tanári pályát, mert felkínált az élet egy olyan lehetőséget, amire nem mondhattam nemet. Elfogadtam. Ez volt a zip-elt változat, a tömörítetlen meg a következő: Április végén kaptam egy telefont a Paksi Atomerőműtől, ahová korábban beszolgáltattam az önéletrajzomat "általános jelentkezés" címszó alatt, mert mindig is szerettem volna ott valamilyen formában ügyködni + amúgy sem volt soha ellenemre a versenyszférában történő részvétel. [...]
Kockázat- és eseményelemzésre kerestek embert, ergo ezt az álláslehetőséget nyertem végül el. Hogy PONTOSAN mi is lesz majd a feladatom, még nem tudom,sok matek (főleg valószínűségszámítás) és fizika (főleg áramlás- és hőtan, valamint atom- és magfizika) ismeret szükséges hozzá, illetve alapszintű informatikatudás.
Ez jól hangzik, gratulálok! :D Azért majd írd meg, hogy mit csinálsz, ha már tudni fogod (és megírhatod XD).

Conon valaki mondta nekem, hogy mész oda, de emlékszem, hogy nem tőled hallottam. :D
"If you immediately know the candlelight is fire, then the meal was cooked a long time ago." | MAL | Snitt
Kép

Avatar
alvaro
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1042
Csatlakozott: 2007.05.09. 09:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: gyászmenet
Kapcsolat:

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: alvaro » 2019.06.02. 16:34

Junchi írta:
2019.06.02. 11:46
...Paksi Atomerőműtől
Király hely, irigyellek!

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2298
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2019.06.02. 17:32

Leara írta:
2019.06.02. 15:17
Igaz, már conon is beszéltünk róla, de azért itt is sok sikert kívánok az új melóhoz
Köszi. :D
Leara írta:
2019.06.02. 15:17
Bár a twittereden úgy láttam, hogy azért a tanári pályának is megvolt a maga szépsége ;).
Persze, főleg az olyan apróságok miatt, mint amit ott is megosztottam. (Egyébként te is fent vagy twitteren?)
pintergreg írta:
2019.06.02. 15:38
Azért majd írd meg, hogy mit csinálsz, ha már tudni fogod (és megírhatod XD).
Persze, mindenképp, bár van egy olyan érzésem, hogy végül is grafikonok készítésével és elemzésével + némi számolással fogom majd múlatni az időt. Köszi amúgy neked is!
alvaro írta:
2019.06.02. 16:34
Király hely
Ámen.

Avatar
Rui-chan
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1578
Csatlakozott: 2009.06.08. 13:10
Nem:
Tartózkodási hely: A semmi közepétől picit balra
Kapcsolat:

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Rui-chan » 2019.06.02. 17:37

Gratulálok! :D Mindig öröm ilyenekről olvasni. Mellesleg most nagyon kíváncsivá tettél, remélem részleteket is megoszthatsz majd a munkakörödről.

Nekünk még anno gimiben az olasz tanárnő mesélte, milyen siralmas a fizetése, pedig felette már csak a Phd kategória van.
Kép

Avatar
Leara
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 484
Csatlakozott: 2017.02.11. 20:26
Nem:

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Leara » 2019.06.02. 17:45

Junchi írta:
2019.06.02. 17:32
(Egyébként te is fent vagy twitteren?)
Nope, csak néha felnézek :).

Avatar
Akosss
Profi
Profi
Hozzászólások: 313
Csatlakozott: 2016.10.22. 00:54
Nem: Férfi

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Akosss » 2019.06.02. 17:51

Gratulálok Junchi és sok sikert az új munkahelyhez! Tényleg nagyon izgalmasan hangzik. :D

Avatar
annarancs
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 581
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:
Tartózkodási hely: a danmei pokolban

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: annarancs » 2019.06.02. 18:43

Szintén gratulálok az új munkahelyhez, remélem bejön a számításod! :D

Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1045
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Ricz » 2019.06.02. 18:53

Na, ez egy jó váltás, de tényleg. Gratula hozzá. :D
"A vérfürdő a második legkimerítőbb tevékenység a futball után."
Kép
MAL || Librarian Warrior

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6027
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2019.06.02. 19:02

Gratula Junchi! :D
Kép

Avatar
Sheev Palpatine
Haladó
Haladó
Hozzászólások: 46
Csatlakozott: 2019.05.07. 10:33
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Future Gadget Lab

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Sheev Palpatine » 2019.06.02. 19:56

Gratulálok :) egyszer én is szívesen dolgoznék ott :D

Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 545
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Dodgers » 2019.06.02. 20:30

Twitteren már méltattam a diák-levelet amit kaptál (amit egyébként most is kimondottan szép és hiteles gesztusnak tartok), és én is csak remélni tudom hogy Pakson megtalálod majd a számításod, pláne a sikeres interjú és a közvetlen munkatársak apropóján. Valahol tényleg lehet nemes/szebb oldala a tanári életnek, de amilyen megkötések és szivatások közé van szorítva a szakma, és amilyenek néha tudnak lenni a középiskolások, Paks tényleg jobb választás lesz majd.

Az őszintét megmondva ezer és egy éve elfelejtettem, hogy ilyesféle topik is van a fórumon, és mivel idén nekem is történt egy fajsúlyosabb munkahelyváltás, én is hozzáteszem a magam Munkahelyváltás 2019-ét. Nálam leendő munkaadó általi megkeresés helyett egy lassan de biztosan lejtmenetbe menő fuvarozó cég adta meg a kezdő löketet, pontosabban az a jó tanácsuk, hogy még addig próbáljak új munkahelyet keresni, amíg még nem fog említésre méltóbb lyuk keletkezni a foglalkoztatási időmben. Szó sincs arról, hogy kitették volna a szűrömet mert rendes/korrekt cégről van szó, és a körülményekhez képest jól is fizettek (mint irodistát), hanem tényleg időben szóltak a nem túl fényes jövőről, ami még a tavalyi év Augusztusában történt. Egy kis ideig filóztam is hogy hova is lehetne menni, mert tudtommal egyik cég sem keresett hozzám hasonló "talpasembert", de viszonylag rövid idő alatt jött is az isteni szikra: ha már egyszer meg tudtam magamtól tanulni angolul, napi szinten is használom viszonylag intenzíven, megtakarításilag sem állok olyan rosszul, és még egy középfokú nyelvvizsgát is meg tudtam csinálni, akkor csapjunk fel fordítónak.

Ehhez minimum szükségletnek éreztem egy C1-es felsőfokú nyelvvizsgát, azon túl, hogy egy szakfordítói vizsga sem ártana a könnyebb vevőkörért, viszont ekkor jött az első bibi, mivel a jelek szerint pont lecsúsztam a legközelebb Októberben tartandó C1-es vizsgaalkalomról, így már csak a novemberi időpontra tudtam jelentkezni. Addig meg nem akartam belevágni a szakfordítóiba amíg a remélhetőleg sikeres C1-es vizsga nem ad elég bátorítást, így megegyeztem a céggel, hogy az év végéig szeretnék még maradni amennyiben lehetséges, amibe szerencsére bele is egyeztek. November elején jött is a vizsgaalkalom, amire prímán felkészültem (= szó szerint javítanom kellett az írásképemet mert legendásan überrossz, és féltem, hogy amiatt nem lesznek sikeresek az írásbeli részek), és meglepetésemre jobban is sikerült mint annak idején a középszintű, úgyhogy önbizalom növelés kipipálva. A szakfordítói vizsga Januárban lett volna, és itt a volna az volNA, mert ez egy olyan fajta vizsga, aminek a szabályzatát a nyolcvanas évek óta nem frissítették, és egyedül az ELTE-n kínálnak lehetőséget arra, hogy bármelyik, megfelelő végzettséggel rendelkező jöttment vizsgázhasson, ami itt főiskolai vagy egyetemi végzettséget, illetve egy felsőfokú nyelvvizsgát jelent.

Aha.

Ez volt nagyjából az ELTE weboldalán közölve, én meg a naiv idióta be is adtam a jelentkezésem a C1-es vizsga után. Azt tudni kell erről a vizsgáról, hogy nem csak a fordítói szakma állítja évek óta, hogy naprakészebbé kéne tenni (pölö: négy fő szakirány közül választhatsz, viszont ha egy szakirány áll teszem azt 20 al-irányból, akkor abból a húszból bármelyikből kaphatsz feladatot, legyen akármi is a végzettséged amúgy), de a vizsgázók tájékoztatása se a leggyorsabb, így engem is csak Január közepe fele, a vizsga előtt nem sokkal kerestek meg, hogy nem csatoltam a (szigorúan papír-postai alapú) jelentkezéshez a főiskolai/egyetemi végzettségemet, és hogy azt pótolni kéne a vizsgára bocsátáshoz.

Aha v2.

Én viszont csatoltam a főiskolai végzettségem, és ekkor ütött be a ménkű és esett le a tantusz: nekem van ugyan főiskolai végzettségem, de az felsőfokú szakképzés, ami az ELTE olvasatában nem számít felsőfokú végzettségnek egy olyan vizsgán, ahol könnyen megszívhatod magad ha nem neked fekvő szakiránnyal kapcsolatos feladatot kapsz. Úgyhogy az a terv, hogy szakfordításokat tudjak kínálni, az szépen kútba is esett, addig mindenképpen, amíg nem végzek el egy "igazi" felsőfokú képzést, ami alsóhangon is jó pár év, én pedig mindenképpen fordításokon szerettem volna dolgozni. Viszont a szakma kínál egy kiskaput is, amit műfordítónak hívnak. Ehhez effektíve semilyen végzettség nem kell, és a nem kifejezetten szakszövegeken kívül bármit fordíthat az ember, úgyhogy usgyi ügyet intézni a "szabaduszó műfordító egyéni vállalkozó" billog érdekében: nyomtatvány nyomtatvány hátán, egy falubeli könyvelő révén kiokosodás hogy milyen, NAV-ot érintő kötelezettségeim lesznek, évi 12 millás bevételig csak nettó 50 ropi befizetendő havonta, sínen van itt minden.

Aha v3.

Az itthoni bürokrácia hatékonyságának köszönhetően másfél hónapig depó jött, úgyhogy jó pár, munkanélküli segélyre való jogosultság nélküli nap is összejött szépen, de Február végén csak összeálltak a csillagok, és azóta már szabaduszó, angol-magyar/magyar-angol nyelvpáros, egyéni vállalkozó műfordítóként telnek a napjaim, ami egyébként nem a legkonzisztensebben foglalkoztató szakma a világon. A legutóbbi meló óta, két hete próbálok olyan ügyfelet találni aki a.) elfogadja az általam ajánlott munkaárat, b.) egyáltalán méltóztatik reagálni bármit is, és most is csak azért van 2-3 potenciális meló a láthatáron (egyik pölö az Amazon-nak), mert egy külföldi weboldalon keresztül is keresem a munkákat, de attól eltekintve, hogy az első ügyfelem majd' két hetet lógott a fizetnivalóval, azon kívül tetszik eddig ez a szakma egy-pár okból kifolyólag. Az egyik főbb jó pont, hogy a fordítás tényleg nem "automatizált", személytelen munka, hanem tényleg oda kell figyelni és agyalni azon, hogy ezt vagy azt a kifejezést hogyan lehetne a legjobban a másik nyelvre átültetni, szóval a szürkeállományt is mozgásban tartja. Az se rossz szempont persze, hogy fix munkaidő nélkül akkor és addig dolgozok egy nap amíg akarok, szóval ha engem este 6-kor kap el a konzisztensen dolgozó gépszíj, akkor hajnali 4-ig is tudok dolgozni a YouTube áldásos zenei talpalávalójával megfelelve, és persze reggel se kell feltétlenül időre kelni. Tényleg úgy dolgozok amikor van hozzá olyan fajta, koncentrálást segítő ihlet, úgy meg aztán pláne, hogy közben "élőben" se kell vesződnöm emberekkel, ami a közepesen introvertált fejemnek elég jót tesz.

Hogy aztán a jövő mit hoz az jó kérdés, mert a horogra akadó melók konzisztenségi foka tényleg lefedi a szabadúszó lét fogalmát, de egyelőre élvezem, hogy többé-kevésbé a magam ura vagyok és én osztom be az időmet is, úgyhogy nem vetném meg, ha jó pár év, esetleg 15-20 év múlva is ezt a pályát mondhatnám az enyémnek.
Kép Kép

Avatar
pintergreg
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 364
Csatlakozott: 2017.04.11. 21:04
Nem: Férfi

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: pintergreg » 2019.06.03. 09:28

Dodgers írta:
2019.06.02. 20:30
én is hozzáteszem a magam Munkahelyváltás 2019-ét
[...]
nem vetném meg, ha jó pár év, esetleg 15-20 év múlva is ezt a pályát mondhatnám az enyémnek.
Ezt viszont valóban tőled hallottam a conon, de sok sikert hozzá, ezúton is. :D
Angol nyelvvizsga tekintetében egyébként én egy nemzetközivel próbálkozok majd ha a C1-et le akarom tenni, konkrétan az IELTS-el. Lehet, hogy neked sem ártana, főleg ha külföldi munkákat is akarsz vállalni.
"If you immediately know the candlelight is fire, then the meal was cooked a long time ago." | MAL | Snitt
Kép

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2298
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2019.06.04. 15:46

Köszönöm nektek is a gratulációkat. Tegnap egyébként megvoltak az orvosi és pszichológiai vizsgálatok is (nem volt semmi egyik sem, főleg az 566 kérdést számláló MMPI teszt), voltam ismét az osztályvezetőnél (a kezdőfizum több mint kielégítő), szóval nem maradt más hátra, mint számlálni a visszamaradt napokat.

Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 545
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Dodgers » 2019.06.04. 18:45

pintergreg írta:
2019.06.03. 09:28
Dodgers írta:
2019.06.02. 20:30
én is hozzáteszem a magam Munkahelyváltás 2019-ét
[...]
nem vetném meg, ha jó pár év, esetleg 15-20 év múlva is ezt a pályát mondhatnám az enyémnek.
Ezt viszont valóban tőled hallottam a conon, de sok sikert hozzá, ezúton is. :D
Angol nyelvvizsga tekintetében egyébként én egy nemzetközivel próbálkozok majd ha a C1-et le akarom tenni, konkrétan az IELTS-el. Lehet, hogy neked sem ártana, főleg ha külföldi munkákat is akarsz vállalni.
Köszönöm szépen még egyszer! :)

Az IELTS vizsgáról hallottam már, de nem voltam biztos benne hogy, mennyire lenne idézőjelesen létfontosságú a megléte, pontosabban azért, mert ha jól olvastam, azt inkább akkor érdemes letenni, ha külföldre költözéskor akarsz ott dolgozni. Aki külföldivel beszéltem vagy nála jelentkeztem eddig, azok közül egy sem követelte meg tőlem a IELTS-s bizonyítványt, bár az is hozzátartozik a dologhoz, hogy a magyar ügyfelek között se kérdezett rá eddig egy sem, hogy milyen papírjaim vannak. Próbamunkákat persze csináltam már, de eddig egyedül az ELTE-t érdeklődött a végzettségeim kapcsán. Ettől függetlenül viszont így is köszi, hogy eszembe juttatad a vizsgát, nem kizárt, hogy egyszer megpróbálom letenni azt is.
Kép Kép

Avatar
Ayla
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2015
Csatlakozott: 2007.02.18. 16:59
Tartózkodási hely: sehol és mindenhol

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Ayla » 2019.06.20. 22:26

Gratula Junchi!
És hajrá, Dodgers! Én is gondolkodtam a szabadúszó fordításon, ha már van három nyelvről papír a kezemben, de hamar kiderült, hogy egyik sem számít semmit sem Nagy Britanniában és hogy amúgy is utcára kerülnék.

Hosszas kutatás során, melyben számomra az volt a cél, hogy vagy a rendőrségnek vagy egy kórháznak legyek a referens magyar/román/angol tolmácsa, kiderült, hogy ilyen 2015 óta nincs. Túl sokba került nekik, hogy tolmácsokat főállásban foglalkoztassanak, szóval lehetsz magánvállalkozó és hivatalosan 0 órás szerződésen dolgozó tolmács. Tehát élhetsz a aluljáróban, mert Nagy Britanniában csak annak adnak ki nem penészes, nem drogdíleres lakást bérbe, akinek teljes munkaidős munkaórás szerződése van.
És ezen kívül, amúgy szükséges lett volna átmenni minden nyelvből illetve a háromból egyszerre, egy 5 fázisból álló vizsgán (pl. szöveg van a NEM anyanyelveden és AHOGY olvasod, hangosan a harmadik nyelvre fordítod, volt az egyik (ezt gyakoroltam, nagyon fun :D) ami pénzbe is került, annak függvényében hány nyelvről van szó és ha nem éred el a nem tudom már milyen magas százalékot, akkor csakis akkor mehetsz megint vizsgázni, ha kitanulsz egy kétéves fősuli? OKJ? nem tudom mi a magyar megfelelője, de az is sok, sok pénzbe kerül.
Mindez azért, hogy utána felkerülj a körzeti rendőrség tolmács hívólistájára (amin ki tudja már hányan vannak) és ahonnan aztán véletlenszerűen néha lesz munkád. Szintúgy kórházakban.

Nekem ez volt a 2019-es év kezdete, miután a színház, amiben dolgozom felújítás alatt áll.

Jelenleg egy magyar cég, helyi szabaduló szobájában tengetem a napjaim. Edit: itt fel is mondtam a poszt megírása után pár nappal. Az emberek, a játékosok valami gusztustalanok...Aztán szeptemberben visszavár a WestEnd ;)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Ayla 2019.06.27. 11:30-kor.
Shotaaa!! Lolííí! Shotaa!! Lolíí!! Sho- LOLI! :D He. | hol vagy, Pantalaimon?

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1103
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2019.06.21. 21:29

Ayla: Leginkább csak azt tudom mondani, hogy hajrá! :kaminaglasses: küldöm az energiát!
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Válasz küldése