Kinek mi a munkája?

Minden, ami nem illik máshova. A szabályok itt is érvényesek.
Avatar
Ayla
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2011
Csatlakozott: 2007.02.18. 16:59
Tartózkodási hely: sehol és mindenhol

Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Ayla » 2015.07.29. 14:56

Bemutatkozásomhoz: a profilomon megváltoztattam a foglalkozásomat önkéntesről multilateral dezvoltat-ra, ami románul annyit tesz, hogy éppen ahhoz értesz a legjobban amihez érteni kell, miközben éppen arra gyúrsz ami holnap kell.

Magyarul szó szerint: többoldalúan kifejlesztett, a Google Translate szerint. Kifejezéseket elég nehéz lefordítani. :D Talán ezermester lenne rá a jó szó, bár azt inkább a mindenhez értő/megszerelő/összerakó apukákra mondanám :D

Gyakorlatilag a mivel foglalkozol kérdésre sokféle választ tudok adni :"D
Shotaaa!! Lolííí! Shotaa!! Lolíí!! Sho- LOLI! :D He. | hol vagy, Pantalaimon?

Avatar
alvaro
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1040
Csatlakozott: 2007.05.09. 09:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: gyászmenet
Kapcsolat:

Re: Újoncok / bemutatkozások

Hozzászólás Szerző: alvaro » 2015.07.29. 16:57

Ayla írta:>multilateral dezvoltat<

Gyakorlatilag a mivel foglalkozol kérdésre sokféle választ tudok adni :"D
Az igen szép név :D

Én a magam foglalkozásához tavaly beírhattam volna, hogy "szabadfuldokló".

Aztán csak találtam munkát. Most hardverhentes vagyok (gondolom a gépsonkát is én állítom elő). Életszínvonalban majdnem ugyanaz (ketten vagyunk, így a fizetésemmel talán ütjük is a létminimum harmadát, ez csak logaritmikus skálán különbözik feltűnően a nullától), mint a tavalyi, de legalább a "szabad" része épp nem érvényes. Ma pedig feljebb léptem. Eddig csak játszottam a szeméttel és kiállítást terveztem, ma már ettem is belőle :lol:

Súlyos, hogy ez a fizetés ma Magyarországon legális. Sőt, a minimálbér egy picit még ennél is kevesebb. Százezrek élhetnek (vegetálhatnak) ennyiből. Pedig elvileg egyikünknek sincs semmi baja, sőt, kifejezetten jók a képességeink. Csak épp az élethez nem értünk.

Avatar
Hikari
AoiAnime szerkesztő
AoiAnime szerkesztő
Hozzászólások: 741
Csatlakozott: 2003.02.17. 19:05
Nem:
Tartózkodási hely: Norvégia
Kapcsolat:

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Hikari » 2015.07.29. 17:34

Ayla kezdeményezésére létrehoztam ezt a témát (mivel munka után ma sok időm volt :cool: )

Avatar
ViharTáncos
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1553
Csatlakozott: 2010.08.07. 14:34
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: ViharTáncos » 2015.07.29. 18:45

Láttam fészen az új topicot s ha már van ezermesterünk, hardveresünk akkor kihúzom a vállalkozó/logisztikus kártyát.

Sztm nagyjából néhányan tudtátok eddig is de jó sok rusnya sitt egyéb hulladék építőanyag hozom-viszem, föld,beton turkálos-furkálos munkával ütöm el a nem létező szabadidőm. Vagy sofőrjeim lelki világát ápolom hol gyengéden hol kevésbé. No meg igyekszek eleget tenni a megbízói igényeknek amik rengeteg fejfájást okoznak olykor olykor. A bejövő profit lehetne jobb is de annyira nem panaszkodom. A munka kemény,koszos és rendkívül stresszes de azért vannak szép napok amik egy Gösser reklámhoz lehetne hasonlítani.

De a korán keléssel 7 éve nem tudok megbarátkozni. :-P

Avatar
Ayla
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2011
Csatlakozott: 2007.02.18. 16:59
Tartózkodási hely: sehol és mindenhol

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Ayla » 2015.07.29. 18:54

Hikari írta:Ayla kezdeményezésére létrehoztam ezt a témát (mivel munka után ma sok időm volt :cool: )
:thumb:

Facebookon volt említve, hogy anno azért nem volt ilyen téma, mert mindenki sulis volt. Logikus. Ugyanakkor sokféle nyári munkákról is lehetne beszélni. Én a mai napig viaskodom melyik volt a rosszabb: óriáspingvinként fuldokolni a plázában 40+ fokban a jelmezben vagy 35+ fokban robotolni a ruhagyárban, talpon nagy forró gépek mellett :"D Ésatöbbi.

Manapság ha munka jön csak ezekre emlékeztetem magam: melegem van? nincs. Fizetnek érte többet mint akkor? Igen. Ebből megyek nyugdíjba? (kicsit gáz vagy nagyon, hogy még mindig nem tudom miből megyek nyugdíjba?) Nem. És rögtön szebb az élet.
Máskülönben az egész gondolatmenetem abból jött, hogy a minap volt egy beszélgetésem egy nagyon vadidegennel, aki nem tudta elképzelni, hogy csinálhatok ennyiféle sokmindent AMIKOR diplomám van. Hát hogyhogy nem vagyok én művész, képeimmel egy múzeumban és lábamat lógatom egész nap? Persze, a kedves dán kicsapta a biztosítékot, újabb példa ha nincs mindennapi megélhetési problémád, sok esetben hülyén nősz fel, de legalább nem éhezve...

Jelenleg papíron 2 munkám van, gyakorlatban 6 és ezek azok amiket éppen mostanában művelek. Annak függvényében, hogy mennyi márkanév van az illetőn vagy partyfotósként, vagy designerként, vagy fotósként, vagy fordítóként, vagy tördelőként, vagy vécépucolóként mutatkozom be vagy olyasvalakiként, amit internetre soha nem fogok beírni, mert lecsuknak érte. Üdv a világomban. :D

A munkáimnak nem nagyon van fix óraideje, gyakorlatilag mindig minden csőstül jön. Napokig semmi, majd 4 napon keresztül kb. éjjel nappal, hol egyik, hol másikat csinálom. Azonkívül meghatározhatatlan, előre nem lehet tervezni vele semmit. Van megrendelő? Szuper, nem halok éhen, de nem is alszom 48 órán át.
Shotaaa!! Lolííí! Shotaa!! Lolíí!! Sho- LOLI! :D He. | hol vagy, Pantalaimon?

Avatar
Rui-chan
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1575
Csatlakozott: 2009.06.08. 13:10
Nem:
Tartózkodási hely: A semmi közepétől picit balra
Kapcsolat:

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Rui-chan » 2015.07.29. 19:17

Hivatalosan valami irodai adminisztrátor, vagy minek lehet ezt hívni. A sulihoz, amit végeztem nincs köze, de szeretek ennél a cégnél dolgozni és a visszajelzésekből ítélve engem is szeretnek ott. És most, hogy már hivatalosan is vége a diáklétemnek, főállásban leszek bejelentve, ami egyben fizetésemeléssel is jár. (Jól meglepődtem, mert ezt tegnap mondta a főnökasszony.)

Na, akkor jobban belemenve a munkakörömbe, egy vállalatirányítási rendszerben dolgozom a számítógépen, amit januárban vezettek be a cégnél, ezért is kerültem oda már korábban. Nekem az a fő feladatom, hogy amit beírtak az emberek az adott alkatrész gyártáskísérő lapjára, azt felvezessem ebbe a rendszerbe: ki csinálta, melyik nap, hány órát, mennyit. A cég fő profilja az alkatrészgyártás és a szerszámkészítés, de van galván üzem is. Egyszer azzal poénkodtunk így baráti társaságban, hogy gyártásvezető vagyok. :D
Aztán segítek a rendelések felvitelével is, mert ugyan ez a rendszer működteti ezt a részét a dolgoknak. Felveszem az adott megrendelést a gépbe, onnan pedig lehet is kiszámlázni. Az elején hatalmas káosz uralkodott, be kellett érnünk magunkat, a rendszer hibái is előjöttek, szóval volt meló bőven.

A korán keléssel sem kell bajlódnom, mert 10-re járok és 6-ig vagyok. Sőt, korábban 12-re mentem, aztán 8-ig voltam bent, de hamarosan az új rendszerből fogjuk kiadni a gyártásokat, majd azok alapján fognak menni a szállítólevelek. Éppen ezért jobb, ha korábban bemegyek, mert délelőtt is szoktak szállítólevelek készülni. Nem hiszem, hogy változni fog a munkarendem, mert a gyártásban szoktak túlórázni és azt is frissen le kell jelenteni a rendszerben.

Egyébként, ha tud valaki valami megnevezést erre, amit csinálok, ne tartsa magában. Azért szoktam irodai adminisztrátort mondani, mert ezt érzem legközelebbinek ehhez a munkakörhöz. Persze az új szerződésemben lehet lesz valami jó kis megnevezés, amit tudok használni, majd meglátom.
Kép

Avatar
Cruel Angel
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2036
Csatlakozott: 2003.11.17. 14:33
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Két hely között valahol / e két hely Mennyország s Pokol

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Cruel Angel » 2015.07.29. 19:19

Fészbukos ígéretemet betartva írok hát én is. Szerény személyem egy kis (mától még kisebb, lásd kicsit lejebb), veresegyházi szoftverfejlesztő cégnél programozó. Ez a második állandó munkahelyem, ennek előtte kisebb webes projektjeim voltak ide-oda, illetve tanítottam futólag felnőtteknek egy kis intézményben webprogramozást.

Többé kevésbé itt is webes dolgokkal foglalkozunk, ha valakinek mond ilyesmi bármit is, akkor node.js, CoffeeScript, PHP, Symfony. Cégünk főprofilja, hogy az ország két nevén most hirtelen nem nevezett legnagyobb optikai üzletláncába, és ezen kettő cég szlovák és cseh testvér vállalataihoz szolgáltatja a bolti szoftvert. (Tehát specifikus optikai cuccok eladásának segítése, mint szemvizsgálat rögzítése, recept felvétele, receptnek megfelelő szemüvegek összeállítása, kontaktlencse előfizetésék, garanciák, kuponok, jegyzőkönyvek menedzselése stb. stb.) Ennek legprominensebb előnye, hogy kb. mindig volt munka, de legfőképp a cégnek bevétele. Így amikor netán nem volt munka az előbbi forrásból, akkor is volt a cégnek félre rakott pénze arra, hogy a főnök álomprojektjét fejlesszük, ami nem más mint egy csoda eredeti javascriptes keretrendszer. Probléma ott van, hogy ez utóbbiba beleöltünk félév fejlesztési időt és egyrészt senki nem akart vásárolni szoftvert tőlünk, ahol használható, másrészt az egyetlen egy használható szoftver, ami használja ezt azt rajtunk kívül senki sem használja. Szal sok hűhó semmiért. De legalább lett belőle egy szakdolgozat témám az egyetemen. XD

A cég méretét tekintve a mai napig négy fejlesztő volt a főnökkel és velem együtt, ez nem a maximális méret, év elején futólag öten voltunk, de az egyik újonnan jött fejlesztő srác talált egy neki szimpatikusabb munkát. A mai létszámcsökkenés oka viszont ennél kevésbé barátságos, ugyanis főnök kénytelen volt leépíteni egy srácot, mivel a cég anyagi helyzete 2015 második felére láthatóan nem túl szuper. Ennek prominensen az az oka, hogy az éveleji terv az volt, hogy a fentiek mellett egy lengyel testvér vállalathoz is bevezetjük a nagy szoftverünket és ebből, meg az helyiektől jövő kisebb-nagyobb fejlesztésekből tartjuk fent magunkat. Viszont olybá tűnik, hogy a külföldi anyavállalat az kicsit megszorongatta kicsi leányvállalatait, hogy szoftveres fejlesztésekre bizony már ne költsenek, mert (hozzáteszem évek óta) készül az ő belső fejlesztésű szoftverük, ami 2018-ra (!) elkészül és csodásan mindent fedni fog, ami kellhet. Szóval holnaptól hárman leszünk.

Magam részéről mindezek ellenére szeretek itt dolgozni, még ha nem is álmaim munkája. (Az még mindig valami fun rpg jellegű cucc fejlesztése lenne.) Mivel jó informatikushoz méltóan némileg introvertált vagyok, kellemes a családias légkör. Fizetés rendben van, nem eget rengető, de egyáltalán nem panaszkodhatok. Mindezek mellett végülis olyat csinálhatok, amit szeretek (programozás, nem szigorúan típusos nyelveken) és olyan környezetben, amit szeretek (Linux :v ), szóval praktikusan egy baj van, az, hogy budapesti vagyok. Szóval én nap mint nap kiingázom Veresre. Elvileg lehetne részben távmunkában dolgozni, de saját tapasztalat, hogy a munkakörnyezet és a mások jelenléte masszívabban motivál, mintha otthon ülnék.

Mindenesetre azért ha valaki tud kis, családias társaságot itt Budapesten (rosszabb esetben Londonban :v), akik játékokat fejlesztenek valami fun script nyelven, legrosszabb esetben Javaban, akkor ne fogja vissza magát :dirr:
Kép

Avatar
Hikari
AoiAnime szerkesztő
AoiAnime szerkesztő
Hozzászólások: 741
Csatlakozott: 2003.02.17. 19:05
Nem:
Tartózkodási hely: Norvégia
Kapcsolat:

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Hikari » 2015.07.29. 19:44

Én egyrészt anyuka vagyok :dirr:
Egyébként meg egy olyan üzemben dolgozom ahol tengeri halneveldék haltartó hálóit javítjuk. Jelenleg heti 2 nap dolgozom, szeptembertől 3.
A munka nem túl mozgalmas de legalább fizikailag nem megterhelő, nulla a stressz, jól fizetnek és kedvesek a munkatársak. Mindenki olyan kellemesen be van lassulva :). Én szeretek itt dolgozni.
Ezelőtt meg ablakgyárban dolgoztam. Az fárasztóbb volt sok emelgetéssel.
(Egyébként meg környezetmérnöki diplomám van... amit szerintem sosem fogok használni, de azért nem bántam meg, sok fontos dolgot tanultam az egyetemen...)

Avatar
A mordályos nyul
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1889
Csatlakozott: 2006.11.12. 11:53
Nem:
Tartózkodási hely: Kő alatt

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: A mordályos nyul » 2015.07.29. 21:24

Ayla írta:Bemutatkozásomhoz: a profilomon megváltoztattam a foglalkozásomat önkéntesről multilateral dezvoltat-ra, ami románul annyit tesz, hogy éppen ahhoz értesz a legjobban amihez érteni kell, miközben éppen arra gyúrsz ami holnap kell.

Magyarul szó szerint: többoldalúan kifejlesztett, a Google Translate szerint. Kifejezéseket elég nehéz lefordítani. :D Talán ezermester lenne rá a jó szó, bár azt inkább a mindenhez értő/megszerelő/összerakó apukákra mondanám :D

Gyakorlatilag a mivel foglalkozol kérdésre sokféle választ tudok adni :"D
Angolul "Jack of all Trades"! Örültem, mikor találkoztam ezzel a kifejezéssel. :) Én sokáig paráztam azon, hogy sok mindenhez értek kicsit, de semmihez sem igazán, és hogy így mihez fogok kezdeni, aztán rájöttem, hogy ez inkább előny.

Jack of all trades
Master of none
Often times better
than a master of one.

Sok sikert Ayla!
Cruel Angel írta:Így amikor netán nem volt munka az előbbi forrásból, akkor is volt a cégnek félre rakott pénze arra, hogy a főnök álomprojektjét fejlesszük, ami nem más mint egy csoda eredeti javascriptes keretrendszer. Probléma ott van, hogy ez utóbbiba beleöltünk félév fejlesztési időt és egyrészt senki nem akart vásárolni szoftvert tőlünk, ahol használható, másrészt az egyetlen egy használható szoftver, ami használja ezt azt rajtunk kívül senki sem használja. Szal sok hűhó semmiért.
Ez ismerős! Nem túl jó érzés, hogy a semmibe úszott egy csomó munka, amiről még azt is hiszi az ember, hogy van valami értelme. :( Nekem az alapfeladataim eleve céltalanok, úgyhogy a szoftverfejlesztést élveztem, mert azt gondoltam, haladunk valahová...
Cruel Angel írta:saját tapasztalat, hogy a munkakörnyezet és a mások jelenléte masszívabban motivál, mintha otthon ülnék.
Ez sajnos szintén ismerős. :D Pedig milyen laza lenne otthonról dolgozni valahová. :D Persze ezt is valahogy meg lehet oldani akkor is, ha nem ebbe a típusba tartozik az ember, de nem egyszerű.


Akkor én.
Sokáig "fogalmazó" nevű szokatlan munkakörben dolgoztam, ami az első fél évben még egész érdekes is volt. Írni kellett, sokat, olyan témákban, amikben nem voltam járatos, úgyhogy tudásra éhes kis agyam jól elvolt vele - egy darabig. :D Sajna egyébként sok kreativitást nem igényel. Most átmenetileg vissza is tértem hozzá, azonban hamarosan váltok, és szoftverfejlesztési irányba mozdulok el. "Környezetkutatóként". Ezt pár éve el sem tudtam volna képzelni magamról, de rájöttem, hogy élvezem! Nem, nem tudok programozni (kicsit tanultam, illetve elkezdtem ismerkedni a mySQL-lel), de nem is nekem kell. :)
Szerencsére az előző/mostani helyem is szuper jó volt: korrekt munkatársak, jó légkör, korrekt fizetés (ha a hónapos késéseket nem számítjuk); és a leendő helyem is rendkívül szimpi. Most nagyon optimista vagyok a jövőmet illetőleg, és érzem, hogy rengeteg fejlődési lehetőségem lesz. :) Mármint az mindig van, de most "elém lesz téve", illetve "ki van jelölve az irány".

Ha a szoftverezés nem jött volna be, akkor nyelvekkel próbáltam volna bekerülni valami multihoz, call centeresnek. Nem nagyon bánom, hogy nem volt rá szükség.
Kép

Avatar
alvaro
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1040
Csatlakozott: 2007.05.09. 09:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: gyászmenet
Kapcsolat:

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: alvaro » 2015.07.30. 18:33

ViharTáncos írta:...hardveresünk...
Ez így azért barokkos túlzás. Erősen költői voltam, de a rideg valóság az, hogy egy elektronikai hulladékot újrahasznosító cégnél vagyok nigériai gyerek, azaz betanított munkás (a kifejezés, amitől a jobb cirkuszi lovak is irtóznak)... Hogy amellett igen, hardveres, és igen, író, cikkíró, útleíró, fotós, whatever, az pénz szempontjából sajnos semmit sem számít. Mondom én, hogy nem értek ehhez az élethez...

Avatar
A mordályos nyul
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1889
Csatlakozott: 2006.11.12. 11:53
Nem:
Tartózkodási hely: Kő alatt

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: A mordályos nyul » 2015.07.30. 21:42

Én drukkolok neked, alvaro! :)
Kép

Avatar
Yuriko-chan
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1107
Csatlakozott: 2007.06.20. 08:55
Nem:
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Yuriko-chan » 2015.07.31. 07:55

Én gyógyszerész vagyok egy gyógyszertárban. :dirr: Na jó, ez annyira nem is egyértelmű ám, a csoportban ahányan voltunk, annyifelé mentünk (3 éve végeztem). Gyógyszertárba, gyógyszergyárba, kórházba, külföldre, gyógyszerész-közgazdász másoddiplomára, vagy maradtak a suliban PhD-zni, oktatni. Ősszel el kellene kezdenem a szakképzést, túl sok kedvem nincs hozzá, de úgy néz ki, nem úszom meg, és akkor már inkább nem halogatom tovább. Szemezek egy esküvőszervező tanfolyammal is, az pusztán szórakozás lenne, de ahhoz kicsit drága, még meggondolom. :dirr:

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1844
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Surci » 2015.08.09. 18:42

Hát nekem nem sok közöm van ahhoz amit tanultam, lévén angol-japán szakra jártam (akkoriban nem igazán volt konkrét elképzelésem, előtte lehúztam félévet az ELTE jogon, de otthagytam mert nem érdekelt, az anyimukat meg már akkoris szerettem :D), de igazából sosem gondoltam hogy bármi konkrétat fogok ezzel kezdeni, csak fun volt. Világéletemben a vállalkozás-üzletelés foglalkoztatott (nem véletlenül a Tőzsdecápák a kedvenc filmem), ilyenekből szereztem a pénzem iskola alatt is, aztán egyetem vége felé, amikor már alig volt órám, elmentem ingatlanozni. Ez a terület régóta érdekelt, egyrészt az üzletkötői vonal miatt, másrészt meg ha az ember sokat foglalkozik vele, akkor itt rendesen meg lehet tanulni mindent, ami az ingatlanokkal kapcsolatos, legyen az a műszaki, a jogi, az esztétikai, vagy a finanszírozási oldala - és persze a pénz sem utolsó. 3 évig ment is, de 2012-ben mindenféle (gazdasági és magánéleti) dolgok miatt fel kellett adnom ezt a munkát. Majdnem 2 év holtidő következett, aztán 8 hónapja Ausztriában vagyok egy hotelben konyhás-mosogató. Eszemben sincs sokáig itt maradni, de tőkére van szükségem hogy belevághassak egy bizonyos üzletbe, és erre ez a meló tökéletesen megfelel, lévén a szállást-ellátást biztosítja a munkaadó, így szinte a teljes keresetemet félre tudom tenni. Egyébként baromijó helyet sikerült kifognom, a környéken ilyen munkakörben itt fizetnek a legjobban és Ausztriában 14 havi fizetés van :D . A munka könnyű, csak a magamfajtának baromira unalmas. -_- Meg kötött munkaidő, attól teljesen kivagyok, baromi nehéz volt beleszokni, de azért mostanra már megbékéltem vele... Ja és egy szót nem tudtam németül mikor kikerültem :P De be kell vágni a fapofát, az élet sajnos igazságtalan :D Még másfél-két év és megyek vissza az ingatlanszakmába + tervezem egyéb vállalkozás(ok) indítását is.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Ayla
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2011
Csatlakozott: 2007.02.18. 16:59
Tartózkodási hely: sehol és mindenhol

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Ayla » 2015.08.09. 21:32

Sok sikert, Surci!

Jó dolog az amikor tudod, hogy mit akarsz és tudod, hogy megéri érte izzadni vagy mókuskerekezni. Sokkal kevésbé szívja le az ember életképességeit.
Shotaaa!! Lolííí! Shotaa!! Lolíí!! Sho- LOLI! :D He. | hol vagy, Pantalaimon?

Avatar
Péter
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 767
Csatlakozott: 2010.07.17. 14:29
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Péter » 2015.08.11. 20:15

Eredeti végzettségem képszerkesztő grafikus. 5 évig dolgoztam a szakmámban, aztán tönkrement a cég, és azóta megfordultam több helyen is. (Egy rövid ideig még piacon is árultam a forralt bort. :D ) Jelenleg egy elektronikai üzletben dolgozom az egyik helyi bevásárló központban. Nem vagyok agyonfizetve, de azért panaszra sincs különösebb okom.

Nem tudom még hová visz az élet, jelenleg épp azon dolgozom, hogy végre összeköltözhessünk a barátnőmmel, egy saját házban. :)
Kép

Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1185
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2015.08.11. 21:41

Nekem két végzettségem van (jogi asszisztens és informatikus könyvtáros), és egy jókor voltam jó helyen-nek köszönhetően a munkám mindkettőt lefedi (az egyik nagyobb bíróságon vagyok könyvtáros).

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1844
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Surci » 2015.08.12. 05:46

Ayla írta:Sok sikert, Surci!

Jó dolog az amikor tudod, hogy mit akarsz és tudod, hogy megéri érte izzadni vagy mókuskerekezni. Sokkal kevésbé szívja le az ember életképességeit.
Köszi :D Egyébként eléggé szenvedek itt, de nem a meló miatt, hanem az unalomtól. Eleve egy falu, az meg nem nekem való, főleg hogy én szeretek Pesten lakni. A másik meg hogy én imádtam azt a pörgést, amivel az üzletkötői munkám együtt járt, és ahhoz képest ez UNALMAS!!!!! -_- Meg a heti 6 nap ezért elég fárasztó tud lenni, főleg úgy hogy az egyetlen szórakozási lehetőség a kocsmázás, amivel nincs gondom, csak egy idő után az is unalmas lesz. Úgyhogy marad az edzés. Olyan ez az osztrák munka mint valami jó kis 300+ epizódos shounen, nem áll másból csak edzésből és bunyó... izé melóból :D Mondjuk mivel semmit nem lehet csinálni, végre van időm bepótolni az elmúlt 7 évben kimaradt animéket, könyveket és filmeket, meg tanulni is lehet (érdekel a belsőépítészet, a műtárgyak meg még kismillió dolog). Bár nem tudom meddig húzom itt, elvileg még 2 év kéne, kemény lesz. Különben nem értem hogy elégíthet ki egy olyan meló valakit amiből nem lehet továbblépni? Mert itt a kollégáim 90%-a marhára elégedett a helyzetével, max honvágya van némelyiknek, de a többség azt nyilatkozta hogy akár NYUGDÍJIG is képes lenne ezt csinálni (szobalány, felszolgáló, konyhás), mindezt itt, és hát azért kinti szemmel nézve nem lehet luxusmódon megélni ebből a fizuból, hiába tűnik soknak otthonról. Az egy dolog hogy én alapból egy vállalkozó típus vagyok, és ezt egyféle "szükséges rossznak" élem most meg (mármint a kötött, "másnak dolgozós" melót), de oké, van aki szeret alkalmazott lenni, biztonságot nyújt, stb... De olyan munkakörben ahonnan NEM LEHET továbblépni? Mert egy szobalány hova lép tovább? Vagy egy pincér? Kihalásos alapon lehet szobalányfőnök vagy főpincér, ha megéri. Ez siker? De mondhatnék irodai melót is, csomó ismerősöm dolgozik olyan pozícióban, ahonnan a világon semmi előrelépés nem várható. Panaszkodás persze megy ezerrel kevésafizu, nemtudokmegélni, és a vállalkozók szidása -_- Na jó, kicsit eltértem, nem akarok nagyon OFFolni. :D

Úgyhogy ha valakinek kérdése van kecóvásárlással kapcsolatban (főleg BP) vagy nem tudja mit akar az élet tőle, de szeretne kicsit egyenesbe jönni anyagilag 1-2 év alatt osztrák vendéglátós melóval, akkor az írhat privit :D
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Ayla
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2011
Csatlakozott: 2007.02.18. 16:59
Tartózkodási hely: sehol és mindenhol

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Ayla » 2015.08.12. 13:39

Szerintem nem megyünk OFFba, ha arról beszélgetünk mi az az ambíció és elégedettség a munkánkon belül.

Surci én megértelek, én is így gondolom. Viszont hihetetlenül irigylem az olyan embereket akik köszönik szépen egyszerűen boldogok és nyugodtak a helyzetükkel. Itt az olyanokra gondolok akiknek elég az a pénz amit keresnek és nem kanyázva mennek haza a munkából. Mit nem adnék azért az érzésért néha, hogy ne húzzam magam a TÖBB vagy JOBB felé, hogy nyugodt legyek! Mert gondolj bele az ilyen emberek sokkal kevésbé ráncosabbak és álatlában sokkal szebb a családi életük is. Véleményem szerint mindig a család szívja meg a legjobban, ha akad EGY egyedüli ambíciózus tag közöttük.

Pont tegnap beszélgettem valakivel arról, hogy "csak" pincér, vagy cipőgyáros vagy takarító vagy akármi. Ez hülyeség. A csak szócska a megkeseredett szüleinkből kerül be a szótárba akik vagy a rendszer miatt, vagy más szerencsétlenség miatt, de hiába próbáltak "szintet lépni" nem sikerült és így nem tudtak egy olyan ugródeszkát biztosítani a gyerekeiknek aka nekünk, mint amilyet szerettek volna. Ezek a szülők nevelik ki általában az olyanokat mint te vagy én, Surci akik minden nap azon stresszelnek, hogy mikor lesz meg a saját palotájuk (beházasodom, problem solved :dirr: )

És persze ott vannak azok, akiket említettél, a kesergők. Akik szomorúan kanyázva elfogadják a helyzetüket, ahelyett, hogy tennének is valamit a változtatásért. Itt annyi az ügy, hogy ambíció van, de bátorság nincsen. Sokan félnek vállalni a kockázatot, hogy felmondjanak valahol, csakhogy nekivágjon valami másnak, mert sajnos a magyar nagytömeg a negatív tapasztalatot mindig jobban visszhangozza majd az illető fülébe, mintsem a pozitívat és urambocsá' de sok lusta ember is van köztük. Általában a szintlépés azt jelenti, hogy sokkal több energiát fordítasz a változásra, ami a komfortzónádon kívül esik és ez már nem kényelmes. Akkor inkább megelégszik azzal, hogy ő tudja magának, hogy okos és eltereli a figyelmét egy-két megvásárolt jóval, majd órarend szerint káromkodik a következő napon is.

Volt szerencsém egyszer egy öreg és idegtépő hölggyel dolgozni, aki "csak egy recepciós" volt 40 évig. A város legjobb hoteljében. Feláldozta az egész életét a karrierje miatt, ettől meg is kattant. Nagyon sokat mesélt a néni, hogy ő mennyi embert megismert, hogy ezt így kell és azt amúgy kell és az ő hoteljükben ez így működik, nem úgy mint abban a másikban stb, stb. Most komolyan. Ki ne tisztelne egy ilyen embert? Mitől lesz jobb egy vezérigazgató? Semmitől.

A foglalkozásod olyan mindegy. Az elhivatottság az amitől érsz valamit, mint dolgozó. Csak közben mérlegelni is kell és nem felvenni a telefont a főnöknek és táncolni este 9 után is....plusz legyen hobbid, mert ha nincs attól is megkattansz :D
Shotaaa!! Lolííí! Shotaa!! Lolíí!! Sho- LOLI! :D He. | hol vagy, Pantalaimon?

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1844
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Surci » 2015.08.12. 23:17

Hát én nem hiszem hogy be tudnék házasodni a hercegekhez meg a grófokhoz, így magamnak kell összehoznom a dolgaimat :D Btw én sosem irigyeltem azokat, akik boldogok és elégedettek a maguk helyzetével - de nem is sajnáltam tőlük ezt a boldogságot. Csak számomra nehezen felfogható állapot. Persze nem vagyunk egyformák, sokaknak meg a teljesítményorientált hozzáállás az idegen.

Az meg hogy kinek honnan jön az ilyesmi, eléggé változó. Sok embert elriaszt, ha a szülei folyamatos teljesítménykényszer alá helyezik. Nálam nem volt ilyesmi, a teljes családom vagy a "boldog és elégedett vagyok a helyemmel"-életet éli, vagy az elégedetlenkedős fajta, akik persze sosem tesznek semmit azért hogy elmozduljanak a holtpontról, szal ilyen típusú motivációt ilyen közegből meglehetősen nehéz szerezni :D
Ayla írta:Véleményem szerint mindig a család szívja meg a legjobban, ha akad EGY egyedüli ambíciózus tag közöttük.
Inkább az adott illető egyedül, mert a családja legtöbbször képtelen felfogni, hogy ő nem ugyanazt akarja tenni amit ők, és ez folyamatos konfliktusok forrása lehet, ha ezt nem tudják kezelni.
Ayla írta:Mitől lesz jobb egy vezérigazgató? Semmitől.
Munkakör, felelősség, fizetés, stb... NAGYON más a két pozíció, nem véletlen, hogy az illető 40 év után is recepciós volt. Önmagában a szaktudás vagy hozzáértés nem elég. Kell hogy tudjon irányítani, tudjon bánni az emberekkel, tudjon felelősséget és merjen kockázatot vállalni, stb... És legyen is ambíciója, hogy mindezen feladatokat fel is vállalja. Óriási különbség van a kettő között - és nem feltétlenül szaktudásban.
Ayla írta:És persze ott vannak azok, akiket említettél, a kesergők.
Ezekkel nekem csak egy gondom van, a folyamatos rinyálás, aminek a lényege: MINDIG MÁS A HIBÁS. Alapból nincs gondom, ha tudomásul veszik a helyüket a társadalomban, de amikor előkerül a szokott mantra "ménemkersekannyit mint a cég elnöke, minek annak annyi, nemcsinál az semmit" na akkor felmegy a vérnyomásom. De ebbe végképp nem akarok nagyon belemenni, mert már tényleg nagyon OFF lesz,
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Rui-chan
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1575
Csatlakozott: 2009.06.08. 13:10
Nem:
Tartózkodási hely: A semmi közepétől picit balra
Kapcsolat:

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Rui-chan » 2015.08.14. 22:46

Szerintem sok függ attól is, hogy kinek milyen a személyisége, na meg éppen mit hoz magával a családból. Én kaptam hideget-meleget a családomtól, amiért nem mentem el 18 évesen napi 8 órát melózni, helyette a főiskolát választottam, ahol az órák 80%-ára kötelező volt bejárni, így csak párszor tudtam suli idő alatt munkát vállalni - meg nyáron. Állandóan megkaptam, hogy nem akarnak még 40 évesen is eltartani, pedig nem ez volt a szándékom.
Egyszerűn nem tudtam, hogy milyen munka lenne nekem jó. Bár elképzelésim voltak, sajnos rá kellett jönnöm, hogy a személyiségemből adódóan vannak olyan munkakörök, amik kiesnek a listából. (Elég erősen introvertált vagyok.) Képtelen vagyok magabiztosan beszélni nagy tömeg előtt, plusz úgy általában emberekkel sem szeretek foglalkozni. A barátaim, illetve a hasonló érdeklődési körű emberek mások, velük azért sokkal könnyebben szót értek. Alapból tudtam, hogy nekem valami nyugis hely kell, amit egyelőre meg is találtam. Nem arról van szó, hogy nyugdíjas koromig ennél a cégnél szeretnék lenni, de kiindulásnak jó. És elég 5-6 emberrel közelebbi kapcsolatot ápolnom, ami pont ideális nekem.

Tervezek valami OKJ-s tanfolyamot, amire pénzt kell gyűjtenem, mert a szüleim tuti nem fogják finanszírozni. Eddig a könyvtáros képzés tűnik a legjobbnak, mert bár ott is kell néha emberekkel foglalkozni, de alapvetően nyugis. A könyvek pedig sosem beszélnek vissza. :D Mondogatták már, hogy inkább informatikai vonalon kéne tovább indulnom, mert az a jövő, viszont nekem nincs hozzá affinitásom. Utánanézek dolgoknak, illetve képzem magam, ha érdekel a téma, de ez csak hobbi szinten megy, ezzel nem tudnék főállásban foglalkozni.
A hiányszakmákat is az orrom alá dörgölték, azoknak viszont a 90%-a CNC marós, hegesztő, ilyesmik voltak. Ápolónőnek pedig szerintem még alkalmatlanabb lennék, mint informatikusnak. :dirr:

Annyit még hozzátennék, hogy manapság nagy úr a viszonylagos létbiztonság, sokan inkább megmaradnak a helyükön, mintsem kilépjenek a bizonytalanságba.
Surci írta:Ezekkel nekem csak egy gondom van, a folyamatos rinyálás, aminek a lényege: MINDIG MÁS A HIBÁS. Alapból nincs gondom, ha tudomásul veszik a helyüket a társadalomban, de amikor előkerül a szokott mantra "ménemkersekannyit mint a cég elnöke, minek annak annyi, nemcsinál az semmit" na akkor felmegy a vérnyomásom.
Ehhez hozzászólnék, mivel elég közelről tapasztalom ezt. Azt hiszem mondhatom, hogy részben én is részt veszek a vállalt irányításában, bár nem olyan magas pozícióban. Sokszor a főnökeim tovább maradnak bent, pedig előttem már bent vannak. Nem olyan egyszerű elvezetni egy céget, mint ahogy sokan gondolják. Főleg, ha a nagyobb partnercégek azt hiszik, hogy bármit megtehetnek, mert ők multik és nem csak egy kisvállalkozás.
Kép

Avatar
A mordályos nyul
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1889
Csatlakozott: 2006.11.12. 11:53
Nem:
Tartózkodási hely: Kő alatt

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: A mordályos nyul » 2015.08.18. 09:42

Szerintem ez olyan nagyon még nem off. Ha mindenki csak elmesélné, mi a munkája, akkor igen hamar kifulladna a topik. A munkával kapcsolatos beszélgetés szerintem még belefér.
Surci írta:Különben nem értem hogy elégíthet ki egy olyan meló valakit amiből nem lehet továbblépni?
Meglepően sokan vannak így vele. Vannak, akik úgy keseregnek a munkájuk miatt, hogy pontosan tudják, hogy nem más a hibás, de meggyőződésük, hogy önmagukban képtelenek változtatni, mert "túl buták", vagy "nincs jó végzettségük", de már nem engedhetnek meg maguknak új sulit (pedig a jó nyelvtudás és a programozási ismeret papír nélkül is baromi sokat ér, és kitartással tanulható otthon is, nem kell hozzá nagy kiadás), esetleg "nincsenek kapcsolataik", meg egyébként is *kifogáskifogás*. Ja, és persze "ők nem is tudnának ennél jobbat", és örülhetnek, hogy a gonosz világ ennyit is megadott.
Néha úgy érzem, véradás helyett motivációadásra kéne járnom, mert nálam újratermelődne, de néhányan életveszélyesen alacsony szinttel rendelkeznek. :(

Nekem a mostani váltásomban nagy szerepet játszott az, hogy legyen lehetőségem a fejlődésre. Nem is az előrelépésre, meg a létramászásra, csak hogy ne langyos vízben ázzak, hanem aktívan használjam a képességeimet.
Surci írta: Úgyhogy ha valakinek kérdése van kecóvásárlással kapcsolatban (főleg BP) vagy nem tudja mit akar az élet tőle, de szeretne kicsit egyenesbe jönni anyagilag 1-2 év alatt osztrák vendéglátós melóval, akkor az írhat privit :D
Hűűűű, dejó. :D Szerencsére Budapestben nem kell gondolkodnom, de már nagyon érik egy kis önállósodás. Talán hamarosan meg is engedhetem magamnak. Remélem!!!4
Kép

Avatar
scineram
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1477
Csatlakozott: 2006.05.30. 13:43
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Green Hell
Kapcsolat:

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: scineram » 2015.10.10. 13:06

Egy céges nyilvántartás és számlázási adatbázis szarát tolom magunk előtt hétről hétre az irodai PC-n.Teljesen átlag fizu, de legalább szigorúan 40 óra munkahét. Én nem bánom a korai kezdést, így négykor irány haza, pénteken még kettő előtt. Nagy karrier építésre nem alkalmas, ahogy Rui mondta, a létbiztonság nagy úr. No meg a kényelem, azért nem rossz a holt időben netezni.
Kép

Avatar
Narumi
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1388
Csatlakozott: 2004.05.04. 14:36

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Narumi » 2015.11.15. 09:07

Nohát, érdekes elolvasni, hogy ki hova jutott, mi lett a hajdani iskolásokból/egyetemistákból. :)

Jómagam részéről, jelenleg projektmunkatárs vagyok egy alapítványnál. Nonprofit szervezet vagyunk, hagyományőrzés (betlehemezés) és környezetvédelem a fő profilunk. Diákcsoportok számára hirdetünk meg vetélkedőt ezekben a témákban, a legjobbak pedig jutalomkiránduláson vehetnek részt. Röviden-tömören, téli időszakban főleg adminisztrációs munkát jelent, tavasszal, nyáron és ősz elején pedig kísérgetem a diákcsoportokat (ha úgy tetszik, mint animátor).
Nyilván non-profitként a fizetés nem eget rengető, és sajnos nem mindig stabil ::jtears:: viszont jobb időszakokban merem állítani, hogy keresek annyit, mint más tízszer ennyi hajtós munkával. Rugalmas munkaidő, néha heti 2 óra, kirándulás/táborozáskor meg 24/7, elég egyenlőtlen.
Igazából nem panaszkodhatom. Persze van épp elég baj, a váltás is a küszöbön van, viszont erről a munkáról meg elmondhatom, hogy - még ha néha nem is látom, de tudom - VAN ÉRTELME, tényleg egy szebb jövőért dolgozom benne. És a munkámat 100%-ig megbecsülik. Nem vagyok egy pedagógus alkat, de jó látni a sok 10-14 éves arcon, hogy van még itt jövő, rengeteg a tehetség, és mennyi értékes ember van ebben a világban. Fantasztikusak a gyerekek! (És igen, sajnálatos, hogy mennyien elkallódnak, nem művelik magukat, a világ elviszi őket stb stb...)

Egyébként diplomám szerint geográfus vagyok - imádom a földrajzot, de ha tehetném, most mást választanék. Emellett csináltam még OKJ-t, hát most azoknak se nagy hasznát veszem, de lehet majd a későbbiekben igen. És most szabás-varrást tanulok, ezzel is rengeteg ötletem van, és nem feltétlenül a cosplay... :)

(Amúgy hosszú évek lamentálása rádöbbentett, hogy pályatévesztő vagyok. Művészeti pályára kellett volna mennem, kár, hogy olyan rohadt lusta voltam gyakorolni... :P De neeeeeem, mert azzal nem lehet keresni. Hát, most se állok jobban, bár olyat tanultam, ami érdekelt, nem lettem vele előrébb.)
Kép
心在るが故にお前のすべてを欲する
"Because I have a heart, I lust for all that you are"

Avatar
A mordályos nyul
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1889
Csatlakozott: 2006.11.12. 11:53
Nem:
Tartózkodási hely: Kő alatt

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: A mordályos nyul » 2016.09.05. 15:46

Komolyan mondom, hihetetlen. :(

Ha van értelmeske fiatal rokonotok/ismerősötök pályaválasztás előtt/közben
és/vagy
ismertek olyat, aki karriert váltana

én mondom néktek
1. Nyelvtanulás. Első és legfontosabb, főleg angol, emellé ha van más, szuper! (Ijesztően nem beszélnek nyelveket a népek... de... úgy... rémisztően)
2. Programozás. Keresett programnyelv egy év komoly tanulása után a munkáltatók lábat csókolnak. Keleti országrészben biztos.

(No1. nélkül a No2. félkarú óriás.)

Lehet legalább ajánlani, mint megfontolandó opciót. Elfogyott a regimentje. :(

Ha valamiért a devség nem is jönne össze, szoftvertesztelő is lehet az ember, amiből szintén hiány van, egymástól lasszóznak a cégek.
Kép

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2287
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Kinek mi a munkája?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2016.09.05. 16:42

A mordályos nyul írta:1. Nyelvtanulás. Első és legfontosabb, főleg angol, emellé ha van más, szuper! (Ijesztően nem beszélnek nyelveket a népek... de... úgy... rémisztően)
Yepp, ezt már tapasztaltam első- és másodkézből is - hihetetlen, hogy legalább egy idegen nyelv megtanulása ilyen problémás az emberek tetemes hányadának. Egyik évfolyamtársammal voltak ezzel kapcsolatban mindig heves vitáink. Ő azt vallotta, ha úgy is itthon szeretne elhelyzekedni, akkor szükségtelen az idegen nyelv ismerete. Gondolom nem kell hangsúlyoznom, milyen szegényes gondolkodásmódra vall ez.

Válasz küldése