Jövőkép (gazdaságunk és társadalmunk tekintetében)

Minden, ami nem illik máshova. A szabályok itt is érvényesek.
Avatar
ViharTáncos
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1553
Csatlakozott: 2010.08.07. 14:34
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Jövőkép (gazdaságunk és társadalmunk tekintetében)

Hozzászólás Szerző: ViharTáncos » 2018.01.02. 12:29

Háborús témához hasonlóan ez téma is kissé pragmatikus, adatokon és elemzéseken alapuló ugyan de közvetetten jelentősen befolyásolja életünket ezért érdemes róla beszélni. (ha lehet maradjunk politika semlegesek vagy csak a gazdaság politikai részre koncentráljunk)

Nyitnám a sort egy nem túl szívderitő táblázattal.

Makrogazdaság:
Az amerikai álom haldoklik

Avatar
Vree
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 415
Csatlakozott: 2006.03.06. 18:21
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Jövőkép (gazdaságunk és társadalmunk tekintetében)

Hozzászólás Szerző: Vree » 2018.01.29. 01:26

"Tisztelt, Felhasználónk! Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lehetősége van emelt díjas SMS küldésével is hozzáférni a tartalomhoz."

Sztem nem fogok a Portfolio.hu-ra előfizetni, csak hogy elolvashassak egy újabb kapitalizmustemető megnyilvánulást. :D

Volt valami magyar vonatkozású részlet? Igazából az én jövőképemre kevés hatással van az, hogy az USA-ban csökkent a gazdasági mobilitiás mint lehetőség 1940 és 80 között (hová lett az utolsó 38 év?)

Avatar
Ricz
Nagymester
Nagymester
Hozzászólások: 932
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Jövőkép (gazdaságunk és társadalmunk tekintetében)

Hozzászólás Szerző: Ricz » 2018.01.29. 18:13

Lényegében Emmanuelle Todd: A birodalom után c. tanulmánykötete foglalkozik a témával (már hogy haldoklik az amerikai álom, de ő '89-től kezdve számolja, ahogy mondhatjuk, a hidegháború "megoldódott", és '91-től véget ért, és elszabadult a kereskedelmi mérleg korábbi viszonylatokhoz képesti zuhanása és egyre nyilvánvalóbb nehézségekkel küzdött az amerikai hadiipar rendelések tekintetében. (Zárójelben jegyzem meg: ne feledjük, a CIA hiába tudott a 9/11-es terrormerényletekről, ha a felszerelés és az akció kérelmet egy sor bürokratán kellett előbb áttolnia, akik nem engedélyezték a kiadást. Mihelyst megvolt a baj, olyan törvényt hoztak, ami a korábbi bürokrata falat ledöntötte és szabadabb utat engedett a CIA-nek, az NSA-nak és az FBI-nak és más kormányzati hivataloknak.) Tulajdonképpen a megjegyzésben szereplő merénylet lendítette be újra a hadiipart, ami az amerikai gazdasági húzóága és motorja gyakorlatilag Pearl Harbor óta (military-industrial complex, amitől Dwight Eisenhower amerikai elnök és korábbi vezérkari tábornok óva intett mindenkit egy beszédében). Gyakorlatilag Amerikának kell az ellenségkép a jelenlegi gazdasági modelljéhez (mert hát a 90-es években nem változtattak komolyabban, isten tudja miért, de akkor a gazdasága lényegében visszazuhan a világháború előtti szintre), viszont jelenleg látszik ennek is a kifulladása, hogy nem harcolhat már olyannyira nyíltan, mint azt tette a hidegháború alatt. Plusz a jelenlegi ellenség láthatatlan és politikai értelemben inkább a fasizálódást segíti elő, mintsem a korábbi liberális vagy demokratikus értékrend megvédését.
"A vérfürdő a második legkimerítőbb tevékenység a futball után."
Kép
MAL || Librarian Warrior

Válasz küldése