Oldal: 1 / 1

Jövőkép (gazdaságunk és társadalmunk tekintetében)

Elküldve: 2018.01.02. 12:29
Szerző: ViharTáncos
Háborús témához hasonlóan ez téma is kissé pragmatikus, adatokon és elemzéseken alapuló ugyan de közvetetten jelentősen befolyásolja életünket ezért érdemes róla beszélni. (ha lehet maradjunk politika semlegesek vagy csak a gazdaság politikai részre koncentráljunk)

Nyitnám a sort egy nem túl szívderitő táblázattal.

Makrogazdaság:
Az amerikai álom haldoklik

Re: Jövőkép (gazdaságunk és társadalmunk tekintetében)

Elküldve: 2018.01.29. 01:26
Szerző: Vree
"Tisztelt, Felhasználónk! Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lehetősége van emelt díjas SMS küldésével is hozzáférni a tartalomhoz."

Sztem nem fogok a Portfolio.hu-ra előfizetni, csak hogy elolvashassak egy újabb kapitalizmustemető megnyilvánulást. :D

Volt valami magyar vonatkozású részlet? Igazából az én jövőképemre kevés hatással van az, hogy az USA-ban csökkent a gazdasági mobilitiás mint lehetőség 1940 és 80 között (hová lett az utolsó 38 év?)

Re: Jövőkép (gazdaságunk és társadalmunk tekintetében)

Elküldve: 2018.01.29. 18:13
Szerző: Ricz
Lényegében Emmanuelle Todd: A birodalom után c. tanulmánykötete foglalkozik a témával (már hogy haldoklik az amerikai álom, de ő '89-től kezdve számolja, ahogy mondhatjuk, a hidegháború "megoldódott", és '91-től véget ért, és elszabadult a kereskedelmi mérleg korábbi viszonylatokhoz képesti zuhanása és egyre nyilvánvalóbb nehézségekkel küzdött az amerikai hadiipar rendelések tekintetében. (Zárójelben jegyzem meg: ne feledjük, a CIA hiába tudott a 9/11-es terrormerényletekről, ha a felszerelés és az akció kérelmet egy sor bürokratán kellett előbb áttolnia, akik nem engedélyezték a kiadást. Mihelyst megvolt a baj, olyan törvényt hoztak, ami a korábbi bürokrata falat ledöntötte és szabadabb utat engedett a CIA-nek, az NSA-nak és az FBI-nak és más kormányzati hivataloknak.) Tulajdonképpen a megjegyzésben szereplő merénylet lendítette be újra a hadiipart, ami az amerikai gazdasági húzóága és motorja gyakorlatilag Pearl Harbor óta (military-industrial complex, amitől Dwight Eisenhower amerikai elnök és korábbi vezérkari tábornok óva intett mindenkit egy beszédében). Gyakorlatilag Amerikának kell az ellenségkép a jelenlegi gazdasági modelljéhez (mert hát a 90-es években nem változtattak komolyabban, isten tudja miért, de akkor a gazdasága lényegében visszazuhan a világháború előtti szintre), viszont jelenleg látszik ennek is a kifulladása, hogy nem harcolhat már olyannyira nyíltan, mint azt tette a hidegháború alatt. Plusz a jelenlegi ellenség láthatatlan és politikai értelemben inkább a fasizálódást segíti elő, mintsem a korábbi liberális vagy demokratikus értékrend megvédését.