Animés havi kihívások

Általánosságban az animékhez kapcsolódó témák.
Avatar
annarancs
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 441
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:

Re: Animés havi kihívások

Hozzászólás Szerző: annarancs » 2020.02.04. 23:08

Február: Sequence

Ilyen lagymatag cuccot is rég láttam. A felesleges időzés nekem nem tűnt fel (mondjuk mostanában sok koreai drámát nézek, azokban pedig aztán tényleg hosszasan húzzák az időt a nagy semmivel), de a véleményed többi részével egyetértek, higashikata. Valószínűleg feldobta volna a sztorit, ha picit jobban kifejtik, hogy ez a kis "kiruccanás" milyen következményekkel jár az exbarátnő számára (a téridő manipulálása ugyebár nem túl törvényes, már csak abból kiindulva, hogy le akarták tartóztatni miatta Seiráékat). Egyébként szép kis barátnő Kara: ha a pasija nem akar vele egy iskolába járni, inkább lecsukatja? :'D Akár valamilyen veszélyt is jelenthetett volna a jövőbeli hatóság vagy az exbarátnő a jelenkori főszereplőre (hiszen időutazó szökevény), de ilyesmiről szó sem volt, és itt vált számomra világossá a mű legnagyobb gyengesége: semminek nincs tétje. A legjobb barátot picit sajnáltam, túl komolyan vette a "bros before hoes" dolgot, így a rivalizálásból származó feszültség is könnyedén feledésbe merült. A Baoh-hoz hasonlóan ezt is valahol 4 és 5 pont körül tudom értékelni, de ha már ott is lefelé billentettem végül a mérleget, ez az OVA is csak 4/10-et kap.

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2136
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animés havi kihívások

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2020.02.16. 09:01

Havi: Sequence

Ennek az animének egyetlen erénye van, a technikai kivitelezés, máskülönben meg kolosszális időpocsékolás.

A recept egyszerű: Vedd a legkínosabb shoujo-mázban úszó szerelmi háromszöget, adj hozzá egy kis extra tartalmat (itt most előző életekre való visszaemlékezés + némi sci-fi) és voilá, kész is a nagy mű. Szóval itt nem csak a kivitelezés, de az elgondolás szféráján is csúnyák a buktatók, arról már nem is beszélve, hogy nem tudja még a saját idejét sem normálisan beosztani. Őszintén szólva semmilyen íve nincs az egész cuccnak, mintha mindent egy lapra szerettek volna feltenni a klimaxszal, amit meg addigra bőségesen túlforeshadowingoltak, hogy még időnap előtt rájöjjön mindenki, mire megy ki a játék.

Hab a tortán a saját rövidsége, ami még arra sem volt elég, hogy normálisan bemutassa a szereplőket vagy a világot:
SPOILER
Mi ez a jövőbeli hely? És az időgép? Miért olyan fontos mindenkinek Seira? Kara karakterét is nagyon "bírtam", ahogy szépen elintézi, hogy Seira ne követhesse az álmait, de persze az időgépet később ő is használja ÉS a végén még mindenki neki hálálkodik, csak, hogy jól eltűnjön, nehogy az a másik csaj jelenlétben tök fölösleges legyen. Mmm~, peak writing!
Mehh... komolyan mondom, jobb lett volna, ha ezt az egész "emlékek a jövőből" sci-fi-vonalat nem is erőltetik, és csak a múltbéli életükből lett volna valami sztori. Úgy sem lett volna valami ambiciózus darab, de legalább több értelme lett volna és a saját logikájában azért hihetőbb, de ez a jövős dolog inkább csak plot hole-okat és zavarosságot adott.

3/10, és az biztos, hogy nem ez az az anime lesz a shoujo demográfia új hidden gemje.

Avatar
Akosss
Profi
Profi
Hozzászólások: 273
Csatlakozott: 2016.10.22. 00:54
Nem: Férfi

Re: Animés havi kihívások

Hozzászólás Szerző: Akosss » 2020.03.01. 00:18

Éééééés túlcsúsztam ismét, mert már március elseje, hogy elküldöm a postot. Mindegy :drop:

Sequence

Nagyon nem firtatnám a szót, majdnem mindent elmondtatok róla. A meglepően szép külsőn kívül semmi érdekes nem volt benne, pocsék időutazásos sztori, végtelenségig ismételt osananajimi love-story ócska szerelmi háromszöggel megszórva, mindenféle izgalomtól mentes, lackluster tetőpont és befejezés. Egy plusz fél óra jót tett volna neki, hogy a hiányosságait bepótolja és akkor nem lett volna ilyen kínosan üres az egész. Ennek ellenére nem a legrosszabb cucc a világon, bőven nézhető, de így nem több, mint időpocsékolás. Amúgy azon nevettem nagyot, hogy csávókám neve konkrétan Sailor Moon (Seira Mun) XD

4/10

Avatar
annarancs
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 441
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:

Re: Animés havi kihívások

Hozzászólás Szerző: annarancs » 2020.03.01. 01:16

Kösz mindenkinek, aki rávette magát a februári shoujo csodára. :D Még mielőtt megfeledkezek a topicról: márciusban Junchi kápráztat el bennünket a választásával.

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2136
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animés havi kihívások

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2020.03.01. 09:27

^De még úgy elkápráztat, hogy eredetileg a Tenki no Kót választotta volna, de ahhoz még csak eye-rape kamerás verzió van, úgyhogy Shinkai legújabb mesterművéről egyelőre lemarad a kollektíva.

Cserébe itt egy másik shoujo cucc, a Koko wa Green Wood. Mondjuk ez kicsit hosszabb menet lesz, mert hat epizódos, úgyhogy szerintem nem sokan vállaljuk be (pláne az előző Sequence után), de engem úgy minimálisan még érdekel is. (Mondjuk nagy előnye, hogy MAL szerint SENKI nem látta még innen.)

Avatar
pintergreg
Profi
Profi
Hozzászólások: 336
Csatlakozott: 2017.04.11. 21:04
Nem: Férfi

Re: Animés havi kihívások

Hozzászólás Szerző: pintergreg » 2020.03.01. 10:49

Kicsit elkésve ugyan de csak megnéztem, hogy ne maradjak már ki ennyiből. Nem nagyon tudok mit hozzátenni a korábban leírtakhoz, most így hirtelen 4-et adtam neki.

A legérdekesebb kérdés számomra, hogy hogyan sikerült pont ez a történetet kiválasztani adaptálásra...
"If you immediately know the candlelight is fire, then the meal was cooked a long time ago." | MAL | Snitt
Kép

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2136
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animés havi kihívások

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2020.03.18. 11:47

Koko wa Greenwood

Még a hónap elején megnéztem, csak aztán elfelejtettem értekezni róla. Mondjuk nem igényel hosszas esszét pont ez a cucc, méghozzá azért, mert ez volt talán a legközépszerűbb anime, amit valaha láttam - de tényleg, olyannyira, hogy sem különösebb bűne, sem határozottabb bája nincs. Nem emelkedik ki semmiben, de úgy igazán haragudni sem lehet rá.

A maga hat epizódját érdekesen ossza be: Az első rész a szokásos expozíció + némi előre vetítés, hogy nagyjából mit várhatunk ettől a cucctól. A második, harmadik és negyedik többnyire epizodikus helyzetkomikumok, a ténylegi plot pedig az utolsó két epizódra marad, bár az is csak egy random szerelmi történet. A karaktergárda nem volt különösebben vészes, bár érdekes, hogy Mitsuru és Shun messze több írói figyelmet és műsoridőt kaptak, mint a tényleges protagonistának kijelölt Kazuya, szóval ezen max csak az utolsó két részt változtatott valamelyest.
A helyzetkomikumokra építő epizódok meglehetősen felejthetőek (kivéve a negyedik részt, mert azt nagyon eltalálták), Shun shemale-ségének sok értelmét nem láttam, ahogy a BL-baitingnek sem, illetve elég kínos volt a második epizód azon lépése, hogy az egész konfliktust Shinobu és a nővére között kihagyták (amire épít az epizód!!), majd viccesen közölték, hogy ha kíváncsi vagy a részletekre, akkor olvasd el a manga adekvát fejezeteit. Kösz szépen. Mondjuk ez valamelyest igaz az egész OVA-ra, szóval nagyon érződik, hogy innen-onnan adaptálgatták csak a mangát, emiatt ez sem több egy közepes manga-reklámnál, a hangulatváltás az utolsó előtti részre pedig teljességgel hiteltelen és túl gyorsan érkezik. Ergo hidegen hagy.

Technikai oldalról nekem tetszett ez a retrós-minimalista design, ahogy több akkoriban igencsak népszerű seiyuu is felbukkan, viszont a zenékkel megint csak nem erőltették meg magukat...

Összességében véve a legtisztességesebb 5/10, amit valaha is kiosztottam. Egyszer meglehetett nézni, de csodákat ettől se várjon senki.

Avatar
annarancs
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 441
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:

Re: Animés havi kihívások

Hozzászólás Szerző: annarancs » 2020.03.24. 23:57

Március: Koko wa Green Wood

Sokat nem tudok hozzátenni Junchi véleményéhez. Az első rész csak felvezetés, a második hiányos, de legalább már kicsit érdekesebb (főleg, ha sikerül túltenni magunkat azon, hogy Shinobu nővére mit művelt a gyerekkel). A harmadik és a negyedik epizód tetszett, ráadásul végre kontextusba helyezve is találkozhattam ezzel az eddig csak anélkül ismert klasszikus képkockával. :D Az utolsó két rész nyálas szerelmi szála nem hatott meg, de legalább végre túltette magát az első szerelmén Hasukawa. A négy főszereplő közül Shinobut bírtam, nekem bejött a kissé önelégült stílusa (I mean how could you not like a jerk like him), illetve a szinkronszínészének is kellemes a hangja. :3 5/10

Avatar
higashikata
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 93
Csatlakozott: 2019.01.06. 16:58
Nem:
Kapcsolat:

Re: Animés havi kihívások

Hozzászólás Szerző: higashikata » 2020.03.25. 16:00

Koko wa Greenwood

Mondtam már, hogy nem szeretem a shoujo animéket? :drop: Na mindegy, ebbe most ne menjünk bele...

Szögezzük le: Ez az OVA inkább a saját mangájának pofátlan promója. Miután Junchi lelőtte ezt a poént, félve mertem belevágni. Elsősorban azért volt ez, mert nem tudtam, mennyire lesz pofátlan vállalkozás. Bizonyos eseményeket kozmetikázó és a kor "szabványaihoz" igazított, rajongóktól rajongóknak szóló kiherélés lesz, mint a 93-as és 2000-es JoJo OVA-k? Vagy elkezdi úgy-ahogy és félbehagyja úgy-ahogy, mint a 92-es Ushio to Tora esetében? A mangára nem vetemedtem rá és nem is fogok. Ahhoz nem győzött meg eléggé az OVA. Azonban milyen lett?

Nagyon változó színvonalat biztosítanak az egyes epizódok. Hol a Need for Speedet is megszégyenítő tempóban zavarják le a bevezetést és a környezetre hangolódást, hol szemétláda módon hivatkozik vissza az alapanyagra, hol pedig felesleges történeteket emel epizódnyi hosszúságúra.

Az ismert okok miatt nagyon hamar a magamévá tettem az általa prezentálni kívánt kolis közeget, mégha az bántóan is túlzó. A magam tapasztalataiból kiindulva vitatkoznék, hogy egy kétszáz fős koleszban hogy lehetne olyan aktív klubéletet teremteni, hogy tengernyi csoport várjon epekedve egy késve beköltözőt... :drop:
Hiányzik a kolim... ::jtears::

Időnként a klasszikus shoujo elemek ráncfelvarrásával igyekszik hű lenni a műfajához (pl. ímmel-ámmal mutatott "No homo"-tartalmakkal, cringe "csajozós" pillanatokkal, stb.), néha pedig vígjáték szeretne lenni akkoriban nagyhírű animék (pl. City Hunter, Lupin, Hokuto no Ken, stb.) vagy kultfilmek (pl. Terminátor, talán még a Casperre is van valamilyen utalás...) megidézésével. Mindkét vállalással kudarcot vall, mert az előbbihez nagyon nincs ötlete a tempó miatt, az utóbbit pedig túlságosan random időközönként alkalmazza. (Bár aki nincs képben a 80-as/90-es évek mainstream animés felhozatalával, annak aztán édes mindegy.)

Sajna minden gond forrása a mögöttes szándék mellett a tempó volt, mert bár szemrevalóan klisés karaktereket kapunk, nem igazán tudja kibontakoztatni egyiket sem. Főleg nem Hasukawát, aki főszereplőként és a nagyja események katalizátoraként egész végig nagyon limonádé hatást keltett. Még a befejező epizódoknál is, ahol az ő állítólagos szerelmének kellene kibontakoznia. :(

Az egyetlen dolog, amit nem vitathatok el, az a grafikája. Az a kor mércéjével mérve is szépre sikerült; egy ponton valamiért a vasutak kidolgozása különösen tetszett. (Ne kérdezzétek miért, a MÁV-ot békeidőben se szerettem. :drop: )

Mint ahogy említettem, a koleszos közeg volt számomra a legerősebb pont, egyben a legkihasználatlanabb is.
Hogy mi volt ennek az oka:
- Alig kaptunk a fontosabb szereplők hátteréből, ami indokolná a Greenwoodhoz való ragaszkodásukat. Pedig ha valamivel, ezzel bőven ki tudott volna emelkedni az átlag shoujo közegből, ha a készítők hajlandók lettek volna gondolkozni rajta.
- Alig kaptunk egyáltalán más szereplőt, akik révén jobban elhihetnénk, hogy ez a koli nemcsak Mitsuruék játszótere. A mellékszereplők nem is lehetnének ennél mellékesebbek, ami egy koli-központú sztorinál nem éppen szerencsés...
- A harmadik epizódban tettek a készítők egyfajta kísérletet a közösség erejének a bemutatására, azonban ezt a törekvést szépen elnyomta az állítólagos film és a belehazudott CG... (Eleve problémás, hogy lehetett volna a kilencvenes évek elején a fiúknak CG-kreáló programja, amikor a profiknak is elég szegényes eszköztáruk volt hozzá, de ez már a "kákán is csomó"-kategória...)
- Még az én kolimban is hárman váltják egymást egy-egy napra a portaszolgálaton (pedig mi alig vagyunk 200-nál kevesebben), anno a kilencvenes évek Japánjában miért csak egy kis nénikére futotta?

Összességében a Koko wa Greenwood le tudott kötni, de a legnagyobb jóindulattal sem értékelném többre 4/10-nél. Sokáig 3-at akartam neki adni, de az utolsó két rész volt talán a legösszeszedettebb és a legkoherensebb mind közül, ezért kapott egy plusz pontot.

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2136
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animés havi kihívások

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2020.04.01. 21:06

Erről meg meg is feledkeztem...

Katáé az április.

Avatar
higashikata
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 93
Csatlakozott: 2019.01.06. 16:58
Nem:
Kapcsolat:

Re: Animés havi kihívások

Hozzászólás Szerző: higashikata » 2020.04.01. 22:29

Junchi írta:
2020.04.01. 21:06
Katáé az április.
Hálás köszönetem érte! :D

Mivel most különösen szükség lenne valami "vidámabb" cuccra (és megérzésem szerint kezdünk megcsömörleni a sok OVA-tól), azt javaslom, olvasszuk le közösen az agyunkat egy kis Dumbbell Nan Kilo Moteru?-val! :dirr:

A MAL szerint a topic rendszeres résztvevői közül egyedül Ricz látta, bízom benne az ő 6/10-e a dolog jó értelmében fogant...

Jó szórakozást kívánok hozzá! :thumb:

(Nem ígérem, hogy fogok én is reagálni az ehavi alanyra, mert jelen állás szerint a kari vezetés ragaszkodik az április 30-i szakdoga-leadási határidőhöz és ha interjúim nem is lesznek hozzá, a statisztikával bőven szopok, mint a torkos borz.)

Avatar
Ricz
Nagymester
Nagymester
Hozzászólások: 882
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Animés havi kihívások

Hozzászólás Szerző: Ricz » 2020.04.02. 03:26

Akkor kapásból véleményezem is, mert meg nem nézem újfent. Kezdjük azzal, hogy a 6/10 amolyan kegyelempont, amúgy igencsak átlagosan teljesít. Vígjátékként nagyon hézagosan találnak be a poénjai (noha van minden gyúróhobbit-archetípusból egy karakter), illetve eléggé az ecchi felé tendál, abból is a kidolgozott és a kidolgozhatatlan idomok (ahol ugye nincsenek izmok, csak "párnák"). Vagyis 5 alá/10 alapból, de volt két dolog, ami miatt jutalmat kapott egyetlen egész pont személyében (kerekítve).

1) A testábrázolás. Nem az első és egész biztos, hogy nem is az utolsó cucc, ami a testmozgás és a fittség fontosságára akarja valami "szexepillel" rávenni az embert. Ilyen volt a Issho ni Training OVA a jailbait kislánnyal, akinek már 14 évesen akkora melle volt, mint némelyik pornósztárnak, vagy az Anitore!, amiben inkább a realistább test vegyült a lolijelöltekkel. Mindkettő egy-egy ideális testállapotot mutat, de valamit csúnyán elfelejtenek. A Dumbbell viszont ezt pótolja és noha ennek is a testábrázolása az ideális állapotot mutatja, de azért nem rest elmondani és emlékeztetni, hogy ezekért azért a csajok megszenvedtek. Szóval itt az egyik jutalom félpont.

2) Mindkettő közvetlenül próbálta megszólítani a nézőt, hogy "gyere és csináld velem együtt a mozdulatokat", csak épp értékelhető műnek felejtett el lenni mellette. Gyakorlatilag változtatott a recepten, hogy a témát inkább felönti egy szabványsorozat formájába. Oké, ezzel a "Stahl Judit konyhája" műsort vetjük össze a Shokugeki no Soumával, de a kutya ott van elásva, hogy ha más csinálja és instruál, akkor nem igazán vagy hajlandó a passzív szórakozásodból aktívat csinálni, és követni. Mert esetleg olyat látsz, amin elkalandozol. Mint a korábban említett Hinako OVA bontógolyóként lengő csöcsei. Helyette a témát mutatja be úgy, hogy az lehet szórakoztató is nekünk, ha aktivizáljuk magunkat, meg a plusz jutalomjáték. Itt egy negyedpont ajándék. (Bár ettől még nem vett rá a sportra, a nyújtómozdulatoknál messzebb tekintő mozgásra.)

Ezektől függetlenül eléggé szedett-vetett, és gyakran éreztem azt, hogy kezd ez a vonal elveszni az ecchi-vígjáték-SOL triumvirátus klasszikus rákfenéiben. Nézhető, de csak egyszer, túl sok nyomot nem fog maga után hagyni.
"A vérfürdő a második legkimerítőbb tevékenység a futball után."
Kép
MAL || Librarian Warrior

Válasz küldése