Animés havi kihívások

Általánosságban az animékhez kapcsolódó témák.
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1102
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Animés havi kihívások

Hozzászólás Szerző: Ricz » 2022.01.10. 12:00

higashikata írta:
2022.01.09. 11:46
a Dantalian no Shokát
Háh, pont emlékszem erre! Tisztán és világosan.

Grafika + animáció: a GAYNAX odaadta egy rakás zöldfülűnek és kifejezetten ocsmány lett a végeredmény. A raszterezett hátterek szépek, meg sok minden oké, de pl. Dalian karakterdesijét nettó elcseszték. Kaptunk egy klasszikus hime-samás kinézetet a goth loli helyett, ami a light novelben vagy a mangában is jelen van. Ugyanakkor piszok sok erőszakos, gore vagy body horror jelenetet kivágtak, nem mutatnak. Pl. beszélgethetünk a Stephen King: Tortúra áthallásos fejezetről, ahol a rajongó újra és újra megöli majd feltámasztja az írót, hogy végre úgy írja meg a kedvenc sorozata végét, ahogy ő azt szeretné. Na ott például mindkettőben van ilyen, de az animében csak pár karistolás van csak az istálló falán, meg háromhetes kiszáradt vérfolt. A misztikus könyvtár kinyitása is érdekes áthallással lett előadva, miközben...

Karakterek: Dalian itt is csorbát szenvedett. Megint csak a klasszikus hime-samás tsundere, miközben csak klasszikus tsundere. Hugh ugyanúgy papír, csak még a sárm is hiányzik belőle, amivel egyébként próbálja fűzögetni egyik-másik lányt időnként, és mindig kell neki a verbális seggberúgás a cselekvéshez. A manga és a fényregényben erre nincs szükség. Teszetosza kissé, de magától cselekszik javarészt és tud tartani egy cool faktort így is. Ezeken kívül kik vannak még? Gyakorlatilag az epizodikusság miatt senki más, de Raziel épphogy fel lett vezetve, ahogy az inkvizítor és a nyugidzsekis társa is, és akkor is sikerült egy sajtcetlire szorítani velük kapcsolatban mindent.

Történet: Maga a sztori elég érdekes, hogy tiltott könyveket vadásznak össze, amelyeknek a lore szerint "meg sem szabadott volna születniük". Mindegyik valami olyan földöntúli tudást tartalmaz és hatalmat biztosít, ami nagyon könnyen rosszra fordulhat. Van köztük egy-két klasszikus cím, ami egyébként a valóságban is létező mű. De az epizodikusság amúgy az alapanyagra is jellemző az első felében, később válik összefontabbá, de úgy igazán tétje nincs. Ez pedig igaz a sorozatra is, hatványozottan. Sok sztorit nagyon erősen megcsonkítottak, leegyszerűsítettek egy epizódosra vagy kisebbre, ami megint csak nem tett jót neki.

Hangok: Seiyuu--k elmennek, Daliané a szörnyű és a meh közt ingázik inkább, Hugh-é jelentéktelen. Előbbinél Sawashiro Miyuki, aki hoz egy újabb Shinkut, aki úgy picsog, mint Perrine Clostermann az első évadokban (mindkettőnek ő adta a hangját: Rozen Maiden és Strike Witches). Utóbbinál Hanazawa Kana (Nadeko a Monogatarikból, Kanade az Angel Beats!-ben vagy Amano Touko a Bungaku Shoujoban), ami megint csak olyan, hogy szemöldök-felhúzósan gyenge perf. És akkor ott van még Camilla, Hugh barátja, aki Mamiko Noto, és hát ő sem valami emlékezetes. Mellékszereplők közt vannak még nevek, olyanok, akiknek nem hinné az ember, hogy ennyire alul tudják magukat múlni.

De a zene. Na a zene legalább jó. Az OP jó, csak éppen nem adja vissza az eredeti hangulatot sem. Oké, a pszeudo-latin hitelesnek hangzik, csak épp olyan jellegtelen lesz tőle az egész. Főleg ezekkel a képsorokkal, ami csak erősít ezen. Viszont az ED... Na az minden tekintetben jó. Artsy? Igen. Gótikus fíling van? Van. Az egyetlen bajom vele, hogy a TV-size verzió nagyon hülyén van elvágva.

Hogy mondjam? Nagyon rosszul öregedett - talán rosszabbul is, mint a tej. Anno 2011-ben még egynek elment, talán még helyenként jó is volt. Az se segített sokat, hogy sokszor az író sem tudta mit kezdjen az alapanyaggal, ami nem csoda, ugyanaz írta, mint az Asura Cryin'-t, ami megint egy bitangpusztulatosan "minek szabadítottátok ezt a világra?"-féle középszerűségi fertő. Csak míg az középszer módon trash és nem is akar több lenni, a Dantalian no Shoka szeretne, látni benne a potenciált (akár még azzal is, hogy Salamon 72 démona közül a 71. a névsorban pont Dantalion, a művészetek és a könyvtárak mecénása, tanítója. De ezzel sem kezd a sorozat se semmit, addig se jutunk el, hogy ki "a könyvtár lánya", akit Hugh rendszeresen lát.)

Nem csak, hogy van elég baja, mint az alapanyag adaptációja (és milyen alapanyagé helyenként, te magasságos mennyei Szűzanya, aki a mennyben lakozol tiktokolva), de még full kezdőkre is bízták, akik letettek egy nagyon vajszívűen vállalható iparos kezdőmunkát, aminek se íze nem lett, se bűze, de még herélt is az alapanyagból, majd feltűzte az i-re a pontot azzal, hogy a kismilliárd kérdésedre annyit felelt gyakorlatilag, hogy "menj el olvasni az alapanyagot, kötsög".
"A vérfürdő a második legkimerítőbb tevékenység a futball után."
Kép
MAL || Biblioteca

Avatar
higashikata
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 137
Csatlakozott: 2019.01.06. 16:58
Nem:
Kapcsolat:

Re: Animés havi kihívások

Hozzászólás Szerző: higashikata » 2022.01.10. 12:55

Ricz írta:
2022.01.10. 12:00
Seiyuu--k elmennek, Daliané a szörnyű és a meh közt ingázik inkább, Hugh-é jelentéktelen.
Ehhh, Hugh-t nagyrészt Ono Daisuke játssza, de igen. :drop: Elég jellegtelenre és nyálasra sikerült, ami a Kuroshitsuji Sebastianjához képest is elég mehh...

Válasz küldése