Kínai webnovelek, danmei regények

Írások, regények, kedvenc könyvek, könyvajánlók
Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1162
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Kínai webnovelek, danmei regények

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2021.01.12. 10:21

Kínai boys love regények, webnovelek topicja :vigyor:
Szerk.: Kínai webnovelek, (főként?XD) boys love regények topicja^^
annarancs írta:
2021.01.12. 07:03
Végeztem a Guardiannel, és már el is kezdtem egy újabb danmei regényt, ami eddig nagyon bejön. :D Ezeknek a nem MXTX által írt műveknek nyitunk új topicot, vagy menjen a beszámolóm simán a Mit olvasol mostanában?-ba?
Egyelőre Danmei regények témaként nyitottam vagy legyen szimplán kínai webnovelek? Esetleg felsorolva, hogy ne csak BL téma legyen, bár többnyire az lesz...XD Nem tudom. Mit szóltok?

Szerintem MXTX műveinek kibeszélése a későbbiekben is az animeadaptációs topicjában legyen (egy helyen, ahogy pl. majdnem minden Fate is előbukkan az FSN topicban). De ide sem tragédia, ha valakinek itt lenne kényelmesebb.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Catrin 2021.01.13. 11:02-kor.

Avatar
annarancs
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 517
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:

Re: Danmei regények

Hozzászólás Szerző: annarancs » 2021.01.12. 22:55

Nekem megfelel így a topic, köszönöm szépen! :D

Priest: Guardian (Zhen Hun)
A főszereplő, Zhao Yunlan egy olyan speciális állami nyomozóegység vezetője, amely hivatalosan különleges bűncselekmények felderítésével foglalkozik, valójában azonban a bizarr, természetfelettihez köthető esetek tartoznak a hatáskörükbe. Az itt dolgozók nem hétköznapiak (talán a mindenki által balekként kezelt újoncot leszámítva, akinek a fontos állami pozíciót betöltő nagybátyja intézte az állást), akad közöttük buddhista szerzetes, zombikirály, szellem, kígyó "tündér", valamint egy dagadt, beszélő fekete macska is (kicsit sem rasszista módon őt először Garfield afrikai unokatestvéreként jellemzi a regény >.<). Maga a főnök, Zhao Yunlan ember, de az aktuális Guardianként az a feladata, hogy a Pokollal és a Ghost Slayerrel együttműködve kordában tartsa az emberek világában felbukkanó természetfeletti lényeket. Az egyik nyomozás közben kerül a képbe a kissé kimért Shen Wei professzor, aki első látásra megtetszik Zhaónak (a főszereplőnk biszexuális). Zhao nem habozik, még le sem zárul teljesen az ügy, ő máris szégyentelenül flörtöl a professzorral. Látszólag Shen Weinek is bejön a nyomozó, de mégsem adja be a derekát. A későbbiekben természetesen kiderül, hogy a professzor miért vonakodik annyira, de a Guardian múltja is tartogat némi meglepetést.
iskariotes írta:Fu-hszi (aki az írás, a halászat és a vadászat istensége) felesége Nü-va (aki az embereket teremtette).
A regény első fele főleg a worldbuildingről, a horrorba illő ügyekről és Zhao pofátlan nyomulásáról szól, a második felében viszont fejest ugrunk a kínai mitológiába. Az író beleszövi a történetbe többek között Pan-ku legendáját, a három fenséghez (Fu-hszi, Nü-va és Sen-nung) kapcsolódó mondakört, továbbá központi szerepet kap az itt a hegyek és folyók ősi isteneként megjelenített, a műben az emberek által lényegében elfeledett(?) Kunlun is. Mivel nem vagyok jártas a témában, nagyon sokáig csak pislogtam olvasás közben, de szerencsére egy ponton nagyjából összegzi a főszereplő (a regény által felhasznált formában) a releváns mítoszokat. Ennek ellenére sem volt teljesen tiszta a befejezés (az sem segített, hogy a regény végét nem ugyanaz fordította le, aki az elejét is, és az új fordítók sajnos nem igyekeztek megtartani a korábbi megnevezéseket), de megmentették a világot a pusztulástól, ráadásul a main ship is rendesen révbe ért, which is nice. Az extra fejezetek közül csak egyet olvastam el, az szódával elment. MXTX regényei eddig jobban tetszettek.
Jöjjenek a hasonlóságok a Guardian és a Tian Guan Ci Fu között (masszív spoilerek!):
SPOILER
Shen Wei lényegében Hua Cheng egy kiéhezettebb verziója: mindketten szellemkirályok, akik egy olyan istenbe szerettek bele, akihez a "születésük" is köthető, és aki egykor megmentette őket, csak míg HC megúszta 800 év epekedéssel, addig a professzornak több ezer évet kellett várnia, és eközben végig csak messziről figyelhette a kedvesét (tbh én erre fogom, hogy ennyire manipulatív hazudozó lett belőle); Hua Cheng-nak egy barlangja van telis-tele Xie Lian szobraival, Shen Wei hálószobájának falai telítettek a Lord Kunlunt és a reinkarnációit ábrázoló festményekkel és fényképekkel. Mindketten hajlandóak lennének az életüket adni a szerelmükért. Jaj, és egyébként mindketten topok (hiába tiltakozik Zhao Yunlan). xD A bottomjaik között már valamivel kevesebb a hasonlóság, de az mindkettejükre igaz, hogy istenek, akik feltétel nélkül szeretik a párjukat, és bármit képesek nekik megbocsátani (szerencsére HC nem ad igazán okot arra, hogy XL megharagudjon rá vagy kiábránduljon belőle, Shen Weinek viszont már több a vaj a füle mögött >.<), illetve egyikük sem ma jött le a falvédőről, nem igazán lehet őket becsapni.

Avatar
annarancs
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 517
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:

Re: Danmei regények

Hozzászólás Szerző: annarancs » 2021.01.13. 08:38

A Guardian kapcsán azt nem említettem, hogy készült belőle 2018-ban egy 40 epizódos élőszereplős sorozat, amiről csak véleményeket olvastam, de azok alapján úgy tűnik, hogy jó kínai szokás szerint a két főszereplő románcát brománccá szelídítették benne, és a sztori egy részét is átírták (ami nem meglepő annak fényében, hogy a történet második fele erősen összefonódik a főszereplők kapcsolatával).

Következzen most néhány szó a jelenleg olvasott danmei regényemről, ami nem más, mint a Golden Stage (Huáng Jīn Tái) Cang Wu Bin Bai tollából. Ez is rendelkezik teljes angol fanfordítással (igyekszem csak ilyen műveket elkezdeni, ezért sem került terítékre még mondjuk a 2ha vagy a Liu Yao), de magyarra is elkezdte már valaki fordítani.
A történet beharangozója szerint adott egy fiatal, népszerű, sikeres generális, aki köztudottan rossz viszonyt ápol a császár egyik leghűségesebb hivatalnokával. Miután azonban a tábornok egy rajtaütés során lebénul a lábaira, a császár megparancsolja számára, hogy házasodjon össze ezzel a bizonyos hivatalnokkal. Egy történelmi regény hivatalos melegházassággal??? Igen! Tökéletesen logikusan magyarázzák meg, hogy ez hogyan is lehetséges (és ha ennek az egésznek nincs valós történelmi alapja, akkor igazán ügyes megoldás az író részéről). Eredetileg azt terveztem, hogy majd erről a műről is még az olvasása közben számolok be, de meggondoltam magamat. Kár lenne bárkinek lespoilerezni az eseményeket. :3

Avatar
Risa
Profi
Profi
Hozzászólások: 245
Csatlakozott: 2017.06.23. 20:01
Tartózkodási hely: 井戸の底

Re: Danmei regények

Hozzászólás Szerző: Risa » 2021.01.13. 09:17

Köszi a kedvcsinálókat! :D

Én azért javasolnék valamilyen átnevezést, mert nekem nagyon erősen tervben van a Female General, Eldest Princess, ami ugyebár nem danmei, hanem öö...? Yuri? XD Hogy mondják ezt kínaiul vajon? (Felületesen ráguglizva egyelőre nem találtam meg.) Mondjuk miattam nem sürgős, mert amíg fordítom a TGCF-t, vszeg nem fogok belekezdeni. :')

Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1162
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Kínai webnovelek, danmei regények

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2021.01.13. 11:40

Átneveztem, végül így elég tág, jöhet bármilyen kínai webnovelről vélemény stb., de benne hagytam a danmei kiemelést, mint eredeti szándék.XD Ha lesz még igény/jobb ötlet, átírhatom (csak kínai regényt/irodalmat nem gondoltam, mert akkor nagyon elvész ez a téma kidomborításXDD?? az már túl tág??).

Hm, a yurit én is passzolom, van-e rá kínai megfelelő.

Guardian - uh, azért ez a mitológiai rész tényleg néha homály lehet, örülök, hogy MXTX nem élt vele, de biztosan az ő regényei is sok-sok ilyen elemet tartalmaznak, amit jó lenne ismerni.^^ Arra is kíváncsi lennék, hogy hatnak egymásra ezek a danmei írók, pl. itt közös az ötleteik alapja vagy csak MXTX kedveli Priest műveit, hatottak rá, egyéb lehetőségek, véletlenekXD stb. Mondjuk twin már többször szembe jött velem ez a téma - a'szem MXTX kedvenc írói is, de nem emlékszem semmire. Idővel biztos jobban képben leszünk.XDDD

Avatar
annarancs
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 517
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:

Re: Kínai webnovelek, danmei regények

Hozzászólás Szerző: annarancs » 2021.01.14. 13:45

Áh, nem bírom ki. xD Golden Stage: mennyire kellemetlen már, amikor nyomozni indulsz egy bordélyházba, a bejárat előtt összetalálkozol a férjeddel és a barátaival, és megkapod a párodtól egyből a ‘you dare go whoring behind my back?‘ pillantást. X'DDDD

Avatar
annarancs
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 517
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:

Re: Kínai webnovelek, danmei regények

Hozzászólás Szerző: annarancs » 2021.01.16. 06:11

Cang Wu Bin Bai: Golden Stage (Huáng Jīn Tái)

Az alapfelállást (Fu Shen hadvezér + Yan Xiaohan bürokrata kényszerházassága) már összefoglaltam egy korábbi hozzászólásomban, ezért most inkább csak megpróbálom eladni ezt a regényt (amivel azt hiszem, hogy el is árultam, mennyire tetszett). :D
Erős túlzás lenne azt állítani, hogy sok danmei cucchoz lett volna közöm mostanáig, de az eddigi tapasztalataim alapján a főszereplők általában csak a történet végére jönnek össze hivatalosan is, és a "boldogan éltek, míg meg nem haltak" résszel legfeljebb az extra fejezetekben (illetve a fanfictionökben) lehet találkozni. Ehhez képest a Golden Stage már egészen korán elkényezteti az olvasót. A kényszerházasság fokozatosan, a szemünk előtt alakul át két ember elválaszthatatlan kötelékévé. Kellemesen frissítő, hogy ezek a főszereplők nem félnek világosan kommunikálni a másik felé az érzéseiket. Közel TGCF HuaLian szintű kölcsönös tisztelet, odaadás, egyenlőség jellemzi őket, és közben rengeteget incselkednek is egymással, egyszerűen remek a dinamikájuk. Külön-külön is izgalmas, erős karakterek, olykor talán kegyetlennek is tűnhetnek (a pozíciójukban nem is engedhetik meg maguknak a naiv jószívűséget), együtt viszont tényleg megállíthatatlanok. Ehhez kapcsolódik az egyik dolog, ami zavart olvasás közben: idővel már rájöhetett volna mindenki a környezetükben, hogy nem úgy esnek egymás torkának (wink-wink, amúgy SFW az egész regény extrástul-mindenestül, de egy idő után nem csupán lélekben, hanem testben is közel kerülnek egymáshoz a házastársak :3), mint ahogy azt a közvélemény feltételezné róluk, szóval nagyon rossz ötlet az egyikük (rendszerint a hadvezér) ellen gonosz terveket szőni... Ha már kötekedni kezdtem, akkor kb. a regény kétharmadánál van egy mini történetív (falusi bonyodalom), ahol kissé gagyi megoldásokkal él a szerző; ezen a részen még dolgozhatott volna, hogy hitelesebb legyen. Ugyanitt előkerül egy olyan kényelmes írói eszköz is, ami nem biztos, hogy mindenkinek bejön, először engem is zavart egy kicsit, de végül jól végződött az egész a kapcsolatuk szempontjából is, így nem bánom a használatát. A befejezés már-már túl ideális, de máshogy nem igazán lehetett tragédia nélkül megoldani a dolgokat. Az extra fejezeteket nem szabad kihagyni, az egyikből a fő történetszál szempontjából lényeges információ derül ki.
Képregény/donghua/live action tudtommal nincs a regényhez, de készült audio drama legalább 4 verzióban. Twitteren sajnos nem túl sok fanarttal lehet találkozni (retweeteltem már kb. az összeset, ami tetszett :D).

Avatar
annarancs
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 517
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:

Re: Kínai webnovelek, danmei regények

Hozzászólás Szerző: annarancs » Tegnap, 07:56

A Lifetime Of Beautiful Clothes (ez az író angolra fordított művészneve Novel Updates szerint xd): Record of the Missing Sect Master

Az egész regény egy türelmesen megtervezett, gondosan, lényegében hibák nélkül kivitelezett bosszúhadjárat. A főszereplő irreálisan tökéletes: kivételesen gyönyörű, kiváló harcművész, ravasz és szemtelen ifjú, aki a céljai elérése érdekében minden rendelkezésére álló eszközt megragad (de azért bármennyire is fűti a bosszúvágy, az ellenfelei szintjére nem süllyed le). Már a kezdetektől fogva mindenkit az orránál fogva vezet, végül mindig minden a számításai szerint zajlik, és ez az aprólékos előkészületei, a színészi tehetsége és az éleslátása mellett jelentős részben a szerencséjének, illetve főleg a regény felétől a kedvese támogatásának tudható be (aki szintén minden tekintetben messze az átlagon felüli egyén, méltó párja a főhősnek). Ennyire overpowered főszereplők mellett labdába sem rúghatnak a viszonylag gyengére megírt antagonisták, így az izgalmas(nak szánt) fordulatok ellenére is ellaposodik olykor a történet, ritkán érezni, hogy valódi tétje lenne a dolgoknak. A romantikus szál nem lehengerlő (már készen kapjuk meg lényegében a párost), de szódával elmegy, jó a kémia a két fél között. Ugyan bőven akadnak hiányosságai, én kellemesen elszórakoztam ezen a regényen, leginkább a démoni frakció néhány jeles tagjának hála, akik üdítő karakterek, nem szeretnek unatkozni, lételemük a polgárpukkasztás, így mindig mosolyt csaltak az arcomra. Már a Golden Stage kapcsán is panaszkodtam a kevés (fan)art miatt, ez a mű esetében azonban a kötetek borítóin kívül lényegében semmit nem lehet találni. :'D

Lu Tianyi: Evil Cult Undercover Gets Exposed Everyday

Ezt a 12 fejezetes szösszenetet még a Demonic Sect Master 5D sakkja előtt olvastam el. A főszereplő egy kultivátorokkal teli világba transzmigrál, és egy gonosz szekta vezetőjének legújabb ágyasaként tér magához. Hamar szembesül vele, hogy a test eredeti gazdáját kémkedni küldték ide, de hiába szeretne, nincs lehetősége elmenekülni. A műnek főleg az eleje eléggé abszurd, a humora végig megosztó lehet. Kicsit olyan érzésem volt olvasás közben, mintha egy színházi komédiát néznék: nincs túlbonyolítva a szereplők jelleme, az érzelmeik olykor túljátszottak, valamint maga a történet is viszonylag egyszerű. A shameless karakterek még mindig bejönnek, szóval összességében jobban szórakoztam ezen a cuccon, mint arra az eleje alapján számítottam volna. :'D

Válasz küldése