Az anime helyzete kishazánkban

Általánosságban az animékhez kapcsolódó témák.
Avatar
madfist
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 597
Csatlakozott: 2006.01.12. 13:42
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: The Vast Nothingness of Space
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: madfist » 2007.04.23. 15:39

Six' freed írta:Miért nem foghatnak össze a közép-európai országok (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Ausztria, Magyarország, Horvátország, Románia, pl.), és indítanak egy közös csatornát?
Tudtommal az A+ Szlovákiában is úgyanúgy megy mint itt, szal ez már kipipálva (legalábbis nekem még nem sikerült magyar feliratot varázsolnom, csak szlovák van)
Kép

Avatar
mufurc
Fórumdémon
Fórumdémon
Hozzászólások: 1792
Csatlakozott: 2003.03.12. 15:52
Tartózkodási hely: Neue Sansoucci, Odin

Hozzászólás Szerző: mufurc » 2007.04.23. 16:28

Six' freed írta:Ezért gondolom úgy, hogy alulról kell szervezni, aztán később, ha megerősödik a piac, esetleg lehet gondolkodni a többin.
Két dolog. Egy, hiszed vagy nem, alulról szervezkedés folyik. Az A+ vagy akár a most megjelenő "mangák" baromira nem a fanokat célozzák meg, hanem azokat, akik most ismerkednek a műfajjal. Azokat, akik még ott tartanak, hogy belepillantanak a cuccba, és ha tetszik nekik, másnap is odakapcsolnak. Nem azokat, akik már évek óta nézik az animét.
Kettő, az alulról szervezkedést könnyű mondani, nem olyan könnyű jogilag tisztán végrehajtani. Remélem azzal tisztában vagy, hogy a mozikban és az A+on leadott cuccok kivételével minden más vetítés gyakorlatilag feketén történik...
Six' freed írta:Másrészt meg viszonylag olcsón is lehet animét sugározni,
Sugározni lehet, de szerinted mennyibe kerül megvenni a cuccot (nem, nem olyan egyszerű és olcsó, mint hiszed), azt lefordíttatni... ja, és persze szinkronizálni, hiszen felirattal ugyebár ki nézi. Ezt ki fizeti? Ki fizeti a sugárzást, a licenszt, a szerkesztést, a fordítást, a stúdió bérlését, stb.? Az állam? (Jó is lenne. :D)
Six' freed írta:Bár meggyőződésem, hogy egy NGE vagy egy Tizenkét királyság megvásárlása nem kóstálna sokkal többe, mint valamelyik elmúlt évekbeli amcsi számítógép-generált sorozat
Ami azt illeti, de igen. :3 A japánok már rég megszimatolták a bizniszt az animében, és bulldogként őrzik a jogokat. (Csak egy apró info: mikor pár évvel ezelőtt az amcsi Funimation licenszelte az FMA-t, a pletyka szerint annyit fizettek érte, hogy ha mégse jött volna be a cucc, simán bezárhatták volna a boltot.) A jogokról meg csak annyit, hogy az, hogy egy cég megvette a jogokat, nem jelenti azt, hogy más is vetítheti amikor csak akarja, úgy ahogyan akarja, annyiszor, ahányszor akarja. Ez a dolog messze nem olyan egyszerű, mint az ember elsőre elképzeli.
Titkos írta:Normális" alatt valami olyasmire gondoltam, amiben látok eredetiséget, ami képes megfogni az embert, sajnos mostanában nem sok ilyet adott az A+. (Persze ez szvsz, pl. a Nerimába belenézek majd, mert tényleg sokan mondják, hogy rulez.)
Vagyis azt mondod, belenéztél párba, és nem jöttek be. Neked. És? Ez csak annyit jelent, hogy amikbe belenéztél, azok nem a te stílusaid. De ebből azért nem igazán logikus általános érvényű tényeket levonni... Az A+ fórumon jópár ember belenézett az új cuccokba, és mit ad isten, a túlnyomó többségnek bejött vagy ez, vagy az. (Btw, a Kiddy Grade-et azért említettem, mert te a "nagy nevek" között írtad, ami kicsit lol.)
Titkos írta:Amúgy az emberek 90%-ka az A+ fórumon a feliratok megjelenésekor szét akarta szedni a csatornát, és tulajdonképpen nekem is szinte csak a magyar szinkron miatt érte meg nézni a műsort (feliratos Nerimáért hadd ne maradjak már fent éjfélig, amikor letölthetem...tudom, biztos elkényeztetett fanboy vagyok, viszont mások is vannak ezen a véleményen), de ez mindegy is.
Az emberek azért akarták szétszedni a csatornát, mert a feliratos animék HIRTELEN, BEJELENTÉS NÉLKÜL jelentek meg, a már futó műsorrendet szétzilálva. Nem azért, mert feliratosak voltak. Ami meg a letöltést illeti, látom, nem érted, miről beszéltem - nem a letöltők a célközönség. Hanem akik nem töltik le, mert vagy nem érdekli őket annyira, vagy nem tudják, hogyan (nem mindenkinek van ám nete), vagy egyszerűen ismerik a videó nevű csodás találmányt...

A szinkron vs felirat vitába meg nem hiszem, hogy érdemes lenne belemenni. Feliratosan is épp elegen nézik a csatornát. Lehet, hogy vannak, akik elpártoltak, de csak az A+ fórum alapján nagyon sokan nem pártoltak el, és nagyon sokan vannak, akiket halálosan nem zavar a felirat. Sz'al ez sem egy érv.
Titkos írta:Jó, de gondolom a Trigunt nem azért nézted, mert "OMG, Amerikában híres!". Azért nézted, mert lekötött, megtetszett...sajnos a mostani sorozatokról ugyanez nem mondható el.
A Trigunt nem a minősége miatt említettem, hanem mert nagy névnek hívtad, pedig csak úgy "nagy név", mint pl. most nálunk a Kaleido Star, amiről szintén senki nem hallott, mielőtt az A+ elkezdte adni. Ahogy anno az amcsi közönséget nem érdekelte, hogy a Trigun "nagy név"-e vagy sem, úgy a normális animéseket (akik nem a hírnevük miatt néznek animét) sem érdekli, hogy a Kaleido Star vagy a Spirál vagy akármi az "nagy név"-e vagy sem. Nézik és tetszik nekik, számold conokon a KS-es cosplayereket.

A minőségromlásról meg annyit, hogy a hazai fanok elég nagy része igenis elkényeztetett sznob, aki már csuklóból lenézi az A+t és azokat, akik az A+on keresztül ismerték meg az animéket (ami lol, mert az ő nagy részük meg az RTLKlubon keresztül, ami semmivel sem jobb). Tény, mostanában nem megy CB és Trigun színvonalú anime az A+on. De tény az is, hogy nagyon kevés CB és Trigun színvonalú anime létezik. A Slayers, Inuyasha, stb. jópofa, szórakoztató cuccok - ahogyan a Spirál, a ROD TV, a ParaKiss, a Wild Arms, a Kamichu, stb. is jópofa, szórakoztató cuccok, csak a magyar közönség kevésbé ismeri őket. Én a magam részéről semmi minőségbeli romlást nem látok, sőt - engem a magam részéről jobban leköt a "no-name" Kamichu vagy a Wild Arms, mint az Inuyasha vagy a YYH. Igen, megjelentek "hozadék" cuccok... és? Ettől még a jók jók maradnak. Az meg már megint a te egyéni szoc. problémád, hogy nem kötnek le az új sorozatok - csomó embert lekötnek. Te ízlésed =/= mindenki ízlése.

Ami meg a "nagyágyúkat" illeti, két szó: Fullmetal Alchemist. Na jó, még kettő: Rurouni Kenshin. Na jó, még néhány: GITS: Stand Alone Complex. És még pár: Eureka 7, Ranma, Hachikuro, Wolf's Rain, talán még az Escaflowne is...
Ajánlott olvasmány: http://en.wikipedia.org/wiki/Animax
現実は現実
アイドルはアイドル
それはそれ、これはこれだ!

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5900
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2007.04.23. 17:42

Sosem állítottam, hogy "saját ízlésem = közízlés". (csak mégsem írhattam oda az indítopostom minden mondatának végére, hogy "szvsz", de azért elég sokszor kiírtam) Olyanok viszont szép számmal akadtak, akik szintén osztották a véleményemet. Csak az A+ fórumot alapul venni azért nem a legjobb, mert ott kb. olyan a moderálási elv, hogy "ha nem értesz egyet a többséggel, akkor úgyis töröljük a postodat". Nem véletlen, hogy én sem oda írkálom ezeket a mondatokat, rossz érzés, amikor féloldalas postjaidat egy laza "delete" gombbal kiütik. Szép számmal akadtak olyanok is, akik nem a megváltozott műsorrend, hanem konkrétan a feliratok ellen voltak, de "rejtélyes módon" a postjaik kb. még aznap este eltűntek, amikor írták őket. (És nem azért, mert "b*zdmegolós" stílusban írtak volna.) Bár ez nem ide tartozik, és gondolom nem is újdonság számodra, csak gondoltam megmagyarázom, hogy miért nem az A+ fórumon tépem a számat.

Olyat nem írtam, hogy "csupán párba néztem bele", és az a poén, hogy az általad idézett szövegemben sem volt ilyen. XD Folyamatosan követem, hogy épp mit adnak, de sajnos egyik sem fogott meg. (Igen, engem. Megint csak szvsz.) És igen, a KS vagy a KG nálam még bőven a jobb és simán nézhető cuccok közé tartozik, pláne ha a mostaniakkal vetem őket össze. (megjegyzem, hogy ez a kettő még a szinkronos időkből származik, amikor még semmi bajom nem volt a csatornával) Az amcsik ízlésében amúgy kevésbé bízok, tekintve, hogy náluk az Elfen Lied és az Afro Samurai is nagy kedvenc. XDD
mufurc írta:Ami meg a "nagyágyúkat" illeti, két szó: Fullmetal Alchemist. Na jó, még kettő: Rurouni Kenshin. Na jó, még néhány: GITS: Stand Alone Complex. És még pár: Eureka 7, Ranma, Hachikuro, Wolf's Rain, talán még az Escaflowne is...
Ajánlott olvasmány: http://en.wikipedia.org/wiki/Animax
Ha valóban ilyenekből fog felépülni az A+ műsora, akkor ígérem, hogy én is elégedett leszek. :D Pont ez zavar a legjobban, hogy a Slayers, CB, Trigun, stb. vonulattal már elindultak ebbe az irányba, és pont a Sony megvétele után estek szépen vissza, de reméljük, hogy neked lesz igazad. (Ezek speciel pont olyan címek, amiket felirattal is simán megnéznék.)
Kép

raz86
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 361
Csatlakozott: 2005.11.08. 07:30
Tartózkodási hely: a monitor előtt

Hozzászólás Szerző: raz86 » 2007.04.23. 17:42

Kezdem azt hinni hogy divat fikázni az A+-t! :? könyörgöm nem mehetnek rajta mindig "nagy" nevek!A másik meg hogy kinek mi a angy név?Ha pl elkezdenék leadni a FLCL-t én ömlengenék hogy tessék egy nagy név!Míg más besorolmá a "kaki" sorozatok közé! :neutral:

Legalább örüljünk hogy van ilyen csatornánk!Nem vetíthetik le mindeni kedvenc sorozatát!

Avatar
mufurc
Fórumdémon
Fórumdémon
Hozzászólások: 1792
Csatlakozott: 2003.03.12. 15:52
Tartózkodási hely: Neue Sansoucci, Odin

Hozzászólás Szerző: mufurc » 2007.04.23. 18:12

Félresiklott, de azért szórakoztató személyeskedési próbálkozás aside, az A+ fórumot azért jó alapul venni, mert teszik vagy nem, oda járnak az A+ nézői. Ha megnézed az akkori topicokat és postokat, az emberek túlnyomó többségének a reakciója "WTF, MI EZ AZ EGÉSZ?!" nem pedig "PFÚJ, FELIRAT". (Emellett ha körbepillantasz, igencsak extenzív és szenvedélyes szinkron vs. felirat vitákat is találhatsz, amiknek a jó része akkor kezdődött, mikor kiderült, hogy ez bizony permanens lesz...)
Titkos írta:Olyat nem írtam, hogy "csupán párba néztem bele", és az a poén, hogy az általad idézett szövegemben sem volt ilyen.

Hát, a Nerimába egészen biztosan nem néztél bele, mert arról írtad, hogy "majd belenézek".... :3 És ha a Nerimába nem, akkor gondolom a többiből sem mindegyikbe.

raz86: pontosan ezt értettem én is az alatt, hogy a közönség nagy része elkényeztetett sznob. :/ Először sírnak, hogy legyen animés csatorna. Van animés csatorna, erre "fúj, szar szinkronos!!" Aztán jön a feliratos, az meg "fúj, szar feliratos, és nem is olyan anime, amit én nézni akarok! (most ne érdekeljen senkit, hogy már ötvenezerszer láttam)" Akármi menne a csatornán, azt fikáznák, csak azért, mert "fúj magyar szinkron/felirat, fúj tévé, fúj mainstream anime, ami fenyegeti a mi kis kényelmes szubkultúránkat, amiben nagynak hihetjük magunkat."
現実は現実
アイドルはアイドル
それはそれ、これはこれだ!

Avatar
Pata
Nagymester
Nagymester
Hozzászólások: 907
Csatlakozott: 2003.09.08. 07:28
Tartózkodási hely: Otthon / Mister Sör / Károli BTKn

Hozzászólás Szerző: Pata » 2007.04.23. 18:52

Az A+ csatorna az leginkább azok számára van, akik elkezdtek ismerkedni az animékkel. Minél szélesebb legyen stílusban, mert úgy fogja az illető megszeretni azt a stílust/kategóriát, amit kedvel. Nekünk ez egy teljesen más dolog, mivel (nem mindenki, de jó sokan) benne vagyunk azért a témában rendesen, jó sok fajtáját ismerjük. Tehát tudom magamról hogy én egy Gundam sorozatot nem fogok megnézni, nem amiatt mert béna, hanem csak nem érdekel. Szvsz a felirat az egy jó ötlet volt az A+-nál, mert így legalább látják, hogy milyen is egy animét az eredeti nyelven nézni. Akinek úgy nem tetszik akkor nem nézi. Nem számít az, hogy híres, vagy kevésbé híres animék mennek rajta. =)
Kép

Eldaron
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2007.02.04. 14:31
Tartózkodási hely: A hátad mögött

Hozzászólás Szerző: Eldaron » 2007.04.23. 22:12

Egyetértek az előttem szólóval,
az A+ csatorna leginkább kezdő animéseknek szól, vagy akik csak szeretnének kikapcsolódni egy "rajzfilm" nézése mellett. Biztos vagyok benne hogy többségükből soha nem lesz akkora animefan/mániás mint mi itt legtöbben, és ilyen oldalakra sem jutnak, el hogy leírják a véleményüket, mert annyira sem érdekli őket. Mi meg akik ide irogatunk (feltételezem midenkinek van nete otthon) igazából azt nézünk amit akarunk, nem kell kötött műsoridőhöz igazodni ill. azt nézel amit akarsz, olyan formában ahogy akarod (japánul, angolul, magyarul, felirattal vagy anélkül). Inkább örüljünk neki hogy van egy magyar anime csatorna ami népszerüsíti ezt a műfajt és ahol ahol mindegy milyen formában de legalább magyarul nézhetsz animét. Lehet hogy a műsor nekünk nem túl kecsegtető de talán másoknak igen, ill. felteszem senki sem nézi meg ugyan azt az animet 20-szor csak mert az megy hanem átkapcsol, vagy más módon próbál művelődni pl. olvas.
Ja és ez lett a kedvenc topicom :) mufurc - Titkos ahol ti megjelentek azt a topicot nem fenyegeti a kihalás veszélye :), még akkor se ha csak ti maradtok. De ez az A+ téma már kicsit lerágott csont, de ez csak magánvélemény.

Szerkesztés gomb a hozzászólásod sarkában van, használd kérlek, ne postolj egymás alá többször. Kössz - Moderátor

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5900
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2007.04.24. 01:33

Az A+ témáról máris leszállok, viszont előtte még muszáj megemlítenem a mai "akciójukat", amivel szerintem sikerült alulmúlni önmagukat. 22:30-ra volt kiírva a Gallery Fake, helyette elkezdték adni a Yu-Gi-Oh GX-et, és hogy teljes legyen az öröm, rajtahagyták a Gallery Fake magyar feliratát. Többek közt az ilyen, és ehhez hasonló bakik vették el a kedvem a csatorna nézésétől, ugyanis anno ilyet nem csináltak, nem ehhez szoktam. Az, hogy számomra a most sugárzott animéik legtöbbje még unalmas is, már csak hab volt a tortán. Ennyi voltam A+ témában, köszönöm.
Kép

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1051
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2007.04.24. 11:57

A+: Nem tudom miért kell bántani!? Inkább támogatni kellne őket abban amit elkezdtek. Szerintem dicséretes és örvendetes dolog az, hogy ilyen tv csatorna ma Magyarországon van.
Tényleg vannak kisebb nagyobb bakik az adás alatt. De biztos, hogy nem direkt csinálják. Ahogy én észre vettem megprobálják minnél gyorsabban kijavitania dolgokat.
Most az, hogy milyen sorozatokat addnak le? Nem tudom a legtöbb emberrel akikkel beszélek véleményüket 1-2 rész után mondják meg. Nem tudom, hogy egy 37 részes sorozatnál jó e ez a stratégia? Persze mindenki a saját maga által legjobbaknak vélt sorozatot akarja látni csak hát ez nem lehetséges. Az, hogymi ismertaz nem feltétlenül jó is és visszont.
Más részt felírattal meggy akkor az a baj, mert mondván:"Nem azért nézzek tévét, hogy olvassak!" Ha meg szinkronnal meggy akkor az a baj, hogy: "Már megint félre forditották a dolgokat más részt így nem hallhatom az xy kedvenc japán hangszínészemet!" Jót tenni gyakorlatilag fizikai képtelenség.
Az, hogy a világ egyik vezető mammut cége felvásárolta biztos jelent valamit pl az hogy tervei vannak vele.
Ami meg tényleg rosszul esik az pedig az, hogy sok animefan magasan lenézik azokat akik az A+-ból élnek. Mint ha csak másodrangú álampolgárok lenének./És ez baromira rosszul esik/
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
Corot
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 120
Csatlakozott: 2006.12.29. 00:09

Hozzászólás Szerző: Corot » 2007.04.24. 13:04

Six' freed írta:Na, ez az én nagy szívfájdalmam. Hogy nincs idehaza egy olyan anime-adó, ami egy széles spektrumon tudna igényes sorozatokat és filmeket sugározni, gyakorlatilag minden korosztálynak, minden témakörből és stílusból.
Na csak azért, hogy csatlakozva iskariotes-hez beálljak a védjük meg az A+-t táborba. Nem mondom azt, hogy a csatorna tökéletesen működik, néha én is bosszankodom egy-egy felirathibán. De én örülök, hogy van egy kifejezetten animékkel foglalkozó csatorna Magyarországon. Lehet vitatkozni velem, de úgy gondolom, hogy igenis vannak igényes sorozatok a csatornán, mint CB Trigun, Mirage of Blaze, Nerima DD, és igen én a Gallery Fake-et is ide sorolom. Még csak azt sem lehet mondani, hogy a csatorna nem próbálja kielégíteni minden korosztály igényeit. Ha valaki végigfut az címeken láthatja, hogy vannak komolyabb és kevésbé komolyabb animék is a műsoron.
Ami az igényességet illeti, arról nem szívesen vitatkoznék, mert nem szeretnék senkit megsérteni. Én szerencsésnek tartom magam, hogy anno az első "igazi" animém a Lady Oscar volt, azóta nálam innen kezdődik az igényes anime.
Az RTL Klubon vetített és azon felnőtt Dragon Ball és tsa. ranjongói sajnos le is ragadtak az ilyen és ehhez hasonló daraboknál és (tisztelet a kivételnek) egyfolytában azt szajkózzák milyen igényes darab is a kedvencük (remélem senki nem veszi személyeskedésnek, nem annak szántam). Szerintem, ez a generáció is jobban járt volna ha az A+-on "nevelkedik" (ahogy valaki írta), annak mégiscsak változatosabb a palettája. Egyébként (és ez csak saját vélemény) az RTL K. egyetlen jó húzása a Candy Candy volt.
Légy önmagad! - mindenki más már foglalt. /Gilbert Perreira/

Avatar
Narumi
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1388
Csatlakozott: 2004.05.04. 14:36

Hozzászólás Szerző: Narumi » 2007.04.25. 06:18

Pata írta:Az A+ csatorna az leginkább azok számára van, akik elkezdtek ismerkedni az animékkel. Minél szélesebb legyen stílusban, mert úgy fogja az illető megszeretni azt a stílust/kategóriát, amit kedvel. Nekünk ez egy teljesen más dolog, mivel (nem mindenki, de jó sokan) benne vagyunk azért a témában rendesen, jó sok fajtáját ismerjük. Tehát tudom magamról hogy én egy Gundam sorozatot nem fogok megnézni, nem amiatt mert béna, hanem csak nem érdekel. Szvsz a felirat az egy jó ötlet volt az A+-nál, mert így legalább látják, hogy milyen is egy animét az eredeti nyelven nézni. Akinek úgy nem tetszik akkor nem nézi. Nem számít az, hogy híres, vagy kevésbé híres animék mennek rajta. =)
Nem értek vele egyet, hogy a kezdőknek szól. Én se ma kezdtem animét nézni, mégis megnézem az A+-os animéket (nem mindegyiket), és meg is tetszettek. Amúgy mufurcnak meg tényleg igazat adok abban, hogy a másik fele RTL Klubon kezdte. Ezzel meg tényleg kvittek vagyunk. Sőt, talán az A+-osok vannak jobb helyzetben, mert ők egy direkt anime csatornát nézhetnek, mi meg egy kereskedelmi csatorna gyerek részlegét néztük. A régieknek meg az egy külön szerencse volt, hogy két ilyen nagy klasszikust, DB-t és SM-t nézhetett. Vajon akkor is ilyen nagy rajongótábora a lenne a régi tagoknak, ha nem ezt a kettőt adták volna, hanem "A+-szintű" animéket?
Mellesleg nekem tetszik a feliratos anime ötlete. :3
Kép
心在るが故にお前のすべてを欲する
"Because I have a heart, I lust for all that you are"

Avatar
Rage
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1319
Csatlakozott: 2003.09.21. 14:51
Tartózkodási hely: Durva Duó HQ

Hozzászólás Szerző: Rage » 2007.04.25. 10:59

Narumi írta:Mellesleg nekem tetszik a feliratos anime ötlete. :3
Nekem is - illetve tetszene, ha az egyébként kiválóan lefordított feliratok egy fokkal olvashatóbbak lennének. Bevallom őszintén, nem értek hozzá, hogy miként varázsolják a feliratot a képre ilyen esetben, de egy valamivel nagyobb betűkészletnek / más színnek (ez a fehér, hát... nem igazán üt el a háttértől az esetek 90%-ában) nagyon tudnék örülni - és talán nemcsak én vagyok ezzel így.
Give me a chance to redeem myself, and I will sin no more.

Avatar
Corot
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 120
Csatlakozott: 2006.12.29. 00:09

Hozzászólás Szerző: Corot » 2007.04.25. 11:31

Narumi írta: A régieknek meg az egy külön szerencse volt, hogy két ilyen nagy klasszikust, DB-t és SM-t nézhetett. Vajon akkor is ilyen nagy rajongótábora a lenne a régi tagoknak, ha nem ezt a kettőt adták volna, hanem "A+-szintű" animéket?
Szerintem a "klasszikus" kissé erős szó erre a két animére. Inkább maradjunk abban, hogy azért lett ez a két anime annyira népszerű itt Magyarországon, mert ezek voltak az "első" ilyen jellegű rajzfilmek. És a "többség" ezeken keresztül ismerkedett meg a japán anime fogalmával.
Ami pedig az "A+-szintű" animéket illeti, szerintem a CB, a Trigun, a Mirage of Blaze (és hadd ne soroljam) sokkal színvonalasabb munkák mint a DB vagy a SM. Persze ez részben egyéni ízlés kérdése, de abban biztos nem fogunk egyetérteni, hogy aki az A+ által vetített animéken "nő fel" az nem válik a műfaj "rajongójává", csak azért mert az A+-os animék nem elég színvonalasak.
Légy önmagad! - mindenki más már foglalt. /Gilbert Perreira/

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5900
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2007.04.25. 12:18

A DB és SM ha nem is műfajteremtő, de "műfajreformáló" cuccok voltak. Előbbi a shounen fighting műfajt, utóbbi a magical girlt "reformálta meg" úgy, hogy sokan a mai napig róluk másolnak. (DBZ-ből nemrég jött ki végig egy felújított kép- és hangminőségű verzió, nem tudom, hogy Japánban vagy Amerikában, bár nem kizárt, hogy mindkét helyen.) Nem vagyok velük szemben elfogult, egyik sem hatalmas kedvencem (habár abban igazad van, hogy én is végignéztem anno mindkettőt, és nagyon tetszettek), és nem kötelező szeretni egyiket sem, de túlzás lenne azt állítani, hogy egyedül nálunk van nagy rajongótábora, és az is csak amiatt, mert sok mai animés rajtuk nőtt fel.
Kép

Avatar
Sister Tenshi
Loli Mod
Loli Mod
Hozzászólások: 1464
Csatlakozott: 2004.01.07. 11:24
Nem:
Tartózkodási hely: Sky Temple családi étterem
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Sister Tenshi » 2007.04.25. 12:25

Amerikában és Japánban is, csak épp nem ugyanaz a verzió (a japán felújított lényegesen jobb term.). Japánban egyébként máig ismert a Dragonball, mégha csak nosztalgia szintjén is. Érdekesség, hogy nem olyan régen kint volt egy amerikai srác Japánban és pár hónapig kisiskolásokkal foglalkozott. Mikor rákérdezett, kiderült, hogy mindenki ismeri a Dragonball-t, viszont mikor megkérdezte, mit szeretnek jobban, azt vagy a Pokemont, kivétel nélkül az utóbbira voksoltak. xD Szal ja.
Én annak köszönhetem, hogy animés lettem, hogy anno a Sailor Moon-t láttam a németen. Valamilyen szinten szerintem klasszikus, ha máshol nem is, de a maga műfajában biztosan. Azt meg 99%-ra veszem, hogy ha akkor nem fog meg, ma hiába mutatnának nekem az A+-ról bármit is, két perc után kikapcsolnám. 10 évesen tökéletes kezdő pont volt a Sailor Moon.
Ami meg az A+-t illeti, elsősorban szerintem is a kezdő animéseknek szól, ez persze nem jelenti azt, hogy a már fanok ne élvezhetnék. Én biztosra veszem, hogy pl. a Kiddy Grade-be soha az életben nem kezdek bele, ha a csatorna nem kezdi el vetíteni.
Kép

Avatar
Corot
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 120
Csatlakozott: 2006.12.29. 00:09

Hozzászólás Szerző: Corot » 2007.04.25. 19:34

Félreértés ne essék, én azt egy szóval sem mondtam, hogy az SM és a DM nem népszerű.
Én sokkal inkább arról beszélek, mennyire meghatározó, hogy mit látsz először. Számomra kétségtelen, hogy itt Magyarországon azért olyan népszerűek és azért rajonganak annyira ezekért a cuccokért, mert ezek voltak az "elsők". Az újsonság hatása, "mindenki" ezeket nézte, hát egyik sem éppen a Kockásfülű nyúl.
Persze előtte ott volt a Nils Holgerson (és tsa.), de anno arról a kutya se tudta, hogy anime, és egyáltalán mi fán terem maga a műfaj.

Tehát még egyszer: nem a népszerűségüket vitatom, én csak azt mondom, nem biztos hogy olyan hatalmas rajongó táborral rendelkezne ez a két anime, ha nem ők lettek volna az "első" kereskedelmi csatorna által vetített ilyen jellegű rajzfilmek. :vigyor:
Légy önmagad! - mindenki más már foglalt. /Gilbert Perreira/

Avatar
Ynah
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 593
Csatlakozott: 2003.06.10. 20:02
Nem:

Hozzászólás Szerző: Ynah » 2007.04.25. 20:47

Nem akarok beleköhögni csak halkan megjegyezném,hogy anno én is minden SM részt megnéztem DE halvány dunsztom sem volt arról,hogy amit nézek az anime lenne. Ez csak jóval később tudatosodott bennem. Szóval igazából így utólag könnyű belemagyarázni dolgokat azonban. Ami engem annak idején megfogott benne az az volt, hogy teljesen máshogyan mesélte el a történeteket, máshogyan rajzolták mint az európai CuCCokat.
Ez pedig azóta sem változott. Míg Európában és Amerikában hajazunk a nagy rózsaszín lufikra a happy endre és a "mesés" történetekre addig az animék világa sokkal "realisztikusabb" és most ne kezdjetek velem kötekedni,hogy mechák, varázslók meg magical girl átváltozások. Mert szerintem érthető amit mondani akarok.
Ez az oldala pedig a mai napig jelen van sokkal jobban bemutatja az emberi kapcsolatokat, a valódi életet és amiért támadják a műfajt az erőszakot is ami pont úgy része a hétköznapi életnek tetszik vagy sem. Csak az európai pipacslelkek nehezen fogadják ezt el.
Kép

Avatar
Narumi
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1388
Csatlakozott: 2004.05.04. 14:36

Hozzászólás Szerző: Narumi » 2007.04.26. 10:29

Ynah a lényegre tapintott. :goodpost:
Kép
心在るが故にお前のすべてを欲する
"Because I have a heart, I lust for all that you are"

Avatar
Narumi
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1388
Csatlakozott: 2004.05.04. 14:36

Hozzászólás Szerző: Narumi » 2007.05.22. 07:28

Nézte még rajtam kívül valaki tegnap este a Médiamixet az m1-en? Vélemény?
Kép
心在るが故にお前のすべてを欲する
"Because I have a heart, I lust for all that you are"

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1051
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2007.05.22. 17:52

Néztem és tetszet ! Végül is csak egy hibát találtam benne, hogy szvsz rosszúl mondták ezt az A+ os dolgot. Valahogy úgy jött le, hogy van egyszer az /+ és mellé fog jönni az Animax is ami azért nem így van. IMO minnél több ilyen riport kellene és akkor talán kevesebb ember nézne furcsa szemmel arra aki mangát/animét néz/olvas.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
Hikari
AoiAnime szerkesztő
AoiAnime szerkesztő
Hozzászólások: 741
Csatlakozott: 2003.02.17. 19:05
Nem:
Tartózkodási hely: Norvégia
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Hikari » 2007.05.22. 19:36

Ebből is kihagyták az aoit :P

Renia
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 60
Csatlakozott: 2007.03.19. 23:27
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: Renia » 2007.05.23. 00:18

Hikari írta:Ebből is kihagyták az aoit :P
Más animés honlap volt benne? Én csak mangásra meg hentaisra emlékszem... o_O
Amúgy szerintem is jó volt.

Avatar
outsyder
Nagymester
Nagymester
Hozzászólások: 863
Csatlakozott: 2006.05.05. 14:00
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: valahol a dimenziók között...
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: outsyder » 2007.05.23. 00:29

a manga.hu és a Roshi (OMG még él!? :roll: ) volt benne, ha jól emlékszem.
szerintem is jó volt. az A+ / Animax dolog tényleg félreérthető, de ez legyen a legnagyobb gond :cool:
(Patának az interjút is sikerült spoileresíteniLOL)
Kép

miyume
Nagymester
Nagymester
Hozzászólások: 985
Csatlakozott: 2006.05.19. 16:54

Hozzászólás Szerző: miyume » 2007.08.17. 19:38

most volt a Kultúrház c. műsorban a Rajzfilm- nem csak gyerekeknek témájú adás. a központi figura Miyazaki volt, és végre! olyan embereket kérdeztek meg akik értenek is a dologhoz. annyira jó volt hallani, de komolyan :D remélem jó sokan látták a műsort akik addíg "köpködtek" az animékre

Avatar
Yuriko-chan
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1107
Csatlakozott: 2007.06.20. 08:55
Nem:
Tartózkodási hely: Pécs

Hozzászólás Szerző: Yuriko-chan » 2007.08.17. 20:09

Ááááá, és én nem láttam! Pedig fel szoktam venni az ilyen műsorokat. Megvan a Fókusz animés riportja és a Médiamix SakuraCon-os adása is.

Válasz küldése