Az anime helyzete kishazánkban

Általánosságban az animékhez kapcsolódó témák.
Avatar
scineram
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1477
Csatlakozott: 2006.05.30. 13:43
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Green Hell
Kapcsolat:

Re: Az anime helyzete kishazánkban

Hozzászólás Szerző: scineram » 2012.12.22. 01:15

Engem pont a tömegek miatt nem vonzott sosem. Lévén a diskurzus színvonala is a népességgel fordítva mozog. Egyszer valaki beszólt, honnan loptam az avatárom. Ahonnan ő az animéit.

Ránéztem amúgy az Animax műsorára. A héten Naruto, Bleach, Dragon Ball, Kilari, Lovely Complex, Slayers, Vasember mennek. Ezeken kívül szoktak bármi mást is adni mostanában? Még amiket pár éve vettek? Újranéznék egy Gankucuot például, vagy Méz és Lóherét, ha TVben menne.
Kép

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5970
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Az anime helyzete kishazánkban

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2012.12.22. 14:22

iskariotes írta:1, Ex Animax
Szerintem az egyik komoly csapás volt úgy an bloc a magyar animés társadalomra, hogy azt a fórumot bezárták, és azóta is a csatorna és a nézők közti kommunikáció csak romlik. Lassan egyetlen egy potens kérdés maradt a csatornával kapcsolatban, hogy meddig lesz, ha lesz?
Na igen, főleg, hogy kb. pont akkor nyírták ki az egészet, mire kezdett jó lenni az arány. (Értsd: a modok visszavettek a véresszájú moderálási stílusukból, a látogatók pedig végre kezdték megérteni, hogy mi az, amit egy fórumon nem illik.)
Junchi írta:- AA: Mondhatni, hogy az utóbbi két évben ez lett az úgymond törzshelyem. Igaz, az idejárok úgy 60%-a durva helyesírási hibákkal operál vagy egyszerűen csak képtelenek az épkézláb mondatalkotásra, de annyi baj legyen, hisz 1) aktív, 2) azért a maroknyi érdekes emberért megéri felnézni.
-OJ- írta:AA az egyetlen, ahol még van élet, a fórumozók egy részének értelmi szintje már más kérdés :drop:
Na igen, ezzel az a gondom, hogy "minőség a mennyiség fölött", szóval valszeg pont ezért nem húznám ott sokáig, bár néha elgondolkodom rajta, hogy pusztán a nagy forgalom miatt talán adnom kéne neki egy esélyt. ^^" (De utána mindig látok tőlük 1-2 postot, ami hamar elhessegeti ezt a gondolatot. XD)

Én amúgy Aoin kívül a Mangazinra járok még, de az kb. ilyen "Titkos, Mordályos és SB animés klubja" fórum lett, valahogy onnan is szépen kidöglöttek az emberek. ^^" U fórum nekem túl 4channer/hardcore otaku szint, a Mondón a nulla moderálás miatt Narutardok őrjöngését és hasonlókat kellene eltűrnöm, a Mangafanra meg korábban regiztem, de csak pár postig jutottam, mivel valamelyik okostóni beírta, hogy "minek ilyen színvonaltalan noname mangákat licenszelni, mint pl. az Alive?", én meg próbáltam finom stílusban leírni, hogy azért a drága Narutója sem egy magas színvonalú mű, de úgy látszik, nem sikerült elég finoman, mert törölték a postot. XD (Jó, tudom, nem lehet fikázni, mert a kiadó mangája... XD) Mondjuk elvileg csak a postot törölték, nem bannoltak, de ezek után nem volt már sok kedvem oda bármit írni, mondjuk úgy, hogy ez volt a "teszt".
scineram írta:Engem pont a tömegek miatt nem vonzott sosem. Lévén a diskurzus színvonala is a népességgel fordítva mozog. Egyszer valaki beszólt, honnan loptam az avatárom. Ahonnan ő az animéit.
Good one! :D
scineram írta:Ránéztem amúgy az Animax műsorára. A héten Naruto, Bleach, Dragon Ball, Kilari, Lovely Complex, Slayers, Vasember mennek. Ezeken kívül szoktak bármi mást is adni mostanában? Még amiket pár éve vettek? Újranéznék egy Gankucuot például, vagy Méz és Lóherét, ha TVben menne.
Nekem akkor szóljon valaki, ha a több éve ígérgetett D.Gray-man második adagból vagy Inu Yasha második feléből/Kanketsuhenből végre lesz valami. Állandóan következő fél évre ígérték, hogy "de most már tényleg leadjuk!", aztán úgy 2-3 év után meguntam követni az eseményeket. (Jó, a "sima" IY második felére kitalálták, hogy mivel azt az RTL klub vette meg, ők nem adhatják le, amíg Retekék el nem kezdik, de szerintem ez annyira igaz, mint amikor a DBZ-re mondták, hogy "elvesztek a kópiák, a licensz is lejárt már, blablabla", erre a VIasat 6 csak úgy "simán" elkezdte. :-P )
Kép

Avatar
Mariko
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2362
Csatlakozott: 2006.11.25. 10:48
Nem:
Tartózkodási hely: Sound Horizon Kingdom
Kapcsolat:

Re: Az anime helyzete kishazánkban

Hozzászólás Szerző: Mariko » 2012.12.26. 19:37

scineram írta:Ránéztem amúgy az Animax műsorára. A héten Naruto, Bleach, Dragon Ball, Kilari, Lovely Complex, Slayers, Vasember mennek. Ezeken kívül szoktak bármi mást is adni mostanában? Még amiket pár éve vettek? Újranéznék egy Gankucuot például, vagy Méz és Lóherét, ha TVben menne.
Nem vettek már egy ideje új sorozatokat, a régiekre meg már lejártak a vetítési jogok, úgyhogy azért ezek mennek, mert már csak ezek vannak. Ha jól rémlik, már a Naruto és Bleach első részeit se tudnák ismételni.

Azt csiripelték a madarak, hogy jövőre terveznek valami, ami sanszos hogy abban fog kimerülni, hogy lesz egy vagy kettő másodvonalbeli sorozat. ^^'
Kép

Avatar
Péter
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 767
Csatlakozott: 2010.07.17. 14:29
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Az anime helyzete kishazánkban

Hozzászólás Szerző: Péter » 2012.12.28. 16:52

Magam részéről én anno imádtam fórumozni, amíg volt közös téma, illetve amíg élt maga a fórum, és a fórumközösség.

Ilyen volt például a Silver Moon (Mariko még emlékezhet rá) ahol sok embert az alaptéma hozott össze, aztán mindenféléről eldumálgattunk. Plusz annak a fórumnak is volt archívum funkciója, sok régi, értelmes hangvételű eszmecserét vissza lehetett olvasni. Valamint sokat meg lehetett tudni a régi 2004-2005környéki kommentekből, hogy is mentek akkoriban a dolgok, például animék beszerzése, összeröffenések szervezése, stb.

A Usteamet anno sokáig csak olvasgattam, később hozzászólogattam ehhez ahhoz. Kár, hogy mivel kábé ott kezdett kialakulni ez a "mit kell isteníteni/lehúzni ahhoz, hogy faszagyerek legyél" dolog, ezért nem maradtam sokáig. Köszönhető volt mindez annak, hogy kedvenc EL animénk már akkor is egyike volt a legkomolyabb ügyeknek. ::^_^::

Animax fórum jó lett volna, HA a fórumon nem királyság lett volna, ahol a királynő és őkelme udvartartása nem csak azt mondják meg, mi a jó/rossz, hanem azt is, ki minősül "igazi animésnek", és ki nem. Szerintem szükségtelen részletezni, ki(k)re gondolok itt. :wink:

Mondo... nos ezzel kapcsolatban van egy személyes élményem. =) A fórum létezéséről ugyan tudtam, ám mivel az újság és annak szerkesztői se álltak épp a helyzet magaslatán (Dönci atya, Wikipédia Dalma, stb) nem sokat vártam a fórumközösségtől sem. Mit ad isten, eme megérzésem helyesnek is bizonyult, lévén egyik napról a másikra azon kellett kapnom magam, hogy egy helyesírással hadilábon álló Narutos bizony, épp a megveretésemet szervezte. =)

Néha feljárok ugyan, de egy-két értelmes embertől eltekintve ott még most is olyan komoly témákról megy a vita, hogy ki számít "igazi animésnek". :weh:

AA... Páran biztos nem fognak velem egyetérteni, de ez az oldal a MAL, ANN, AniDB mellett totál fölösleges. Maximum azoknak jó, akik hadilábon állnak az angol felirattal, illetve követik az aktuális hypeokat.

Blogolás... mivel jómagam is érintett vagyok, ezért elmondom én miért blogolok. =) Azért, mert ott arról írhat az ember, amiről akar, és ha szerencséje van, akad is pár ember, akit érdekelnek a hülyeségei. =) Sokkal több lehetőség adott például kritikaírásra, és a bejegyzés "nem veszik el XY topic sűrűjében". Átlátható, könnyen megtalálható, kikereshető. Feltéve persze, ha a blogger tud rendesen kategorizálni. =)

Ki-hány animét néz meg dologhoz hozzászólva, én átlagban 3, maximum 5 részt nézek meg abból az animéből, ami érdekel. Van, amikor hetekig, hónapokig semmit se nézek, és csak gyűlik a gépen a letöltött, nézésre váró darabok száma, amik most már jórészt 1-2 részes ovák.
Kép

Avatar
balaaz
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2009.01.02. 13:57
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Az anime helyzete kishazánkban

Hozzászólás Szerző: balaaz » 2012.12.29. 11:43

Péter írta:AA... Páran biztos nem fognak velem egyetérteni, de ez az oldal a MAL, ANN, AniDB mellett totál fölösleges. Maximum azoknak jó, akik hadilábon állnak az angol felirattal, illetve követik az aktuális hypeokat.
Mivel nagyjából AA-n "nőttem fel fórumozásilag" ezért csak reagálnék:

Én magam anno tudatosan választottam AA-t fórumozásra, mert úgy gondoltam, hogy nincs időm/energiám egyszerre több helyen is aktívnak lenni. Igaz nálam csak kb. ez a fórum (Aoi) és U merült fel alternatívaként, többet nem is nagyon néztem. Mostanában próbálgattam még több év után MAL és AniDB fórumát és meglepően hasonló jelenségeket tapasztaltam ott is nemzetközileg a rajongók és az animék helyzete vonatkozásában, mint itt "kishazánkban". A lényeg kb. az, amit Junchi írt korábban, hogy "azért a maroknyi érdekes emberért érdemes felnézni". Tapasztalataim szerint ezt több fórumról is el lehet mondani (pl. AA, Aoi, U, AniDB, MAL is). A furmányosság az, hogy mindenhol csak egy maroknyi számomra érdekes embert találtam, mindegy, hogy csak páran használják a fórumot vagy sokezren. Ráadásul ciki, hogy ezek a kis körök konzekvensen ragaszkodnak a saját fórumukhoz, nemigen járnak máshova - így hiába érdekelnének, nincs annyi idő, hogy mindent követni tudjak, mindenhol jelen legyek. Pedig én időmegtakarítás céljából leginkább csak az anime-témákat követem és nem "társasági életet élek" a fórumokon (bár ez utóbbiba is belekóstolgattam). A blogokat meg szintén csak mostanában kezdtem felfedezgetni - és így is sikerült egy-egy érdekes fazont felfedezni, akiket fórumozás közben nem szúrtam ki eddig sajnos.

És akkor az idézett részre: AA, mint adatbázis sem felesleges az idézett "nagy nemzetköziek" mellett, mert más és részben több. Azoknak, akik "hadilábon állnak az angollal" meg kb. megkerülhetetlen központja a magyar fansubnak. De én tovább mennék: én magam többé-kevésbé csak-csak megértem az angol feliratokat, az angol nyelvű fórumozást és véleményeket, de rájöttem, hogy vitába szállni, meg érvelni, kötetlenül csevegni már nem tudok persze angolul - így ezért sem felesleges a magyar fórum-szcéna, ideértve AA-t is. Egyébként minden hülyesége és hibája ellenére az AA-n találtam meg a legnagyobbat abból a bizonyos marokból, amiről érdekes emberek vonatkozásában beszéltünk fentebb. Tök jóleső meglepetésként ért pl., hogy olyan tizenpáréves "friss animések" is kerülnek ott elő időnként, akik fejlett értékrenddel, ízléssel, kritikai vénával rendelkeznek, egyszóval értelmes, érdekes emberek.

Avatar
Péter
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 767
Csatlakozott: 2010.07.17. 14:29
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Az anime helyzete kishazánkban

Hozzászólás Szerző: Péter » 2012.12.29. 12:25

Az AA fórum részét csak nagyon ritkán szoktam megnyitni, lévén úgyis valami aktuális "legjobb anime" lesz a téma, na meg a hozzászólók többsége is olyanokat ír, hogy a hajam égnek áll tőle. Tisztelet a nagyon kevés kivételnek. Hozzáteszem, pont ezért nem látogatom például a MAL fórumrészlegét sem, mert az se különb, ráadásul sokkal átláthatatlanabb.

Az AA mint weblap olyan, hogy nincs különösebb haszna (számomra), nem tud olyat, amit a nemzetközi lapok ne tudnának sokkal jobban. Ahogy te is említed, azoknak tökéletes, akik magyar nyelvű ismertetőkre, feliratokra kell, hogy szorítkozzanak, vagy azt preferálják. Esetleg megszokásból járnak oda, ismerősökkel társalogni.

Ha egy animéről infot szeretnék szerezni, akkor első utam szinte biztos, hogy az en.wikipédia lesz. Ha listázni szeretnék, evidens a MAL. Az ANN meg azért jó, mert ott mindenről találok valami infot, ami alapján el tudok indulni. Ha végleg nincs róla semmi, akkor meg marad a baidu, amit muszáj volt valamilyen szinten megtanulnom használni. =)
Kép

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2257
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Az anime helyzete kishazánkban

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2012.12.29. 13:06

Péter írta:Hozzáteszem, pont ezért nem látogatom például a MAL fórumrészlegét sem, mert az se különb, ráadásul sokkal átláthatatlanabb.
MAL fóruma katasztrofálisan rossz; az egyik legrosszabb animés fórum, ahol valaha megfordultam. Véresszájú fanboy/fangirl-hordák, elitista f*szfejek, vitaképtelen, személyeskedő userek és magukat sikeresnek gondoló trollok... Ennél még 4chan /a/ szekciója is jobb.

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5970
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Az anime helyzete kishazánkban

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2012.12.29. 17:50

Péter írta:ott kezdett kialakulni ez a "mit kell isteníteni/lehúzni ahhoz, hogy faszagyerek legyél" dolog
És persze az ember egyből megkapta a troll bélyeget, ha valamelyik címről merészelt más véleménnyel lenni, mint a fórum "kollektív tudata". :D
Péter írta:Mit ad isten, eme megérzésem helyesnek is bizonyult, lévén egyik napról a másikra azon kellett kapnom magam, hogy egy helyesírással hadilábon álló Narutos bizony, épp a megveretésemet szervezte. =)
Mondjuk mivel erre már sokadjára hivatkozol, ezért azok kedvéért, akik mélyebben nem ásták bele magukat ebbe a sztoriba, elmondanám, hogy igazából ez a "megveretés szervezése" annyiból állt, hogy amikor a hőzöngő Narutard a sorozatról folyó vitában képtelen volt értelmesen érvelni, akkor kínjában kamaszos hencegéssel beírt valami olyasmit, hogy "Fú, gyerekek, nem verjük meg a következő Conon Pétert? :D" (ami már önmagában hülyeség, mivel nem is szokott Conra járni, bár lehet nem pont így szólt a mondat XD), amit a többiek kb. arra sem méltattak, hogy bármit reagáljanak rá. XD (Mielőtt itt valaki hardcore animés hordákat vizionál, akik szegény Péterre vadásznak, gondoltam, ezt jobb tisztázni. XD)
Péter írta:AA... Páran biztos nem fognak velem egyetérteni, de ez az oldal a MAL, ANN, AniDB mellett totál fölösleges. Maximum azoknak jó, akik hadilábon állnak az angol felirattal, illetve követik az aktuális hypeokat.
Én sem járok oda, nem fórumozok ott, nem töltök magyar feliratos animéket, de azért annyiban mindenképp megvédeném őket, hogy a letöltőrészlegük simán a magyar oldalak legjobbjai között van, ha nem "a" legjobb. Nem egy visual novel fenn van teljes verzióban, angol fordítással, vagy pl. az is tetszik, hogy nagy hangsúlyt fektettek a nagyon régi sorozatok szinkronos feltöltésére, pl. Candy Candy, Nils Holgerson, Mumin, stb.
Junchi írta:MAL fóruma katasztrofálisan rossz; az egyik legrosszabb animés fórum, ahol valaha megfordultam. Véresszájú fanboy/fangirl-hordák, elitista f*szfejek, vitaképtelen, személyeskedő userek és magukat sikeresnek gondoló trollok... Ennél még 4chan /a/ szekciója is jobb.
Én az ő fórumukon még életemben nem jártam, de ez valóban "zseniális", sikerült kb. a fandom összes negatív tulajdonságát egy helyre összegyűjteniük. XD
Kép

Avatar
A mordályos nyul
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1889
Csatlakozott: 2006.11.12. 11:53
Nem:
Tartózkodási hely: Kő alatt

Re: Az anime helyzete kishazánkban

Hozzászólás Szerző: A mordályos nyul » 2012.12.29. 19:54

Titkos írta:nagy hangsúlyt fektettek a nagyon régi sorozatok szinkronos feltöltésére, pl. Candy Candy, Nils Holgerson, Mumin, stb.
Mielőtt rohanna mindenki: csak a Múmint fogjátok ott találni, azt is valószínűleg az új szinkronnal. Viszont a Nils Holgersont a régi szinkronnal adják mostanában az M2 csatornán.
Kép

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5970
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Az anime helyzete kishazánkban

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2012.12.29. 22:38

A mordályos nyul írta:
Titkos írta:nagy hangsúlyt fektettek a nagyon régi sorozatok szinkronos feltöltésére, pl. Candy Candy, Nils Holgerson, Mumin, stb.
Mielőtt rohanna mindenki: csak a Múmint fogjátok ott találni, azt is valószínűleg az új szinkronnal.
De várj már, nem pont te mondtad, hogy vagy a Candy-t vagy a Sandybell-t onnan szedted le végig magyarul? Vagy az japán volt? A Muminért amúgy tényleg kár, mert a régi szinkron mérföldekkel verte ezt a mostanit, de hacsak a Nilshez hasonlóan le nem adják újra, azt már sajnos úgy sosem szerezzük meg végig. :( (Esetleg ha valaki anno végig felvette őket kazira és be tudja rippelni olyan minőségben, ami még nézhető is. Vagy a hangsávot rárakni egy DVD-ripre. XD)
A mordályos nyul írta: Viszont a Nils Holgersont a régi szinkronnal adják mostanában az M2 csatornán.
Ebből meg teljesen véletlenül épp egy hete kaptam el pont az első részt, azt hittem, hogy álmodom. :D Ha nem lett volna épp fontosabb dolgom, simán előtte ragadok és végignézem. XD
Kép

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1080
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Az anime helyzete kishazánkban

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2012.12.30. 01:16

Ehhez az adatbázis dologhoz szólok hozzá. A magyar adatbázisok fontosak és kellenek, szerintem az ilyen tudástárak nélkül egy animés(vagy bármilyen más) közösség nem tudd jól működni. Ez is tudja mutatja, hogy az adott közösségben mekkora és milyen szabad szellemi kapacitások lelhetőek fel. Szóval csak hajrá!
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
Dark-san
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 179
Csatlakozott: 2008.06.01. 11:48
Nem: Férfi

Re: Az anime helyzete kishazánkban

Hozzászólás Szerző: Dark-san » 2012.12.31. 13:21

Az Addicts a fórum részét kivéve egy jó oldal lenne, szerintem szükség is van rá, elvégre nem ért, ha néhány sorozat magyarul is elérhető (bár sok sorozatot nézek angol felirattal, de az " animét csak angolul" hozzáállást egy sznob majomségnak tartom). Én főleg a hírek és a videók miatt járok oda, a fórumuk nem nagy hoz lázba, főleg a fentebb is említett színvonal miatt. Meg valljuk be, talán ők az egyetlen igényes magyar fansub csapat. Legalábbis a fordítás pontosságát nem tudom, mert nem értek japánul, de ők legalább olvasható, és ékezetes karaktereket is kezelő betűtípust használnak, a videók minősége pedig még az online nézős módban is nagyon jónak mondható.
Az Animax/A+ fórumot sohasem kedveltem igazán, nekem is olyan érzésem volt, mint amit már valaki említett föntebb: volt néhány, valamiért magát különbnek gondoló arc, akiket a többi fórumozónak ajnározni kellett (sokan nyaltak is nekik ezerrel), na akkor voltál valaki, ha ezek a kegyeikbe fogadtak. Bár pozitívuma volt, hogy nem a hülye fan nyáladzás ment, és a sorozattopikokban legalább értelmesebb eszmecsere ment, még be nem libbent oda is valami nagyágyú megmondani a tutit, főleg, ha a kedvencére mert valaki valamit mondani. :)
A MAL-t, ANN-t is csak a hírek miatt és listázásra használom, alapjában sohasem tekintettem az ilyen animés oldalakra igazán közösségi igényeim kielégítéseként. Főleg, mert a mennyiség kötelezően a minőség rohamos romlásával is jár.
Kép

Avatar
A mordályos nyul
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1889
Csatlakozott: 2006.11.12. 11:53
Nem:
Tartózkodási hely: Kő alatt

Re: Az anime helyzete kishazánkban

Hozzászólás Szerző: A mordályos nyul » 2012.12.31. 13:31

Dark-san írta:(bár sok sorozatot nézek angol felirattal, de az " animét csak angolul" hozzáállást egy sznob majomségnak tartom).
:goodpost:
Titkos írta:vagy a Sandybell-t
Vagy azt. :-P
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára A mordályos nyul 2013.01.01. 23:22-kor.
Kép

Avatar
scineram
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1477
Csatlakozott: 2006.05.30. 13:43
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Green Hell
Kapcsolat:

Re: Az anime helyzete kishazánkban

Hozzászólás Szerző: scineram » 2013.01.01. 21:13

Mariko írta: Nem vettek már egy ideje új sorozatokat, a régiekre meg már lejártak a vetítési jogok, úgyhogy azért ezek mennek, mert már csak ezek vannak. Ha jól rémlik, már a Naruto és Bleach első részeit se tudnák ismételni.

Azt csiripelték a madarak, hogy jövőre terveznek valami, ami sanszos hogy abban fog kimerülni, hogy lesz egy vagy kettő másodvonalbeli sorozat. ^^'
Wat? Már a saját sorozataik jogai sincsnek meg? Vajon meddig nyomatják még magukat Animaxként, vagy csak az animéket dobják?
Junchi írta:MAL fóruma katasztrofálisan rossz; az egyik legrosszabb animés fórum, ahol valaha megfordultam. Véresszájú fanboy/fangirl-hordák, elitista f*szfejek, vitaképtelen, személyeskedő userek és magukat sikeresnek gondoló trollok... Ennél még 4chan /a/ szekciója is jobb.
Érdekes, az én tapasztalataim is hasonlóak. Az Addictsról csak annyit mondanék, hogy szerintem is fontos és hasznos egy magyar nyelvű adatbázis, és emellett fansubolnak is magyarul, ami még fontosabb, még ha engem nem is érint. (Tényleg, nem fordít nekik néha Vale?) Végül sok régi sorozatnak szépen megmentették a szinkronját. Ezt tartom a legfontosabbnak, nekem azok nagy értékkel bírnak. A fórumuk nagyon nem érdekel, olyan MAL szintűnek tűnik, lásd fent. Olvasgattam néha Ut is, vicces volt, de nem regiztem.
Kép

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1080
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Az anime helyzete kishazánkban

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2013.01.03. 00:38

Az Animax már jó pár éve kijelentette magáról, hogy nem anime csatornaként definiálja magát, hanem első sorban ifjúságinak aminél sok az anime tartalom, tehát elvileg nem meglepő, hogy nem olyan sok az anime premier. Azt már csak én teszem hozzá, hogy ha ifjúsági csatornaként szeretnének működni akkor talán nem feltétlenül a Banzukét kellene nyomatni meg egyéb ilyen műsort.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
Mariko
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2362
Csatlakozott: 2006.11.25. 10:48
Nem:
Tartózkodási hely: Sound Horizon Kingdom
Kapcsolat:

Re: Az anime helyzete kishazánkban

Hozzászólás Szerző: Mariko » 2013.01.05. 10:51

Az Animax szerintem mint ifjúsági csatorna is nagyon gyatra. ^^'
Kép

Marvelous
Haladó
Haladó
Hozzászólások: 38
Csatlakozott: 2012.01.11. 23:06
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: a GokaiGalleon fedélzetén
Kapcsolat:

Re: Az anime helyzete kishazánkban

Hozzászólás Szerző: Marvelous » 2013.02.25. 21:20

Animax eleve elhibázott csatorna, mert anno Anime csatornaként harangozták be, mint az A+ jogutódját. Helyette most olyanok is mennek rajta, amiknek a legnagyobb jóindulattal sincs köze az animékhez.

Mármint a Verhetetlen Banzuke, a Transformers Rescue bots és a Being human mióta animék?

Avatar
A mordályos nyul
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1889
Csatlakozott: 2006.11.12. 11:53
Nem:
Tartózkodási hely: Kő alatt

Re: Az anime helyzete kishazánkban

Hozzászólás Szerző: A mordályos nyul » 2013.02.25. 21:59

Az első kettőnek legalább van köze Japánhoz.
Kép

Avatar
Péter
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 767
Csatlakozott: 2010.07.17. 14:29
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Az anime helyzete kishazánkban

Hozzászólás Szerző: Péter » 2013.04.20. 23:06

Kicsit megkésve ugyan, de mivel még aktuális a téma, ezért hozzászólok. =)

Szerintem most már nem az a kérdéses, hogy mennyire tré az Animax, hanem hogy meddig lesz még egyáltalán? Arra látok esélyt, hogy talán a jövőben lesz még idehaza anime csatorna, de azt már csak remélni tudom, hogy ha lesz, remélhetőleg ott majd értelmesebb emberkék fognak ülni, és nem egy ilyen balf*sz bagázs.
Kép

Avatar
-OJ-
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 621
Csatlakozott: 2011.04.08. 09:48
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Otaku Odú
Kapcsolat:

Re: Az anime helyzete kishazánkban

Hozzászólás Szerző: -OJ- » 2013.04.21. 09:58

Még kb 4-5 sorozatra (Naruto, Kilari, Wolverine, LovCom) megvan a licensz, mihelyt azok lejárnak már zárhatnak is.

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5970
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Az anime helyzete kishazánkban

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2013.05.16. 22:53

Na igen, valami ilyesminek kellett volna lennie a korábban TV-ben látott "animéseket bemutató" riportoknak is, nem mindenféle téves infókat felsorakoztató lejáratófilmeknek, ahol még a riporter is olyan köcsög volt a legtöbbször, hogy interjú közben szándékosan "kóstolgatta" a fanokat.
Kép

Avatar
Péter
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 767
Csatlakozott: 2010.07.17. 14:29
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Az anime helyzete kishazánkban

Hozzászólás Szerző: Péter » 2013.05.17. 21:17

Titkos írta:Na igen, valami ilyesminek kellett volna lennie a korábban TV-ben látott "animéseket bemutató" riportoknak is, nem mindenféle téves infókat felsorakoztató lejáratófilmeknek, ahol még a riporter is olyan köcsög volt a legtöbbször, hogy interjú közben szándékosan "kóstolgatta" a fanokat.
Az való igaz, hogy például az origón, és a rádióban leközölt Csabi és Dönci misékhez képest, ez sokkal normálisabb, de amikor bekerült a képbe a Dobay, na ott azért rendesen felszisszentem, hogy "jaj ne!". Igaz, most közel sem volt annyi magasröptű gondolata, mint általában, de így is csúsztatott eleget. Nyilván szándékosan persze, hisz ennek valahol promo értéke is van, a promóknak pedig általában az a céljuk, hogy a lehető legjobb odalát mutassák a szubkultúrának, de én személy szerint nem szeretem, ha túlzásba viszik a szépítést.

A másik Akatsukis Danci... Nos értem én, hogy ezzel a fanmade dolgokat akarták bemutatni, de az Akatsukis életénél egy-egy youtube poop színvonalasabb tud lenni. Persze most lehet azzal jönni, hogy "és/ha/de" alapon ő mennyi munkát ölt ebbe, csak hogy a végeredmény szempontjából, ez nem sokat számít. Egy igényesebb AMV készítő, szerintem sokkal jobb választás lett volna, aki bemutatja, mire képes Premier-el, és Vegas-al, ahelyett, hogy Danci erőlködését kell nézni, a mikrofon előtt.

Egyébként azaz állítás, hogy az animék nem mesék, ugyan úgy hülyeség, mint az, hogy az animék mind mesék. Egyrészt mert a mese nem zárja azt ki, hogy valami véresen komoly legyen (gondoljunk csak a Disney rajzfilmek eredetijeire) másrészt az animéknél is nem véletlenül létezik a kid kategória, amiben például Hamtaro, és a többiek utaznak. Jó persze, értem én, hogy ezt sokan pejoratív értelemben használják idehaza, és ez ellen lenne a videó, de így ugyan úgy valótlanságot állítanak, csak épp a másik véglet.
Kép

Avatar
A mordályos nyul
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1889
Csatlakozott: 2006.11.12. 11:53
Nem:
Tartózkodási hely: Kő alatt

Re: Az anime helyzete kishazánkban

Hozzászólás Szerző: A mordályos nyul » 2013.05.19. 16:04

Szerintem arra gondoltak, hogy az anime (rajzfilm) nem szinoníma a mesével. És ez az állítás teljesen helyénvaló.
Kép

Avatar
Péter
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 767
Csatlakozott: 2010.07.17. 14:29
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Az anime helyzete kishazánkban

Hozzászólás Szerző: Péter » 2013.05.19. 19:05

Ez igaz, csak hogy ez a "mese, vagy nem mese" téma, általában nem az előadásmódról, hanem a tartalomról szól. Aki pejoratív értelemeben használja ezt a szót, az azt állítja, hogy az animék azért, mert rajzolva vannak, kisgyerekeknek szólnak. Viszont amikor erre fel a fan azzal kontrázik, hogy "nem mesék mert ilyen és olyan komoly tartalom van X és Y műben" akkor ő szintén megfeledkezik arról, hogy közben vannak olyan animék is, amik tényleg illethetők a gyerekmese besorolással, a tartalmuk miatt.

Én azon az állásponton vagyok, hogy ha valaki pejoratív értelemben, mesének titulál minden animét, akkor azzal az emberrel "nincs mit tenni", mert úgyse fogod tudni meggyőzni, az ellenkezőjéről. =)
Kép

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5970
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Az anime helyzete kishazánkban

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2013.05.21. 15:08

Péter írta:Az való igaz, hogy például az origón, és a rádióban leközölt Csabi és Dönci misékhez képest, ez sokkal normálisabb, de amikor bekerült a képbe a Dobay, na ott azért rendesen felszisszentem, hogy "jaj ne!". Igaz, most közel sem volt annyi magasröptű gondolata, mint általában, de így is csúsztatott eleget. Nyilván szándékosan persze, hisz ennek valahol promo értéke is van, a promóknak pedig általában az a céljuk, hogy a lehető legjobb odalát mutassák a szubkultúrának, de én személy szerint nem szeretem, ha túlzásba viszik a szépítést.
Nem is igazán azokra gondoltam, hanem pl. amikor a Zindex vagy a Retekklub egyik "tényfeltáró riportere" kimegy egy Conra, ahol aztán igyekszik az egész társaságot hülyének beállítani, riportjában gúnyolódik, majd a biztonság kedvéért a magával vitt Vágvölgyi B. Andrást is gyorsan "meginterjúvolja", elvégre ha ő, mint "szakértő" is azt mondja, hogy a japánok és ez a szubkultúra mennyire is beteg és főképp "idegen" (ezt sosem felejtette el kihangsúlyozni, mintha tényleg kattantnak kéne lennie az embernek, hogy bejöjjön neki a dolog), akkor az biztosan úgy van. Meg ugye még a Conokat megelőző időkben ott volt a Frei Tomi, meg a Fókusz "fejtágítása", ahol meg simán előkapták a sztereotípiákat és kb. csak azokat sorolták fel. (Na jó, Frei Tomi azért szintén "beruházott" egy Vágvölgyire. Amúgy benne azt bírom, hogy bár szerinte Japán felér egy diliházzal, valamiért több egymást követő évben is visszament oda, képzelem akkor mennyire "szenvedhetett" tőlük. :-P )

Na, de visszatérve ehhez a mostani videóhoz: igen, Dobaynál egy kissé én is aggódni kezdtem, de szvsz önmagához képest most mindenképp visszafogottabb és kevésbé fanboy volt, ráadásul megemlített egy olyan fontos infót, amit eddig még sosem hallottam tőle: "az animék kb. 20%-a", vagyis ő sem mondja azt, hogy a Narutótól kezdve a Fairy Tailen át minden tucatcucc művészi értéket hordoz magában, hanem időről időre előkerül évi 1-2 olyan darab, amin igenis el lehet gondolkodni, több szempontból is. Ez így már azért szinte korrektnek nevezhető.
Péter írta:A másik Akatsukis Danci... Nos értem én, hogy ezzel a fanmade dolgokat akarták bemutatni, de az Akatsukis életénél egy-egy youtube poop színvonalasabb tud lenni. Persze most lehet azzal jönni, hogy "és/ha/de" alapon ő mennyi munkát ölt ebbe, csak hogy a végeredmény szempontjából, ez nem sokat számít. Egy igényesebb AMV készítő, szerintem sokkal jobb választás lett volna, aki bemutatja, mire képes Premier-el, és Vegas-al, ahelyett, hogy Danci erőlködését kell nézni, a mikrofon előtt.
Gondolom azért kellett pont ő, hogy valami "abszolút fanmade" cuccot mutathassanak be. Egy AMV/YouTube Poop esetében még mindig ott van, hogy leginkább egy készterméket vág össze az illető, míg itt a srác maga rajzolja az egészet. Oké, az más kérdés, hogy milyen színvonalon, de bevallom, ehhez nem értek, mivel elég keveset láttam ebből az egészből. (Egyrészt, mert "Naruto-alapú", így már messziről kerültem, másrészt az a fél vagy egy epizód, amit láttam belőle, szintén nem volt túl meggyőző, sem a rajzolás, sem a poénok terén.) Ugyanakkor van haverom, aki oda meg vissza van tőle, meg mesélte, hogy "még azt is megcsinálta a srác Paint-ben, hogy esik lefelé a vízcsepp és szétfröccsen, amikor lehull!", szóval reklámozta, hogy ahhoz képest, hogy Paint-el dolgozik, a maximumot hozta ki a programból, szóval tényleg nem tudom. De amúgy igen, eleve ezt kifogásolták a legtöbben, akik megnézték a videót, hogy kissé sokáig időztünk az Akatsukis téma fölött, ugyanannyi idő alatt esetleg két másik ember/téma is belefért volna az adásidőbe.
Péter írta:Egyébként azaz állítás, hogy az animék nem mesék, ugyan úgy hülyeség, mint az, hogy az animék mind mesék. Egyrészt mert a mese nem zárja azt ki, hogy valami véresen komoly legyen (gondoljunk csak a Disney rajzfilmek eredetijeire) másrészt az animéknél is nem véletlenül létezik a kid kategória, amiben például Hamtaro, és a többiek utaznak. Jó persze, értem én, hogy ezt sokan pejoratív értelemben használják idehaza, és ez ellen lenne a videó, de így ugyan úgy valótlanságot állítanak, csak épp a másik véglet.
Van benne valami, mondjuk az is igaz, hogy bár nekem tetszett, de ha én csináltam volna, jóval "távolabbról" indítom az egész témát, valahol a DB/SM idején. Végülis akkor volt az első "nagy magyar animeőrület", ez az Animax/Mondo hype már legjobb esetben is a második eresztés. Ugyanakkor nem tudom, hogy mik voltak a kikötések. Mivel ez egy szakdolgozati videó, nem pedig egy "just for fun" módon, önkényesen csinált valami, ezért lehet, hogy a műsoridőtől kezdve a témához való hozzáálláson át sokmindenben meg volt kötve a srác keze. Így az "egyszerűbb utat" választva könnyebb volt a mostani kínálatból összeállítani egy videót, mint 15 évvel visszamenni a múltba. Nekem is csípte kicsit a szememet, hogy kb. a mostanság hypolt 3-4 shounen címen, meg 1-2 népszerűbb cuccon kívül más animéről még csak képeket sem láttunk, de lehet ő is másmilyenre csinálta volna, ha nem egyetemi feladat a videó.

Szóval igen, lett volna még mit csiszolni ezen is, de már így is köröket vert az eddig látott összes magyar riportra nálam. :)
Kép

Válasz küldése