A moderátorok feladatai a fórumon

Szabályzat, segítségnyújtás, a fórummal kapcsolatos témák.
Lezárt
Avatar
Hikari
AoiAnime szerkesztő
AoiAnime szerkesztő
Hozzászólások: 741
Csatlakozott: 2003.02.17. 19:05
Nem:
Tartózkodási hely: Norvégia
Kapcsolat:

A moderátorok feladatai a fórumon

Hozzászólás Szerző: Hikari » 2006.09.14. 23:01

A moderátorok feladatai a fórumon

A moderátorok feladata, hogy felügyeljék a fórum tartalmi és formai megjelenését, és biztosítsák a fórum olvashatóságát, a témák átláthatóságát hosszú távon. A moderátorok a következő tevékenységeket végzik a fórumon:
 1. Az új hozzászólások figyelemmel kísérése
  A moderátor lehetőség szerint naponta egyszer vagy többször végignézi a fórumban (a saját moderálási területére tartozó témákban) az új hozzászólásokat.
 2. Hozzászólások tartalmának szerkesztése
  Ha a felhasználói hozzászólás olyan formai vagy tartalmi hibát tartalmaz, mely rontja a fórum átláthatóságát, használhatóságát, a moderátor feladata a szerkesztés funkcióval a hibát kijavítani a hozzászólásban.
  Ezek a hibák a következők lehetnek:
  • Túl hosszú URL, mely az ablakméretnél szélesebbre tolja ki a fórum szélességét: A moderátor lerövidíti az URL-ből megjelenő részt, vagy rövidebb URL-re cseréli azt.
  • A hozzászólásba beillesztett túl nagy kép: A moderátor a képet linkre cseréli le, mely az előzőleg beillesztett kére mutat.
  • Hibásan használt html vagy BBkódok: A hibás kódokat, idézeteket a moderátor kijavítja.
  • Túl nagy méretű betűk, rikító szövegszín, túl sok emotikon a hozzászólásban: Ha a moderátor úgy ítéli meg, hogy szerinte ezek az elemek rontják a fórum öszképét, olvashatóságát, az alkalmazott hatásokat eltűneti, vagy viszafogottabbá alakítja a hozzászólásban, a hozzászólás tartalmának változtatása nélkül.
  • Dupla hozzászólás: ha egy felhasználó rövid időn belül kétszer szólt hozzá ugyanazon témához, és a két hozzászólása között más felhasználó nem szólt hozzá a témához, a moderátor a felhasználóhoz tartozó két hozzászólást eggyé alakítja.
  • Feleslegesen használt, vagy túl nagy idézetek: Felesleges az idézet használata, ha egy felhasználó a közvetlenül előtte levő hozzászólásra reagálva annak tartalmát idézi. Ekkor a moderátor a hozzászólásból eltávolítja az idézetet. Ha az idézet használata indokolt, de a felhasználó mások hozzászólásait indokolatlanul teljes terjedelemben idézi, vagy halmozott idézeteket használ, a moderátor törli az idézetből a felesleges részeket, a felesleges halmozást, hogy az eredmény értelmes, de átlátható legyen.
 3. Offtopic beszélgetések megelőzése és megszűntetése
  Ha egy vagy több felhasználó az adott témába nem illő beszélgetést kezdeményez vagy tart fenn, a moderátor feladata a fórum átláthatóságának érdekében az ilyen beszélgetés elfojtása, vagy más témába átirányítása.
  A moderátor ennek érdekében a következőket alkalmazhatja:
  • Nyilvános figyelmeztető hozzászólás a témába, melyben felszólítja a témába nem illő beszélgetés résztvevőit, hogy a beszélgetést más témában folytassák, vagy függesszék fel
  • Figyelmeztető privát üzenet küldése a témába nem illő beszélgetésben résztvevő tagoknak, melyben felszólítja a beszélgetés résztvevőit, hogy a beszélgetést más témában folytassák, vagy függesszék fel
  • A keletkezett, témától eltérő beszélgetést a moderátor a saját megítélése szerint vagy leválasztja, ezzel egy új témát létrehozva, ahol folytatható a beszélgetés, vagy visszamenőleg egy későbbi ellenőrzés során a beszélgetéshez kapcsolódó hozzászólásokat törölheti a fórumból.
 4. Sértő tartalmak eltávolítása, viták megfékezése
  A moderátor feladata ezen kívül a felhasználók közötti nyilvános viták megszűntetése, illetve a hozzászólásokban található sértő, rágalmazó, támadó, vagy törvénysértő tartalom eltávolítása.
  Ilyen esetekben a moderátor szintén a fenti eljárásokat alkalmazhatja a felhasználók figyelmeztetésére, és a hozzászólások törlésére.
A moderátori figyelmeztetések a felhasználók által betartandók, ha a felhasználó a moderátor kérésének többszöri felszólításra sem tesz eleget, azonosítója időleges vagy permanens letiltásra kerül.

A moderátor nem "fenyegethet" senkit a hataskörén túlmutató szankciókkal. Indokolt esetben, szélsősegesen szabályellenes felhasználói viselkedés esetén a moderátor az adminisztrátori feladatokat végző felhasználóhoz (Rage) fordul, aki az ilyen ügyeket elbírálja, és dönt a moderátor által kivitelezendő feladatokról, vagy a felhasználót érintő büntetésről.

A fórumon megbízott moderátorok e szabályzat szerint kötelesek végezni feladatukat. Ha egy felhasználó szerint a moderátor túllépi a hatáskörét, vagy kifogásolja a vele szemben alkalmazott eljárást, akkor ez ügyben joga van az adminisztrátori feladatokat végző felhasználóhoz (Rage) fordulni, hogy az adminisztrátor felülbírálja a moderátor cselekedeteit.

Lezárt