Moderátori kiskáté, aka. alkotmány - a fórumközösség és az adminisztrátor által elfogadva

Szabályzat, segítségnyújtás, a fórummal kapcsolatos témák.
Lezárt
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1866
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Moderátori kiskáté, aka. alkotmány - a fórumközösség és az adminisztrátor által elfogadva

Hozzászólás Szerző: Surci » 2016.12.18. 21:56

- A moderátor egy szerkesztési joggal felruházott user, és nem egy fejedelem a fórumon, akit a pórnép felé helyezett az Úristen.
- A moderátor a fórumközösségért van (vagy amelyik nem bírja a közösség bizalmát, az ne szóljon bele a fórumközösség életébe moderátorként, hanem postoljon userként).
- A moderátor tiszteletben tartja a fórumerek véleményét, nem törölget vagy szerkeszt önkényes szempontok alapján. Ergo nincs olyan, hogy ha csúnyát írtak a kedvenc animéjére, akkor ő érzékenységre hivatkozva beleszerkeszt a postba vagy törli.
- Ezt visszamenőleg sem teheti meg, nincs hónapok-évek múlva törölgetés.
- Tiszteletben tartja a fórumközösség normáit, akkor is ha azok elütnek az övéitől.
- Nem tilthat be önkényesen szavakat. Akkor se ha neki nem tetszik.
- Ha a moderátornak nem tetszik neki valami USERKÉNT, amivel SZUBJEKTÍVEN nem ért egyet, akkor fejtse ki ellenvéleményét USERKÉNT. Mindenki tolerálni fogja, de moderátorként szubjektív ellenvéleménnyel szemben nem léphet fel.

Kommunikációs szabályok MINDEN moderátorra vonatkozóan:

- A moderátor nem valami istencsászár, ezért nem leereszkedően és foghegyről, hanem normális hangnemben kommunikál a fórumközösséggel, döntéseit indokolja.
-Indoklás: nem makettdumákkal és nem nézi hülyének a fórumközösséget ("sok tárhelyet foglalt az a 2 oldalnyi post", hogyne, egy 10 ezer oldalas fórumon...) vagy "nekem olyan kedvem volt", stb... hanem rámutat, hogy mi módon ütközik a post tartalma a szabályzattal ÉS a fórumközösség normáival.
- Vitás esetekben kikéri a felek vagy a teljes fórumközösség véleményét (mennyire zavarja a másikat/közösséget az adott vitatéma/stílus/szóhasználat/stb...), ezeket mérlegelve hozza meg a döntést
- nincs irritáló hatalmi arrogancia ("amíg itten én vagyok a macerátor, addíg itten ez meg ez van" stb...), van helyette tolerancia. A moderátor nem kiskirály, hanem a fórum normális működését biztosító meghatalmazott, és munkája során figyelembe veszi a fórumközösség normáit akkor is, ha a sajátjától ezek eltérnek, ezt a tolerancia jegyében tudomásul veszi.
- Minősítéseket csak userként osztogathat. Az nem megy, hogy egy modnak nem lehet visszaszólni, mert mod-jogára hivatkozva elfolytja az ellenvéleményt.
- Ha a felhasználó felkérdezi a moderátort, az köteles neki normálisan válaszolni, nem törölheti a kérdést. Az csak a gondok elfojtása, amik idővel egyre csak gyűlnek, és ha elszakad a cérna, akkor végül egyszer úgyis cirkusz lesz belőle.
- Az adminisztrátor felülbírálhatja a moderátor döntéseit, az user kérhet adminisztrátori felülvizsgálatot, ha a moderátor döntését igazságtalannak érzi.

Szerk:

Átmeneti kitiltás:

- Amennyiben nagyon eldurvulna vagy flémelésbe hajlana egy vita, és többszöri felszólításra sem fejezi be az illető a nemkívánatos tevékenységét, a moderátor 1 vagy 7 napos átmeneti kitiltással élhet. Előtte azonban figyelmeztetnie kell a felhasználót, hogy a további cirkuszolás átmeneti bannal járhat (azaz nincs szó nélküli kitiltás).

- A permaban adminisztrátori hatáskör.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Lezárt